Mini-serie: Je geld of je leven deel 1

Voor de tweede keer in mijn blogbestaan een miniserie (de eerste miniserie ging over mijzelf: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5). Dit maal een driedelige serie over een boek dat ik heb gelezen: Je geld of je leven. In tegenstelling tot een eerder boek review, kost dit boek je helemaal niks! Het is gratis te downloaden en dit vergroot dus nog eens het rendement! Omdat ik wat dieper in wil gaan op het boek, splits ik het op in drie delen: Bewustwording, actie en financieel onafhankelijk.
Vandaag deel 1: Bewustwording.

Kort over het boekje:
Het boekje gaat over het echtpaar Hanneke en Rob. Zij waren altijd al financieel bewust bezig. Ze leefden minimaal, publiceerden de vrekkenkrant en hadden na veel rekenen ingezien dat ze toch echt binnen afzienbare tijd financieel onafhankelijk konden worden. Na het lezen van “your money or your life”, besloten ze dit boekje te vertalen naar het Nederlands en uit te brengen.
Ik moet eerlijk bekennen: het boekje is wat achterhaalt. De meest recente druk is uit 2002. Het internet is nog nieuw, het hebben van een computer en een ‘spreadsheetprogramma’ wordt als handig beschouwd, maar alles wordt nog op papier uitgelegd. Desalniettemin is de kern van het boekje niet achterhaalt. Je kan wel degelijk iets van dit boekje leren, dus ik raad het ook zeker aan om eens te lezen.

Vandaag een blog over de eerste paar hoofdstukken. Maak jezelf bewust.

Zet het op papier
Iedereen weet wel wat hij verdiend. Je salaris is bijvoorbeeld €2500 bruto en elke maand krijg je €1950 op je rekening gestort. Lekker overzichtelijk toch?
Maar is dit wel echt zo? Krijg je echt alleen maar salaris?

In principe wel natuurlijk, maar het gebeurt ook nog wel eens dat je geld terug krijgt of andere inkomsten hebt. Bijvoorbeeld geld terug van de belasting of energie leverancier, maar ook het verkopen op marktplaats of een extra klusje waar een financiële vergoeding tegenover staat zijn inkomsten.
Zet al deze bedragen nou eens onder elkaar en kijk aan het einde van het jaar hoeveel je nu echt hebt ontvangen.
Daarnaast (en nu komt het moeilijkere punt): Zet je uitgaven nou eens allemaal onder elkaar. Ik zat pas het programma ‘een dubbeltje op z’n kant’ te kijken en ook daar ging het mis. Er werd regelmatig gepind. Allemaal bedragen tussen de €5 en €10. Dat lijken dus allemaal kleine bedragen, maar uiteindelijk was het toch een heleboel geld als je 30 x per week pint.
Zet deze bedragen dus ook eens onder elkaar (het liefste met een omschrijving, zodat je weet waaraan je iets hebt uitgegeven). Is het meer dan je verwacht had? Is het misschien zelfs meer dan er binnenkomt? Het is goed om per maand eens deze twee totalen te vergelijken.

In het boek gaan ze nog een stapje verder. Ze verdelen de uitgaven in kopjes: Verzekeringen, boodschappen, plezier, auto, onderweg, etc. Als je nu eens gaat bekijken hoeveel je per potje uitgeeft, kan je hier wel eens van schrikken. Ben je echt maandelijks €300 euro kwijt aan het plezier potje, zoals etentjes en het theater?
En is zoiets wel verstandig als er elke maand meer uitgaat dan dat erin komt?

Nog meer bewust
Een extra stukje bewustwording heeft al eerder een hele blog gekregen: Wat verdien je nou echt? Wat is nou je werkelijke uurloon? Hoeveel verdien je, rekening houdend met bijvoorbeeld werkkleding, andere verplichte kosten, reistijd, extra moe zijn, etc. Een interessante berekening, want al die zaken hebben wel degelijk invloed op je leven doordat je werkt. Uiteindelijk bereken je dus hoeveel tijd je ergens voor kwijt bent. Wat kost nou die nieuwe laptop in tijd? Dan blijk je al snel 100 uur van je tijd kwijt te zijn voor die nieuwe laptop. Nu is die laptop je dat waarschijnlijk wel waard. Maar stel nou dat je een keer uit eten wil. Gewoon voor de gezelligheid met je partner. Dat kan voor €50, maar ook voor €150. En is die extra luxe dan echt 15 uur van je tijd waard? Of is het hele etentje geen 20 uur waard en leef je je liever zelf uit in de keuken met uiteindelijk een leuk kaarsje op tafel?

Kort door de bocht
Wellicht ga ik met deze blog wel iets te kort door de bocht. In het boek wordt gelukkig ook veel meer ingegaan op het stukje bewust zijn. Niet alleen op het financiële aspect, maar ook op wat geld nu daadwerkelijk is, hoe het werkt en over jouw geluk en hoe dat beïnvloed wordt door geld.
Het is dan ook zeker geen spannend leesboek dat je in één keer uit wilt lezen, maar zeker de moeite waard om af en toe eens een hoofdstukje te lezen.

Overmorgen het volgende deel: Actie!

Heb ik je met deel 1 van de miniserie al enthousiast gemaakt? Het boek is HIER gratis te downloaden!

2 gedachten over “Mini-serie: Je geld of je leven deel 1”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.