Mijn eerste Crowdfunding Lustrum

Het was 31 december 2012. De rente was op dat moment zo’n 2% en was nog steeds aan het dalen. In de jaren daarvoor was hij van 5,5% al meer dan gehalveerd en de dalende koers bleef er nog wel even inzitten. Het frustreerde mij enorm en in mijn zoektocht naar hogere rentepercentages kwam ik op het concept Crowdfunding. Geldvoorelkaar was vrijwel de enige aanbieder en bestond pas anderhalf jaar. Omdat de rentes die ze boden toch beduidend hoger lagen dan die bij de bank (tussen de 7% en 10%) besloot ik deze test aan te gaan. En wat is er in die 5 jaar veel veranderd! Maar de grootste vraag is natuurlijk: is het winstgevend?

Nu zal je denken: december 2012 is al net iets meer dan 5 jaar geleden. Dat klopt! Maar het duurde toen nog even voordat een project was volgeschreven en daadwerkelijk rendement ging maken. Het was dan ook pas maart 2013 waarin ik voor het eerst een betaling ontving. Precies 5 jaar geleden dus. Nu 5 jaar later heb ik platforms zien komen en gaan. Hebben zich meerdere problemen voorgedaan en is de kwaliteit van zowel de platforms, projecten en wetgeving verbeterd.

Gelukkig is er verbetering
Ga maar even na: begin 2013 werd er gekeken naar de financiën van een bedrijf. Op basis daarvan in combinatie met de prognoses werd er een risicoclassificatie aan gekoppeld. Tegenwoordig is dat wel anders. Naast die eerste classificatie is er ook een Graydon-Rating bijgekomen, wordt de BKR getoetst, wordt er naar historische financiën gekeken, wordt er een creditsafe rapport opgemaakt, zijn er financiële coaches en ga nog maar even door. En ook in zekerheden wordt steeds meer gesproken. Niet alleen hoofdelijke aansprakelijkheid is er, maar ook hypothecaire zekerheden, borgen, pandrechten, niet-onttrekkingsverklaringen en wederom kan ik ook op dit punt nog wel even doorgaan. Men heeft dus flink geleerd van het verleden en wil de kwaliteit van crowdfunding verbeteren en zo hoog mogelijk houden.

Verbeterpunten
Natuurlijk zijn er ook altijd verbeterpunten. Zo vind ik persoonlijk de communicatie van platforms naar investeerders vaak vrij karig. Dit is dan ook weer twee-ledig. Aan de ene kant is er simpelweg te weinig communicatie. Maar aan de andere kant is het ook de onervarenheid van de investeerders. Het duurt vaak gewoon enorm lang voordat er goed contact is gelegd met de leningnemer. Voordat iets langs de rechter is geweest ben je zo weer een paar weken verder en ook zijn financiële constructies en middelen vaak onbekend. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Homologatie van akkoord. Daar ligt toch ook wel een tekort aan kennis. Een ander leerpunt is nog steeds het afhandelen van defaults en betalingsproblemen. Elk platform pakt dat op eigen wijze aan. De ene keer meer succesvol dan de andere keer. Juist omdat dit vaak vrij lang duurt zijn de resultaten nog onduidelijk. Mijn eerste probleemproject komt uit februari 2015 en is nog steeds niet afgewikkeld. Ik ben dus heel benieuwd hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen.

