Beginnen met beleggen (5)

Toen ik in mijn allereerste crowdfunding project stapte, ging ik wel onthouden wat er in welk project zat. Dat lukte makkelijk: ik had 3 projecten van elk €500. Maar na een maand of twee zag ik statistiek mogelijkheden. Hoeveel had ik nou geïnvesteerd? Hoeveel was er al teruggekomen en hoeveel rente had ik al ontvangen. Er stonden wel wat statistieken online, maar die kon ik niet direct vertalen naar mijn excel, waarin al mijn financiën stonden. Ik ben dus al lerend mijn crowdfunding investeringen bij gaan houden. Dit is regelmatig gewijzigd en af en toe wijzigt het nog steeds.
Wat heeft dit met beleggen te maken? Heel simpel: Hoe houd jij al je beleggingen bij??

Crowdfunding is super simpel!
Ik heb een klein opzetje gemaakt en al snel bleek, dat crowdfunding relatief eenvoudig is vergeleken met wat ik wil. Je hebt een lening, een x-aantal delen waarin betaald wordt en daarmee kan je rente en balans berekenen. Ik heb er weliswaar zelf wat functies voor moeten schrijven, maar uiteindelijk was het vrij simpel. Maar aandelen…

Vast patroon
Bij aandelen heb je geen vast patroon waarin de waarde van je aandelen kan inschatten. Het is realtime en kan met de dag wijzigen. Dat is allereerst iets wat mijn perfectionisme los moet laten, maar aan de andere kant ook wel een gave breinbreker. Wat kan ik vastleggen, wat wil ik vastleggen en welke statistieken zou ik graag willen hebben.

Waarom
Allereerst nog even een waarom ik dit alles wil. Ik heb in een van mijn eerdere blogs berekend hoeveel ik nodig denk te hebben om te kunnen stoppen met werken voor mijn 50e. Daarvoor heb ik in mijn eigen excel een berekening gemaakt hoeveel mijn vermogen ongeveer moet zijn en welke rente / waarde stijging ik maandelijks verwacht. Om te weten te komen of ik inderdaad op schema lig, vind ik het wel heel prettig om te weten waar ik op dat moment sta.
Ik wil deze statistieken dus vooral hebben om mijn voortgang te monitoren.

Welke gegevens heb ik
Elk maand wil ik de volgende waardes vast gaan leggen, om daarmee statistieken te kunnen berekenen:
– Waarde aandelenpakket
– inleg
– kosten
– dividentuitkering

Welke gegevens wil ik hebben voor mijn statistiek
Om mijn statistieken te kunnen berekenen heb ik eigenlijk maar twee waarden nodig:
– huidige waarde
– waardestijging afgelopen maand
Daarmee kan ik mijn totaal opgebouwde vermogen berekenen en berekenen wat mijn ‘inkomsten’ zijn uit die aandelen. Want ik zie de waardevermeerdering als mogelijke inkomstenbron, ook al doe ik er nu niks anders mee dan de aandelen aanhouden.

Berekeningen
Wat ik vooral lastig vind is welke waarde ik nu moet gaan pakken om een goede berekening te doen. Ik ga er van uit dat ik de berekening in ieder geval ga doen op de laatste dag van de maand. Ik denk dat dat al een belangrijke stap is om hier consequent in te zijn, zodat het meetpunt elke maand hetzelfde is.Zoals ik het nu zie, ziet de formule er als volgt uit:
“huidige waarde” – “waarde vorige maand” – “inleg vorige maand” = “waardevermeerdering aandelen”.
Ik spreek hier over een vermeerdering, maar het kan net zo goed een negatief getal zijn. Daar ben ik mij van bewust 🙂
Vervolgens is het nog belangrijk om de kosten en dividend te verrekenen.
“waardevermeerdering aandelen” – “kosten broker” + “dividend uitkering” = “profit”.
Om vervolgens een percentage aan te hangen:
“profit” / “waarde vorige maand” = “profit percentage”.

Uiteindelijk denk ik dus met de extra berekende gegevens, redelijk goede statistieken voor mijzelf kan maken en daarmee mijn administratie best wel op orde kan houden. Of ik er tevreden mee ben zal de tijd vanzelf leren.

