Van 37 naar 5,5 seconden

Toen ik in november 2016 bedacht dat ik een blog ging schrijven, had ik nooit gedacht dat ik ook hier over zou gaan schrijven. Snelheid en tijd. Want, als je net zoals ik financieel onafhankelijk wilt worden, is tijd je grootste vriend. Hoe langer je de tijd hebt, hoe beter. Maar toch speelt er bij mijn blog wel meer. Daar is snelheid ook een factor. Snelheid, de keuze om wel of niet te investeren en mijn tweede passie. Dat stukje waar de echte nerd weer in mij naar boven komt: computers.

Bij financiele onafhankelijkheid draait het niet om de snelheid

Ik heb geen idee hoe snel mijn auto van 0 naar 100 kan. Het maakt mij ook niet heel veel uit. Ik probeer ook niet snel rijk te worden. Voor mij geen grote investeringen in risicovolle producten op de beurs om maar zo snel mogelijk winst te kunnen maken (of snel geld te kunnen verliezen). Voor mij niet het doel om over vijf jaar klaar te zijn met werken. Het hoeft allemaal niet zo snel. Hoewel nu de 30 begint te naderen, hijgt mijn doel ergens in mijn nek: Je hebt nog maar 20 jaar… Mijn doel is een langetermijndoel. Ik wil over heel veel jaren mijn financiële onafhankelijkheid hebben bereikt. Tot die tijd blog ik daar lekker over en probeer ik onder andere zuinig te leven. En dat kan de snelheid wel eens in de weg staan…

Help: mijn website is offline…

Het is je wellicht niet ontgaan. Vorige week heb ik een post gepubliceerd over de Wajong. En ik ga niet onder stoelen of banken schuiven dat ik trots ben op dit artikel. Hoewel dit het langste artikel is dat ik ooit heb geschreven en ik eigenlijk doel op kortere blogs, is het direct ook het best gelezen artikel op deze blog. In slechts een paar dagen tijd is deze blog op maarliefst zestienduizend verschillende schermen getoond. Iets waar ik ongelofelijk trots op ben. Maar het heeft een keerzijde. Waar normaal mijn blog zo’n 1000 tot maximaal 2000 pagina weergaven per dag te verwerken kreeg, waren dat er die vrijdag zo’n 800 per uur… En als mijn server iets niet leuk vond, waren het al die bezoekers die tegelijkertijd mijn blog bezochten. Op een gegeven moment was mijn blog zelfs offline. De server kon het grote aantal verzoeken niet meer aan. Help! Juist op het moment suprême gaat de boel kapot… Hieronder zie je dan ook de processorbelasting op die dag van mijn hosting. Duidelijk dat die het niet leuk vond.

Mijn website sneller maken mijn een CDN

Een CDN, een Content Delivery Network of (slecht vertaald) ook wel een Website-inhoud Aflever Netwerk, is de oplossing die B van Fire The Boss mij aanraadde. Bloggers onder elkaar zijn namelijk helemaal niet elkaars concurrenten en omdat wij heel veel samenwerken (en samen zelfs een podcast hebben) helpen we elkaar maar al te graag. Maar deze techniek was voor mij nog redelijk onbekend terrein. Een netwerk van servers die een recente kopie van mijn website (of delen daarvan) hebben. Bezoek jij mijn website, krijg jij gewoon die kopie te zien vanaf één van deze servers. Dit heb ik zaterdag dan ook ingesteld. Resultaat: mijn website was niet te bereiken. Dit keer geen minuten, maar een ruim uur. Help…

Mijn website was bijna niet te bereiken…

Die zaterdag ochtend heb ik dan ook zo snel als mogelijk alles weer teruggezet en ben ik gaan kijken naar de techniek van mijn eigen website. Het klinkt misschien heel stom, maar als blogger houdt je je daar niet zo veel mee bezig. Je wilt vooral schrijven. Als die website eenmaal staat en draait, is het allemaal prima. Ik bezoek dus eigenlijk ook nooit mijn eigen blog. Toen ik dat zaterdag ochtend wel deed, bleek het probleem nog veel ernstiger. Het laden van mijn website duurde lang. Heel lang. Zo lang dat ik hem zelf weg klikte. Het laden van de pagina duurde (zoals je in door titel wel kan raden) zo’n 37 seconden. En het grootste gedeelte van die tijd bleef mijn pagina wit. Leeg, blanco of hoe je het ook wilde noemen. Alle technieken die ik ooit al had toegepast, werkten niet goed meer. Tijd voor actie.

