Koopzegels bij de Albert Heijn

“Koopzegels erbij?” Tegenwoordig zijn er steeds meer supermarkten waar je zegeltjes kan kopen. Maar in mijn idee was de Albert Heijn daar toch wel de eerste mee, alhoewel het erom zal hangen met de 4=6 Pluspunten. Beide komen ze ergens uit de jaren ’50 / ’60. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat om de koopzegels van welke supermarkt dan ook. Bij de Appie gaan we ze digitaal sparen en dat wordt groots geadverteerd. Tot wel 6% rente! Voor mij reden om een blog over te schrijven. Want natuurlijk ben ik het daar niet mee eens. Er zitten teveel mitsen en maren om die 6% rente te halen.

Rente werkt verwarrend bij koopzegels

Want bij rente moet ik altijd denken aan mijn spaarrekening. Als je daar 1% rente krijgt, dan krijg je, wanneer jouw spaargeld 1 jaar op de bank staat, 1% rente over dat spaargeld. Maar zo werkt het bij die koopzegels niet. Want dat is niet gekoppeld aan een tijdsduur. In mijn hoofd zit rente vast aan de periode van een jaar. Maar als ik elk half jaar een spaarboekje vol heb, zou ik elk jaar twee spaarboekjes in kunnen leveren. Dat ingelegde geld zou over een jaar tijd zo’n 12% ‘rente’ opleveren. En ook de term rendement zou niet het goede zijn. Want er zitten zoveel voorwaarden aan vast. Ik kan niet zeggen: ik stort even €1.000 en kom over een jaar mijn 6% wel innen. Zo werkt het gewoon niet. Beter is de term ROI: Return on Investment. Je krijgt 6% over het ingelegde bedrag. Of dat nou in twee weken of 10 jaar is, hangt vooral af van jouw boodschappen.

Waarom zou een supermarkt koopzegels implementeren

Zelfs als kind zijnde heb ik hier al eens over nagedacht. Want waarom zou je nou een systeem wat geld kost implementeren om extra geld toe te geven? Het kost namelijk extra tijd om de zegels te tellen en uit te reiken, de zegels zelf en de boekjes kosten geld en vervolgens bij een volle spaarkaart kost het nog eens geld. Hopen ze er dan op dat je de zegels kwijtraakt? Want laten we eerlijk zijn. Als je bij de AH 490 zegels moet kopen voor een volle kaart, dan moet je ze natuurlijk niet kwijtraken. Als je er 30 kwijtraakt, ben je jouw voordeel alweer kwijt. En dan te bedenken dat ze in strookjes komen, dus dat dat nog best hard kan gaan. Nee, ik zag voor die winkel het nut nog niet echt in.

De psychologie van voordeel hebben

Wie wil dat nou niet. Voordeel hebben. Jouw ogen worden automatisch al gelokt naar alle voordeel bordjes. Zelfs als iets afgeprijsd is van €1,49 naar €1,45 staat het er al groots bij. Dan heb je toch weer voordeel te pakken. Zonder dat je erbij nadenkt knal je het in je winkelwagentje, terwijl je dat normaal misschien niet zou doen. Het is nu tenslotte in de aanbieding.
En zo werkt dat met die spaarzegels eigenlijk ook. Want je ruikt het voordeel er vanaf. Tot wel 6% rente! Dat krijg je nergens anders. Daar wil je van meeprofiteren. Dat je vervolgens de volgende keer wel terugkomt bij die winkel, omdat ze zo’n ‘goede’ actie hebben, heb je zelf niet eens door. En je moet er wel je boodschappen blijven doen, want anders komt die kaart nooit vol. Dan heb je er geld aan uitgegeven en ben je dat opeens kwijt…

De beperkingen van koopzegels

Wat ik eerder al zei: het is niet zoals een spaarrekening. Die 6% ‘Return on investment’ heb je pas op het moment dat je een spaarkaart vol hebt. Daarbij moet je eerst voor een hele euro boodschappen doen, voordat je überhaupt een koopzegel mag aanschaffen. En zelfs daar zitten nog restricties op. Want als je denkt: ik neem koopzegels bij m’n sigaretten, dan heb je dikke pech. Volgens de wet mag dat namelijk niet. Dat geldt voor tabak, zuigelingenvoeding tot 1 jaar, cadeaukaarten en statiegeld. Ook gaat het om het nettobedrag. Dus als jouw subtotaal €20 is, maar je door de verschillende acties slechts €15 hoeft te betalen, kan je ook ‘slechts’ 15 koopzegels aanschaffen.

