Investeren is geen one-size-fits-all

Hoewel ze er dit jaar niet zijn, vraag ik je toch om even terug te denken aan een willekeurig festival of concert. Vooral eentje waar het heeft geregend. Hoeveel van die poncho’s je dan wel niet ziet. Van die vormgegeven plastic zakken met mouwen en een capuchon. Waar iedereen bij zijn of haar kleding op zoek is naar de perfecte maat, doet niemand dat bij die poncho’s. Er is een maat en die past iedereen. Of je nu graatmager of net even te zwaar bent. Iedereen kan ze aan. Het ziet er bij niemand goed uit en dat verbroederd. Maar als we het over investeren hebben, is het bij lange na niet zo makkelijk. Er zijn vele opties en mogelijkheden. Dingen die beter werken dan andere. Zaken die meer voldoen aan persoonlijke voorkeuren. En de ene manier vergt veel meer geld dan de ander. Maar waar moet je nou rekening mee houden bij het doen van een investering?

Voor iedereen is investeren anders

Het begint al met het principe investeren. Met een investering leen jij geld aan een partij. Vervolgens krijg jij dat geld weer terug met een vergoedingscomponent. Of dat nu een lening is, een aandeel, een durfinvestering of wat dan ook, dat maakt niet zoveel uit. Het proces is voor iedereen ongeveer hetzelfde. Maar het startpunt om te gaan investeren is wel voor iedereen anders. Want investeer jij om jouw geld voor je aan het werk te zetten? Dat jouw geld uiteindelijk meer waard wordt? Of wil jij graag dat ene bedrijf ondersteunen door die investering te doen? Doe jij investeringen vanuit je werk en dus met andermans geld. Of vind je het gewoon zonde dat het op je spaarrekening staat en alsmaar minder waard wordt. Ga je voor in ieder geval dat waarde behoud? Zo uit de losse pols al vier redenen om te investeren. En dat was pas de ‘waarom’ vraag…

Welk risico wil je lopen bij een investering?

Als je jouw geld op je spaarrekening zet, is het risico dat je het kwijtraakt door de schuld van de bank heel klein. Tot €100.000 is het door de Nederlandse staat gedekt, dus komt het uiteindelijk gewoon terug. Maar alles daarboven kan je in principe kwijtraken. De kans is echter heel klein. De vergoeding die ertegenover staat is dan ook erg laag. Investeer je in een startup is het een hele andere wereld. Je weet nog niet hoe het zal lopen. De kans dat je je geld kwijt raakt is erg groot. Maar, als het goed gaat, is de vergoeding naar jou toe ook erg hoog. En daar zitten nog vele stappen tussen. En daarbij telt: hoe hoger het risico, hoe hoger de vergoeding. Een hoge vergoeding klinkt dan wel heel leuk, maar tegelijkertijd heb je ook een hele hoge kans al je geld kwijt te raken. Welk risico durf jij te lopen?

Voor welke termijn wil je investeren?

Stel je gaat over een jaar een huis kopen. Dan heb je jouw spaargeld weer nodig. Dan moet je dat geld niet uitlenen voor een periode van vijf jaar. Of het op de beurs aandelen gaan kopen voor de zeer lange termijn. Je hebt het geld tenslotte snel weer nodig. Maar stel dat je het geld de komende 20 jaar niet nodig hebt. Dan is het natuurlijk niet handig om het voor een jaartje vast te zetten. Kortom: hoe lang kan je het geld missen? Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat als je geld investeert op de beurs (wat vaak voor de lange termijn gebruikt wordt) en het er na een jaar alweer afhaalt, dat jouw investering dan minder waard is geworden. De termijn vooraf bepalen is dus erg belangrijk.

In welke vorm wil je investeren?

