Rondkomen is net een spelletje

Als ik nu 4 gooi, kan ik jou van het bord afgooien. Gooi ik 6 heb ik gewonnen, gooi ik 5 kan jij mij van het bord afgooien en kan jij winnen… Mens-erger-je-niet is wat dat betreft niet veel meer dan puur geluk. Bij een kaartspelletje komt er al een stuk meer tactiek bij kijken. Want speel je nu de heer, win je misschien wel deze ronde, maar heeft de tegenstander de volgende ronde wellicht weer sterkere kaarten in handen. En hoe speel jij Monopoly? Koop je alles wat op je pad komt, of spaar je wat geld ‘voor dat buitenkansje’? Spelletjes, keuzes maken en geluk hebben zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is net het echte leven… Laten we rondkomen eens als spelletje zien.

Yes! Salaris!!!!

Aan het begin van het ‘spel’ krijg je jouw salaris gestort. Daarmee zal je ook nu weer de maand ‘uit moeten spelen’. Direct kom je al bij de eerste beurt op het vakje “vaste lasten”. Natuurlijk het kan ook eigenlijk niet anders. Huur, gas/water/licht en verzekeringen moeten ook gewoon betaald worden. En door, want dit hoort er gewoon bij.

Week één: Ik heb zin om wat leuks te gaan doen!

Je hebt tenslotte net je salaris gehad, dus het moet ook gewoon kunnen. Je komt bij de volgende beurt op ‘kans’ en wordt uitgenodigd voor een teamuitje met de sportvereniging. Superleuk met elkaar een escape-room doen en daarna een hapje eten. Aan het einde dat Tikkie van €50 meteen betalen, zodat je geen scheve gezichten krijgt. Tot zover gaat de maand best lekker.

Week twee: een onverwachte uitgave

Week twee was je lekker begonnen, totdat de auto begon te roken. Das een duur geintje. Net nadat je ruim €150 aan boodschappen had gedaan, moest je bij de wegenwacht ook nog even €250 aftikken. Het geld gaat flink hard zo.

Week drie: een middagje shoppen

Je loopt in de derde week in de stad. Heerlijk op je zaterdag middag. En om heel eerlijk te zijn was dat ene paar schoenen wel heel leuk én in de aanbieding. Maarja, de auto was ook al stukgegaan. Ga je nou wel rondkomen deze maand? Nog een keertje na-rekenen… Het zou net aan moeten lukken. Als je niet te uitgebreid boodschappen doet volgende week, kom je precies uit. Maar dan is het geld ook wel echt op!

De laatste week: geen toetje

Je had het met jezelf afgesproken: deze week niet teveel boodschappen doen. Dan kom je precies uit met je salaris en heb je deze maand ‘uitgespeeld’ met jouw salaris. Lekker bezig 🙂 In de supermarkt laat je het schap met de toetjes links liggen, waarbij je jezelf een schouderklopje geeft. Goed gedaan! Alle boodschappen ingepakt en thuis uiteindelijk netjes zelf prakkie koken. Maar bij het glas water dat je erbij neemt schiet er toch opeens flinke pijn door je kies heen…

De laatste week: ook dat nog

Gelukkig kan je eind van de week nog bij de tandarts terecht. “Ja, die moet eruit… Dat gaat u €43 kosten.” Tja, eigenlijk is het geld al op, maar die pijn is ook niets. Laat je nu de kies trekken, dan is het ‘game over’. Dan eindig je deze maand met een tekort. Het spel heb je daarmee gewoon verloren. Komt de volgende vraag van de tandarts: “Voor €15 kan ik het trekken van uw kies wel verdoven…” Maar verzacht die €15 dan echt de pijn? Je steekt jezelf tenslotte dieper in de schulden.

Rondkomen “The Game”

Wat eenvoudig om zo het spel te spelen. Het gaat simpelweg om de keuzes maken en een beetje geluk hebben. Maar je ziet het, een klein beetje ongeluk en je verliest het spel al. Gelukkig is het maar een spelletje. Toch? RTL nieuws heeft hetzelfde spel gemaakt zoals hierboven beschreven. Daarbij kan je zelf de keuzes maken. Ga je voor de buurtbarbecue? En verzeker je de auto dit jaar wel of niet? Lastig om die keuzes te maken als je maar beperkte inkomsten hebt. En dan is zo’n spelletje toch best confronterend.

Rondkomen is best lastig

Ga maar eens na: wat nou als je rond moet komen van €2200 per maand. Met z’n vieren dan natuurlijk. Zo eenvoudig is dat niet. En welke keuzes maak je. Soms moet je echt besparen. Maar bespaar je op eten, gaat dat weer ten koste van je eigen gezondheid. Alsof je in een spelletje een vrij eenvoudige keuze moet maken. Ga je voor goedkoop of duur. De keuze zelf is makkelijk, totdat je de consequenties van jouw eerdere keuze onder ogen krijgt.

Rondkomen: probeer het zelf

Ik vind het heel goed dat RTL aandacht heeft besteed aan dit onderwerp. Het is tenslotte voor velen een probleem. Hier vind je de pagina waarop RTL het spel heeft gepubliceerd. Lukt het jou om het einde van de maand te halen?

1 gedachte over “Rondkomen is net een spelletje”

  1. Ik heb het spel een paar keer gespeeld en kwam de eerste keer niet uit, en daarna wel, maar ja: voorkennis.

    Ik vond het grappig om te doen, maar heb zelf de luxe (gecreeerd) dat ik gewoon een grote buffer heb. Niet alleen op mijn spaarrekening, maar ook op mijn betaalrekening heb ik altijd een extra salaris staan. In de praktijk maak ik daar nooit gebruik van, ook omdat mijn inkomen hoog genoeg is, maar het zorgt er wel voor dat ik in noodgevallen nooit tekort kom.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.