Krijg jij reistijd betaald?

Reistijd. De tijd die je besteedt aan het reizen tussen huis en jouw werk. Dat kan kantoor zijn, maar ook het kantoor van de klant. Die reistijd is dus ook nodig om te kunnen gaan werken. Soms is het slechts vijf seconden (naar de keukentafel lopen en je laptop open klappen) soms is het uren. Al met al heeft iedereen met reistijd te maken. Maar krijg je ze eigenlijk betaald? Of is het gewoon eigen tijd? En wat kan je allemaal doen tijdens jouw reis?

Mijn reistijd naar werk

Ik woon in Delft en werk in Amsterdam. Zo’n 60 kilometer reis ik elke dag op en neer om op mijn werk te kunnen komen. Daarbij heb ik de keuze om thuis te werken (en dus 5 seconden reistijd te hebben), met de auto of met de trein te gaan. Een keuze die voor mij zo vaak als mogelijk in de trein eindigt. Effectief heb ik dus de keuze om te kiezen voor 5 seconden, een uur of 5 kwartier reistijd (thuis, auto, trein). Ik krijg mijn reistijd over het algemeen ook niet betaald. Alleen als ik tijdens mijn werkdag van locatie A naar locatie B moet, valt dat onder werktijd. Voor de rest moet ik het vooral zelf uitzoeken.

De uitzondering wanneer ik wel reistijd betaald krijg

Er is één uitzondering wanneer ik mijn reistijd wel betaald krijg. En dat komt vooral omdat wij veel grote klanten hebben door heel Europa. Op het moment dat wij echt heel ver moeten reizen (bijvoorbeeld naar het buitenland), valt die reistijd wel onder de werkuren. Het zou tenslotte wat gek zijn om 8 uur te moeten reizen en ze niet betaald krijgen. Maar verder hoort het er een beetje bij. Over een uur / anderhalf moet ik dus ook niet moeilijk doen. Het is een onderdeel van mijn werk.

Reistijd is eigen tijd

Mijn reistijd is dus eigenlijk mijn eigen tijd. Daarom kies ik ook zelf mijn reismethode. Soms een dagje thuiswerken is heel fijn, maar daarbuiten zit ik het liefste in de trein. Effectief wordt mijn reistijd namelijk geminimaliseerd tot 25 minuten. De overige 50 minuten kan ik tenslotte in de trein gebruiken om bijvoorbeeld deze blog te schrijven.

Reistijd optimaliseren

Want dat is het belangrijkste. Ik wil mijn reistijd optimaliseren. En dat kan op meerdere manieren. Veel van mijn collega’s plannen hun reistijd in de auto bijvoorbeeld met telefoongesprekken. Ze zijn aan het overleggen met andere collega’s of met klanten. Simpelweg om efficiënt met hun reistijd om te gaan. In de auto zitten doen ze toch wel. Ik maak graag gebruik van de trein. Velen met mij doen dit dagelijks om ook weer efficiënt met hun tijd om te gaan. Ze slapen wat bij, ontspannen door een boek te lezen of serie te kijken of beantwoorden al hun e-mailtjes. Zo komen ze aan het begin van de dag met een lege mailbox aan en werken ze de hoog nodige mailtjes aan het einde van de dag nog even weg. Veel meer optimaliseren dan dat kan eigenlijk niet. Behalve natuurlijk als je je reistijd gaat verkorten.

Reistijd verkorten

Voor mij is mijn woonplaats een bewuste keuze. Maar zo kan het ook zijn dat je bewust kiest om voor je werk ergens anders te gaan wonen. Stel dat je in Maastricht woont en werkt in Groningen. Dan bespaar je met een verhuizing naar het noorden al snel 10 tot 20 uur reistijd per week. Voor mij zou die besparing niet zomaar opgaan. Juist omdat ik al productief ben in de trein, voelt dat niet meer als reistijd en is mijn reistijd dus al verkort naar zo’n 25 minuten. Ga ik in Amsterdam wonen (wat ik toch eigenlijk al niet kan / wil betalen) ben je ook al snel een kwartier onderweg. Dat klinkt super dichtbij, maar zo’n verhuizing zou mij dus maar zo’n 1 a 2 uur voordeel per week opleveren. Dat, plus dat ik ook nog eens zelf veel meer discipline op moet gaan brengen om thuis wat meer te doen. Terwijl ik nu ‘nutteloze’ tijd in de trein heel nuttig gebruik.

Krijg jij de reistijd betaald?

