Tijd vs. Geld: Meer betalen voor meer vrije tijd

Er is een verandering gaande. Bij mij dan in ieder geval. Een proces dat stapje voor stapje zich steeds verder uitvouwt. Niet dat ikzelf echt verander, maar wel dat ik sommige dingen nog eens kritisch bekijk. En dan kijk ik dus niet perse naar de kleine dingen. Nee, ik kijk juist naar de grotere en constructieve dingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de balans tussen thuiswerken en op kantoor werken. Ik onderhield mijn volledige blog tijdens mijn reistijd. Het kostte mij dus veel tijd om op en neer naar kantoor te reizen, maar dat leverde mij de tijd en mogelijkheid een toffe blog te onderhouden. Maar deze blog gaat over een heel ander onderwerp. Iets waar wij allemaal mee te maken hebben: boodschappen doen.

Boodschappen zitten in mijn genen

Dit klinkt een beetje gek, maar ik ben hierin erfelijk belast. Dat komt namelijk omdat mijn opa en oma een kruidenierswinkel hadden. Zo’n kleine buurtsuper waarin je alles kon halen wat je nodig had. Mijn moeder is er dus één van een kruidenier. En ja, op de een of andere manier vond ik boodschappen doen dus ook nooit heel vervelend. Ik deed dat graag met mijn ouders en later in m’n eentje. Een momentje van rust, prijzen vergelijken (want hè, we letten ook op de kleintjes) en de beste aanbiedingen scoren. Zo erg vond ik het dus allemaal niet.

Eerst de boodschappen bij de Lidl, dan de aanbiedingen bij de AH

Als je een beetje op het internet zoekt, ben ik in een krantenartikel onder deze kop gepubliceerd. Het verwoord ook hoe ik wekelijks mijn boodschappen deed. Goedkoop inslaan bij de ene en vervolgens nog een keer extra aanbiedingen pakken bij de ander. Een andere super kwam hier overheen dat zij voor een nog lagere prijs mijn boodschappen konden leveren. Maar als je de dingen blijft doen zoals je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg. Kortom, deze boodschappenstijl zorgde ervoor dat ik wekelijks zeker zo’n anderhalf uur bezig was. Lekker een rondje supermarkt wandelen. Naar de volgende supermarkt, om ook daar nog een keer de hele super door te wandelen. En na al die kilometers slenteren, kon ik die weekboodschappen nog even twee etages naar boven zeulen om er dan toch achter te komen dat ik dat ene ding vergeten ben. Want ja, boodschappenlijstjes, waarom zou je…

De nieuwe manier van boodschappen doen proberen

Tijdens onze thuisquarantaine hadden we het via de Picnic al eens geprobeerd, maar er kwam nu in ons mooie Delft een nieuwe bezorger. Namelijk de AH. En nee, die blauwe busjes reden al jaren rond, maar de AH compact was toch een verandering in het landschap. Met een minimum bestelbedrag van €35, gratis je boodschappen thuisbezorgd krijgen, inclusief alle bonusaanbiedingen en ga zo maar door. Dat zou betekenen dat ik niet meer door de winkel hoef te slenteren waar ik anders ook heen zou gaan, niet meer twee trappen op hoef te zeulen en hetzelfde zou betalen als wat ik normaal betaal. Ik vind Picnic nog altijd erg duur, maar dit is het proberen waard!

AH compact vs. AH.nl

Het grootste verschil tussen deze twee zit hem in drie dingen: de grootte van het assortiment (zo’n 6.000 vs. 27.000 producten), de bezorgkosten (gratis vs. ergens tussen de €2,50 en €13,95, afhankelijk van het moment dat jij kiest) en de manier van bestellen (Alles via één app vs. via een app en website). Nou vond ik die laatste niet zo interessant en ik gebruik meestal niet die excentrieke dingen uit het AH assortiment, dus dacht wel aan 6.000 producten genoeg te hebben. Maarja, zoals je al leest kwam ik van een koude kermis thuis.

