En dan ben je alles kwijt…

Ik ben iemand die graag in control is. Mijn financiën laat ik nooit langer dan twee weken alleen, bij mijn crowdfunding investeringen controleer ik altijd of ik alles wel binnen heb gekregen en op de beurs wil ik weten hoe ik ervoor sta. Het is soms misschien wat overdreven, maar ik voel mij er prettig bij, dus blijf ik het ook gewoon lekker doen. Het heeft mij tenslotte ook veel opgeleverd. Maar nu kwam dan echt voor de eerste keer dat doemscenario voorbij. Voor het eerst dat ik mijzelf moet beheersen en niet de controle over wil nemen. Voor het eerst dat ik alles kwijt ben…

In controle zijn heeft mij veel opgeleverd

Als ik terugkijk naar mijn financiële verleden, heeft mijn administratie mij veel opgeleverd. Allereerst gewoon al de overzichten. Ik wist precies wat ik waaraan opmaakte en hoeveel ik moest budgetteren voor bepaalde potjes. Maar ook bij mijn investeringen heeft het mij veel gebracht. Vooral in de crowdfunding, waarin ik op een gegeven moment honderden euro’s verlies had. Vele projecten vielen om en ik wist maar niet waar het aan lag. Totdat ik mijn gegevens ging analyseren. Ik kwam erachter dat er een patroon zat tussen de probleemprojecten en de risicoclassificaties. Voor mij een reden om niet meer daarin te investeren. En met succes. Hoewel er nog een nasleep was van de eerste periode, haal ik jaarlijks een positief rendement uit mijn investeringen.

Nieuwe wegen inslaan met investeren

Twee maanden geleden heb ik dan eindelijk de moeite genomen om een nieuwe weg in te slaan. Ik had namelijk alles in crowdfunding zitten. Hoewel het een positief rendement opleverde en ik een goede spreiding had, is er altijd weer een risico. Het risico dat de hele crowdfunding wereld ineen klapt. Dat de Nederlandse economie het opeens veel minder goed doet en ik enorm veel projecten af moet gaan schrijven. Om dus een bredere spreiding aan te brengen, wilde ik ook op de beurs gaan investeren. Een vrij logische stap als je genoeg vermogen hebt. Twee maanden geleden ben ik begonnen op de beurs.

Waar iedereen je voor waarschuwt

En dan komt mijn gewoonte weer naar boven. In control blijven. Met regelmaat kijk ik dus even hoe het met de investeringen ervoor staat. Want ja, toch ben ik wel heel benieuwd. En waar heel veel mensen dan voor waarschuwen: Laat je gevoel geen inspraak hebben op je investeringen. Doe het met je verstand. Jouw innerlijke gevoel zegt namelijk dat als er verliezen zijn, je de neiging krijgt om te verkopen. De schade beperken. En dat is wat je juist niet moet doen. Het is juist de bedoeling dat je het geld aanhoudt. Het kan een jaar of wat duren, maar de beurs zal zich altijd herstellen en beter terugkomen. Op het moment dat een aandeel echt op 0 staat is het bedrijf failliet. Op het moment dat een indextracker op 0 staat (zeker bijvoorbeeld VWRL), is de wereld failliet. Dan heb je wel andere dingen waar je je zorgen om moet gaan maken. De tip van iedereen om dus niet steeds naar jouw portefeuille te kijken. En dat deed ik toch.

Kopen op het ‘juiste’ moment

Het beste moment om aandelen te kopen is eigenlijk 100 jaar geleden. Dat is voor vrijwel iedereen onmogelijk, dus houden we het op 20 jaar geleden. Omdat ook ik toch nog letterlijk in m’n kinderschoenen stond, kan je het beste maar nu beginnen. Dat heb ik twee maanden geleden gedaan op (toevallig) een moment dat de beurs behoorlijk laag stond. Daarbij had ik mij nog eens voorgenomen om maandelijks een inleg te doen. Waar ik normaal een inleg in crowdfunding deed, wilde ik die inleg gaan gebruiken op de beurs. En hoewel de markt timen onmogelijk is, had ik mijzelf voorgenomen om niet standaard op de eerste van de maand te kopen. Ik wilde toch een beetje op het juiste moment kopen. En met het idee “de beurs hersteld zich toch wel” had ik bedacht om te kopen op het moment dat de beurs iets was gedaald. Een soort van korting op je aankoop 🙂

Toch gewoon blijven kijken naar de waarde van de aandelen

Mijn aanpak ging in de tweede maand vrij goed. Af en toe keek ik hoe de waarde zich ontwikkelde en daardoor kocht ik half juli wederom relatief goedkoop mijn volgende setje aandelen. En dat ging eigenlijk best lekker. Ik had twee keer in een dip gekocht en nog eens een dividenduitkering ontvangen. Dat kwam daardoor bij elkaar neer op een waarde vermeerdering van €250. In twee maanden had ik dus al zo’n 6,5%. Zou dat het hele jaar doorgaan, betekent dat een rendement van bijna 79% op jaarbasis. Natuurlijk behoorlijk onrealistisch (zelfs op de beurs), maar toch. Ik vond het lekker gaan. En dan lees je op NU.nl dat de beurzen aardig onderuit gaan. Alle beurzen… Mijn investeringen dus ook!