Geen rente, maar korting

Eigenlijk wil ik dat hele ‘oh, wat ontvang je veel rente op koopzegels!’ in de ban doen. Want ik vind het misleidend. Bij 6% rente had ik een heleboel spaargeld erheen gebracht en zou ik rustig afwachten tot mijn geld veel meer waard is. Nee, dit rendement is gekoppeld aan de bestedingen. Dus eigenlijk is het een verkapte korting. Want als jij voor exact €490 boodschappen doet, heb je met die koopzegels effectief €3 korting. Kom je vaker bij de supermarkt en zijn het geen ronde bedragen, dan moet je uiteindelijk zelfs voor meer dan die €490 boodschappen doen voor diezelfde €3 korting. Hoeveel korting dat dan is? Maximaal 0,61%! Je koopt met die koopzegels dus eigenlijk 0,61% korting op de boodschappen. Dus bij €10 aan boodschappen betaal je uiteindelijk netto €9,94 door die koopzegels. Niks geen rente of rendement.

Welke korting krijg je waar?

Om het vergelijk dan even compleet te maken, hieronder het overzicht hoeveel korting je nou waar krijgt:

WinkelKorting per besteed bedragKortingspercentage
Albert Heijn€3 per €4900,61%
Plus€2 per €2001%
Jumbo€1 per €2500,4%
Coop€1 per €2500,4%

De genoemde percentages zijn maximumpercentages. Daarvoor moet je natuurlijk wel exact het benodigde bedrag besteden om aan die korting te komen. In de praktijk is dat bijna niet mogelijk en zal die korting iets lager uitvallen. Zoals je kan zien levert het kooppuntensysteem bij de Plus de meeste korting op. Daarbij kan je die korting ook het eerste verzilveren. Al bij aankoop van in totaal €200 kan je die €2 extra korting opeisen. De Coop heeft als voordeel dat je bij elke €0,50 al een koopzegel mag aanschaffen. Daardoor is het bedrag wat niet voor de zegels meetelt gemaximaliseerd op €0,49, terwijl dit bij andere supermarkten €0,99 is.

Moet je dan nooit meer koopzegels kopen?

Dat zeg ik niet! Want als jij altijd bij de Albert Heijn, Plus, Jumbo of welke koopzegel-verstrekkende supermarkt ook komt, kan het zeker wel aantrekkelijk zijn om mee te doen met dergelijke acties. Zeker nu het deels digitaal gaat, is de kans dat je de zegels kwijtraakt een stuk kleiner. Het gaat automatisch en je hoeft dus eigenlijk er niet zo heel veel meer voor te doen. Hoewel de korting natuurlijk minimaal is, is het best geinig om een klein beetje korting te realiseren. Maar laten we stoppen met het rente noemen. Jouw voordeel is één-op-één gekoppeld aan de hoeveelheid boodschappen die je doet. Dat noem ik gewoon korting. Maarja, 6% rente klinkt natuurlijk 100x beter dan 0,6% korting…

Doe jij aan koopzegels?

20 gedachten over “Koopzegels bij de Albert Heijn”

 1. Koopzegels haken perfect in op de Nederlandse spaarzin en klantenbinding.

  Zelf ‘spaar’ ik bij Jumbo. Daar kun je ook per pagina (€2,50 inleg geeft €2,60) inleveren. Veel mensen gebruiken koopzegels als een spaarpotje, 1x per jaar de stapel boekjes inleveren voor de vakantie/ feestdagen.

  De beste korting kun je halen door slimmer boodschappen te doen! Ik kom het vaakst bij Lidl, dus de koopzegels schieten niet echt op. Maar aan boodschappen ben ik ook niet veel kwijt.

  Beantwoorden
  • Het is inderdaad een super middel om klanten te binden. Ik las ergens dat 98% van de koopzegels in ieder geval terugkomen. Dus die mensen blijven ook terugkomen naar de desbetreffende winkel.
   Dat van slim boodschappen doen is natuurlijk de beste tip. Daar valt zoveel meer profijt uit te halen!

