Had ik nou maar

Eergisteren plaatste ik een blog met een leermoment. Blijf bij het plan. Dat geldt voor investeringen, maar ook voor vele andere aspecten die met geld te maken hebben. Ons mensen lukt dat niet altijd om ons aan dat plan te houden. Of het loopt toch allemaal net even anders Dan krijg je dat “had ik nou maar” gevoel. Maar wat kan je nou aan dat gevoel doen en nog beter: hoe kan je het voorkomen!

Had ik nou maar is een vorm van spijt hebben

Spijt hebben dat je iets juist wel of niet hebt gedaan. Had ik nou maar niet extra ingelegd. Of had je dat nu maar juist wel gedaan, want ondertussen stijgen de koersen weer. Wat dat betreft bestaat het hele leven uit alleen maar keuzes. En hoe jammer zou het zijn dat we over 20 jaar bedenken: “Had ik nou maar…”

Plannen zijn er om te wijzigen

Om keuzes wat makkelijker te maken, maken we plannen. Want, met een plan hebben we van tevoren al over keuzes in de toekomst nagedacht. We hebben een richting gekozen, dus hoeven we minder over de volgende keuze na te denken. Maarja, zo’n plan is niet in steen geschreven. Ik wil stoppen voor mijn vijftigste, maar dat kan ook zomaar vijfenvijftigste of negenenveertigste zijn. Of misschien blijf ik wel werken tot aan m’n pensioen, omdat ik het werken zo leuk vind. Plannen helpen ons, maar zijn zeker geen heilige graal. Maar toch, hou je in ieder geval aan het plan. Maak geen impulsieve keuzes en voorkom daarmee spijt dat je je niet aan jouw initiële doel hebt gehouden. Blijkt jouw plan niet de juiste te zijn, neem dan de tijd om het plan te wijzigen.

Verkeerde (geld)keuzes maken

Tja, iedereen maakt ze wel eens. Verkeerde keuzes. En hoe vervelend ze ook zijn, grote kans dat je ze ook wel weer te boven komt. Wie weet is mijn plan überhaupt al een verkeerde keuze. Tot nu toe ben ik daar nog niet achter gekomen, maar het zou zomaar over vijf jaar kunnen blijken dat ik toch niet helemaal gelukkig ben met de keuzes die ik nu maak. Maak daarom vooral gebruik van die verkeerde keuzes.

Niets is nutteloos, het kan altijd nog als slecht voorbeeld dienen

Heb je nou zo’n verkeerde keuze gemaakt? Ga dan vooral niet bij de pakken neerzitten. Leer ervan en gebruik het als voorbeeld hoe het vooral niet moet. Zo komen er genoeg mensen achter dat die hypotheek waar ze nu aan vast zitten, niet de allerbeste hypotheek is. Leer ervan, pak het aan en ga door. Als je 10 jaar gaat zitten mopperen dat je de verkeerde hypotheekvorm hebt gekozen, word je daar alleen maar chagrijnig van.

Hoe ga je met verkeerde keuzes om

Af en toe kan ik zo balen. Het zit mezelf dan opeens allemaal even tegen. Er gaat wat kapot, ik heb een verkeerde beslissing gemaakt of ik heb gewoon dikke pech. Maar eigenlijk zijn het ze vaak alle drie tegelijk! Het zit dan echt even tegen. Vaak laat ik mijzelf dan vijf minuten even lekker boos en chagrijnig zijn. Hoewel iedereen al snel tegen mij zegt: “Stel je niet zo aan”, stel ik mij gewoon even lekker aan. Een paar minuten lang alles helemaal toegeven, voordat ik er keihard tegenin ga. Want kom op, ik laat mij toch niet kennen!

Kan ik nog wat aan die verkeerde keuze doen?

Mijn verhoogde inleg bedrag van mijn beleggingen kan ik niet zo heel veel meer aan doen. Ja het geld er weer uit halen, maar dat is een nog slechtere beslissing. Ik kan er dus eigenlijk niks meer aan doen. Dan moet ik het gewoon maar achter mij laten. Is die woekerhypotheek nog steeds de basis van jouw maandelijks grootste uitgave? Vaak kan je daar toch wel weer wat aan doen. Je kan bijvoorbeeld je hypotheek omzetten en actief er mee omgaan. Begin bijvoorbeeld eens met een afspraak bij een adviseur. Die kunnen je zoveel meer vertellen over de opties. En heb je je toch laten verleiden om die nieuwe broek te kopen? Juist terwijl je had gezegd dat even niet te gaan doen? Gewoon binnen 14 dagen terug brengen.

Wat te doen met verkeerde keuzes?

Allereerst: leer ervan! Als je weet dat je te makkelijk iets in de winkel koopt, moet je gewoon niet naar de winkel gaan of je pinpas thuis laten. Is het toch al eens mis gegaan? Kijk dan of je de schade ongedaan kan maken of herstellen. Zo kan je de abonnementen van al die (ongelezen weggegooide) tijdschriften binnen 5 minuten opzeggen! Kan je er niks meer aan doen? Gewoon niet meer aan denken. Hoeveel mensen er wel niet klagen over dat ze sommige dingen eigenlijk niet hadden moeten doen. Het hoort nou eenmaal bij het leven.

2 gedachten over “Had ik nou maar”

  1. Voor mij werkt het goed om te bedenken dat iedereen de beste keuze maakt met de informatie en kennis die hij/zij op dat moment heeft. Natuurlijk kun je achteraf bedenken hoe het beter had gekund met nieuwe informatie of meer kennis, maar op die manier kun je ook iedere keer de lotto winnen als je vooraf de goede nummers tot je beschikking had. Deze manier van denken helpt mij ook in het omgaan met gedrag van personen om mij heen die voor mij moeilijk begrijpbare keuzes maken. Niemand maakt bewust een foute keuze, iedereen maakt voor zichzelf een keuze die op dat moment voor haar/hem het beste lijkt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.