De rijken worden steeds rijker

Gevoelig puntje. Want we klagen met z’n allen dat het allemaal duurder wordt. Dat de breedste schouders ook wel wat meer lasten mogen dragen en dat al die rijken heus wel wat meer van hun geld kunnen missen. Maar iets dat opvalt is dat die rijken steeds maar rijker worden. De helft van al het geld in de wereld is in handen van nog geen 1% van de wereldbevolking. Sterker nog: De acht rijkste mensen van de wereld bezitten net zoveel als de 3,6 miljard armsten. En ze worden steeds rijker. Wat kunnen wij hier nou van leren?

Meer geld dan je nodig hebt

Als je uitgedrukt in geld echt rijk bent, dan heb je veel meer geld dan je nodig hebt. En dan is het niet van oh, ik heb €1.000 spaargeld. Nee, dat is eerder een bedrag met 6 nullen ofzo. Met een miljoen euro op de bank ga ik je wel als rijk beschouwen. In 2018 waren dat in Nederland alleen al zo’n 207.000 mensen. Natuurlijk, het kan zo op zijn. Leuke middag in het casino en al die nullen zijn er weer vanaf. Maar als je bewust met dat geld omgaat, dan is het meer dan je nodig zal hebben. Die €1.000.000 is ook wel een beetje die magische grens dat je ook echt bij de cijfertjes van het CBS gaat horen. Maar vandaag doen we er nog een nulletje bij. €10.000.000 op de bank hebben staan. Meer dan genoeg geld hebben.

Geld niets laten doen is zonde

Elke Nederlander heeft er al over geklaagd. De lage spaarrentes. Je geld op een spaarrekening levert eigenlijk niks op. Stel dat jij die €10.000.000 op de bank zet, moet je er zelfs voor betalen. Boven de €100.000 zijn er al banken waar je 0,5% moet betalen om je spaargeld te mogen stallen. Nou, dat is dus op jaarlijkse basis 0,5% * €9.900.000 = €49.500 die jaarlijks afgedragen moet worden. Dat is voor veel mensen hun jaarsalaris wat hier aan rente betaald moet worden. En dan hebben we het nog niet eens over de vermogensrendementsheffing, wat op dit moment ook zo’n €150.000 is. Jaarlijks gaat er dus een paar ton af. Waar ‘de normale mens’ klaagt dat het niks oplevert, zullen de echte rijken klagen dat ze elk jaar dik een ton in moeten leveren. Geld niets laten doen is dus echt zonde.

Simpel geld investeren

Waar vele FIRE bloggers over schrijven, is het investeren in indextrackers. Gewoon de beurs volgen. Op de lange termijn een rendement halen van gemiddeld 7% op jaarbasis. Stel dat je die €10.000.000 daar eens in zou stoppen… Dan zou je gemiddeld op jaarbasis daar €700.000 bij mogen schrijven. Dan gaat er anderhalve ton aan vermogensbelasting af, dus zit je nog steeds met een plus €550.000.

De 3,5% regel voor de echte rijken

De 3,5% regel is in Europa ooit eens tot stand gekomen naar aanleiding van de safe withdrawal rate uit Amerika. Als jij elk jaar 3,5% van je geïnvesteerde vermogen opneemt, is de kans dat het over 30 jaar op is slechts 2%. Stel dat je dat met die €10.000.000 doet. Dan heb je elk jaar €350.000 bruto inkomen. Daar gaat nog eens ongeveer €150.000 af aan vermogensbelasting, dus hou je €200.000 over. Netto, per jaar. Dat is maandelijks bijna €17.000. Onze premier verdiend bruto per maand €14.242. En jij als rijke hebt hier NIETS voor hoeven doen, behalve slim omgaan met dat geld… Dat terwijl onze Mark heel Nederland in bedwang moet zien te houden in coronatijden en werkweken maakt van nou, ik wil het eigenlijk niet eens weten.

Werken voor je geld

Wat je vaak ziet is dat de wat rijkere mensen onder ons vaak ook flink hard werken. Raad van bestuurtje hier, voorzitterschapje daar, durfinvestering kan er ook nog wel bij en dat alles naast hun eigen onderneming(en). En zo komt het dat deze mensen vaak ook nog lekker bijverdienen. Dat is soms met een deel van hun kapitaal, maar vaak ook gewoon met hun kennis en kunde. En daar hebben ze dan gevoel voor. Waar kan ik mijn geld in investeren. Wat levert goed op. Natuurlijk, er zal wel eens wat verloren gaan. Maar ik geloof echt wel dat ze, als ze durfkapitaal investeren, daar gemiddeld wel meer dan 7% op jaarbasis aan verdienen. Startups hebben bijvoorbeeld gigantische potenties. Maar dit doen ze dus nog eens naast dat inkomen van netto 2 ton op jaarbasis. Dus ze hebben al veel geld, hoge inkomsten uit rendement en dan werken ze ook nog eens hard voor hun geld.