   Beantwoorden
 2. Een ander grappig effect was vroeger dat de moeders zo “stiekem” een spaarpotje konden opbouwen van het wekelijkse huishoudgeld door die boekjes te verzamelen en daar af en toe wat extra’s voor te kopen. Dus los van rendement of korting toch ook wel een ander nuttig doel

  Beantwoorden
  • Ja, die spaarpot had ik eigenlijk nog niet eens aan gedacht. Inderdaad is dat natuurlijk een extra reden om te sparen. Ik weet alleen niet hoe dat straks zal gaan met het digitaal sparen. Kan je dan ook oppotten?

   Beantwoorden
 3. Mijn moeder spaarde begin jaren 60 al AH zegels om Sinterklaacadeautjes te kunnen kopen.
  Zelf spaar ik ook bij AH en bij de Poiesz. Die zit volgens mij alleen in het Noorden. De zegels van de Poiesz zijn gratis. Je krijgt 1 zegel bij €2,50 aan boodschappen. Met 100 zegels is je kaart vol en krijg je €2,50 contant of kun je een cadeau uitzoeken uit een boekje. De cadeaus variëren per seizoen en gaan van bv een theedoek tot een kinderfiets, natuurlijk afhankelijk van het aantal spaarkaarten wat je inlevert. Als je voor een cadeau kiest, is een volle kaart €5 waard.

  Beantwoorden
  • Het aan cadeau’s besteden maakt het dan inderdaad nog interessanter! Dat is ook met airmiles het geval. Inleveren voor contanten is veel minder aantrekkelijk dan voor cadeaus of andere kortingen.

   Beantwoorden
 4. De Plus ligt in de buurt, dus daar sparen we koopzegels. Het grootste deel van de boodschappen doen we bij de Lidl, maar ongemerkt ontstaat er toch een leuk spaarbedragje met onze koopzegels.

  Beantwoorden
 5. Je mag koppzegels wel kopen bij sigaretten en babyvoeding tot 1 jaar etc. Je betaald ervoor, je mag niks gratis krijgen bij die artikelen, dus geen zegels voor de vershoudbakjes.

  Beantwoorden
  • Waarschijnlijk heb je dan heel veel geluk bij jouw supermarkt. In de algemene voorwaarden van de koopzegels bij de AH staat expliciet dat dit niet mag. Een deel van deze regels komen uit de wet. Zo mag zuigelingenvoeding tot 1 jaar niet, omdat men vanuit Europese wetgeving de promotie op deze voeding niet toestaat. Men ziet borstvoeding als de meest gezonde optie. Ook bij tabak is het ter voorkoming van voordeel op tabaksproducten.

   Beantwoorden
  • Haha, dan ben je er waarschijnlijk nu ook achter dat ik het niet met je eens ben ;). Als het echt 6% rente was, had ik per direct €10.000 ingelegd en rustig gaan wachten tot ik na een jaar €600 aan rente zou ontvangen.

   Beantwoorden
 6. Ja, je kunt meer dan één digitaal boekje sparen. Het is niet zo dat je vanaf 490 zegels niet extra zegels kunt sparen.

  Ik zie digitaal koopzegels sparen als dat je een recht koopt om te sparen via een soort van deposito die je vastzet tot je een vol digitaal spaarboekje hebt. Bij elke 1 euro mag je (automatisch) 0.10 euro inleggen. Op je inleg verdien je ondertussen +/- 6.12% rente (nog meer per boekje met Air Miles en via de Scoupy app). Boodschappen doe je sowieso en misschien ook wel altijd bij AH. Ongemerkt tijdens het boodschappen doen van (bij voorkeur) enkel bonus aanbiedingen en budget merken spaar je zo leuk bij. Het is natuurlijk wel van belang dat je niet extra veel boodschappen gaat doen zo gauw je begint te sparen. Met slechts 3 euro cashback op een volle spaarkaart is je winst/rente dan snel verdwenen! Dan noem ik het negatieve rente.