In mijn geval dus over het algemeen niet. En daarom besteed ik die tijd dan ook voor mijzelf en probeer ik dat zo optimaal mogelijk te doen. Ook jij kan de reistijd optimaal besteden. Als je hem als werktijd mag zien, probeer er dan ook echt in te werken. Lekker je ongelezen mailtjes wegwerken of alle overleggen doen terwijl je de kilometers verslindt. Een andere optie (als je niet te ver weg woont) is de sportschool overslaan en de fiets pakken naar het werk. Dat is natuurlijk niet in alle gevallen mogelijk, maar steeds meer bedrijven hebben wel een plek waar je je even op kan frissen en om kan kleden. Op die manier benut je de tijd net iets beter. Er zitten tenslotte maar 168 uur in een week en je kan ze maar één keer benutten. En dan is het soms wel zo fijn om dat zo optimaal mogelijk te doen.

Wat kan je allemaal doen tijdens je reis?

Hieronder nog wat suggesties om je reistijd zo optimaal mogelijk te benutten:

 • Ontspan! Lees een boekje, luister muziek, volg jouw favoriete podcast (zoals deze 😉 ) of kijk een film. Geniet even van het moment om tot rust te komen
 • Slaap bij 🙂 Hoewel dit in de auto onmogelijk is, zie ik veel mensen in de trein hun slaaptekort inhalen door even een power nap te doen. En waarom niet. Zeker als je er behoefte aan hebt, kan een half uurtje met je ogen dicht al wonderen doen.
 • Doe de boodschappen: Jawel! Onderweg kan je ook boodschappen doen (als je die tenminste online bestelt). Eenmaal thuis kan je weer verder gaan met wat je zelf wil.
 • Schrijf een blog (of lees alles bij wat je volgt). Niets is zo fijn als nieuwe dingen onderweg leren.
 • Skip de sportschool: Zoals hierboven al genoemd is een lekker stukje fietsen naar het werk helemaal niet zo’n gek idee. En het bespaart je ook nog eens geld op het sportschool abonnement.
 • Werk! Zeker als je de uren betaald krijgt, maar ook als je je gewoon goed wilt voorbereiden op de volgende werkdag. Werk je mail bij, lees nog even wat relevante nieuwsartikelen of wat documenten en werk alle bel-afspraken af. Niets is zo fijn als de volgende dag weer goed de dag kunnen starten.

Heb jij nog tips wat je onderweg kan doen?

7 gedachten over “Krijg jij reistijd betaald?”

 1. Eigen tijd. Geen fatsoenlijke OV verbinding.
  Dus +/- 25 minuten met de auto.
  Gelukkig eigenlijk nooit oponthoud, dus ik doe het ervoor.
  Enige verbetering zou zijn werken in mijn eigen woonplaats

  Beantwoorden
 2. Ik krijg mijn reistijd ook niet betaald, tenzij het op zondag naar het buitenland is. Dan worden de reisuren als snipperuren bijgeboekt, anders heb je pech en is het eigen tijd. Gelukkig kan ik af en toe thuiswerken.
  In de auto luister ik vooral podcasts om een beetje aan mezelf te werken.

  Beantwoorden
 3. Ik werkte eerst op 40 minuten rijden van mijn huis en heb nu een andere baan waardoor ik nog geen tien minuutjes enkele reis heb. Een flinke verbetering dus, want dat scheelt een uur per dag. Dat de reistijd doorgaans niet betaald is, begrijp ik wel.

  Beantwoorden
 4. Mijn woon/werk afstand is 11 km, prima te doen op de fiets (door bos/hei), dus geen drukte op de weg. Ideaal en geen sportschool nodig

  Beantwoorden
 5. Mijn man krijgt zijn reiskosten vergoed, maar niet zijn reistijd. ’s Ochtends slaapt hij meestal en ’s middags op de terugweg weet ik het eigenlijk niet. Zelf hoef ik niet te reizen want ik werk vanuit huis.

  Beantwoorden
 6. Ik heb 27 jaar op 5 minuten van mijn huis gewerkt. Heel erg fijn met jonge en opgroeiende kinderen. Voor het werk moest ik wel af en toe op stap maar dan is reistijd werktijd.
  Sinds dit jaar heb ik een baan op 30 minuten afstand met de auto. De trein doet er 17 minuten over maar daar komt nog 25 minuten bij aan lopen.
  Het bevalt me onverwachts goed. Ik zing de hele weg en vooral terug kom ik veel frisser in mijn hoofd thuis.
  Scheelt dat ik een leuke route rij over een provinciale weg en die is niet druk.
  De snelweg kan ook maar dan is het ietsje langer, door drukte in mijn werkplaats.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.