De edele kunst van not giving a fuck

Waar ik bijna twee jaar heb gedaan over de four hour workweek, ging het boek daarna een stuk vlotter. Ik was nog niet begonnen of hij was alweer uit. Zo lekker las ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Of nou, eigenlijk ‘The subtle art of not giving a fuck’, aangezien ik hem in het Engels heb gelezen. Het is een boek dat stiekem al tijden op mijn wensenlijstje stond. De titel intrigeerde mij. En aangezien ik mij soms wel teveel zorgen maak om dingen, leek dit boek mij wel heel interessant. Er zij niet voor niets miljoenen kopieën van dit boek verkocht. Dus er moet toch wel iets goeds in staan. En inderdaad. De review die je hieronder gaat lezen is behoorlijk positief.

De hoofdstukken geven je vraagtekens

Fuck… Wat moet je met hoofdstukken als “Probeer het niet”, “Geluk is een probleem”, “Je bent niet speciaal”, “Je hebt alles fout” en “En dan ga je dood”… Lekker positief boek zo. Wat moet je hiermee! Nou, heel simpel: lezen. Op een grappige en toegankelijke manier neemt de schrijver Mark Manson je mee door voorbeelden. Voorbeelden die hij kent, die hij heeft verzonnen of die hij zelf heeft meegemaakt. Want die blijven je het beste bij. Hoewel de titels van de hoofdstukken je rillingen geven, geven ze je ook meteen houvast. Waarom zou je aandacht moeten blijven besteden, “een fuck moeten geven”, om iets dat er toch niet toe doet. Want dat is het, het meeste doet er niet toe of is je aandacht en energie niet waard.

Dat huilende kind met die ballon

“Je niet druk maken om …” (wat denk ik de beste vertaling is voor ‘not giving a fuck’) is waar het boek natuurlijk over gaat. “Och, maak je niet druk”. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want kom op, je moet toch ergens voor staan, je wilt iets uitdragen en jouw gedachtegoed achterlaten. Zeker, maar maak je niet druk om dingen die je niet kan veranderen. Denk maar eens aan zo’n huilend kind met een blauwe ballon. Door alle tranen heen vraag je: “wat is er?”. En dan, met horten en stoten komt eruit: “IK WIL-DE EEN DON-KER-BLAU-WE BAL-LONNNN”. Ja, soms heb je van die dingen in je leven, die zijn nou eenmaal zo. Je kan er niks aan veranderen. Je kan enorm boos worden dat we in Nederland aan de rechterkant van de weg rijden, maar daar kan je nik mee. Nou, dat zou nou de eerste dingen waar je je niet druk om moet maken.

Altijd gelijk hebben? Nooit gelijk hebben!

Heb jij altijd gelijk? Doe jij er alles aan om je gelijk te halen? En hoeveel energie besteed je daar dan aan? Is het die energie uit eindelijk wel waard. Je ego zal wel geschaad worden als je in het boek leest dat je waarschijnlijk geen gelijk hebt. Maar ga maar eens na. Duizenden jaren geleden dacht men dat de aarde plat was en dat je van de rand af kon vallen. Vroeger dachten vrouwen dat hondenurine een verjongend effect had op de huid als je het erop smeerde (ieuww). Sterrenkundigen dachten dat de zon om de aarde draaide. En kijk maar eens naar de medische wereld in de afgelopen 100 jaar. Wat voor idiote dingen men bedacht. Roken is niet slecht voor je en alcoholvrij bier is het smerigste wat er bestaat. Toen had men gelijk. Maar met de kennis van nu, lachen we ze uit. “Gelijk hebben” is dus iets wat we zelf creëren. Misschien heb je dus wel ongelijk. Misschien heb ik nu wel ongelijk… Een wonderlijke gedachte.

Maak je druk om de dingen die er toe doen

Daar komt eigenlijk het boek op neer. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel druk maak jij je. Zit er een grens aan ‘je druk maken’. Volgens de schrijver wel. Er zijn maar een beperkt aantal fucks die je kan geven. Geef ze dan wel aan de goede dingen. De zaken die er toe doen. Jijzelf, je gezondheid, familie en jouw geluk. Want die andere fucks verlammen je. En door die verlammende werking kom je effectief nergens.

