Crowdfunding afbouwen

In mijn vorige post EN in de strategie-update in onze podcast, gaf ik het al aan. Ik ga crowdfunding afbouwen. Maar, waarom ga ik dan toch langzaam afscheid nemen van iets waar ik al bijna tien jaar behoorlijk enthousiast over ben. Waarom ga ik minder investeren in crowdfunding en stap ik over naar een vastgoedfonds? En het zit in mijn nieuwe strategie, dus hoe pak ik het aan? Is het cold-turkey direct stoppen en alles eruit halen, of bouw ik het daadwerkelijk af?

Mijn haat-liefde verhouding met crowdfunding

Laten we eerlijk zijn, mijn relatie met crowdfunding is nooit perfect geweest. Tenminste, de eerste twee jaar ging alles perfect. Er was wat beperkende regelgeving, maar verder ging het allemaal goed. Totdat een project in de problemen kwam. Ik had daar echt buikpijn van. Voor het eerst dat ik echt geld had verloren, in plaats dat ik alleen maar winsten maakte. In de jaren die volgden, zijn er nog vele projecten gestopt met betalen. Ik heb wel eens al mijn toezeggingen geannuleerd, omdat het platform gekke dingen deed. Ook heb ik meerdere keren geklaagd over het amateurisme dat het soms uitstraalde, maar was ik ook dol op de cashflow die er was. Kortom, echte haat-liefde.

Geen nieuwe inleg meer

Een aardige tijd geleden heb ik dan ook besloten om geen ‘nieuw geld’ meer in te leggen in crowdfunding. Ik wilde mij meer gaan focussen op de beurs. Waar ik daarvoor 100% in crowdfunding had geïnvesteerd, wilde ik op z’n minst naar een 50/50 verdeling tussen crowdfunding en aandelen. Ik herinvesteerde wel wat ik aan afbetaling en rente kreeg, maar daar bleef het ook bij. Die cashflow was daar wel de doorslaggevende factor voor.

Crowdfunding afbouwen

In mijn nieuwe strategie heb ik besloten om mijn crowdfunding wat actiever af te bouwen. Ik haal de ontvangen rente-inkomsten eruit en investeer die, zoals besloten in mijn nieuwe strategie, in een vastgoedfonds. Eigenlijk veranderd er dus wat betreft doel niet zo heel veel. Ik ga van vastgoed-crowdfunding (waar ik op dit moment erg zwaar inzit), naar een vastgoed fonds dat vastgoed in bezit heeft en verhuurd. Maar waarom? Waarom stop ik niet gewoon met investeren in crowdfunding en knal ik alles in dat fonds. Of waarom ga ik in een vastgoedfonds zitten en niet in aandelen? Ik heb hier hard over nagedacht. Want eigenlijk begon het gewoon met een onderbuik gevoel.

Vastgoed crowdfunding vs. een vastgoedfonds

Eigenlijk moet je die twee lijnrecht tegenover elkaar zetten, om mijn gedachtegang een beetje te snappen. Zoals ik al eerder aangaf, is de cashflow bij crowdfunding vrij hoog. Om je een idee te geven: in de eerste zes maanden van dit jaar heb ik zo’n 30% van mijn volledige portefeuille (vervroegd) afgelost zien worden en geherinvesteerd. Dat is erg veel en kost ook de nodige tijd. Toch vind ik dit prettig. In het gekozen vastgoedfonds ga je een commitment aan van tenminste drie jaar, anders betaal je een ‘boete’ over het geld dat je er eerder uit haalt. Met in het achterhoofd dat ik waarschijnlijk binnen nu en een paar jaar toch wel wil verhuizen, is zo’n hoge cashflow heel aantrekkelijk, terwijl het ondertussen ook gewoon ruim 5% rendement genereert. Juist die cashflow is de voornaamste reden om hier ook vooral mee door te gaan. Maar waarom dan wel afbouwen en in een vastgoedfonds gaan zitten, terwijl het huidige systeem ook prima werkt. Heel simpel: inflatie.

Een vastgoedfonds is meer inflatiebestendig dan crowdfunding

Bij crowdfunding ga je voor een bepaalde looptijd een lening aan. Ik weet dus vooraf al wat ik maximaal ga ontvangen en wat het rendement dus gaat zijn. Een mooi systeem, maar in het geval van hoge inflatie, een slechte deal. Want als ik 5% per jaar ontvang, maar mijn geld wordt in hetzelfde jaar ook 5% minder waard, kan ik dus precies hetzelfde kopen als een jaar eerder. Terwijl mijn doel toch echt is om waardevermeerdering te realiseren. Het probleem: ik ben geen eigenaar. Dat vastgoed wat ik financier, wordt gewoon meer waard. De waarde beweegt mee met de markt. Dat is dan inflatie, maar ook de vraag in de markt etc. Daarnaast worden huren ook nog eens aangepast met daarbij de inflatie in het achterhoofd. Kortom, naast het rendement dat gemaakt wordt, stijgt de onderliggende waarde ook nog eens mee met de inflatie.

