Extra geld verdienen met een Bed and Breakfast

Ik wil eerder kunnen stoppen met werken. Tenminste, de keuze hebben om dat te doen. Daarvoor spaar ik, investeer ik en kijk ik ook wel eens naar manieren om een extra zakcentje te verdienen. Tijdens onze vakantie is het opgevallen hoeveel mensen dat extra zakcentje verdienen met een B&B. Zeker in Engeland is het aantal B&B’s enorm. Het ene na het andere bordje stond langs de weg. En ook wij hebben er in een aantal geslapen. Wat opviel was dat de hosts in grofweg twee groepen op te delen waren.

Extra geld verdienen

Wie wil dat nou niet. Naast je normale baan een extra zakcentje verdienen. Of je dat dan doet door jouw expertise in te zetten, goed bent in online gamen of een kamer verhuurt, maakt dan niet zo extreem veel uit. Natuurlijk is het ene wat gelimiteerder dan het andere, maar het brengt allemaal wat extra’s in het laatje.

Bed and breakfast voor het geld

Ja, en hoewel ik vind dat je B&B hosts in twee categorieen op kan delen, zijn ze uiteindelijk allemaal over één kam te scheren: ze doen het voor het geld. Want als men niets eraan wilde verdienen, dan hadden ze wel hun bank op couchsurfing gezet. Daar bieden mensen gratis hun bank aan om een paar nachten op te kunnen slapen. Nee, bij B&B’s draait het allemaal om geld.

De twee typen hosts in B&B land

ik zou, met mijn ervaring, de B&B hosts op willen delen in twee groepen. De eerste groep doet het voor het simpel verdienen van geld. Er is een kamer over, gasten kunnen daar slapen en daar krijg je geld voor. Men zorgt dat het schoon en netjes is, maar daar stopt het ook wel. Er moet tenslotte niet teveel tijd in gestoken worden voor dat vaste bedrag. De tweede type host is meer mijn favoriet. Natuurlijk doen ze het voor het geld, want anders hadden ze geen B&B. Maar daarnaast zijn ze ook trots. Trots op wat ze jou te bieden hebben en trots op wat hun dorp of stad te bieden heeft. Ze proberen echt een beleving voor je neer te zetten.

Het zijn de kleine dingen die het doen

Van tevoren kan je vaak niet zeggen bij welk type de host hoort en het verschilt enorm. Een hutje met daarin een douche, toilet en bed is natuurlijk al erg commercieel gedacht. Maar een slaapkamer bij iemand thuis… Het is altijd maar weer even afwachten. Ik heb hosts heel trots hun eigen huis zien showen met daarbij de details in de inrichting waar ze juist zo trots op zijn, maar ik heb ook hosts gezien die niet meer deden dan de deur opendoen. Hosts die trots bij een kaart van de stad aan het vertellen waren hoe je het beste de stad kon bekijken en hosts die je voor de derde keer de huisregels voor gingen lezen. Hoewel het misschien details zijn, is het voor de beleving een wereld van verschil.

Doe wat je energie geeft

En hoewel er natuurlijk niets mis is met hosts die het alleen voor het geld doen, zou ik daar persoonlijk niet voor kiezen. Natuurlijk, een zakcentje is fijn, maar ik zou er niet gelukkig van worden. Als je dan een extra zakcentje wil verdienen, doe het dan met iets wat je heel leuk vind. Zo vind ik het heel leuk om deze blog te hebben. Het levert zeker niet zoveel op als een B&B, maar ik vind het wel heel leuk om te doen.

Waarom zou jij een B&B starten?

In het kader van ‘een extra zakcentje verdienen’ vind ik het dan wel een interessante stelling. Waarom zou jij een B&B starten? Simpelweg om een bed te verhuren? Makkelijk geld en die toeristen zoeken het maar uit? Of zou je vol passie het de gasten zo aangenaam mogelijk maken. Versgemaakt ontbijtje, alle ins en outs van de stad en een top herinnering aan het verblijf? Wellicht ben je er iets meer tijd aan kwijt, maar je krijgt er nu al zin in en energie van.
Stel je nou gewoon eens voor dat je een B&B zou gaan starten. Zonder rekening te houden met locatie en of je de ruimte wel of niet hebt. Waarvoor zou jij het doen? Of zie jij andere manieren om wat extra inkomen te genereren? En zou je dat dan doen voor het geld, of omdat je het echt leuk vind om te doen?

7 gedachten over “Extra geld verdienen met een Bed and Breakfast”

 1. Ik zou het liefst een aparte unit in de tuin hebben voor B&B-gasten, omdat ik het niet prettig zou vinden om ze letterlijk in mijn huis te hebben. Ze echt verwelkomen en op verzoek een lekker ontbijtje regelen lijkt me dan wel weer heel leuk. En tips geven uiteraard.

  Ik herken je ervaring trouwens wel inderdaad. Gelukkig heb ik vooral type 2 meegemaakt. Al vond ik het ook fijn toen mijn Airbnb-kamer een heel appartement voor mezelf bleek omdat de host na de ontvangst bij haar vriend ging logeren. Ze heeft wel alles top uitgelegd en ik kon haar altijd bereiken.

  Beantwoorden
 2. Ik wil er geen een starten maar Natasja kan er niet op wachten om in het buitenland iets te beginnen. Maar we zijn wel wat aan het brainstormen en hebben ook helder hoe we dat zouden aanpakken. Voor Natasja is het om bezig te zijn.

  Beantwoorden
 3. Een oud-collega had een unit in de tuin met twee kamers. Van zijn verhalen ben ik genezen van de ‘B&B droom’.
  De tijd en (woz-)belasting woog niet op tegen de inkomsten. Nog los van uren moeten wachten omdat gasten later aankomen dan doorgegeven, er een bende van maken, reparaties, administratie, gemeente controles, etc etc. Je zult zéér flexibel moeten zijn in je tijd (werk en privé).

  Zelf heb ik op vakantie liever een appartement of hotel. Ik weet gewoon graag wat ik kan verwachten geloof ik 🙂 Plus logeren in een huis van iemand die je niet kent vind ik gewoon niet ontspannend.

  Beantwoorden
 4. Nee ik zal het niet meer gauw doen, heel arbeidsintensief en maar afwachten welke gasten je krijgt. Je moet heel huiselijk zijn, veel ruimte hebben en bereid zijn veel te slikken. In het verleden een paar maal een appartement verhuurd, maar ook daar van kwamen we van terug…….hielden er niets aan over, werd veel gesloopt.

  Beantwoorden
 5. Mijn mams had wel een kamer over, geen B&B, maar alle vrienden familie noodruftigen waren welkom. De lekkere recepten uitgezocht en de map met leuke uitjes stond klaar. En zo werkt t bij ons in de hele familie… rijk worden we er niet van, maar zo gelukkig!!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.