De kracht van investeren

Lang heb ik zitten twijfelen over de titel van deze blog. “Regel zelf je salarisverhoging”, “Wat kan je doen met €100” en nog wat varianten daarop zijn de revue gepasseerd. Maar alle variaties vielen uiteindelijk wat tegen als ik naar de uitwerking van deze blog ging kijken. Terwijl ik toch enorm enthousiast ben over dit onderwerp. Zelf investeer ik al jaren en haal ik daar prima rendementen uit. Maar hoe breng je dat nou goed over?

Geld maken met geld

Op het moment dat je geld investeert, doe je dat niet voor niets. Het moet iets opleveren. Dan maakt het niet uit of je investeert in vastgoed, op de beurs, in crowdlending of waar dan ook. Je wilt er wat voor terug. Jij kan tenslotte jouw geld niet uitgeven, omdat een ander het van jou (tijdelijk) mag gebruiken of omdat je er bijvoorbeeld vastgoed van gekocht hebt die een ander weer mag gebruiken. En de vergoeding die je ervoor terugkrijgt kan je weer gebruiken. Om uit te geven of om nogmaals opnieuw te investeren. Je krijgt dan een rente op rente effect waarmee het door jouw geïnvesteerde bedrag steeds sneller omhoog gaat. Het klinkt allemaal zo simpel.

Wat kan je bereiken met €100?

€100. Dat zijn 100 euroknallers, een goede tuinstoel met kussen, 16 klapkratten bij de supermarkt, een halve balkon make-over en ga zo maar door. Maar wat nou als je €100 investeert. Stel dat je er 4% rendement op maakt. Dat komt neer op jaarlijks €4 of maandelijks €0,33. Dat lijkt bijna niks. Maar die €0,33 per maand gaat door tot in de oneindigheid, zolang jij maar die €100 geïnvesteerd laat. Na (schrik niet) 25 jaar heb jij die €100 aan rendement ontvangen, terwijl die initiële €100 nog steeds rendement op blijft leveren. En nog steeds, het lijkt extreem weinig. Maar als je dit trucje doorhebt, kan het wel steeds meer worden.

Elke maand €100 investeren

Laten we doorgaan met het voorbeeld van hierboven. Elke maand investeren we €100. Stel dat je €1600 per maand netto verdient, dan komt dat neer op 6,25% van jouw inkomen. Na een jaar dit doen, levert je dit al €4 per maand op. En inderdaad, dit klinkt nog steeds als niet heel veel. Maar wat je niet moet vergeten, is dat je voor die paar euro eigenlijk niets hebt hoeven doen. Je hebt nog steeds die €1200 die je hebt geïnvesteerd. Alleen daar ontvang je nu wel €4 per maand voor. Wat nou als je dit een hele lange periode vol gaat houden. Elke maand €100 extra inleggen om te investeren. Elke maand komt er dan €0,33 aan rendement bij. €0,33 tot in de eeuwigheid, zolang die €100 maar geïnvesteerd blijft.

Je eigen salarisverhoging regelen

Natuurlijk is salarisverhoging heel fijn. Want hoe hoger je salaris is, hoe meer je kan doen. Hoe meer vrijheid er is en hoe meer mogelijkheden er ontstaan. Maar wat nou als je die €0,33 ziet als salarisverhoging. Met dat netto maandsalaris ga je er dus netto per jaar 0,25% op vooruit als jij elke maand €100 investeert. Ga je dat rendement niet gebruiken, maar herinvesteer je het, dan gaat die stijging steeds een beetje sneller. Het zijn kleine beetjes. Maar ik heb altijd geleerd dat alle kleine beetjes helpen.

Investeren op grotere schaal

Ik voel me oud als ik zeg dat ik nog rentepercentages van 5,5% heb meegemaakt. Maar ze waren er wel. Uit die frustratie ben ik begonnen met investeren. Want die rente op mijn spaarrekening werd steeds lager. Ik ben daarmee ook wel wat meer dan €100 per maand gaan inleggen. Dat doe ik ondertussen al zo’n acht jaar. Elke maand weer. En omdat ik het al zo lang doe, mis ik het geld dat ik investeer ook niet. Ik had het tenslotte vorige maand ook niet. En de maand daarvoor kwam ik ook rond met een lager bedrag. Dus lukt het mij deze maand ook wel. En ondertussen begint het z’n vruchten af te werpen. Mijn investeringen leveren een paar honderd euro op. Per maand. En het mooiste is: dat geld blijft komen. Deze maand, volgende maand, volgend jaar en ga zo maar door. Elke maand weer wat extra geld waar ik eigenlijk niets voor heb hoeven doen.

Rendement en risico

In dit voorbeeld heb ik 4% rendement aangehouden. Ik denk dat dit een realistisch rendement is bij bijvoorbeeld crowdfunding in de lagere risicocategorieën. Voor vastgoed heb je vaak meer geld nodig dan die €100 per maand inleg, dus daar red je het niet mee. Op de beurs zijn hogere rendementen te behalen. Velen roepen dat het gemiddelde in de afgelopen 100 jaar zo’n 7% is. Gemiddeld, dus het kan ook opeens veel minder zijn. En dat is ook meteen wel belangrijk. Hoe hoger het rendement is, hoe hoger het risico. 4% is makkelijk te overtreffen. Maar de risico’s die daarbij komen zijn ook veel hoger. Dat kan zomaar betekenen dat jouw geld en dus netto rendement opeens veel lager worden of dat je het zelfs deels kwijtraakt. Dat is het nadeel van zo’n langdurig gemiddelde. Het kan zomaar 10 jaar duren voordat je dat rendement ook echt maakt.