Constructief stappen ondernemen om mijn website te versnellen

Ik had eerder al caching op mijn server aangezet. Daardoor wordt niet voor elke bezoeker de hele website bij elkaar samengesteld vanuit allerlei bronnen, maar wordt dit één keer gedaan en het resultaat tijdelijk opgeslagen. Komt de volgende bezoeker, krijgt die gewoon dezelfde pagina te zien. Dat scheelt enorm veel rekenkracht voor mijn server. Ook had ik een aantal versnellers aanstaan, maar het werkte dus allemaal niet goed meer. Daarom was het nodig dat er constructief stappen werden ondernomen. Ik ben dus wederom met die CDN aan de slag gegaan. Het feit dat deze eerst niet werkte, bleek te komen door een extra beveiliging in de techniek. Deze oplossing had ik dus ondertussen aan de praat gekregen, wat zorgde voor een constructieve verbetering. Maar nog steeds ging het niet goed. Want de eerste tekst werd geladen, maar vervolgens duurde het 20 seconden voordat afbeeldingen en andere zaken ook getoond werden. Gelukkig dus niet een halve minuut naar een wit scherm turen, maar alsnog een halve minuut wachten op een mooie website.

Plugins testen om je website sneller te maken

Mijn IT hart ging sneller kloppen. Want als ik iets leuk vind, is het logisch nadenken en kijken waar het misgaat. Waardoor komt het nou dat een pagina er zo lang over doet om uiteindelijk toch helemaal te laden. Tijdens het testen heb ik flink opgeruimd. Mijn website draait op WordPress. Een tool waarmee je heel eenvoudig een website kan maken en onderhouden. Binnen WordPress kan je toevoegingen installeren. Die noem je plugins. Die zijn handig, maar kunnen je website ook enorm vertragen. Daarom heb ik oude plugins die vroeger werkten, maar ondertussen geen updates meer krijgen, weggegooid. Vervolgens heb ik nieuwe plugins toegevoegd en heel veel instellingen getest.

Mijn website is sneller!

Heb je het gemerkt toen je deze pagina opende? Volgens mij kan het je niet ontgaan zijn dat mijn website sneller is geworden. Hij was tenslotte ook wel heel traag. Het heeft de nodige tijd gekost, maar het loopt weer soepel. En daar ben ik heel blij mee. Want hoe sneller de website is, hoe minder snel bezoekers wegklikken. Hoe hoger je in rankings van zoekmachines komt en hoe beter het dus is voor de bezoekersaantallen. Kortom: heel fijn dan mijn website veel sneller is. Omdat er gebruik gemaakt wordt van verschillende caching mogelijkheden, verschilt de laadtijd nog ergens tussen de één en zes seconden. Maargoed, als je in zes seconden de volledige pagina te zien krijgt, is dat echt niet slecht.

Wat kostte deze optimalisatie van de website?

Natuurlijk ben ik niet voor niets een finance blogger geworden, dus laat ik als laatste ook nog even naar de kosten kijken. De server waarop mijn website draait kostte ooit €1 per maand. Dit is ondertussen verhoogd naar zo’n €3 per maand. Dit is al ruim een jaar zo, dus die kosten had ik al. Wat de verdere versnelling mij gekost heeft? Daar kan ik heel precies over zijn. Helemaal niets! Natuurlijk, het heeft wat tijd en kennis gekost. Maar ik heb welgeteld nul euro om mijn website sneller te krijgen. Sommige diensten zijn gratis en optimalisatie kost op zich geen geld. Natuurlijk, je kan je website versnellen door naar een snellere hosting over te stappen en daarin te investeren, maar dat hoeft echt niet de oplossing te zijn.

