Doelen koppelen

Ken je dat? We zijn eind januari en de goede voornemens schieten er een beetje bij in. Stoppen met roken, afvallen, meer sporten, gezonder leven en ga zo maar door. Het is niet dat je niet wil, maar er is ook niet echt een motivatie om daadwerkelijk ermee verder te gaan. Om nu een extra duwtje in de rug te geven ga ik vandaag doelen koppelen!

Het idee
Het is altijd zo lastig. Je doel behalen. Zeker als het gaat om de doelen die je levensstijl (moeten) veranderen. Het zit er zo ingesleten, dat het echt wel even duurt voordat je in de goede flow komt. Wat dan kan helpen is een extra motivatie. Jezelf belonen als je iets doet of straffen als je het niet doet. Aangezien dit een blog is over financiën, koppel ik hieronder eens vier doelen aan een financieel doel.

1. Afvallen
Hoe lastig is het om net die paar kilo’s kwijt te raken. Ondertussen zijn de feestdagen wel weer voorbij, maar het zit er zo ingesleten. Maar, hoe gaaf is het als je 15 kilo bent afgevallen, je een nieuwe garderobe aan kan schaffen. Dat kan tenslotte echt geen kwaad als je een maatje minder hebt! Spaar er dus voor! Leg voor elke kilo die je afvalt €30 apart. Het liefst in een glazen pot die je goed kan zien. Je kan de stapel geld zien groeien en eenmaal op je streefgewicht, heb je direct genoeg om het nodige nieuw te kunnen kopen!

2. Minder schelden en vloeken
Tja, het afleren van een slechte gewoonte is lastig om daar een beloning aan te koppelen. Wel kan je voor jezelf zeggen dat je voor ieder scheldwoord €0,50 over maakt naar een goed doel. Of elke keer dat je onnodig thuis boos bent moet je trakteren.

3. Stoppen met roken
Naast dat roken veel geld kost, is het ook nog eens enorm lastig om er vanaf te komen. Maar, net als bij afvallen kan je wel gaan sparen. Leg het geld wat je anders gebruikt voor sigaretten eens apart en zie hoe snel de stapel groeit. Maak voor die pot geld een mooi doel. Een nieuwe camera, een gaaf boek, een weekendje weg of misschien wel langer. Zeker met de tabaksprijzen tegenwoordig spaart het redelijk vlot.

4. Meer naar de sportschool
Die eerste stap is altijd het lastigste. Ik vind sporten heerlijk, maar ook ik moet mijzelf er elke keer weer even toe zetten om te gaan sporten. Eenmaal daar aangekomen is er niks meer aan de hand en gaat het heerlijk. Natuurlijk is het een aanrader om op een vast moment met anderen af te spreken om te sporten. Lukt dat niet, maak dan ook een spaarpotje. Hang een willekeurig doel aan dit potje waarvoor jij echt wilt sparen. Voor elke keer dat je gaat sporten, gooi je er een euro in. Maar, als je niet gaat haal je er een euro uit. Het moet tenslotte wel een echte beloning zijn 🙂

Verschillende ideeën
Natuurlijk zijn dit slechts een paar doelen die aan elkaar gekoppeld zijn. Maar ik denk dat het idee wel duidelijk is. Een spaardoel koppelen aan jouw eigen doel. Om alvast te sparen omdat het straks nodig is, of gewoon om daarmee jezelf eens extra te belonen. Een extra stok achter de deur waarmee het extra leuk wordt om je doel te halen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.