5 JAAR!!
Maargoed, ik heb wat te vieren! Mijn vijfjarig crowdfunding bestaan. Wat heeft het mij nou gebracht? De statistieken van dit moment:
Ik heb momenteel bij 6 platformen 348 investeringen gedaan. Ik ben nog steeds actief aan het investeren op 3 platformen en maandelijks komen er zo’n 10 projecten bij. Van de 348 projecten zijn er 39 volledig (succesvol) afgerond, waarvan 17 een volledige vervroegde aflossing hebben gedaan. Nog eens 24 projecten hebben ondertussen meer terugbetaald dan dat ik er in heb geïnvesteerd en maken dus winst.  In totaal zijn er dus 63 winstgevende projecten!
Echter zijn er ook probleemprojecten. 26 projecten hebben betaalproblemen en op 2 heb ik definitief geld af moet schrijven. 17 van de 28 probleemprojecten stopte met betalen tussen de 12e en 24e maand. Het tweede jaar looptijd is voor mij dus ook het meest risicovol. Ondertussen kan ik ook wel zeggen dat ik daadwerkelijk winsten behaal uit mijn investeringen! Met jaarlijkse rentepercentages tussen de -5% en 6,8% staat het gemiddelde momenteel op een plus van 2,5%. Natuurlijk verwacht ik dat dit op de lange duur wat hoger gaat worden, omdat hier ook nog het nodige aan leergeld tussenzit. Er zit tenslotte ook een flinke opwaartse lijn in de rendementen. Het doel is om uiteindelijk op de 6% uit te komen. Daar zit ik dit jaar nog steeds boven, dus dat is voorlopig een goede ontwikkeling.
Mijn focus ligt op dit moment in ieder geval op het opschonen van mijn portfolio. Er lopen nog 111 projecten waar ik op dit moment waarschijnlijk niet meer in zou investeren. Van die 111 zijn dan ook 21 in de problemen. Zien jullie de overeenkomst 😉 Naast het opschonen wil ik ook weer aanvullen. Met nieuwe projecten met goede zekerheden. Gelukkig zijn die er steeds vaker. Hoewel de rentes wat lager zijn, maakt dat wel een mooie mix in mijn portfolio. Wat mij betreft op naar het volgende lustrum!

4 gedachten over “Mijn eerste Crowdfunding Lustrum”

 1. Interessante blog. Misschien kan je wat meer details over de platforms en investeringen met ons delen? Bijvoorbeeld welke platforms wel/niet en welke type investeringen doe je juist nu niet meer en welke wel? Dank je!

  Beantwoorden
  • Ik kan daar zeker wat meer inzicht in geven. Omdat ik al erg lang crowdfund, zit er vooral veel geld in GeldvoorElkaar, aangezien zij ook het oudste platform zijn. Op dit moment investeer ik via GeldvoorElkaar,Funding Circle en Samen in Geld. Daarbij let ik vooral op de zekerheden. Bij GeldvoorElkaar en SameninGeld zijn die vaak wat meer dan bij Funding Circle, waar dan weer een hogere rente tegenover staat. Ik heb ook nog leningen lopen bij AyGoDutch en NewFunding (welke geen nieuwe projecten meer publiceren). Ook via Kapitaal op Maat heb ik nog wat geld uitstaan. Daar investeer ik voorlopig even niet meer (al sinds een jaar) omdat er nogal wat kritische vragen zijn over hun werkwijze rondom het beoordelen van nieuwe projecten en het behandelen van betaalproblemen. Zij zijn wel goede kant aan het opgaan, maar hebben nog wel even nodig voordat ik het vertrouwen weer terug heb.

   Het liefst heb hypothecaire zekerheid en ik kijk vaak naar overige geboden zekerheden en risicoclassificatie van het platform. Hoe staat een bedrijf ervoor, hoeveel schulden hebben ze al en hoe gaat het financieel. Verder investeer ik vrijwel niet in kledingwinkels, horeca en startups, simpelweg omdat ik daar slechte ervaringen mee heb.

   Ik hoop dat je hier wat mee kan. Meer weten, mail mij even (svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl), dan kan ik zaken nog gedetailleerder uitleggen.

   Beantwoorden
   • Dank voor je antwoord. Ik ga de genoemde platforms bestuderen. Zelf ‘crowdfund’ ik via Duurzaam Investeren, Solease en Oneplanetcrowd. Met deze laatste ben ik gestopt omdat ik de beheervergoeding te fors vind. Kledingwinkels, horeca en startups zou ik ook vermijden. Verder wil ik graag niet te lange termijn. 2 jaar vind ik mooi. Sneller mijn geld terug en minder kans dat het fout gaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.