Jouw spaargeld op een buitenlandse spaarrekening via Raisin

Ja, deze blog bevat affiliate links. Ja, Raisin is actief nieuwe klanten aan het werven en ja, als jij je aanmeldt via één van mijn links ontvang ik daar een vergoeding voor. Zo, de olifant in de kamer is bij deze genoemd. Maar, ik hoop wel dat je vooral blijft lezen. Want, ik heb al twee jaar een account bij Raisin en krijg daarmee meer rente op mijn spaargeld. Ik ken dus ondertussen de meeste voor- en vooral de nadelen en ga je deze dus allemaal noemen. Waarom? Omdat ik oprecht denk dat Raisin geschikt is voor best wel wat mensen. Want wie wil er nou niet meer rente op zijn of haar spaargeld ontvangen?

Spaargeld in het buitenland doet denken aan het IceSave debacle

Weet je nog? De IJslandse bank die je 5% rente bood, in 2008 failliet ging en vele spaarders gedupeerd achterliet. Gelukkig is er heel veel van dat geld uiteindelijk wel teruggekomen, maar toch: Je moet er toch niet aan denken! Dat was dus ook mijn eerste gedachte bij Raisin. Spaargeld in het buitenland voor een hogere rente. Van die hebberigheid kan toch alleen maar ellende komen. Toch denk ik daar ondertussen anders over. Want er is gelukkig heel veel veranderd.

Het depositogarantiestelsel in Europa

In Nederland hebben we het depositogarantiestelsel. Maar er is meer! Sinds 2010 is er namelijk een akkoord binnen de Europese Unie. Daarin staat dat elke klant bij een bank binnen de Europese Unie verplicht onder een depositogarantiestelsel valt tot €100.000. De landen zijn zelf verantwoordelijk voor die dekking. Maar, als er dus een bank binnen de EU failliet gaat, zijn de spaarders volgens het akkoord gedekt tot €100.000 per persoon. De regels zijn zelfs verder aangescherpt: binnen 20 werkdagen moeten mensen weer over hun spaargeld tot €100.000 beschikking hebben. Daarmee zijn de risico’s voor sparen in het buitenland dus al een stuk lager in vergelijking met 2008. Eigenlijk is het (bijna) niet anders dan sparen op een Nederlandse spaarrekening.

Spaargeld via Raisin

Oke, even de werking van Raisin uitleggen: Raisin heeft een Duitse bankvergunning en is eigenlijk een bemiddelaar. Je krijgt op jouw Raisin rekening dus ook geen rente. Wel kan je, via Raisin, spaarrekeningen en deposito’s openen bij andere banken. Daar maak je jouw geld naar over, waarna je wel rente over dat geld ontvangt. Het is dus eigenlijk een tussenplatform. Raisin geeft jou een overzicht van verschillende Europese banken, welke spaarproducten je bij hen kan openen, welke rentevergoeding je krijgt en (het belangrijkste) welke voorwaarden en nadelen er zijn. Zo kan een bank zijn gevestigd in een land dat minder kredietwaardig is. Leuk, dat depositogarantiestelsel, maar als het land problemen heeft om bij een faillissement van de bank, de tegoeden te dekken, is dat een verhoogd risico. Ook gaan ze in op de belastingregels bij banken (kan je het er zomaar stallen, of ben je dan opeens belastingplichtig in dat land) en is er een valutarisico. Kortom: Raisin is een marktplaats met vergelijkfunctie voor spaarproducten.

Waarom zou je via Raisin een spaarrekening openen?

Nou, allereerst is het overzicht dat ze geven gewoon erg handig. Het scheelt je heel veel tijd. Maar tegelijkertijd heeft het ook nog eens te maken met een ander gemak. Namelijk dat jij als nieuwe klant overal gescand en gescreend moet worden. Iets met het voorkomen van witwassen, terrorismefinanciering en dat soort zaken. Omdat Raisin die check al heeft gedaan, kunnen andere banken die check overnemen. Scheelt hen werk en jou tijd. Als laatste helpen ze je bij al die buitenlandse formulieren. Dat wij Nederlanders heel veel in het Engels beschikbaar hebben, is een luxe. Ik heb een spaarrekening in Frankrijk en moest toch echt wel wat Franse dingen door. Dat automatiseren ze zoveel als mogelijk en helpen waar nodig.

Levert een spaarrekening in het buitenland meer rente op?

Jazeker! In Nederland is het voor banken goedkoop om aan geld te komen. Dat is in het buitenland soms wat anders. Via Spaarrente.nl is op het moment van schrijven de top 5 van vrij opneembare spaarrekeningen gevuld met drie buitenlandse banken (via Raisin). Er is een Nederlandse bank die net zoveel geeft als de Renault bank via Raisin. Maar, die rente is er pas sinds twee dagen, terwijl de Renault bank die rente al een paar weken geeft. Ook deposito’s bieden over het algemeen hogere rentes in het buitenland dan in Nederland. En dat allemaal binnen handbereik. Een paar maanden geleden kreeg ik in het buitenland 0,25%, waar in Nederland de hoogste rente op 0,05% stond. Mijn Nederlandse online spaarrekening staat nog steeds op dat rentetarief, terwijl ik in het buitenland ondertussen al 0,65% ontvang. Dat is dus 13x zoveel. Wat ik in een jaar in Nederland aan rente zou ontvangen, ontvang ik in het buitenland in een maand. Dat vind ik een groot verschil…

