Beginnen met beleggen (2)

Portfolio, aandeel, index, ETF, risico, tracker, broker, dividend, buy and hold, marktsegment en ga zo nog maar even door. In mijn eerste blog over beleggen ging ik rustig los met termen. Sommige zal je kennen, andere totaal niet. Omdat mijn serie over beginnen met beleggen gaat, wil ik graag bij nul beginnen. Want hoe meer basiskennis je hebt, hoe eenvoudiger je de verdere kennis leert.  

Disclaimer
Ik heb officieel totaal geen verstand van geld. Ik heb geen financiële achtergrond en leer door heel veel te lezen en ervaringen van anderen te gebruiken in mijn eigen leerproces. Ik schrijf mijn ervaring in deze blog. Mijn ervaringen hoeven niet jouw ervaringen te zijn. Mijn financiële leerproces kan als inspiratie dienen, maar is zeker geen advies en zal nooit en te nimmer als advies kunnen dienen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de acties die je doet! Je zal mij dus ook nooit aansprakelijk kunnen stellen voor eventuele verliezen. Ik word door de ervaring wijzer en dat kan goed, maar ook zeker slecht uitpakken.

De beurs
Mannen in pakken, een hoop geschreeuw en een ver van m’n bed show. Zo zou ik een paar jaar geleden de beurs omschrijven. Maar wat gebeurd daar nou? Wat wordt er verhandeld en waarom is er zo’n risico als je daar geld investeert.

Een aandeel
Bedrijven kunnen opgesplitst worden in aandelen. Een aandeel kan je zien als een eigendomsbewijs. Dit is bijvoorbeeld handig als er twee eigenaren zijn. Beide krijgen dan bijvoorbeeld 50% van de aandelen. Beide eigenaren hebben 50% aandeel in het bedrijf. Hoeveel aandelen je wilt hebben bij het opzetten van het bedrijf mag de oprichter zelf bepalen. Dat kunnen er 10 maar ook 10 miljoen zijn. In bovenstaand voorbeeld hebben beide eigenaren dan 5 miljoen aandelen.
Vervolgens kan een bedrijf ervoor kiezen om naar de beurs te gaan. Vaak doet een bedrijf dit om geld op te halen. Daarmee kan het bedrijf verder investeren. Wat er dus gebeurd, is dat de aandelen (eigendomsbewijzen) verkocht worden. Op dat moment is het handig om 10 miljoen aandelen te hebben. Als je er maar 10 hebt is het moeilijk verkopen 😉
Er zijn verschillende type aandelen met verschillende rechten etc. Daar ga ik niet verder op in. Wil je daar meer info over hebben verwijs ik graag naar google. Deze informatie is voor de uitleg in de blog niet direct van belang

De prijs
De prijs van een aandeel wordt bepaald door een aantal factoren. Hoe groot is het bedrijf, de omzet en de winst en financiële positie. Wat is de vraag naar een aandeel. Hoeveel dividend (winst) wordt er uitgekeerd aan de aandeelhouders. En hoe gaat het in de sector waar het bedrijf opereert.
Een voorbeeld: de prijs is bepaald voor bedrijf SVMV, welke in totaal 10 miljoen aandelen heeft. €1 voor 1 aandeel. Dat betekend dus dat het bedrijf met 10 miljoen aandelen €10.000.000 waard is. Omdat het een goed bedrijf is, koop jij één aandeel.
Het gaat vervolgens iets minder met SVMV. Het bedrijf is nog maar €8.000.000 waard. Tegenvallende bezoekerscijfers drukken de winst. Jij als eigenaar ziet jouw aandeelwaarde dalen van €1 naar €0,80. Daarbij moet je niet denken: “ik heb maar €0,20 verlies”. Nee, het gaat erom dat je 20% verlies hebt. Omdat je maar één aandeel hebt valt dat mee, maar de buurman aan de overkant van de straat had net de loterij gewonnen en voor 1 miljoen aandelen gekocht. Die is opeens 2 ton kwijt. 20% dus.

Jouw collega heeft meer geluk. Die koopt het aandeel voor €0,80. Het gaat gelukkig daarna ook wat beter met SVMV. Meer bezoekers, een leuke serie over beleggen in aandelen en iedereen wil dit aandeel. De winstcijfers groeien en een paar weken later is het aandeel weer €1 waard. Jouw balans staat weer op nul. Maar jouw collega heeft 25% winst. Vervolgens gaat het nog beter en wordt het aandeel €1,20. Jij bent heel gelukkig met 20% winst. Maar jouw collega heeft 50% winst. In een nog kortere periode ook!

Hoewel dit voorbeeld natuurlijk fictief is, gaat het wel redelijk zo met aandelen. Die fluctueren heel erg, zijn afhankelijk van bedrijfsresultaten, vraag en aanbod etc. Daarmee kan je (veel) winst maken, maar ook (veel) verlies leiden. Kijk bijvoorbeeld naar Imtech. Het bedrijf zat in de problemen. Op een woensdag in 2014 stond het aandeel nog op €0,32. De volgende ochtend was het aandeel nog €0,01 waard, in de loop van de middag steeg de waarde naar €0,25 en aan het einde van de dag was het weer een paar cent waard. Een extreem voorbeeld, maar wel de realiteit.

