Sparen voor de uitzet

Iedereen krijgt er een keer mee te maken. Het huis uit gaan. De een gaat studeren en op kamers, de ander woont tot ergens in de veertig (vaak tot ergernis van pa en ma) nog thuis voordat het besef er komt dat er meer is dan thuis wonen. En vrijwel alle ouders roepen bij het kopen van ‘handige dingen’: “handig voor je uitzet”. Maar is dat wel zo handig? Ga je al die spullen ook daadwerkelijk gebruiken? En wat is nou de beste aanpak voor je uitzet?

Mijn eigen ervaring

Ook mijn moeder had een aantal spullen klaar: “Handig voor je uitzet”. Maar toen ik eenmaal het huis uitging, ging ik naar een volledig ingericht appartement. Het was van een bekende, dus alles bleef achter. Van handdoeken tot keukengerei en van meubels tot schoonmaakspullen. Ik heb werkelijk niets hoeven kopen. Tenminste… Alleen de spullen die ik wilde gebruiken en niet al in dat huis aanwezig waren. En stiekem waren dat er in de loop der jaren toch nog wel wat.

Ieders verbruik is anders

Dat is waar het natuurlijk op neerkomt. Iedereen gebruikt andere spullen. Zo heeft de een liever een mixer, waar bij de ander een garde volstaat. En wil je graag vier verschillende setjes theedoeken, omdat de afwisseling zo leuk is. Of zijn twee setjes al meer dan voldoende? Ik heb daarmee het geluk gehad om ruim vier jaar lang te mogen ontdekken wat ik nou daadwerkelijk gebruik en wat niet. En op basis daarvan ben ik ook voor mijn nieuwe huis de spullen gaan kopen.

Wat koop je wel en wat niet

In die vier jaar ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat het heel leuk is om veel bakvormen in huis te hebben, maar dat ik er NIETS mee doe. Ik hoef dus geen bakvormen. Van alle spatels gebruik ik alleen de houten. Heel leuk al die plastic dingen, maar ik doe er toch niet mee. Maar alleen de aardappelschilmesjes zijn niet genoeg. Naar het messenblok werd regelmatig gegrepen. En zo kan ik nog wel even doorgaan met dingen die ik juist wel of juist niet gebruikte. Daarmee kon ik dus ook een lijst maken met spullen die ik nu wel of niet met regelmaat gebruikte en wat ik dus moest kopen voor m’n eigen verhuizing.

Een goede aanpak

Wat dus een hele goede aanpak zou kunnen zijn is om eens aan je tiener te vragen wat hij / zij nou daadwerkelijk gebruikt in huis. Of nog beter. Als jullie op vakantie gaan en ze gaan niet mee. Wat gebruiken ze dan allemaal? Die lijst is natuurlijk bij lange na niet compleet (want een week lang pizza eten is op zich ook niet erg), maar het geeft wel een beeld wat ze nu nodig hebben aan bijvoorbeeld dat keukengerei.

Sparen sparen sparen

Het klinkt zo simpel. Maar het is volgens mij beter om een spaarpot te maken voor een uitzet in plaats van een paar dozen met “handige spullen”. Je weet namelijk nooit in welke situatie jouw kind gaat wonen en wat ze gaan gebruiken. Dan kan er beter een spaarpotje zijn om inderdaad een set pannen/servies/bestek te kopen. Dat ervaar ik ook bij mijzelf. Ik woon nu al ruim een jaar in mijn nieuwe appartement en nog steeds is er wel eens iets dat je nog niet hebt en graag wilt hebben. Bijvoorbeeld een notenkraker. Meer dan op tijd om zoiets te kopen op het moment dat je het echt nodig hebt.

Overcompleet

Goed om af te sluiten met de boodschap dat het zeker niet fout is om een doos met spullen klaar te hebben. Stel dat je via via aan een goedkope of gratis pannenset kan komen, kan dat jouw kinderen zeker helpen. Maar op het moment dat de kids het huis uitgaan moet er wel even een reality check gedaan worden. Stel dat ze op kamers gaan, hebben ze vaak geen behoefte aan 6 verschillende soorten pannen plus nog een grote koekenpan, kleine koekenpan, braadpan, juspan, aspergepan en ga zo maar door. Vaak is het kastje met 3 of 4 pannetjes al vol. Zeker handig om mee te beginnen, maar hou de rest dan lekker op zolder. Want om in een nieuw huis te beginnen met honderden spullen waarvan je de helft nooit gaat gebruiken is geen goede start.
Ik ben trouwens wel nog steeds blij met mijn gekregen schoonmaakkit. Met een emmer, wat verschillende flessen schoonmaakmiddel, wat doekjes, een spons en een wisser. Dat zijn vaak dingen waar jonge mensen niet aan denken wanneer ze thuis wonen en waar dus alles “automagisch” schoongemaakt wordt.

2 gedachten over “Sparen voor de uitzet”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.