De kudde volgen

Ik kwam laatste een tegeltje tegen die ik gewoon moet delen. “Wie achter de kudde aanloopt, loopt altijd in de stront”. Hoe lekker is die spreuk. En het klopt technisch gezien ook gewoon. Maar het deed me ook aan het denken zetten. Want waar loop ik in de kudde. Loop ik wel bij een kudde? Want dat ‘eerder stoppen met werken’ is nou niet bepaald de meest standaard route.

Meer rendement maken

Daar begon het ooit mee. De rente op mijn spaarrekening bleef maar dalen. Waar ik eerst nog een procentje of 4 kreeg, werd dat op een gegeven moment nog maar 2,5%. En met €10.000 spaargeld leverde mij dat gewoon €150 per jaar minder op. De kudde blijven volgen en braaf minder rente ontvangen zat er voor mij niet in. Op zoek naar meer rendement kom je bij verschillende investeringsopties.

Verkeerde investeringen doen

Met mijn crowdfunding kan ik nu achteraf wel zeggen dat ik voor een aantal verkeerde projecten heb gekozen. Dat is heel vervelend, maar ook heel leerzaam. Want na twee jaar en het zoveelste project dat misging, zakte bij mij toch wel steeds meer de moed in de schoenen. Zo was het niet leuk meer. Dus dan heb je twee opties. Terug naar de grote kudde. Ondertussen nog maar 1,5% rente krijgen op je spaarrekening en dus in de stront van de rest moeten lopen. Of het heft in eigen handen nemen. Verder kijken, analyseren en ga zo maar door. Ik ben voor het laatste gegaan. In welk scenario had het wel goed gegaan. En dat scenario ben ik toe gaan passen op alle toekomstige projecten.

Ik ben niet de makkelijkste klant…

Tenminste, dat denk ik zelf altijd. Elke keer als ik weer een mailtje stuur naar een bedrijf omdat ik denk dat er iets niet klopt (of gewoon omdat het beter kan) verwacht ik dat ze denken “heb je hem weer…”. Maarja, hoewel het klagen is, probeer ik het wel altijd onderbouwd te doen. Waar zit voor mij het pijnpunt en hoe zou dat aangepakt kunnen worden. Soms snij ik mijzelf in de vingers, maar soms pakt het heel goed uit. Dan wordt je opeens uitgenodigd om er verder over te praten en behoor je zelfs tot een bepaalde klantengroep die actief gevraagd worden om feedback. Hoe tof is dat! Juist door ook gestructureerd te onderbouwen waarom iets voor jou een pijnpunt is en daar ook een oplossing bij geven, kan een bedrijf groeien. En mij heeft het ook zeker geen windeieren gelegd.

Anders zijn

Afgelopen week ben ik geïnterviewd. Niet omdat ik zo’n mooie kop heb of zing als een nachtegaal. Nee, omdat ik anders doe dan de rest. Ik zit bij de FIRE community zoals dat zo mooi heet. Ik ben zo’n gekkie die eerder wil kunnen stoppen met werken. Helemaal onderbouwd en zeker niet tot in de extreme. Maar toch wel anders. En daar kan over geschreven worden. Ik vond het leuk om het over mijn doelen te hebben. Stiekem is het daarnaast natuurlijk ook weer mooie reclame voor mijn blog, dus waarom niet. Wie weet levert het me nog wat op!

Terug naar die schapen

Ja, ook ik volg een kudde… Misschien een wat kleinere FIRE kudde, maar ik denk dat iedereen bij een kudde hoort. En dat betekent dat je af en toe door de stront van anderen moet banjeren. Maar ik zie mij zelf ook als dat eerste schaap wat over de dam gaat. Crowdfunding stond nog in de kinderschoenen toen ik daar aan mee ging doen. Nieuwe platformen wil ik graag proberen en ik deel maar al te graag mijn mening. Dat eerste schaap heeft het altijd lastig, want die moet de nieuwe route uitstippelen. Het wiel moet nog worden uitgevonden en er is nog geen standaard route die bewandeld kan worden. Dat eerste schaap zijn is leuk, maar ook lastig en vermoeiend. En dus volg ik op andere punten ook weer gewoon de kudde. Ik volg anderen hun voorbeeld in werkbeslissingen, normale dingen en ga zo maar door. Ja, dat is door de stront heenlopen van mijn voorganger, maar het is wel de makkelijkste weg om te gaan. En op sommige punten is het ook echt niet erg om gewoon voor de standaard route te kiezen. Je kan tenslotte niet altijd en overal voorop lopen.

Waar volg jij de kudde en waar loop jij voorop?

5 gedachten over “De kudde volgen”

 1. Een probleem met voorop lopen is dat je anderen voor het hoofd gaat stoten omdat je niet dezelfde waarden deelt. Ik ben dan altijd voorzichtig dat te delen. En iedereen zijn eigen keuze, maar dat zei je zelf ook al hier.

  Beantwoorden
 2. Ik stopte in dec vorig jaar met werken, gewoon omdat ik nu als moeder van mijn 2 ( relatief kleine kinderen) wil genieten en niet pas straks als ik 65 ben. (Ik ben nu 36)
  Ook niet zoals de rest zeg maar, maar heb geen seconde spijt gehad. Nu ga ik volg. maand weer aan het werk en dat is mijn eigen keuze.

  Beantwoorden
 3. De FIRE kudde lijkt groot, maar is erg klein als je het vergelijkt met een groot deel van de rest van NL. Dus dat met de kudde meelopen valt wel mee.
  Moet je nagaan hoeveel stront er ligt bij die andere, grote kudde 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.