Hoe ziet de werkweek er over twintig jaar uit?

De wereld veranderd razend snel. Wie kent tenslotte niet dat filmpje uit eind jaren ’90. “Nee, ik hoef geen mobiele telefoon. Ik heb al een antwoordapparaat, dus ben thuis al altijd bereikbaar.” Kan je je dat nu bedenken? Het idee dat je nu nog zonder mobiele telefoon door het leven zou gaan. Dat je eens niet altijd bereikbaar zou zijn. Niet constant lastig gevallen zou worden door alle rode bolletjes die duidelijk maken dat je wat gemist hebt. En dat is dus pas net 20 jaar geleden. En dan zie je allemaal dingen voorbijkomen op internet. Over hoe er testen zijn in het aanpassen van onze werkweek. Gaan we dan echt over twintig jaar zeggen: “40 uur per week werken is zo 2020”.

Arbeidsvoorwaarden anno nu

Een auto van de zaak. Maar daar ook een telefoon, laptop en OV chipkaart bij. Vergeet dan nog niet dat men flexibel mag werken, goede pensioenvoorwaarden erbij krijgt, voldoende vrije dagen heeft en natuurlijk niet te vergeten ook nog goed moet worden betaald. Laten we eerlijk zijn: werkgevers doen steeds meer om de werknemer gelukkig te krijgen. Want als de werknemer ongelukkig is, gaat hij weg. En zie in deze markt maar weer goed personeel ervoor terug te krijgen.

Steeds meer parttimers

De markt is aardig gek aan het doen, maar tegelijkertijd veranderd de maatschappij ook enorm. Zo ontstaat er steeds meer de trend om niet 40 uur per week te werken. Van de 9 miljoen werkenden in Nederland werkt 4,4 miljoen mensen parttime. 15 jaar geleden waren er nog 7,7 miljoen werkenden waarvan er 3,4 miljoen parttime werkten. in 15 jaar tijd is het percentage parttimers dus gestegen van 44% naar 49%. (bron) Een ontwikkeling die denk ik nog wel even door zal gaan. Want mensen doen ook steeds meer in hun vrije tijd. Niet alleen ‘er zijn voor de kinderen’, maar ook hobbies, vrije tijd, sport en ga zo maar even door. Mensen hun leven is steeds voller en werkdagen veel drukken. Daardoor is er dus ook steeds meer behoefte aan wat meer vrije tijd.

Hoe verhoog je het geluk van de werknemer

Dat is nu de centrale vraag die ik steeds vaker terug zie komen in het nieuws. Het wordt niet altijd concreet genoemd, maar het komt er wel een beetje op neer. Want naast al die secundaire arbeidsvoorwaarden die steeds ‘meer’ worden, wordt er dus stiekem gekeken naar “hoe kan de werknemer steeds gelukkiger gemaakt worden”. Zo kijken er steeds meer bedrijven naar het geboorteverlof voor partners. De twee dagen die eerder nog standaard waren, is tegenwoordig een wettelijk verplichte ‘werkweek’ verlof. Maar sommige bedrijven doen daar nog een schepje bovenop. Een maand of zelfs nog langer verlof. Zodat ook de partners er kunnen zijn voor de pasgeborene. Maar bedrijven gaan verder. Er wordt gekeken naar het aantal vrije dagen en naar de duur van de werkweek. Wat past er tegenwoordig beter bij ‘het leven van nu’.

Testen met onbeperkt vrij en 32-urige werkweken

Niet meer de x-aantal vrije dagen per jaar. Nee, onbeperkt. Je kan 30, 40 maar ook 20 dagen vrij nemen. Net zoveel als waar je behoefte aan hebt. Of het overschakelen van 40 naar 32 uur (met loonbehoud). Kan je het je voorstellen? Niet? Toch begint dit werkelijkheid te worden bij verschillende bedrijven. ING is aan het testen met een onbeperkt aantal vrije dagen. Natuurlijk, het moet in overleg en je kan geen 11 maanden vrij nemen per jaar. Maar niet meer de harde limiet. En weer andere bedrijven zijn echt begonnen met het testen van kortere werkweken met loonbehoud. Is dat dan allemaal voor het geluk van de werknemer?

Zorgen voor je werknemers

Goed zorgen voor je werknemers is erg belangrijk. Dat verhoogd hun geluksniveau, maar heeft ook zeker invloed op factoren als ziekteverzuim. Tegenwoordig ligt een burn-out binnen no-time om de hoek. Werknemers krijgen zoveel prikkels en opladen van een drukke werkweek kan soms ook gewoon meer dan twee dagen in beslag nemen. Misschien stel je als werkgever dan wel een kortere werkweek in en werken je werknemers technisch gezien minder voor je. Maar stel dat je daar je ziekteverzuim sterk mee kan reduceren. Dat je werknemers (veel) gelukkiger zijn en daardoor bijna of zelfs net zo productief zijn in 32 als in 40 uur. We weten het allemaal nog niet, maar die tests zijn nu wel gaande. Simpelweg omdat ook bedrijven de effecten ervan willen weten.