Door schade en schande wijs geworden

Ook ik heb veel geld verloren met mijn investeringen. Niet altijd heb ik goede keuzes gemaakt en dat heb ik geweten. Mijn boodschap aan jou is dan ook vooral dat je alleen moet gaan investeren als je geld over hebt. Verdien je die €1600 netto maar kom je maar net rond, dan moet je niet willen gaan investeren. Je kan natuurlijk wel kritisch kijken of je met €1500 ook rond zou komen, maar pas als dat structureel lukt, moet je naar de optie ‘investeren’ kijken. Daarbij ben ik blij dat ik mijn investeringen langzaam heb opgebouwd. Toen het misging, was ik niet meteen alles kwijt. Ik zat nog heel erg in de opbouwfase. Ik heb ervan geleerd en heb de kennis meegenomen in het verder opbouwen van mijn investeringsportefeuille. Zet dus ook vooral niet in één keer al je spaargeld om in investeringen, maar bouw het op.

Geld maken met geld

Ja, ik blijf het een wonderlijk iets vinden. Rijke mensen worden steeds rijker, omdat hun geld voor hen aan het werk is. Dat jij €100 investeert kost je bijna geen tijd en toch levert het geld op. Voor die €1600 heb jij 172 uur gewerkt. Dat is netto €9,30 per uur. Na een jaar krijg je €4 rendement, dus dat is bijna een half uur werk uitbetaald krijgen, zonder er iets voor te hoeven doen. Het is wat lastig om in tekst uit te drukken, maar ik ben en blijf gewoon heel enthousiast over dit onderwerp. Want eigenlijk verdien je steeds een beetje meer, zonder er meer voor te hoeven werken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het rente-op-rente effect, wat ook nog eens als versneller werkt.

Je salaris verhogen, je buffer aan het werk zetten of een extra zakcentje verdienen

Het maakt mij eigenlijk niet uit hoe je het noemt. Zolang je maar begrijpt dat je door geld te investeren, je meer geld kan maken. En of je dat nou doet met een tientje per maand of €1000 maakt natuurlijk wel verschil. Maar begin nou klein. Elke euro die jij niet uitgeeft kan €0,04 per jaar opleveren. Doe je daar elke maand een beetje extra bij, dan wordt dat bedrag steeds een beetje groter. Toen ik eenmaal die smaak te pakken kreeg, wilde ik alleen nog maar meer in gaan leggen. Meer geld verdienen, zonder er iets extra’s voor te hoeven doen. Wie wil dat nou niet?

Zoals geld lenen geld kost, zo brengt investeren risico’s met zich mee. Let daarop! Als ik investeer, accepteer ik die risico’s voor mijzelf. Die risico’s moet jij ook afwegen en zelf de keuzes maken. Voor eventuele rendementen ben je zelf verantwoordelijk, maar zo ook voor de verliezen. Deze blog is puur ter inspiratie, geen financieel advies 🙂

4 gedachten over “De kracht van investeren”

 1. Mooi beschreven verhaal en je hebt helemaal gelijk. Enige is wel, zoals je zelf al omschreef, dat er wel risico’s aan vastkleven. De beurs en crowdfunding moet je wel kunnen, emotioneel gezien. Als je daar de verkeerde beslissingen neemt kan dat je een hoop geld kosten en is hetzelfde verhaal van toepassing, maar dan met een min bedrag. Of als je een slechte huurder hebt dit ook erg hard kan gaan met je voorspelde rendement.
  Desalniettemin ben ik met je eens dat investeren beter is dan op je spaarrekening. Dat kost je namelijk alleen maar geld met de inflatie die ervan eet.

  Beantwoorden
 2. dat is leuk, geweldig omschrijven. Maar ik investeer nooit geld en heb er geen idee van. Weet dus niet waar te beginnen.

  Beantwoorden
 3. Op zich klopt je verhaal wel, met geld kun je geld maken, maar op dit moment mag je al blij zijn met een rendement van 1%.
  Spaarrentes zijn te verwaarlozen en rendementen op aandelen ook op dit moment.
  Maar niets doen levert helemaal niks op.
  Ik ik ben ook oud, heb nog een rente van boven de 10% meegemaakt, maar die tijden zijn helaas al lang voorbij.

  Beantwoorden
 4. Herkenbaar. Nadat ik het effect van inversteringen (samen met de rente-op-rente) doorhad, wilde ik ook steeds meer inleggen. De huidige corona-crisis hakt er aardig in, maar nog steeds geldt dat iedere geïnvesteerde euro bijdraagt.

  Na 2 jaar aflossen en beleggen, merk ik dat de molensteen langzaam begint te draaien. De kleine stapjes leveren steeds meer momentum op. Ook ik word daar erg enthousiast van 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.