Begonnen op de beurs

Auw… Dit doet heel even pijn. Ik roep namelijk al een tijdje dat ik wilde gaan beleggen op de beurs. En met een tijdje bedoel ik: “Al twee jaar”. Dat is dan wel heel pijnlijk. Maar waarom ben ik nou niet eerder begonnen? Waarin heb ik geïnvesteerd en hoe is het mijn eerste week afgegaan. Ik kan je alvast vertellen: ook ik ben in een veelgemaakte fout getrapt…

Wanneer begin je nou met beleggen

Onder andere tijdens het voorbereiden van de Goed met Geld Podcast hadden we het er regelmatig over. “Wanneer begin je nou eens met beleggen?” Ik riep het al een tijdje en steeds kwam het er niet van. En dat had meerdere redenen. Ik had voor mijzelf een doelbedrag om in te leggen in crowdfunding. Tot dat doelbedrag kwam ik (eindelijk) begin dit jaar. Daarnaast heb ik nog wel eens last van koudwatervrees. Nieuwe dingen zijn eng. Daarom bleef ik de beslissing uitstellen. Afgelopen week had ik een weekje vrij en kon ik dan eindelijk er gewoon eens rustig voor gaan zitten. Want waar je in de weg naar financiële onafhankelijkheid al snel in het saaie middenstuk komt, is de eerste stap toch altijd wel even spannend.

Dit is geen beleggingsadvies

Let er nog even op. Alle zaken die hieronder genoemd worden, zijn GEEN advies. Ik deel heel graag mijn ervaringen, maar alle acties die je neemt naar aanleiding van deze blog zijn jouw eigen verantwoordelijkheid.

Beginnen met beleggen (1), (2), (3), (4) en (5)

Al eerder schreef ik over keuzes maken bij het beginnen met beleggen. Allereerst de keuze dat je wil gaan beleggen. Hoe werkt de beurs. Waar moet je rekening houden met beleggen? Kan je wel beleggen? En als laatste: hoe houd je een beleggingsadministratie bij?
Verschillende vragen die ik eerder heb behandeld. Iets recenter hebben wij in de Goed met Geld Podcast een aflevering besteed aan “In zes stappen beginnen met beleggen“. Allemaal extra informatie die ik heb gebruikt in mijn keuzes. En stiekem wist ik twee jaar geleden al dat ik in indextrackers wilde gaan beleggen. Alleen was ik er nu pas echt klaar voor.

Hoe ging mijn eerste belegging?

Ik heb keurig netjes het stappenplan gevolgd dat FireTheBoss heeft gepubliceerd en dat wij nog eens hebben doorgesproken in de Goed met Geld Podcast. En zo’n stappenplan helpt! Zeker als je, net als ik, wel het idee hebt om te beginnen, maar niet echt weet hoe. Kortom, ik ben er voor gaan zitten en een klein uurtje later was ik dan echt officieel actief op de beurs.

In welk indexfonds heb ik belegd?

Ik heb stukjes VWRL gekocht. VWRL is een tracker die, sinds VTI en VXUS geen Nederlandse documentatie hebben en dus niet in Nederland verkocht mogen worden, een erg goede vervanging is. Met VWRL investeer je in een wereldwijd gespreide portfolio. 90% van alle via de beurs te kopen aandelen worden gedekt binnen VWRL. Verschillende bloggers die hetzelfde doel nastreven als ik, zijn ook (zij het enigszins noodgedwongen) aan het investeren in VWRL. Voor meer informatie over VWRL kijk je op de website van Vanguard.

Hoe was de eerste week op de beurs?

En natuurlijk is het dan spannend. Hoe presteert de tracker waarin ik participeer. En dan moet ik toch zeggen dat ik ‘geluk’ heb gehad. Ik had stomtoevallig vorige week maandag tijd en wilde ook die maandag de order plaatsen. Blijkt VWRL die maandag op het laagste punt te staan in de afgelopen drie maanden! De eerste week heb ik dus al 3% winst te pakken. Natuurlijk een stom toeval en waarschijnlijk gaan de beurzen ook nog wel een keer dalen, maar ik geniet hier gewoon even van dat happy moment. Een happy moment waarin ik ook direct de fout heb begaan van elke andere beginnende belegger.

Welke fout heb ik gemaakt bij mijn belegging?

De fout die ik, samen met vele anderen, heb gemaakt, is kijken hoeveel mijn portefeuille waard is. Aan de ene kant is het heel begrijpelijk, want ik heb tenslotte hard voor het geld gewerkt. Het is mijn geld en ik hoop daar toch iets meer van te kunnen maken. Daarnaast had ik ook nog eens een week lang winst te pakken. Daardoor was het alleen maar leuk om dagelijks even te kijken wat de waarde nou is. Maar het volgen van die waarde voegt helaas niks toe. Ik krijg alleen maar een grotere kans om mijn emotie mee te laten spelen. Bij groei wil je alleen maar meer kopen (want het gaat toch goed) en bij verliezen wil je verkopen, om die verliezen te beperken. Iets wat je in beide gevallen niet moet doen. Ik beleg voor de lange termijn. Het geld dat ik nu heb ingelegd, wil ik de komende pak ‘m beet 20 jaar aanhouden. Dan heeft het echt geen zin om de komende 7.300 dagen te checken wat de waarde heeft gedaan. Het zal nu de eerste maand leuk zijn om te volgen, maar daarna zou ik niet meer dan eens per maand in moeten loggen.

7 gedachten over “Begonnen op de beurs”

 1. Gefeliciteerd met die eerste stap.
  ‘Gewoon’ nooit verkopen bij verlies, ook niet te gretig bij winst en structureel bijkopen. En lekker +7.000 dagen laten staan.
  Hartelijke groet,
  Jaco

  Beantwoorden
 2. Mooi dat je eindelijk begonnen bent 😉
  Ik koop iedere maand bij Meesman.nl ETF tracker wereldwijd.
  Niet naar kijken, pas kijken een paar jaar voor je echt nodig hebt.

  Beantwoorden
 3. Ik schreef onlangs een gastblog voor Zuinigemand, de titel is ‘beleggingsangst’ en ik begrijp dus heel goed hoe je je voelt (voelde)! Ik ga deze zomervakantie ook een dieper de materie in en wellicht durf ik dan ook te beginnen! Je hebt me al een beetje richting de streep getrokken, nu nog erover! Groet Stella

  Beantwoorden
  • Leuke blog. Voor degenen die hem willen lezen: https://www.zuinigeman.nl/2019/05/beleggingsangst.html. Ik begrijp je dus helemaal. Ik hoop dat je inderdaad geholpen bent met de info. Wat ik als tip wil meegeven, is om met een ‘klein’ bedrag te beginnen. Begin gewoon eens met een bedrag om te proberen. Je hoeft niet in één keer je hele spaargeld in te leggen. Dat kan tenslotte later (in verschillende delen) alsnog.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.