Crowdfunding update

Ondertussen zijn we halverwege april en daarmee kan ik ondertussen de balans op gaan maken van mijn crowdfunding portefeuille in de afgelopen drie maanden. Wat is er allemaal gebeurt, welke keuzes heb ik gemaakt en hoeveel rendement heb ik gemaakt. Je leest het vandaag allemaal!

Waarom nu pas de update?

Ik hoor het je denken: Waarom half april pas de update. Tja, geen idee eigenlijk 😉 Natuurlijk had het ook eerder gekund, want op 1 april had ik mijn gehele administratie op orde. Wel kan ik in de update vandaag meer informatie opnemen dan begin april. Dat komt omdat Funding Circle standaard op de 15e pas een update geeft over de projecten die afgelopen termijn niet hebben betaald. Ook ik heb daar helaas mee te maken, dus ook ik wachtte op die update. Daarom weliswaar ietsje later, maar wel een volledigere update.

Op bezoek

Allereerst een leuk bezoekje begin april! Het nieuwe kantoor van Funding Circle werd geopend. Waar men ooit met 3 mensen begon, zit met nu over de 65 medewerkers en waren ze ALWEER uit hun jasje gegroeid. In het nieuwe kantoor is plaats voor twee keer zoveel mensen, dus is er voorlopig nog ruimte genoeg. Het is in ieder geval gaaf om te zien hoe dit platform zo hard (en succesvol) aan de weg timmert. Hoewel ze een behoorlijk eigen werkwijze hebben, doen ze het erg goed en boeken ze flinke successen. Ik ben dan ook zeker benieuwd wanneer hun volgende mijlpaal behaald zal worden.
Tijdens de opening was er een discussiepanel over de toekomst van crowdfunding in Nederland en de EU en welke obstakels er op dit moment nog zijn.

Een extraatje

Eind december liet ik al weten dat ik redelijk onverwacht opeens €75 euro op mijn rekening gestort kreeg. Dat was de aanmeldbonus van €25 x 3 voor een crowdfundingplatform. In de afgelopen maanden is dat nog eens verdubbeld naar €150. Supergaaf om te zien dat er steeds meer mensen gaan crowdfunden en ik hoop oprecht dat jullie ook hele goede resultaten hiermee gaan boeken. Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jullie ervaringen. Wat vind je ervan? Of wil je een keer discussiëren over strategie of aanpak? Laat het me weten op svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl.

Stick to the plan (1)

Natuurlijk is er een soort van masterplan waar ik naar toe werk om financieel onafhankelijk te worden voor mijn 50e. Ondertussen zijn er twee onderdelen die mee gaan spelen zo begin april. Allereerst vind ik het heel belangrijk dat een bedrijf grip heeft op de financiën. Voor mij is 1 april toch wel de datum dat een bedrijf zou moeten weten hoe ze het afgelopen jaar financieel hebben gedaan. Weten bedrijven in de eerste drie maanden van het jaar al de jaarcijfers van vorig jaar te publiceren, dan is dat een pluspunt. Dat is niet geheel onrealistisch, omdat er genoeg bedrijven in staat zijn om die cijfers daadwerkelijk te publiceren. Weten we ze de cijfers op 1 april nog niet, dan staan ze direct 0-1 achter. Geen cijfers is (naar mijn idee) geen grip op de zaak, dus geen financiering van mijn kant. Ik kan tenslotte ook moeilijk inschatten hoe ze het in 2018 hebben gedaan als er geen cijfers van zijn. Toch zeker een mindtwist, waardoor ik voorlopig even minder zal investeren. Er zijn namelijk ook genoeg bedrijven die de cijfers van vorig jaar nog niet beschikbaar hebben.

Stick to the plan (2)

Onderdeel twee van het plan gaat over het niveau daarboven. Ik doe nu 100% aan crowdfunding. Ik heb geen andere beleggingen of investeringen. Dat is niet erg, maar ik had al een hele tijd een bepaald bedrag in mijn hoofd. Zodra ik dat bedrag in crowdfunding had ingelegd, zou ik er voorlopig geen extra geld instoppen, maar enkel herinvesteren. Dat bedrag heb ik eind maart gehaald. En, zoals ik mijzelf heb beloofd, ga ik nu geld stoppen in index trackers. Hoewel ik van mening ben dat mijn spreiding in crowdfunding erg hoog is, heb ik nu het punt bereikt om nog verder de spreiden. Het al ingelegde bedrag zal natuurlijk groeien doordat ik rendement maak en herinvesteer, maar er moet nu gewoon nog iets meer gespreid gaan worden. Daarover (natuurlijk) later meer.