60% van de winst was weg…

Opeens was de waarde van mijn aandelen nog maar €100 meer dan ik had ingelegd. Er was opeens €150 weg. Foetsie. Verdampt. Dankjewel ome Donald. Ruzie zoeken met de Chinezen hé… Dat vinden heel veel mensen niet leuk… Behalve ik! Want ja, in mijn tactiek had ik bedacht: Als ik een dip tegen kom: KOPEN!!
En dat deed ik dus. De aandelen VWRL stonden opeens ruim €2,50 lager, dus krijg ik eigenlijk gewoon €2,50 korting op wat toch wel weer gaat herstellen. En daar ging ik de mist in…

Hou je bij het plan!

Want, waar normaal iemand zou verkopen, ging ik juist kopen. Precies volgens plan. Het enige dat ik niet volgens plan deed, was het in te leggen bedrag. Dat deed ik nog eens wat hoger. Ik kreeg tenslotte nu voor minder geld, hetzelfde aantal aandelen. En geen schokkende bedragen hoor, maar net dat ik er wat extra kon kopen. Wat ik natuurlijk niet had bedacht, was dat de aandelen nog een beetje verder kunnen dalen… De beursdag erop was de slechtste dag van heel 2019. Tja, dat doet dan wel even pijn. Want waar ik eerst nog €100 over had, stond ik opeens flink in de rode cijfers. En juist omdat ik wat extra had gekocht, waren de verliezen ook wat extra.

Alle winst foetsie!

En waar ik had bedacht een best leuk rendement te maken, was dat hele rendement foetsie. Waar ik vorige week donderdag nog +€250 stond, sta ik nu -€57… Een verschil van ruim €300. En ja, dat doet even pijn. Maargoed, gelukkig heb ik mij goed ingelezen. De kans dat de beurzen weer zullen herstellen, is groter dan dat de hele wereld failliet zal gaan. Even door de zure appel heen bijten, het zal allemaal wel weer loslopen. De titel “Dan ben je alles kwijt” slaat dan ook vooral terug op het rendement (maarja, door iets meer drama te suggereren heb jij waarschijnlijk wel deze blog geopend 😉 ). Ik ben in ieder geval al m’n rendement kwijt.

En wat heb je hier nou van geleerd?

Hou je aan het plan! Natuurlijk, het is even balen dat ik nu in het rood sta, maar uiteindelijk zal dat allemaal wel weer loslopen. Het leermoment gaat vooral terug naar het feit dat ik mij niet aan mijn eigen plan heb gehouden. Waarom ik nou weer wat extra dacht in te leggen. Dat heeft tenslotte helemaal geen zin. De markt timen kan nou eenmaal niet. Prima als je een beetje geluk wilt hebben en een euro minder wil betalen voor dat aandeel (voor je gevoel dan), maar niet extra in gaan leggen. Dat heeft tenslotte helemaal geen zin. Uiteindelijk moeten de jaren voor het echte effect gaan zorgen. Niet het feit dat ik nu een klein beetje extra inleg.

Hoe erg staat jouw aandelenportefeuille in het rood na de daling van afgelopen weekend?

13 gedachten over “En dan ben je alles kwijt…”

 1. Zelf beleg ik voor de lange termijn. Ik kijk 1x per maand naar het totaalbedrag voor mijn administratie, voor de rest houd ik mij er helemaal niet mee bezig. En dat werkt uitermate goed! Daarmee voorkom je ook wat je zelf ook al aangeeft – het niet aan een plan houden.

  Beantwoorden
 2. Tsja, als je voor de lange termijn belegt en je hebt inmiddels al een aardige porto opgebouwd dan kan 2% verlies op een dag zo een paar duizend euro verlies opleveren. Niet te veel bij stil staan zou ik zeggen..

  Beantwoorden
 3. Ik kijk er nauwelijks naar we leggen een vast bedrag maandelijks in bij binck. Verdeelt over 2 rekeningen. Geen idee hoe we er nu voor staan. Laatste x dat ik keek eenn rendement van 8% zal nu idd minder of in de min zijn… Is voor de lange termijn dus probeer me om me er totaal niet druk om te maken en dat lukt goed

  Beantwoorden
 4. Haha, ook ik kijk zo goed als elke dag. gewoon omdat ik het leuk vind, maar doe er verder niets mee.
  Wel koop ik ook vaak bij zodra de beurs zakt. Ook bij mij levert dat vaak nog een groter negatief rendement op, maar ga er van uit dat, indien de beurs weer een keer stijgt, uiteindelijk de extra koop toch meer rendement op levert dan dat ik niets bijgekocht had 🙂
  Bij opgaande beurs kijk ik elke dag, maar bij dalende beurs meestal om de dag :-).
  Momenteel bij de Giro ook een neg. rendement van 1000, komende van een plus van 1500.
  Beleg ook nog (al wat langer) in fondsen van ING en daar sta ik nog in de plus, maar scheelt niet veel meer.