De bezorgkosten van online boodschappen moeten ergens verdiend worden

Want ik vond Picnic al duur, maar de AH compact app kon er ook wat van. Want die 6.000 producten misten juist de dingen die de AH nog een beetje voordelig maken. Alleen de duurdere merken waren beschikbaar (van bijvoorbeeld vleeswaren en kazen), sommige grootverpakkingen missen in het assortiment en ga zo maar door. En ik dacht slim te zijn door alle zware dingen gewoon te laten bezorgen (zoals kratten bier, anderhalve literflessen etc), maar die zaten ook niet in het assortiment. En dus stond ik, na het ontvangen van mijn boodschappen, alsnog in de lokale Appie om een kratje bier en grote flessen spa rood te halen. Juist het onbezorgde ‘laten bezorgen’ werd voor mij een extra “thuisblijven want nu komt een deel van de boodschappen”…

Toch overstag naar online boodschappen

Nee, echt FIRE is het niet. Maar toch hebben wij de omschakeling gemaakt naar boodschappen laten bezorgen. We maken nu gebruik van het complete AH.nl assortiment en vullen gedurende de week het lijstje steeds een beetje aan. En inderdaad, ik betaal nu voor de bezorgkosten. Maarja, bij een webwinkel betaal je ook zo een paar euro om één simpel dingetje te laten bezorgen, omdat we met z’n allen te lui zijn om het in de stad te gaan halen. Waarom zou dat met boodschappen dan niet zo werken?

Misgelopen koopjes tijdens het online boodschappen doen

Eén groot nadeel van het digitaal boodschappen doen, is het missen van de koopjes. Die 35% “Eet snel op sticker” is toch wel mijn favoriet. Maarja, online doen ze daar niet aan. Een grotere frustratie is echter dat sommige bonus aanbiedingen dan weer “Alleen in de winkel” zijn. Kan ik m’n brood of sommige losse groenten dus alsnog niet online (goedkoper) kopen. Daar ligt dus nog wel een verbeter puntje, beste Appie 🙂

Als ik het doe, doe ik het zo voordelig mogelijk

Ja, je bent financeblogger of niet… En ik betaal nu voor de bezorgkosten. Maar, dan pak ik wel het volledige pakket. Betaal je per jaar door middel van een AH bezorgbundel, krijg je al korting. Daarnaast ben ik nu ook gezwicht voor het AH premium pakket. Voor €12 per jaar krijg je korting op allerlei dingen en kan je twee keer zo snel sparen. Voor die €12 krijg ik al €13,20 korting op een jaar bezorgkosten! Daarnaast spaar ik dubbele airmiles en mag ik nu dubbel koopzegels sparen. Hoewel de 6% rendement een hele commerciële berekening is, is het toch voordeel waar ik niets extra voor hoef te doen. En omdat ik nu betaal, kan ik dus ook weer de nog goedkopere producten kopen. We betalen nu zo’n €2,50 per week voor het bezorgen van onze boodschappen op een moment dat het ons uitkomt. Maar die €2,50 worden ruim gecompenseerd door het feit dat we nu WEL de goedkopere producten kunnen kopen.

Tijd vs. Geld in het boodschappen doen

Ja, voor iedere extreme bespaarder die nu een hartverzakking krijgt: wij gaan meer betalen voor onze boodschappen. Hoeveel dat precies is? Geen idee! Ik weet in ieder geval wel dat ik hiermee wekelijks tenminste anderhalf uur aan slenteren, zwoegen en irritatie bespaar. Anderhalf uur die we nu gezellig met z’n tweeën kunnen besteden. Wat ons betreft “Money well spent”.

Overweeg jij ook via AH.nl boodschappen te gaan doen? Dan heb ik helaas geen affiliate link voor je… Maar omdat ik zelf wel enthousiast ben, toch gewoon deze goede review 🙂

Dus beste Appie (ik hoop dat jullie meelezen), check even jullie affiliate programma. Ik wacht al een maand om mee te mogen doen… Beetje jammer

2 gedachten over “Tijd vs. Geld: Meer betalen voor meer vrije tijd”

  1. Wij hebben al jaren de AH bezorgbundel. Een ook premium sinds het er is. We betalen dan inderdaad in totaal 120 euro per jaar, maar dat bespaart ons veel gedoe.
    Er gaan hier nogal wat kratjes bier doorheen (alcoholvrij!) en daarvoor moeten we toch met de auto. Dat is tegenwoordig ook niet gratis meer.
    Voor 2,50 per week bezorging haal ik de tijd en de autokosten er makkelijk uit.

    Beantwoorden
  2. Bij ons komt 1x per 2 weken de jumbo voor de grotere boodschappen, de bezorgkosten vangen wij hierbij zoveel mogelijk op met de acties waarbij je bezorgkosten komen te vervallen. Daarnaast gaan we graag gewoon zelf naar de supermarkt om even door de gangen heen te struinen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.