Een Raisin rekening openen

Helaas moet ik je meteen al even vertellen dat een Raisin rekening openen niet voor iedereen is. Een deel van het proces is namelijk het controleren van jouw identificatiedocument via een webcam. Deze verbinding is niet altijd super een vaak in het Engels. Terwijl de website en vrijwel alle andere informatie wel gewoon in het Nederlands zijn. Dat kan een beperking geven. Daarnaast ben je er ook gewoon even tijd aan kwijt. Dat hoort er nou eenmaal bij. Ben je eenmaal door het proces van aanmelden, controle en een nieuwe rekening openen heen, komt de volgende stap. Je maakt het geld over naar jouw Raisin rekening. Dit maak je over naar een Duitse bank, dus het IBAN-nummer is anders dan je gewend bent. Tegelijkertijd (of net daarna) open je alvast een rekening via Raisin. Dat kan een deposito zijn, maar ook een spaarrekening. Er zijn verschillende vormen en verschillende voorwaarden. Belangrijk is dus om even te checken welk product bij jou past.
Als het geld eenmaal op de Raisin rekening staat en jouw extra rekening is geopend, maak je het geld over van je Raisin rekening naar de bank waar jij net een product hebt geopend. Vanaf dat moment levert jouw spaargeld rente op.

Stress om spaargeld in het buitenland

Als persoonlijke noot nog even een extra stukje stress ervaring van mij. Ik had namelijk mijn Nederlandse spaarrekening leeggehaald en had alleen nog in het buitenland geld staan. Vervolgens kreeg ik een betaalverzoek en moest ik ook dat tegoed aanspreken. Dat betaalverzoek kwam binnen op donderdag en moest met drie dagen voldaan zijn. Ik heb donderdag mijn geld van mijn Franse spaarrekening gehaald. Dat moest eerst naar de Duitse Raisin rekening. Waar het in Nederland met Instant Payment enkele seconden duurt voordat het geld er is, is dat in het buitenland nog heel traag. Maar voor je gevoel dan ook echt: HEEEEEEL traag. Namelijk een hele werkdag. Dus, mijn spaargeld stond pas op vrijdag op mijn Raisin rekening. Toen kon ik het overmaken naar mijn eigen betaalrekening in Nederland. En natuurlijk, ook hier ging dat traag. Nog trager zelfs, want er zat een weekend tussen. Ik kreeg dus op maandag pas het geld op mijn betaalrekening en direct een betaalherinnering, want de drie dagen betaaltermijn waren ondertussen ook voorbij. Noem het onzinnige stress, een cashflow probleem of wat dan ook: ik kreeg hier wel stress van.

Raisin is heel geschikt als tweede spaarrekening

Ik hoop dat ik je een helder en eerlijk beeld heb kunnen geven. Naast mijn betaalrekening en spaarrekening in Nederland, heb ik een tweede spaarrekening via Raisin. Ik krijg daar namelijk echt (veel) meer rente over. Het is niet geschikt om even heen en weer over te schrijven als er te veel op je betaalrekening staat. Maar een extra buffer is altijd verstandig. Als je voor een nieuwe keuken of badkamer aan het sparen bent, heb je dat geld niet morgen al nodig. Die betaling zie je aankomen. En zo zijn er heel veel dingen. Het is goed om dat geld wel cash achter de hand te hebben, maar het is niet erg als het een paar werkdagen duurt voor je het geld daadwerkelijk op je betaalrekening hebt. En daar vind ik Raisin dus echt heel geschikt voor. In het verleden heb ik mijn geld in een deposito vastgezet in Letland. Nu staat mijn spaargeld bij Renault Bank (jawel, van die auto’s) in Frankrijk. Geen shady banken, zelfs de consumentenbond is er positief over.

Meer uit je spaargeld halen kan via Raisin!

Ik kan er gewoon niks anders van maken. Ik ben ooit op zoek gegaan naar een online spaarrekening met een hogere rente. Dat spaargeld wil ik gewoon achter de hand hebben. Het is niet erg als het een week duurt voordat ik het heb, maar het mag niet vaststaan en ik wil het niet investeren. Ik moet er redelijk eenvoudig bijkomen. En dat meer uit mijn spaargeld halen is dus gelukt. Vergeleken met mijn Nederlandse Leaseplanbank spaarrekening (die met 0,05% rente in ieder geval nog een beetje rente geeft), geeft (op dit moment) Renault bank een ‘gigantische’ rente: 0,65%! Voor hen is het goedkoop financiering aantrekken, want geld lenen is schijnbaar duurder dan een eigen bank beginnen. Voor mij als consument een hele mooie spaarrente. Daarnaast is Raisin ook gewoon gratis. Als ik mijn geld dus nodig heb of het even wat dichter bij huis wil hebben, kan dat gewoon zonder dat het mij geld kost. Kortom: ik ben hier heel blij mee.

Wil jij nou ook een Raisin rekening openen EN mijn blog steunen? Gebruik dan deze link om een Raisin account te openen. Raisin zelf heeft ook regelmatig acties. Denk aan een extra welkomstbonus of bijvoorbeeld een bonus als je een vriend aanmeldt.
Het aanmelden bij Raisin en het hebben van een spaarrekening via Raisin is gratis. Sommige aangeboden spaarproducten kan je al openen vanaf €1. Die laagdrempeligheid was voor mij de reden om het gewoon te gaan testen. En ondertussen ben ik dus al ruim twee jaar tevreden klant 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.