  Het bijzondere aan deze manier van sparen is dat je geen 6.12% per jaar spaart maar meerdere keren per jaar. Iedere keer bij een vol spaarboekje (!) verdien je rente. Dit is een groot verschil ten opzichte van een reguliere depositio spaarrekening en sparen bij AH.

  Beantwoorden
 7. Jazeker doe ik er aan, vind het ideaal! Ik heb voor 100-125 boodschappen per week inkl. De zegeltjes, inkl bonus en inkl. stickers. De boodschappen doe ik toxh wel, zegeltjes plak ik direkt op. Voor mij is het gewoon 6% winst Ik keg het weg voor de vakantie, schuif ook wel eens een boekje door naar de jongens. Je spaart zo ongemerkt een mooi bedrag bij elkaar, wat anders aan boodschappen was opgegaan. ik wil
  Met die 125 euro uitkomen, dus soms puzzelen. Hebben vier kinderen nog thuis van 16-21.

  Beantwoorden
 8. Wat gebeurt er als de supermarkt keten failliet gaat ? Bij spaargeld op een bank heb je een garantie van 100k per bank. Ik heb veel miles gespaard bij onze blauwe trots. Ik verwacht niet er iets van terug te zien als ze failliet gaan.

  Beantwoorden
  • Goed punt! Dat denk ik ook niet. Gelukkig gaat het over het algemeen over niet meer dan een paar tientjes. En hoop dat de meeste mensen (hoewel het natuurlijk zonde is) daar wel overheen zullen komen als dat echt gebeurt.

   Beantwoorden
 9. Bij de Plus in mijn regio kun je er ook voor kiezen om je volle spaarkaart in te wisselen voor een waardebon van 10 euro voor de bioscoop, autowasstraat of een lokaal restaurant. Als je vaak van een van deze gelegenheden gebruik maakt dan krijgt een spaarkaart waar je 4 euro voor betaald hebt natuurlijk een hele mooie meerwaarde.

  Beantwoorden
  • Tof! Dat is inderdaad nog een veel beter rendement. En daarbij heb je het geld toch al uitgegeven, dus is het eigenlijk onbewust sparen voor leuke extraatjes.

   Beantwoorden
 10. Nogal negatoef en zal de twijfelers doen ontmoedigen uiteindelijk bepaasr je veel en heb je toch in een maand veel voordeel zo heb je voor een week toch een besparing van uiteindelijk 53 euro dat je wel zelf heby ingelegd maar ja de eerste week hoef je niey je salaris uit tegeven aan de boodschappen het is maat hoe jw met het denkbeeld daar naar kijkt zoals ze zeggen een glas half voll of een glass half leeg.

  Uiteindelijk met elke 10 cent aanbesteding voor de zegel bij grote of kleine boodschapjes het is toch meegenome hoevaak vinden we wel geen 5 cent of 10 cent dat niemand als los geld wilt.

  In de lange termijn zijn de spaar zegels een ware zege om te hebben verwijder het idee van rente winst en besparing, het is immers een investering voor jezelf dat uiteindelijk boodschappen in moeilijke tijden en nood tijden besparend maakt en voorall behulpzaam. 3 volle spaarboekjes en een manier van inzicht met omgaan kan je op deze manier na een investering van een lange termijn elke maand voordeliger boodschappen bijvoorbeeld voor de kleine dagelijkse dingen en de verlies weer terug in zegels krijgen met de volgende grote boodschap van duurdere dinhen dus blijven technies gezien de kleine boodschappen altijd gratis ik zij mij half leege glass half vol 🙂 zo zijn de dagelijks boodschapen altijd voordeliger en mogt er een maand krap xitten dan xit je altijd nog wel veilig vanwrge de elke 10 cent dat je in de zegels investeert inplaats van op je spaarrekening waar je ook haast niks op verdient. In andere worden en nieiws if you can find the loophole! Is het zelfs mogelijk om het te misbruiken het is maar hoe je het gebruik en hoe je rekent en uitgeeft aan dagelijks en de wekelijkse boodschappen elke 20 is 2 euro aan zegels zijn toch 20 zegels elke 10 weer 10 zegels van een euro. Naar mijn opvalling gebruil maken om boodschappen afterekenen met de zegels geeft ook gewoon koopzegels

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.