De oplossing voor de vele betaalverzoekjes

De zomer komt eraan en dat betekent drankjes en extraatjes buiten de deur, met vrienden en familie gezellig wat gaan doen en met hele groepen naar een festival. Bij al die leuke dingen doen, hoort natuurlijk iets waar wij Nederlanders bekent om staan: de betaalverzoekjes. Oh, ik heb toen €10 betaald voor die drankjes. Ja, maar ik heb al €25 betaald voor het eten. Ik heb nog €35 boodschappen voorgeschoten. Je merkt het al, dit gaat een flinke rekensom, goede verdeelsleutel en heel veel Tikkies worden. Gelukkig is ook hier weer een oplossing voor.

Een Tikkie sturen is heel normaal

Even een drankje doen met vrienden. “Laat je even weten wat je van me krijgt?”. “Ik stuur wel een Tikkie”. De kosten die wij maken verdelen we graag 50/50. Het is iets Nederlands waar we maar niet vanaf komen. Ook ik doe het en ik denk eigenlijk dat het iets in onze cultuur is om de kosten gewoon eerlijk te verdelen. Tegenwoordig stuur je aan het einde van een avondje stappen gewoon een Tikkie, zodat ieder zijn of haar deel kan betalen. Geen scheve gezichten dat er iemand te veel of te weinig heeft betaald. Zolang je maar aan de Tikkie-etiquette doet, is dit een prima oplossing.

Te veel betaalverzoekjes

Die betaalverzoekjes zijn leuk, maar als je niet oplet, mis je er zo twee of drie. Stel dat je een heel weekend met verschillende mensen wat gaat doen, kan het zomaar zijn dat je net dat ene betaalverzoekje hebt gemist. Of je bent vergeten dat ook dat terrasje erbij hoorde en je nog een extra Tikkie moet versturen. Je merkt het al, de hele administratie kan een dagtaak worden. Te veel werk en daar zitten we niet op te wachten. Met een groepje van drie of vier mensen kan dat wel, maar stel nou dat je met een groep van 20 man bent. Wie heeft dan wat betaald, wat zijn de totale kosten en hoeveel moet een ieder nog inleggen…? Ik weet nog goed hoe wij dat vroeger deden.

Geen uitgebreid kostenoverzicht meer in de mailbox

Want zo ging dat vroeger. Iedereen gaf aan één persoon door wat de kosten waren en die deed er wat Excel magie mee. Uiteindelijk vertelde de Excel wat je nu aan wie moest betalen. Rekeningnummer erbij en het kwam helemaal goed. Niemand deed er moeilijk over, maar degene die de Excel moest maken was daar toch wel weer even mee bezig. Want het moest wel kloppen, anders kreeg je weer die scheve gezichten. Tja, hoofd Excel was een hele verantwoordelijke functie die goed uitgevoerd moest worden. Gelukkig is het tegenwoordig zoveel eenvoudiger!

“Wie betaalt wat” als een Tikkie te lastig wordt

Met 20 man een weekendje weg. Waar dat vroeger een aantal uren Excel zwoegen was, is dat tegenwoordig een eitje. Er is namelijk een app voor. In “Wie betaalt wat” heeft iedereen een eigen account en maak je een groep aan. Bijvoorbeeld “Weekendje weg”. Vervolgens kan iedereen zijn of haar bonnetjes erin kwijt. Van de kosten van het restaurant waar je maar met de halve groep bent geweest (en dus de alleen die personen aan mee moeten betalen), tot aan kosten waaraan iedereen aan mee moet betalen. Je kan het direct aangeven in de app. En aan het einde van het weekend kan je het met een klik op de knop verrekenen.

Alle betaalverzoekjes in één keer verrekent

Want zo simpel is het. De app houdt alles voor de hele groep bij en berekent direct wat je aan wie over moet maken, zodat iedereen zijn of haar deel heeft betaald. Zo kan het zijn dat je na een goed weekend weg je nog aan twee of drie mensen wat over moet maken. Of je krijgt nog van 4 mensen geld, omdat jij heel veel hebt voorgeschoten. Direct wordt de meest gunstige verrekening gemaakt, zodat jij niet aan 20 man €6,44 over moet maken. Wat een uitvinding!

Wie betaalt wat vervangt heel veel betaalverzoekjes

Je kan het gebruiken voor bijna alles. Zo heeft mijn vriendin een overzicht van alle kosten binnen haar vriendengroep, heeft ze daarnaast ook met mij een klein groepje, en heb ik ondertussen weer een groep met wat collega’s voor de vrijdagmiddag borrel. Eens is de zoveel tijd klikken we op “verreken” en verrekenen we alle uitstaande kosten met elkaar. Geen vergeten Tikkies of “Ohja, ik moet je nog een betaalverzoekje sturen”. Een digitale oplossing waar ik toch wel heel blij mee ben. Lang leve de techniek van tegenwoordig 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.