Mini-serie: Je geld of je leven deel 3

Voor de tweede keer in mijn blogbestaan een miniserie (de eerste miniserie ging over mijzelf: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5). Dit maal een driedelige serie over een boek dat ik heb gelezen: Je geld of je leven. In tegenstelling tot een eerder boek review, kost dit boek je helemaal niks! Het is gratis te downloaden en dit vergroot dus nog eens het rendement! Omdat ik wat dieper in wil gaan op het boek, splits ik het op in drie delen: Bewustwording, actie en financieel onafhankelijk.
Vandaag deel 3: Financieel onafhankelijk.

Kort over het boekje:
Het boekje gaat over het echtpaar Hanneke en Rob. Zij waren altijd al financieel bewust bezig. Ze leefden minimaal, publiceerden de vrekkenkrant en hadden na veel rekenen ingezien dat ze toch echt binnen afzienbare tijd financieel onafhankelijk konden worden. Na het lezen van “your money or your life”, besloten ze dit boekje te vertalen naar het Nederlands en uit te brengen.
Het boekje is wat achterhaalt (2002). Er wordt nog gesproken over rentepercentages van 4,3% en het internet wordt veel minder gebruikt dan nu. Desalniettemin is de kern van het boekje niet achterhaalt. Je kan wel degelijk iets van dit boekje leren, dus ik raad het ook zeker aan om eens te lezen.

Vandaag een blog over het laatste gedeelte in het boek. Wordt financieel onafhankelijk!

Financieel onafhankelijk
Heel vroeger was dit nog wel eens een term voor vrouwen: Ben jij financieel onafhankelijk? Kortom: kan jij zelf zorgen voor brood op de plank, of heb je je vent daarvoor nodig?
In mijn blog gaat het over een andere onafhankelijkheid.  Ik wil namelijk niet meer afhankelijk zijn van een werkgever en mijn maandelijkse salarisstortingen. Een solide basis waarmee ik van mijn rente-inkomsten kan leven. Het klinkt oh zo aantrekkelijk en heel erg ver weg, maar eigenlijk is het vaak dichterbij dan je zelf denkt.

Bewustwording en actie
In de eerste twee delen ging het over bewust worden van je financiën en het actie ondernemen om minder te consumeren. En door die actie te ondernemen, ben je al een stuk sneller bij dat doel. Je hebt namelijk veel minder geld nodig om toch de maand weer door te komen. Zo simpel werkt het echt. Geld dat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen! Daarom zijn die eerste twee punten ook zo belangrijk.

Spaargeld en werkkapitaal
In het boek wordt goed aandacht besteed aan het feit welk geld je gebruikt. Het is namelijk heel belangrijk om een buffer te hebben. Als morgen de wasmachine kapot gaat, moet er direct een nieuwe gekocht kunnen worden. Daarom wordt er ook duidelijk aangegeven dat je een buffer moet hebben. Over het algemeen wordt gezegd dat je met die buffer een half jaar moet kunnen overleven. Zelf heb ik ook ruim zes netto maandsalarissen als buffer. Ik kan direct bij dat geld.
Daarbij moet ik wel zeggen dat het op een internetspaarrekening staat met de hoogste rente. Daardoor moet ik hooguit een dag wachten tot ik het heb. Maar toch, ik kan er direct bij zonder iets te moeten verkopen oid.
Werkkapitaal daarentegen hoef je niet direct bij te kunnen. met dat geld probeer je rendement te behalen. Dat kan heel veilig door het vast te zetten op een deposito rekening, maar ook met meer risico door ermee te beleggen of investeren.
Als je hier daadwerkelijk geld mee verdient, kan je het rente op rente effect laten ontstaan. En dan wordt investeren pas echt aantrekkelijk. Over €100 eerder ontvangen rente, kan je namelijk per maand €0,50 rente ontvangen. Het enige dat je voor die €100 hebt moeten doen is het geld niet uitgeven. Voor die €0,50 heb je vervolgens echt helemaal niks hoeven doen…

Het happy moment
Op de weg naar financiële onafhankelijkheid kom je op een gegeven moment het happy moment tegen. Hét moment waarop je meer rente inkomsten hebt dan dat je geld uitgeeft. Technisch gezien ben je dan al financieel onafhankelijk. Het is helaas onverstandig om dan direct te stoppen met werken. Er wordt namelijk bij het happy moment helemaal geen rekening gehouden met financiële tegenvallers. En dat is gevaarlijk. Op dat moment kan je misschien wel leven van je rente-inkomsten, maar als je niet genoeg inkomsten hebt om te sparen, kan je je spullen ook niet vervangen. Kortom, het happy moment is een hele mooie mijlpaal, maar nog niet het einde! Let wel op, als je door de actiefase steeds minder geld uitgeeft, bereik je veel eerder jouw happy moment. Wie wil dat nou niet?

Geen geschreven regel
Het boek geeft je (gelukkig) niet een eis hoeveel je moet hebben gespaard of hoeveel maandelijkse rente-inkomsten je nodig hebt om te kunnen stoppen met werken. Het enige dat ze aangeven is dat je jezelf er comfortabel bij moet voelen. Voor mij heb ik die ‘ik voel mij comfortabel grens’ gesteld op mijn allereerste echte loon. Dat is het doel wat ik persoonlijk nastreef. Ik hield daar genoeg aan over, dus ik verwacht dat ik dit dan ook kan. Of het over ruim twintig jaar inderdaad nog ruim genoeg is weet ik niet. Dat zal de tijd leren. Maar als je geen doel hebt, weet je zeker dat je er niet gaat komen.

Nog even kort over het boek:
Het is echt wel achterhaald. Het internet was nog in opkomst en de computer met een spreadsheet programma een luxe. Tegenwoordig is dit al veel meer gemeengoed. En toch kan ik iedereen aanraden om het boekje eens te lezen. Het is soepel geschreven, heeft leuke voorbeelden van Nederlanders die ook minimaal leven en is heel erg gebaseerd op de realiteit. Daarbij staan er ook nog de nodige oefeningen in, inclusief uitleg. Hoe bereken je nu je werkelijke uurloon, hoe kan je het beste je financiën bijhouden en welke tips geven zij bij investeringen.
Wat mij betreft een aanrader!

Heb ik je echt weten te overtuigen? Het boek is HIER gratis te downloaden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.