Armer worden als je rijk bent is lastig

Ik begon er al mee. Natuurlijk: alles op rood en het is weg. Maar deze mensen zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Die gaan er bewust mee om. En zelfs als je het ‘gewoon’ in indexfondsen stopt en niet actief gaat handelen, heb je nog steeds een gigantisch goed inkomen. Laat staan als je er echt nog eens je best voor gaat doen. En natuurlijk, als je eenmaal zoveel geld hebt, ga je er ook naar leven. Een nieuwe auto, ander huis en veel meer luxe dan iemand met een modaal salaris. Maar als jij van die 2 ton per jaar rond kan komen is er eigenlijk al niks aan de hand. De kans is zelfs groot dat je na 30 jaar een veelvoud hebt van die €10.000.000.

Ik heb geen €10.000.000, wat heb ik hieraan?

In Nederland zijn ‘slechts’ 4.500 huishoudens met een vermogen van €10.000.000 of meer. Grote kans dat jij bij de overige 6.995.500 huishoudens hoort. Maar dat betekent niet dat je niets aan deze blog hebt. Die hele rijke mensen investeren het geld dat ze niet nodig hebben. Die hebben echt niet standaard een miljoen als ‘reservepotje’ op hun rekening staan. Die miljoenen kunnen ze voor zich aan het werk zetten. En daar kan jij wat mee. Met dat geld dat je voor de lange termijn niet nodig hebt. Dus als je eenmaal een buffer hebt op je betaalrekening voor die maand. Dat er een spaarrekening is waarmee je een tijdje vooruit kan. Het geld wat daarna komt. Dat kan je voor je aan het werk zetten.

Alle beetje helpen en tijd is je grootste vriend

Stel dat je nu alvast begint met sparen. Je hebt geld over en voor lange tijd niet nodig. Als je dat voor jezelf aan het werk zet. Misschien heb je het rendement nu nog niet eens nodig. Zet je het weg tegen dat langdurige gemiddelde van 7% en blijf je het rendement herinvesteren. Dan krijg je volgend jaar ook het rente-op-rente effect. €10.000 is bij dat gemiddelde rendement van 7% over 10 jaar bijna verdubbeld. Over 20 jaar bijna verviervoudigd. Als je nu €10.000 investeert en je behaalt inderdaad dat gemiddelde van 7% per jaar, dan heb je over 30 jaar €76.000. Waar je nu met die 3,5% regel €350 op zou kunnen nemen, is dat over 30 jaar €2.660. Tijd is hierin je grootste vriend. Want nog eens 10 jaar later is dat bedrag weer bijna verdubbeld. Natuurlijk, het is onrealistisch om te bedenken hoe jouw leven zou zijn met €10.000.000. Maar we kunnen zeker wel een les halen uit de rijkste laag van onze bevolking.

8 gedachten over “De rijken worden steeds rijker”

 1. Wat vind je er zelf van dat de ongelijkheid steeds meer toeneemt? Met tips over hoe je meer rendement kunt halen gaan we de ongelijkheid niet oplossen.
  Met je voor meer nivelleringsmaatregels, zoals een extra vermogenrendementsheffing voor miljonairs en hogere erfbelasting boven de miljoen? Ik namelijk wel.

  Beantwoorden
 2. Wellicht snap ik trackers niet, maar het gaat toch om een waardestiging van 7% per jaar gemiddeld? Dan is er toch geen rente op rente? Er wordt toch niet netjes elk jaar 7% rente contant gemaakt?

  Beantwoorden
  • Het is bij trackers tweedelig. Aan de ene kant is er dividend: De uitkering van de winst die je kan herinvesteren of die soms zelfs automatisch geherinvesteerd wordt. Aan de andere kant is daar de waardestijging inderdaad. Maar bij een waardestijging van een paar procent per jaar, komt daar ook waardestijging op waardestijging, dus het effect is hetzelfde 🙂 Daarbij is het inderdaad niet zoals je spaarrekening dat je netjes aan het einde van het jaar 7% overgemaakt krijgt. Maar over langere perioden (vanaf 30 jaar) is het gemiddelde wel +7%. Dat het ook minder waard kan worden, wordt vaak weer gecompenseerd door andere jaren met een grotere waardestijging. Zo zie je dat het soms een paar jaar duurt voordat de beurzen weer op het niveau zijn van voor een economische crisis.

   Beantwoorden
 3. Ik niet. Ik ben niet voor nog verder kunstmatig ingrijpen. Er zijn genoeg armen die niet met geld kunnen omgaan of te makkelijk accepteren dat ze arm zijn en blijven. Ik heb gisteren het sbs6 programma steenrijk, straatarm gezien. Het rijke gezin accepteerde het lage wekelijkse budget ni et van het arme gezin en met een beetje ondernemerschap hebben ze er meer van kunnen maken. Kwestie van kansen zien en benutten

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.