Beginnen met beleggen (3)

Het is alweer een tijdje terug, maar ik heb niet stilgezeten. Zo moesten er even wat zaken uitgezocht worden en dat kost tijd. Allereerst tijd om de energie erin te stoppen en vervolgens weer tijd om response te evalueren. Wellicht is deze blog ook niet bij jou van toepassing, maar het is altijd goed om jezelf af te vragen: “Mag ik wel beleggen?”

De eerste reactie
Ja natuurlijk mag ik beleggen. Dat moet ik toch lekker zelf weten. Maar zo werkt het niet helemaal in de wereld. Er zijn namelijk een paar restricties waar niet iedereen zich bewust van is. Ik ben hier ook maar toevallig op gestuit.

Onafhankelijkheidsverklaring
Ik werk voor een groot accountantskantoor. Ik heb verder niets met jaarrekeningcontroles of zulke zaken te maken, maar ik val simpelweg onder dezelfde policy. Dat kan ik ook wel begrijpen, want men kan niet garanderen dat ik nooit in de jaarrekeningen van een bepaald bedrijf heb gekeken voordat ze gepubliceerd worden. En met het voortijdig inzien van de jaarstukken, heb je kennis die voor de rest van de wereld nog niet bekend is. Ook wel voorkennis genoemd. En handelen met voorkennis is verboden. Straffen variëren. Het behaalde voordeel moet terugbetaald worden en er zijn voorbeelden van miljoenenboetes en jaren gevangenisstraf.

Gelukkig heb ik mij er even goed in verdiept. Er zijn restricties, maar niet zodanig dat ik mijn huidige plan niet kan uitvoeren. Ik kan deze serie blogs dus volledig af gaan maken tot en met het echt participeren op de aandelenmarkt.

Waarom deel ik dit
Wat maakt het jullie nou uit in wat voor bedrijf ik werk? Waarom ik perse uit moet zoeken of ik wel aandelen mag kopen en wat jullie dit aangaat?
Allereerst weet ik niet precies wie jullie zijn. Het kan dus zijn dat je huismoeder bent, maar ook de aansturende persoon van een afdeling met die werkt met niet publiekelijke financiële informatie. In het laatste geval moet je dus sowieso nagaan wat je wel en niet mag. Maar er is meer. Mijn partner, huisgenoten en gezinsleden mogen ook niet zomaar in aandelen beleggen. Allemaal vanwege mijn baan. Ga dus ook eens na wat het gezin doet. Mag je dan nog steeds beleggen, of heb je rekening te houden met de situatie. Zeker even de moeite om uit te zoeken of je niets strafbaars uitvoert.

Disclaimer
Ik heb officieel totaal geen verstand van geld. Ik heb geen financiële achtergrond en leer door heel veel te lezen en ervaringen van anderen te gebruiken in mijn eigen leerproces. Ik schrijf mijn ervaring in deze blog. Mijn ervaringen hoeven niet jouw ervaringen te zijn. Mijn financiële leerproces kan als inspiratie dienen, maar is zeker geen advies en zal nooit en te nimmer als advies kunnen dienen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de acties die je doet! Je zal mij dus ook nooit aansprakelijk kunnen stellen voor eventuele verliezen. Ik word door de ervaring wijzer en dat kan goed, maar ook zeker slecht uitpakken.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van mijn blog. Reageer gerust hieronder of mail naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl. Feedback is altijd welkom en onjuistheden wil ik graag verbeteren.

2 gedachten over “Beginnen met beleggen (3)”

  1. Ik ben heel erg blij dat mijn ouders absoluut niets hebben met accountants en dergelijke. Ze zijn gewoon een schoonmaakster en timmerman, ik kan dus gewoon overal in beleggen. 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.