Een afschrijving

Het was al 9 maanden geleden dat ik een project af heb moeten schrijven. Heel vervelend, maar dat is het risico van investeren. Toch staat de teller ondertussen weer op 0 maanden. Vorige maand heb ik helaas een project af moeten schrijven. De betaling liep ondertussen meer dan drie maanden achter, waardoor ik hem automatisch afschrijf. Dit drukt dan opeens wel het rendement. Zo’n afschrijving betekend niet dat ik per direct al het geld ook kwijt ben. Er zijn betalingsproblemen en ik ga er vanuit dat ik het niet meer terug krijg. Daarom schrijf ik het af. Mocht het geld op een later moment toch nog terugkomen, is dat alleen maar een meevaller. Dit is voor mij vooral een psychologisch dingetje. Ik voorkom namelijk de stille hoop dat het misschien ooit nog wel terug gaat komen. Nee, gewoon afschrijven en door de zure appel heen bijten. Het is al vaker voorgekomen dat er helemaal niets meer terugkwam.

Goed nieuws

Tegenover de afschrijving stond er gelukkig ook goed nieuws. Een ander project dat in default was geraakt (en ik dus al had afgeschreven), heeft een betaalregeling getroffen. Hoewel ik de uitstaande lening heb afgeschreven, verwacht ik hier dat er toch alsnog een deel zal worden afgelost. Dit is voor mij dan toch weer een lichtpuntje bij zo’n afschrijving. Natuurlijk is het vervelend dat er een heel project afgeschreven moet worden, maar zo’n bericht van een betalingsregeling biedt toch weer wat perspectief voor de toekomst.

Wat was het rendement in het eerste kwartaal?

En dan nu natuurlijk de hamvraag: Hoeveel heb ik afgelopen kwartaal nou verdiend? Dit bedrag bereken ik door alle rente-betalingen bij elkaar op te tellen. In de maanden januari-februari-maart kwam dit uit op een bruto bedrag van €930,11. Echter zijn er natuurlijk ook kosten die gemaakt moeten worden die de verschillende platformen bij mij in rekening brengen. Dit was in totaal €38,36, waardoor het netto rendement op €891,75 uitkwam.
Omdat ik helaas toch een afschrijving heb moeten doen van een project dat al heel snel in de problemen raakte, daalt het netto rendement na afschrijvingen naar €705,66.
Zou ik dit rendement doorberekenen naar 12 maanden, dan zou ik een jaarlijks rendement hebben van ongeveer 5%. Wat mij betreft zeker niet verkeerd als je bedenkt dat hier ook rekening is gehouden met een flinke afschrijving. Ik verwacht verder dit jaar geen vier afschrijvingen, dus waarschijnlijk wordt dat rendement hoger dan dat ik in de afgelopen maanden heb behaald.

Tot zover

Tot zover deze update. Laat hieronder gerust je reactie achter. Mocht je het leuk vinden mag je natuurlijk ook altijd reageren via svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl

4 gedachten over “Crowdfunding update”

 1. Interessant om te lezen, aangezien ik zelf ok met crowdfunding bezig ben. Eerst maar 2 of 3 projecten, maar sinds een half jaartje geleidelijk aan flink wat meer projecten. Netto Q1 was maar net iets minder dan van jou, maar Q2 zal zeker het dubbele zijn. Tot nu geen enkele afschrijving, al lopen de meeste project nog maar kort.

  Beantwoorden
  • Leuk om te horen dat ook jij bezig bent met crowdfunding. Op welke platformen ben je actief? Mijn ervaring is dat de projecten het eerste jaar vaak probleemloos blijven lopen. De meeste projecten die in de problemen kwamen, kwamen in de problemen tussen maand 12 en 24. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Dat mag hier, maar ook via svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl

   Beantwoorden
 2. Ik ben actief op Horeca Crowdfunding, daar al sinds begin 2017 met slechts enkele projecten waarvan mijn eerste project al vervroegd afgelost was na 21 maanden. Verder sinds zo november/december afgelopen jaar ook op Knab Crowdfunding, Collin Crowdfunding, Capital Circle en Voordegroei. Het merendeel van de projecten loopt dus hooguit een maand 4, 5.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.