Ga je jouw geld op de beurs gebruiken om aandelen te kopen? Wordt je grootgrondbezitter door heel veel vastgoed te kopen? Ga je (net als ik) in crowdfundingprojecten investeren? Ben jij ‘die iemand’ die iedereen kent als ze geld willen lenen? Of stap je alleen maar in durfkapitaal en investeer jij in de ene na de andere startup. Er zijn zo ontzettend veel manieren om te investeren, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste: voel jij je er comfortabel bij. Ik heb de beurs heel lang uitgesteld, omdat ik mij er niet comfortabel bij voelde. Dan kan je ook nog eens kijken of het binnen jouw ‘budget’ past. Een tweede huis kopen voor de verhuur vergt meer geld dan meedoen in crowdfunding. Ook hier weer grote verschillen.

Alle vormen van investeren in de mix

Ja, want crowdfunding kan voor zowel 6 maanden als 10 jaar. Er zijn genoeg producten op de beurs die niet voor de lange, maar voor de korte termijn gaan. Je kan ook vastgoed crowdfunden en obligaties zijn eigenlijk verhandelbare leningen. Er is dus van alles wat. Van extreem korte looptijden tot in de eeuwigheid. Van extreem hoog tot geen risico, voor elk doel en voor elk risico. Wil je dus iets ‘gaan doen’ met je geld. Begin dan niet direct. Lees je er goed op in. Want misschien is er wel een betere of geschiktere vorm van investeren voor jou. Maar zorg ook al dat jij de vragen heb beantwoord. Waarom, welk risico en welke termijn. Vervolgens kan je ook nog eens gaan kijken naar de vorm van investeren. Wat past het beste bij jouw situatie.

Er is niet maar één goed antwoord bij investeren

Dat betekent niet dat je het niet fout kan doen, maar dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Ik ben ooit begonnen met crowdfunding. Dat paste toen het beste bij mij en mijn situatie. Ondertussen zijn we ruim zeven jaar verder. Crowdfunden doe ik nog steeds. Maar ondertussen ben ik ook actief op de beurs. Niet actief aandelen analyseren, beoordelen en aanschaffen. Nee, ik maak gebruik van ETF’s. Blijf ik dit de rest van mijn leven doen? Geen idee! Misschien neem ik wel afscheid van één van de twee vormen. Of komt er nog een derde vorm bij. Vastgoed bijvoorbeeld.

Investeer op jouw manier

Dit is geen vrijbrief om maar te doen en te laten wat je wil en al helemaal geen financieel advies. Maar toch: investeer op jouw manier. In deze blog zijn er nogal wat verschillende vormen aan bod gekomen. En de een zal je beter liggen dan de ander. Lees ook eens hoe anderen op bepaalde manieren hebben geïnvesteerd. Ga niet zelf het wiel uitvinden, maar gebruik het ontwerp van een ander. Ja, je moet het op de manier doen waarin jij je comfortabel voelt. Maar daarbij zou ik zeker gebruik maken van de kennis van een ander. Stel dat je het geld niet zo lang kan missen en gebruik wil maken van deposito’s. Dan heeft iemand anders wel weer nagedacht over een rentecarrousel.

Bereid je voor op investeringen

Let op, deze hele blog is geen financieel advies. Ik wil je graag laten zien wat mogelijkheden zijn. Maar nog veel belangrijker, is dat je je inleest. Je voorbereid op het doen van een investering en dat je weet waar je aan begint. Want het is zo zuur als je van een koude kermis thuiskomt. Investeren brengt risico’s met zich mee. Door die zorgvuldig af te wegen, kan je tot de beslissing komen om wel of niet te investeren.
Bij het doen van een investering is er geen one size fits all. Maar jouw maat is er zeker wel bij. Je moet er alleen wel zelf goed naar zoeken.

1 gedachte over “Investeren is geen one-size-fits-all”

  1. Spreiden, spreiden, spreiden. Nooit op één paard wedden. Mocht investeren ten koste gaan van je nachtrust doe het dan vooral niet. Dat is het beste advies dat ik kan geven. Zelf doe ik al jaren aan crowdfunding, heb ik vastgoed en ben ik actief op de beurs. Trouwens een flinke kaspositie is m.i. op dit moment bepaald niet verkeerd. Succes met investeren !

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.