Wat is jouw ervaring?
Er zullen vast een hoop meelezers zijn die al aandelen hebben. Hoe houden jullie dit bij? Zie ik dingen over het hoofd? Wil ik teveel vastleggen of doen jullie het precies zo?
Ik vind het in ieder geval wel belangrijk om het vast te gaan leggen en vanuit dat uitgangspunt wil ik het ook gaan doen.

Disclaimer

Ik heb officieel totaal geen verstand van geld. Ik heb geen financiële achtergrond en leer door heel veel te lezen en ervaringen van anderen te gebruiken in mijn eigen leerproces. Ik schrijf mijn ervaring in deze blog. Mijn ervaringen hoeven niet jouw ervaringen te zijn. Mijn financiële leerproces kan als inspiratie dienen, maar is zeker geen advies en zal nooit en te nimmer als advies kunnen dienen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de acties die je doet! Je zal mij dus ook nooit aansprakelijk kunnen stellen voor eventuele verliezen. Ik word door de ervaring wijzer en dat kan goed, maar ook zeker slecht uitpakken.

 

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van mijn blog. Reageer gerust hieronder of mail naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl. Feedback is altijd welkom en onjuistheden wil ik graag verbeteren.

8 gedachten over “Beginnen met beleggen (5)”

 1. Ik denk dat je teveel wil vastleggen ;-). Zeker als passieve buy-and-hold belegger. De data die ik vastleg omtrent beleggen is de inflow van geld naar mijn beleggingsrekening, meestal zo rond de 24e van de maand. Dat is een transactie die ik in YNAB vastleg. Daarna, elke maand op de 1e van de maand leg ik de huidige stand vast. Dit genereert in YNAB een transactie met een correctiebedrag. Positief betekent waardestijging, negatief waardevermindering. Ik houdt niet per fonds bij wat daar de winsten zijn, inclusief dividend en kosten enzo. Wel kan ik in mijn beleggingsrekening zien, aan de verhoudingen (asset allocations) welke het goed en slecht doen.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie. Op welke manier beleg je dan? Ik zie dat je een beleggingsrekening gebruikt. Bevalt dat? En waarom zou ik dat wel / niet moeten doen?

   Beantwoorden
   • Ik beleg via een online broker in index trackende ETFs. Voor mezelf houd ik een doelverdeling aan, die ik door elke maand aan te kopen kan bijhouden (ik koop meer aan van fondsen die achterlopen). Het tracken van vermogen loopt via YNAB, door elke maand op de 1e de totaalstand van de portefeuille in te voeren.

 2. Ik splits het resultaat in 2 delen: eerste is het verschil tussen de huidige waarde (koers x aantal) en de aankoopwaarde (in de aankoopwaarde neem ik de transactiekosten mee), tweede is ontvangen dividend.

  Beantwoorden
  • Interessant! Hoe leg je dit dan vast? Per maand wat je koopt? En vergelijk je dat dan later nog met de huidige waarde? Op welke manier bereken je dan bijvoorbeeld de waarde stijging per jaar? Of houd je dat dan niet bij?

   Beantwoorden
 3. Ik zit bij Meesman en bij deGiro. Die van Meesman houd ik ook zelf bij in Excel. 1x per maand na aankoop werk ik het overzicht bij, ik leg 150,= in per maand en hou bij tegen welke koers ik heb ingelegd en dus hoeveel stukken ik erbij heb gekregen en het totaalbedrag. Excel rekent dan perfect uit wat mijn totaalrendement is en mijn YTD rendement. Transactiekosten apart uitrekenen doe ik niet aan, het gaat uiteindelijk toch om wat de waarde van je portefeuille is. Teveel moeite en ik kan er toch niets mee.

  Beantwoorden
  • Ik ben het ermee eens dat het uiteindelijk gaat om de waarde van je portefeuille. Dat gezegd hebbende vind ik het altijd nog wel interessant om te zien wat het verschil is tussen het bruto en netto rendement. Voor hetzelfde geld kan je besparen op die kosten en wordt je rendement dus hoger. Is er verder een reden dat je van Meesman wel bijhoudt wat je aankoopt en bij DeGiro niet?

   Beantwoorden
   • Bij Meesman zitten de jaarlijkse kosten in de koers verwerkt dus dat is sowieso lastig overigens.

    Ik heb bij DeGiro nog bijna niks staan en een chronisch gebrek aan tijd dus vandaar dat ik daar nog niets aan heb gedaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.