Het vastgoedfonds heeft op twee manieren rendement

En in dat meebewegen met de inflatie zit het hem. Naast dat ik maandelijks een stukje rendement krijg uit de ontvangen huren, kan het vastgoed ook nog eens hoger getaxeerd worden en stijgt die onderliggende waarde. Als ik het dan verkoop, verkoop ik het ook nog eens voor een hogere prijs. Dat gaat met crowdfunding nooit gebeuren.

Een nieuwe verhouding waar ik blij mee ben

De verhouding is dus nu dat ik mijn maandelijkse rendement uit crowdfunding investeer in een vastgoedfonds. De rest herinvesteer ik weer in nieuwe projecten. Voor nu een goede verdeling. Juist omdat de cashflow van crowdfunding in mijn geval vrij hoog is, kan ik dat eenvoudiger gebruiken in toekomstige stappen. Ik hoef in dat geval niet direct mijn aandelen te verkopen (die op het moment van schrijven in zes maanden met 15% waarde zijn gedaald) en mijn aandelen in het vastgoedfonds kunnen ook blijven zitten (waar ik bij te vroeg verkopen ook ruim 10% aan boete kosten moet betalen). Kortom, waar het heel vervelend kan zijn dat een project vervroegd wordt afgelost en je weer een nieuw project moet zoeken in crowdfunding, ben ik juist blij met die flexibelere cashflowschil. Het is een aanvulling op de buffer op mijn spaarrekening die, als het nodig is, binnen een paar maanden voor een aanzienlijke hoeveelheid extra cash kan zorgen.

Verschillende investeringen zorgen voor flexibiliteit

Dat is toch wel de voornaamste reden om in verschillende zaken te investeren. Aandelen die altijd verkocht kunnen worden, maar waar wel het risico zit dat ik verlies moet nemen. Vastgoed dat maandelijks een beetje rendement genereert en ervoor zorgt dat ik goed spreid en leningen die voor een grotere cashflow zorgen. Mijn spaarrekening kan aardig wat onvoorziene kosten dekken. Maar als er eenmaal nog veel grotere kosten aankomen, zoals een verhuizing, dan weet ik dat ruim van tevoren, waardoor die cashflow binnen no-time voor veel meer cash kan zorgen, zonder dat ik ergens verlies op moet nemen. En zolang die grote uitgave er niet aankomt, investeer ik het gewoon weer opnieuw.

Hoe ga jij om met cash, cashflow, investeringen en geld dat je mogelijk in de toekomst nodig hebt?

4 gedachten over “Crowdfunding afbouwen”

    • Hi Kenneth, Dat ga ik niet bij naam en toenaam noemen. Het is een Nederlands fonds. Ik zou even googelen en je eigen keuze maken. Zoveel opties zijn er niet 😉

      Beantwoorden
  1. Klinkt als dat je in slechte vastgoedcrowdfunding zit. Ik zit in crowdrealestate en mijn projecten zijn supersolide. Ik ben juist uit andere crowdfunding meer naar crowdrealestate gegaan, omdat die projecten altijd goed aflopen. Dit is ook een Nederlandse partij. En juist de garantie van stabiel rendement spreekt mij aan.
    Jij investeert nu in een fonds dat een koersrisico kent. Als ik jouw verhaal lees, is de kans aanwezig dat jij daar ook teleurgesteld in kan raken, wanneer die verwachte waardestijging een keer uitblijft.Voor mij heb jij meegemaakt wat iedere investeerder kan overkomen, namelijk dat je risico loopt. Wat jij lijkt te willen is de zekerheid van sparen, maar dan met de rendementen van aandelen in de goede tijd. Dat lukt dus niet.
    En dat inflatiepunt geldt uiteraard voor alle investeringen / beleggingen. Als je 10% maakt op de aandelenmarkten, dan is dat op dit moment na correctie voor inflatie ook praktisch nul. Nog los van dat nu de koersen dalen.

    Beantwoorden
    • Hi Marc,
      Mijn vastgoedcrowdfunding heeft mij (even afkloppen) tot op heden nog nooit in de steek gelaten en keurig terugbetaald. Ik ben eerder nat gegaan op andere crowdfundingprojecten. Daarover heb ik in het verleden al best wel wat geschreven. Ik heb ook naar crowdrealestate gekeken, maar deze is in essentie niet anders dan het platform waar ik nu op zit. En ik was juist op zoek naar wat anders.
      Voor wat betreft het koersrisico heb je gelijk. Dat is er, maar dat accepteer ik ook. Sterker nog, ik ga in mijn berekeningen uit van een gelijkblijvende koers en alleen de huurinkomsten. In het totaalplaatje probeer ik alleen de risico’s wel af te dekken door de diversifiëren (ETF’s, vastgoedfonds en vastgoed crowdfunding). De zekerheid van sparen ga je nooit krijgen, maar je best doen om zekerheden na te streven is denk ik gewoon een gezonde gedachtegang.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.