Dit boek maakt je niet onverschillig of probleemvrij

Daar was ik wel bang voor. Wat als dit boek nou zegt: “maak je nergens meer druk over”. “Wat kan jou het allemaal schelen, doe gewoon wat je wil”. Nee, gelukkig is het alles behalve dat. Het laat je lachen, krenkt je ego, maar laat je bovenal inzichten zien. Inzichten waarvan ik zelf dacht “Waarom heb ik dit nog niet eerder gezien?”. Zo zijn er altijd dingen waar je je druk om moet maken. Jijzelf, je familie, gezondheid noem maar op. Er is genoeg waar je je oprecht zorgen over zou moeten maken. Of denk eens aan al die problemen. Geen zorgen, jij blijft problemen ervaren. Want zo zit de mens nou eenmaal in elkaar!

Een mens is altijd op zoek naar oplossingen

Want, wij mensen dagen onszelf graag uit. Proberen dingen voor elkaar te krijgen. Willen steeds maar meer, meer en meer. Maar je kan er ook op een andere manier naar kijken. Welke problemen wil jij oplossen? Waar ga ik tijd en aandacht aan besteden? In het boek komen cliché voorbeelden voorbij. Voorbeelden waarvan ik ook dacht: ja, inderdaad, waar maak je je dan druk om. Ga wat nuttigs doen (met je leven)! Zelfs ik maak mij daar schuldig aan dat ik dacht van wow, zo kan het inderdaad ook.

Dat welbekende voorbeeld van die bergbeklimmer

Ik moet meteen denken aan die bergbeklimmer bovenaan de top. Hij wordt populair en opeens wil iedereen berg beklimmen. Maar dan komt men erachter. Om op die top te komen heb je uitrusting nodig. Daarvoor moet je maanden of misschien wel jaren trainen. Die foto op de top van de berg heeft nog geen vijf minuten gekost, maar de weg er naar toe misschien wel jaren. En ja, dan moet je, als je dat echt wil, fucks geven. Dingen doen, afzien en soms zelfs pijn leiden. Je daar druk om maken. Dan zie je opeens hoeveel toegewezen fucks die bergbeklimmer heeft gebruikt om uiteindelijk aan de top te komen. En of het dan een bergbeklimmer, een CEO van een multinational, een bekend persoon of wie dan ook is. De metafoor van de bergbeklimmer klopt negen van de tien keer.

Nuance

Het boek gaat dus over de nuance opzoeken. Wat is nou (voor jou) echt belangrijk in het leven. Waar wil jij je druk om maken. Waar zou je (volgens de schrijver) je niet druk om moeten willen maken en waar maak je je misschien nu al te druk om. Kortom: besteed jij het aantal fucks dat je hebt, wel op de juiste manier? Want eigenlijk wil je nu jong en energiek zijn, terwijl je de kennis en wijsheid hebt van iemand die 80 is. Dit boek geeft je in ieder geval al wat stof om na te denken over die wijsheid. Inzichten waarvan ik zeg: daar heeft hij volkomen gelijk in en ik hoop dit in de rest van mijn leven te kunnen. Ik had het boek binnen de kortste keren uit en het tweede boek ligt al klaar om aan te beginnen. Wat mij betreft echt een aanrader! gebruiken!

Meer boekreviews? Vind ze hieronder:
De vierurige werkweek
Je geld of je leven (deel 1, deel 2 en deel 3)
De beleggingsillusie
Rich Dad Poor Dad

4 gedachten over “De edele kunst van not giving a fuck”

  1. Ik heb het audioboek beluisterd en hij was best goed inderdaad. Al een idee wat het volgende boek zal zijn? Keep up the work! Ik ben fan

    Beantwoorden
    • Goede vraag! Heb je suggesties? Op de nominatielijst staan op dit moment het tweede boek (Everything is fucked), maar ook boeken van Jelle Hermus en Marie Kondo…

      Beantwoorden
  2. Mag ik een suggestie geven voor de volgende: Meet the Frugalwoods, vond ik heerlijk!
    Een ander fantastisch boek over “het leven”, maar niet per se “FIRE” is: Life’s Too Short to Go So F*cking Slow.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.