Hoe doet de beurs het?
Wie heeft er nog nooit van de AEX gehoord. “De graadmeter van de Amsterdamse beurs”. De AEX is een index van de 25 grootste Nederlandse bedrijven die op de Amsterdamse beurs te verhandelen zijn. Deze graadmeter kan ook gebruikt worden om te zien hoe de beurs “het doet”. Die AEX is geen perfecte weerspiegeling hoe een aandeel het doet, maar geeft wel goed weer wat de algemene tendens is op de Amsterdamse beurs. Gaat het goed met alle bedrijven uit de AEX, dan stijgt de AEX mee. Gaat het slecht, daalt de AEX. Heel simpel eigenlijk. De verdeling voor wel percentage een bedrijf meedoet in die graadmeter verschilt per index. Bij de AEX gaat het naar de beurswaarde vergeleken met andere bedrijven. Zo bepalen ING en Shell 30% van de AEX index, terwijl Boskalis maar voor 0,5% meetelt.
De AEX is zeker niet de enige index. Andere bekende voorbeelden zijn de NASDAQ, DOW JONES en de  SP500. In totaal zijn er wereldwijd ruim 4500 indexen.

Naast dat deze index er is om te laten zien hoe een groep aandelen het doet, kan je deze ook aanschaffen. Je koopt niet letterlijk een deel van deze index, maar belegd in een ETF. Een ETF ( Exchange Trade Fund, ook wel Tracker genaamd) is een product die een index zo goed mogelijk probeert na te bootsen. Als een index in samenstelling wijzigt, wijzigt de ETF mee.

Zo kan je dus losse aandelen kopen en daarmee veel winst of verlies halen, maar dat kan met ETF’s ook. Het voordeel hiervan is dat je automatisch spreid (je belegt namelijk over alle delen in de index), waardoor de risico’s kleiner zijn. Daarbij zijn de kosten lager. Het verhandelen van aandelen kost namelijk geld. Vaak een paar euro of een deel van de transactiewaarde. Omdat een ETF niet zeer actief aandelen koopt of verkoopt, scheelt dit enorm in de kosten.

Terug naar mijn doelen
In mijn vorige blog heb ik mijn doel gesteld. Om deze blog af te sluiten nog even een overzicht / verduidelijking van mijn doel:
Ik ga beleggen om mijn investeringsportfolio meer te spreiden. Het uiteindelijke doel is om over 24 jaar genoeg te hebben om te kunnen stoppen met werken. Daarbij heb ik berekend dat met een maandelijkse inleg van €600 en een rendement van 6% dit doel haalbaar is. Ik ga dus op een lange termijn beleggen en wil de buy en hold strategie toepassen.
Een belangrijke beslissing. Ga ik actief beleggen in één aandeel en bij grote verliezen kopen en bij grote winsten verkopen, of heb ik als doel de aandelen voor langere tijd te houden. Bij een buy and hold strategie koop je een aandeel voor een langere periode en verkoop je alleen als dit echt nodig is.

Ik heb geen verstand van aandelen, bepaalde sectoren, geografische gebieden etc. Daarom wil ik voornamelijk aan spreiding doen over grote aandelenpakketten. Naast de buy en hold strategie heb ik geen kennis van lokale markten of segmenten en ook niet de tijd / interesse om daar veel aandacht en energie in te stoppen.
Dit deel slaat terug op een groot deel van de blog vandaag. Ik kan mij helemaal gaan verdiepen in de olie-industrie, zodat ik precies weet wanneer ik welk aandeel moet kopen. Of in alle bedrijven in Zuid-Amerika. Maar ik heb daar geen verstand van en geen tijd voor om mij daar in te verdiepen. Ik wil mij dus eenmalig verdiepen in de Indexes. Wat zijn hun voorwaarden, wat vind ik belangrijk etc. Daarmee heb ik direct mijn spreiding en hoef ik niet perse te gaan timen welk aandeel ik wanneer ga kopen. 

Ik durf daarbij wel risico te nemen voor een iets hoger rendement.
In mijn crowdfunding kan ik kiezen voor zeer solide projecten, die dit risico compenseren.
Over het algemeen wordt een mix van obligaties (geldleningen aan bedrijven of overheden met een vast rentepercentage) en aandelen aanbevolen. Omdat ik in mijn crowdfunding al vele leningen heb, waaronder een aantal met grote zekerheden, durf ik het op dit moment aan om alleen in aandelen te beleggen. Daarbij moet ik goed de verhoudingen in de gaten houden, maar om mee te beginnen is dit voldoende.

En als laatste wil ik een zo hoog mogelijk rendement. Als ik op kosten kan besparen, wil ik dit graag doen.
Zoals al eerder aangegeven ga ik beleggen via DeGiro. Daarbij heb je de keuze om je aandelen uit te laten lenen. Wanneer je dit niet doet, worden er meer kosten in rekening gebracht. Overal waar ik kijk, wordt aangegeven dat het rendement voornamelijk gedrukt wordt door de kosten.  Als ik op kosten kan besparen door een iets hoger risico (want het uitlenen is niet risicoloos), durf ik dit risico te nemen

Voor dit jaar is mijn budget €2000. Hiermee wil ik gaan proberen en mag ik fouten maken. Volgend jaar zal dit opgehoogd worden als het goed bevalt.
Ik moet gaan leren. Met crowdfunding heb ik veel geleerd en dat heeft mij veel geld gekost. Omdat ik hier beter voorbereid ben, durf ik het aan om hier geld in te stoppen.

Kortom:
Een aandeel is een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf
De prijs van een aandeel wordt bepaald door de resultaten van het bedrijf en de status ervan. Daarbij spelen ook factoren als dividenduitkering, vraag en aanbod mee.
Een ETF is een product dat een index zo goed mogelijk na probeert te bootsen. Door hierin te investeren is er standaard al een grotere spreiding en is timing en kennis minder van belang.

Het is een hele lange blog geworden. De volgende keer ga ik hem weer iets korter proberen te houden. Ik vind het zelf namelijk ook niet fijn om zo’n lange blog te lezen.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van mijn blog. Reageer gerust hieronder of mail naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl. Feedback is altijd welkom en onjuistheden wil ik graag verbeteren.

3 gedachten over “Beginnen met beleggen (2)”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.