Welke technische zaken heb ik geïmplementeerd voor een snellere website

Ik wil deze blog niet al te technisch maken. Daar zou ik veel bezoekers mee wegjagen. Maar mocht je nou echt willen weten welke onderdelen ik heb toegepast, toch even een kort lijstje:

De grote vraag is dan nog eens: hoe kan je de snelheid van je website zo precies testen? Gelukkig zijn ook daar tools voor. De tools die ik heb gebruikt zijn:

Ga je hier zelf mee aan de slag, test dan verschillende configuraties. Leeg caches regelmatig en probeer de techniek door te krijgen. Als je die eenmaal snapt, is het zoeken naar oplossingen ook een stuk eenvoudiger.

Een website zal altijd onderhoud nodig hebben

Mijn website is veel sneller, maar het onderhoud is nog niet klaar en zal ook nooit klaar zijn. Zoals ik al aangaf maak ik gebruik van plugins. Wat als deze plugings verouderd raken? En zo vertragen de advertenties op deze website ook behoorlijk. Overwegingen die je altijd zal moeten maken. Een snelle website of een beetje bijverdienen. Onderhoud zal altijd nodig blijven. En ik zal dan ook af en toe maar eens m’n eigen website moeten bezoeken. Ik weet al lang wat erop staat, maar moet toch eens voelen of hij nog snel genoeg is en goed weergegeven wordt. Ik moet tenslotte wel weten welke ervaring jij hebt op deze blog.

Mijn website kan nu veel meel bezoekers aan

Het belangrijkste van dit alles, is niet perse de verbeterde laadsnelheid van mijn blog. Hij was te traag, dus verbetering was nodig. Maar het grootste voordeel is de stabiliteit. Mocht ik ooit nog eens zo’n post schrijven die iedereen wil lezen, dan kan dat nu ook. Die CDN ontlast mijn server enorm, waardoor het (als het goed is) geen probleem zou moeten zijn om 800 bezoekers per uur af te handelen. Mijn blog zo nooit net zo snel worden als Google of welke nieuwssite dan ook. Maar het belangrijkste is dat hij er de volgende keer in ieder geval niet uit gaat klappen.

6 gedachten over “Van 37 naar 5,5 seconden”

 1. Zoveel bezoekers krijg ik nog lang niet, gefeliciteerd! Ik heb nog geen verdere optimalisatie nodig in snelheid, maar misschien komt dat ooit wel. Vooralsnog heb ik mij vooral bezig gehouden met de veiligheidsaspecten van mijn blog. Heb jij daar ook al eens aandacht aan besteed?

  Beantwoorden
  • Jazeker! Naast een veilig wachtwoord maak ik ook gebruik van een anti-spam plugin. Die controleert reacties en blokkeert ze als er bijvoorbeeld promotie wordt gemaakt voor goedkope leningen uit Verweggistan of blauwe pilletjes. Daarnaast wordt er gecontroleerd op frauduleuze login pogingen. Ook zorgt die CDN er natuurlijk voor dat de server niet zomaar overbelast raakt. Ook een vorm van beveiliging. Maar mocht je nog tips hebben, zijn die natuurlijk altijd welkom! Ik ben benieuwd welke veiligheidsaspecten jij hebt doorgevoerd.

   Beantwoorden
 2. Ahh, ja ik zat te twijfelen toen ik begon met bloggen in 2011 of ik zelf een servertje thuis ging hosten, een pakket ging kopen bij een webhosting bedrijf of gewoon lekker blogspot van google ging gebruiken. Het laatste is het geworden waardoor je weer geen last hebt van “teveel” verkeer gezien er een flink serverpark achter google blogs hangt.
  Het nadeel is weer dat je afhankelijk bent van hun tooling die jaren stil heeft gestaan. Tegenwoordig zijn ze weer bezig met optimalisaties, maar het duurt nog wel even voordat ze ook ook maar enigzins in de buurt van wordpress kunnen komen.
  Desondanks vind ik het prima werken via blogspot.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.