Beginnen met beleggen (4)

Mijn vorige post over beginnen met beleggen zou in eerste instantie wat langer worden, maar omdat mijn blogs momenteel sowieso al behoorlijk zijn heb ik hem opgeknipt. Na de vraag “Mag ik wel beleggen” vandaag: “Kan ik wel beleggen”

Inkoppertje
Voor velen is de blog van vandaag een inkoppertje. Maar omdat ik zoveel mogelijk facetten wil behandelen, ga ik het ook hierover hebben.
Kan je wel beleggen? Wat mij betreft is deze vraag op te delen in drie delen: een financieel deel, een kennis deel en een geestelijk deel.

Financieel
De makkelijkste van allemaal. Kan je wel beleggen? Heb je daar genoeg geld voor? Beleggen begin je niet zomaar met €10. Zelfs bij de allergoedkoopste brokers ben je €2,50 per beurs per jaar kwijt aan minimale kosten. Op €100 inleg is dit al 2,5% van je rendement. Het wordt dus pas aantrekkelijk bij de wat grotere bedragen. Laten we zeggen vanaf €1000. Maar die €1000 moet je wel hebben en voorlopig niet nodig hebben. Aan en verkopen kost over het algemeen geld en dat gaat ten koste van het rendement. Daarom ga ik er van uit dat ik het geld de komende vijf jaar niet nodig heb. Pas dan is het geschikt om er andere dingen mee te doen dan op je spaarbank hebben staan. Ook bij mijn crowdfunding doe ik dat. Een andere voorwaarde daarbij is dat ik, als al het geld opeens weg is, ik er geen boterham minder om mag eten. Het moet dus ook echt geld zijn dat ik over heb.

Kennis
Kan is wel beleggen? Heb ik wel de juiste kennis. De kans is zeker aanwezig dat je het (nog) niet kunt op kennis gebied. Ik ook niet en daarom schrijf ik deze blog. Kennis is heel belangrijk. Weten wat je doet. Anders kan je net zo goed naar het casino gaan.
Het is dus goed om je in te lezen over aandelen en de aandelen markt. Hoe werkt het allemaal. Mijn blog volgen helpt, maar verbreed vooral je kennis door meerdere sites / bronnen te raadplegen

Geestelijk
Beleggen is spannend. Kan jij dat wel aan? Stel je hebt €10.000 op de beurs staan en hij keldert. Kan je dan je zenuwen in bedwang houden en rustig wachten tot het is hersteld. Ook al betekend dat, dat het nog twee maanden zal dalen. Het zal best even pijn doen en je aan het denken zetten. Want wat is nu wijsheid. Je hebt tenslotte heel hard moeten werken voor die centen. En in plaats van €10.000 heb je nu nog maar €7.500. Dat is een behoorlijke keldering, maar zeker niet ondenkbaar. Kan je deze stress mentaal aan? Kan je de rust bewaren om het geld gewoon te laten staan en de beurs laten herstellen?

Een leuke anekdote:
Als laatste een gecombineerde anekdote van deze drie samen. Kennis is namelijk lang niet alles. Het is goed om te weten wat je doet, hoe je het moet doen en wat aandelen nu eigenlijk zijn. Maar kennis is zeker niet heilig. Je moet je hoofd koel kunnen houden en geld gebruiken dat je niet meer nodig hebt. Mr. FOB deelde een stukje over de meest succesvolle beleggers in de periode 2003 – 2013 volgens Fidelity. Welke groep beleggers had, zelfs inclusief de crisis in 2008, het meeste rendement? Stipt op één staat een groep die zeker niet alle kennis heeft, heel goed het hoofd koel houden en het geld zeker niet meer nodig hebben. Het is namelijk de groep van overleden beleggers. Op de tweede plaats stond de groep beleggers die was vergeten dat ze hadden belegd. Kortom: gewoon met rust laten die handel!

Disclaimer

Ik heb officieel totaal geen verstand van geld. Ik heb geen financiële achtergrond en leer door heel veel te lezen en ervaringen van anderen te gebruiken in mijn eigen leerproces. Ik schrijf mijn ervaring in deze blog. Mijn ervaringen hoeven niet jouw ervaringen te zijn. Mijn financiële leerproces kan als inspiratie dienen, maar is zeker geen advies en zal nooit en te nimmer als advies kunnen dienen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de acties die je doet! Je zal mij dus ook nooit aansprakelijk kunnen stellen voor eventuele verliezen. Ik word door de ervaring wijzer en dat kan goed, maar ook zeker slecht uitpakken.

 

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van mijn blog. Reageer gerust hieronder of mail naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl. Feedback is altijd welkom en onjuistheden wil ik graag verbeteren.

3 gedachten over “Beginnen met beleggen (4)”

  1. Leuk om te lezen hoe je hierover denkt, het is inderdaad belangrijk om je hoofd koel te houden denk ik. Wij zijn pas net begonnen met beleggen maar vind het heel leuk ervaringen van anderen te lezen 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.