32 uur is het nieuwe fulltime

Misschien zal je nu wel heel gek kijken. Hoe kom je er nou bij dat 32 uur een fulltime werkweek kan zijn. Wie haalt dat nou in z’n hoofd. Dat is toch eigenlijk van de zotten. Maarja, 60 jaar geleden was 40 uur ook niet normaal. Op 23 december 1960 werd de ‘vrije zaterdag’ goedgekeurd en geleidelijk ingevoerd. Het is dus pas 60 jaar dat we een 5 daagse werkweek normaal vinden. Daarvoor vonden we een 6 daagse werkweek heel normaal. Waarom zou de 32-urige werkweek dan niet de nieuwe norm worden. Dat de werknemer van straks inderdaad verlangt om slechts 4 dagen te hoeven werken. Dat partners net zo veel geboorteverlof krijgen en dat het aantal vrije dagen niet meer in steen geschreven is. Dat je vrij kan nemen op het moment dat je vakantie wilt hebben. En niet een paar dagen achter de hand moet houden ‘voor het geval dat’.

De werkweek van de toekomst

Heb jij al enig idee hoe die eruit gaat zien? Gaan we dan toch naar een basisinkomen? Kortere werkdagen of kortere werkweken. We weten het niet en de tijd zal het moeten leren. Tot die tijd ben ik in ieder geval heel blij met mijn parttime werkweek. Net die ene dag extra om zelf te kunnen bepalen waar ik die tijd aan wil besteden. En dan zien we over 10 of 20 jaar wel weer hoe de werkweek er dan uitziet.

Van welke arbeidsvoorwaarde zou jij nou echt gelukkig worden?

9 gedachten over “Hoe ziet de werkweek er over twintig jaar uit?”

  1. Er zijn onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat een 35-urige werkweek optimaal is voor de productiviteit. Ook die 32 uur als optimum zien. In ieder geval is het minder dan 40 uur.
    Voorlopig word je nog gewoon per uur betaald.

    Beantwoorden
    • Er zijn inderdaad heel veel onderzoeken geweest naar dit onderwerp. En zelfs daadwerkelijke testen. Bijvoorbeeld geen 8-urige,maar een 6-urige werkdag. Dat schijnt ook weer heel effectief te zijn. Maargoed, helaas zijn we daar inderdaad voorlopig nog niet.

      Beantwoorden
  2. Ik zou graag wat meer vrije dagen hebben. In de zorgsector heb je niet meer dan het wettelijk minimum van 4 weken. Bij mijn werkgever mag ik ook wel minder uren werken, maar dan wel tegen minder salaris. En omdat er niemand is die mijn werk over neemt, betekent dat ik het zelfde werk, of liefst nog meer, in minder uren moet doen. De werkdruk stijgt dus, terwijl ik minder loon krijg! Daar ‘werk’ ik niet aan mee

    Beantwoorden
    • Dat is inderdaad wel heel jammer dat dat niet zomaar kan. Wellicht goed om diteens met je leidinggevende te bespreken. Wellicht heeft die een oplossing voor dit probleem.

      Beantwoorden
  3. Mij lijkt een werkdag van 6 uur ideaal. En helemaal als ik die kan vullen met mijn eigen radiobedrijf. Als mij dat een goed basis salaris zou opleveren, dan zou ik daarnaast graag geld verdienen met beleggen. Dat om mijn droomhuis te kunnen kopen.

    Helaas moet ik voorlopig nog dat uurtje-factuurtje doen.

    Beantwoorden
  4. Gewoon zo snel mogelijk doen! Ik nam me dat zo’n 6 jaar geleden ook steeds voor, om voor mijn 40e een dag minder te werken. Maar liet ’t steeds weer uit mijn hoofd praten door een nieuwe werkgever.
    Het moment dat mijn zoontje werd geboren, en een half jaar later 3 dagen naar de opvang ging was voor mij pas de doorslag. Ik was toen 42 en heb er ontzettend spijt van dat ik niet eerder een dagje minder ben gaan werken. Wellicht had ik sommige banen in het verleden wat langer kunnen aanhouden doordat ik door dat ik-dagje meer energie en motivatie had.
    Nog een pluspuntje: je netto salaris gaat (in de meeste gevallen) omhoog.
    Succes met je doel!

    Beantwoorden
  5. Heb je al overwogen om een andere werkgever te zoeken? Als ik de berichten moet geloven zijn de tekorten in de zorgsector waanzinnig groot. Werkgevers die niet meegaan met verkorting van de werkweken zullen op den duur vanzelf verdwijnen, als al hun personeel wegloopt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.