  Beantwoorden
 5. Ik heb echt precies het zelfde gedaan!!!! Stom he. Maar wel met de goede intenties. Bij mij gaat het om kleinere bedragen. Ik koop iedere maand 1 VWRL (we willen binnen nu en een jaar een huis kopen dus ik zet niet mijn hele vermogen op de beurs
  ivm lange termijn visie). Afgelopen vrijdag dacht ik: NU moet ik er 1 kopen, maar hij daalde maandag nog behoorlijk door!

  Dus inderdaad heb ik mijzelf ook in mijn oren geknoopt: Gewoon aan je plan houden. Maar wel leerzaam. En weet je, het is geen ramp. Over een paar jaar merk je het niet eens. Kalm blijven!

  Beantwoorden
 6. Beleg je via DEGIRO in VWRL? Houd er dan rekening mee dat een tweede aankoop binnen dezelfde maand vaak betekent dat je transactiekosten gaat betalen! Zeker voor dit soort kleine aankopen tikt dat procentueel flink aan! Niet doen dus.

  Beantwoorden
 7. Ten op zichte van 1 januari is de markt nu van +18% naar +11% gezakt.
  Oftewel voor jou qua instapmoment heel vervelend, maar straks zie je de bedragen ook op de lange termijn!

  Beantwoorden
 8. Ik heb in het boek “Beleggen voor dummies” geleerd hoe je je verlies kan beperken met stoploss orders. Ik beleg bij Degiro. Daar kan je een automatische stoploss order plaatsen. Als de aandeelwaarde zakt onder de door jou bepaalde grens dan worden de aandelen automatische verkocht. Je hoeft niet iedere dag de koers volgen. Zo zijn alle mijn aandelen van shell tijdens mijn vakantie verkocht en mijn verlies beperkt.

  Beantwoorden
  • Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar wat als… Je bent op twee weken op vakantie en je aandelen zijn aan het begin daarvan €100 waard. Je hebt een stoploss ingesteld op €90, en jahoor, op dag twee van je vakantie dipt het aandeel naar €85. Dat beperkt het verlies met €5 per aandeel. Echter waren het slechts speculaties. 15% verlies door een krantenartikel. Het aandeel herstelt zich met een week en de week erna (dus zo’n 10 dagen na je verkoop) staat het aandeel op €105. Na twee weken vakantie kom je terug, heb je nog maar €90 per aandeel (de prijs waarop je ze verkocht hebt) en moet je €105 betalen om nieuwe aandelen te kopen. Je effectieve verlies per aandeel komt dan op €15 per aandeel.
   Het fijne aan aandelen is dat ze pas 0 zijn als het bedrijf failliet is. De kans dat ze dus herstellen is enorm groot. Zeker als je investeert in index trackers, is de kans heel klein dat al het geld op een gegeven moment weg is. Naast jouw boek raad ik je dan toch aan om eens ‘de beleggingsillusie‘ te lezen. Dat heeft mij heel veel inzicht gegeven in de casus waarom je aandelen eigenlijk helemaal niet moet willen verkopen.

   Beantwoorden
 9. Ik beleg ook maandelijks. Bij binck in een aantal ETFs en fondsen (nooit kosten bij meerdere aankopen zolang t maar maandelijks is) op een aantal rekeningen voor elk gezinslid. Deze potten bekijk ik eigenlijk nauwelijks omdat ik dit voor de langere termijn doe. Normaal werk ik de overzichten ook slechts 1 keer per jaar bij maar omdat dat best dan veel werk is, doe ik t nu maandelijks. Door t cost-averaging effect krijg ik de meest optimaal gemiddelde prijs. Het beschreven effect ken ik maar zoals al gemeld, geven juist de aankopen tijdens n dip een extra vliegwiel in de opvolgende opgaande markt. De dalingen van afgelopen week hebben bij mij idd een papieren verlies opgeleverd van enkele duizenden euro’s tov de wk ervoor. Maar vanaf 1-1-2019 sta ik zeker nog op n leuke plus.

  Beantwoorden
 10. Als je risico neemt, horen dalingen er ook bij. Hoe groter je portefeuille, hoe groter de daling. Dat went op termijn. Vorige week maandag ging er bij mij in een dag 1000 euro af, ik heb er net nog een post over gemaakt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.