Hoe gierig ben jij?

Mocht je het gemist hebben: gisteren was het Wereld Bespaardag. Dan weet je dat ook weer. Maar, als er iemand bekend staat om zuinig zijn, dan zijn wij Nederlanders het wel. “Going Dutch” is dan ook een welbekende uitspraak uit het Engels waarmee je zegt: ieder betaalt voor zichzelf. Wat dan wel weer leuk is bij Wereld Bespaardag, is dat er onderzoeken gedaan worden. Want waar besparen we dan op? Schamen we ons ervoor om te besparen om sommige zaken en welke factor speelt leeftijd mee. Want onze jongste generatie gaat tenslotte toch weer heel anders met geld om dan bijvoorbeeld babyboomers. Kortom: waar bespaar je op en waar besparen andere generaties op?

Wereld Bespaardag

Om maar met de deur in huis te vallen: ook ik wist niet dat het Wereld bespaardag was. Echter kreeg ik wel onderzoeksresultaten toegestuurd. SNS heeft namelijk onderzoek uit laten voeren door Panelwizard in het kader van deze bespaardag. En daar kwamen erg leuke wetenswaardigheden uit. Wist jij bijvoorbeeld dat sommige Nederlanders de kortingssticker van een product halen en cadeau doen. Of een gekregen cadeau weer doorgeven aan een ander?

Het onderwerp ‘besparen’ is een taboe

Als ik zeg dat ik het te duur vind om mijn lunch in de kantine te kopen, gaan mijn collega’s daar nog wel mee akkoord. Maar als ik vervolgens een keer mijn brood in de keuken laat liggen, krijg ik het wel te horen hoor: “oh, daar ga je zeker wel een blog over schrijven”. Er wordt soms wat gek gesproken over besparen. Want ja, je wil tenslotte niet gierig overkomen. Maar het rare is dat we het ondertussen wel allemaal over een aantal zaken eens zijn. Dat die lunch op het werk vrij prijzig is, zijn we het allemaal over eens, maar we praten er niet over en accepteren het maar gewoon. Zo blijkt uit het onderzoek dat 22% van de Nederlands bang is om gierig gevonden te worden. Daarbij geldt: hoe jonger, hoe banger we zijn voor het stempel ‘gierig’.

Waar besparen we allemaal op?

Het verschilt enorm! Een heel groot gedeelte van Nederland bespaart op de dagelijkse boodschappen (81,9%), op kleding (72,7%) op vaste lasten (60,6%) en vakanties (53,9%). Wat mij dan ook opvalt, is dat 62,7% van de mensen aangeeft soms te besparen op sociale activiteiten. Dat kan dus zijn door het afzeggen van een etentje, niet naar verjaardagen gaan, jouw eigen verjaardag niet vieren en zelfs ‘stiekem geen rondje geven in de kroeg’ behoort tot de bespaaropties. En dan zijn er natuurlijk ook nog dingen die je uit kan stellen. Bijvoorbeeld het bezoek aan de kapper. En tja, stiekem doen we het bijna allemaal, maar toch mogen anderen het eigenlijk niet weten of merken.

Is het suf om te zeggen dat je krap bij kas zit?

Iets niet doen omdat je het geld niet hebt. Wel 4% van de respondenten vindt het suf als je er openlijk voor uitkomt. 22% is bang om gierig over te komen, maar ondertussen vindt ruim 85% van de mensen het sterk als anderen aangeven niet mee te doen, omdat het financieel even niet gaat. Daarbij telt: hoe ouder de persoon aan wie je het vertelt, hoe meer begrip ervoor is. Eigenlijk heeft iedereen er dus wel begrip voor als het een keertje niet gaat, maar ondertussen zijn we wel heel bang voor wat anderen ervan vinden. Het onderwerp is nogal moeilijk bespreekbaar.

Besparen heeft heel erg te maken met sociale druk

Mijn collega’s die meteen over mijn vergeten boterhammen beginnen. Cadeau’s kopen met korting, maar doen alsof je de volle mep ervoor hebt betaald en met een smoes onder etentjes uitkomen omdat je het geld er even niet voor hebt. Iedereen kijkt naar hoe jij met je geld omgaat. Koop je iets duurs, laat je het wel heel erg zien. Geef je een keer geen rondje, ben je al snel gierig en een profiteur. Aangeven “dat je het even niet hebt” voelt als zwak zijn en het is maar te hopen dat niemand ziet dat je al tweeënhalve maand niet naar de kapper ben geweest. Zeker de jongere generaties zijn heel erg gevoelig voor die sociale druk. Social media maakt het er daarbij ook niet makkelijker op. Altijd moet alles maar goed gaan. Dat zie je dan ook terug in de cijfers uit het onderzoek. Hoe jonger de respondent, hoe meer er met ‘status’ in het achterhoofd wordt omgegaan met geld.

Ik heb makkelijk praten over geld

Ik heb natuurlijk makkelijk praten met een blog over geld. Ja, ik bespaar en ja, ik vind het gaaf om (veel) minder uit te geven dan dat er inkomt. Dat lukt vrij aardig. Dit jaar staat mijn spaarpercentage net boven de 38%. Maarja, dat is niet iets wat je tijdens de lunch met jouw collega’s of (als je dan al naar een verjaardag gaat) onder het genot van de borrelnootjes vertelt. En dat is het grootste probleem. Eigenlijk schamen we ons er een beetje voor. Geld is er en je moet er maar mee om kunnen gaan. Ondertussen moet iedereen ook nog eens het idee hebben dat je ermee om kan gaan en dat je er genoeg van hebt.

Maak geld en besparen een gespreksonderwerp

Dit is nogal een omslag, maar doe het gewoon eens. Bespreek eens met familie of vrienden iets over geld. Over inkomsten, uitgaven of keuzes die je moet maken. Geld moet in onze maatschappij veel meer een plekje krijgen. Dit is tenslotte ook wel één van de oorzaken dat 20% van de jongeren problematische schulden hebben. En eigenlijk zijn financiële problemen iets door heel de bevolking heen. Gelukkig zijn er ook genoeg initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de toekomstige generaties. Voor scholen is er al de week van het geld en ook het nationale geldexamen zie je elk jaar weer terugkomen. Geld moet gewoon iets zijn waarover je moet kunnen praten. En ook zo’n Wereld Bespaardag en dit onderzoek helpt daar weer een klein beetje bij. Kan je toch (onder het genot van een glas wijn op die verjaardag vanavond) vertellen dat 4,5% van de respondenten een goedkope fles wijn serveert als ‘een hele mooie fles’.

Hoe gierig ben je dan echt?

Ach, ik zie mijzelf in ieder geval niet als gierig. De verwarming staat gewoon aan, ook ik ga heerlijk op vakantie en als ik dan m’n brood vergeten ben, koop ook ik mijn lunch in de kantine. Ik beschouw mijzelf wel als ‘zuinig en bewust’. Licht laat ik niet onnodig branden, de verwarming gaat op tijd weer uit en als het even kan, neem ik gewoon mijn eigen brood mee. Daarnaast wil ik best wat korting als ik mijn vakantie boek en loop ik graag 5 minuten als ik daar gratis mijn auto kan parkeren. Ik kan mijn geld tenslotte maar één keer uitgeven, dus dat probeer ik wel zo slim als mogelijk te doen. En wel meer mensen met mij hoor. 96,6% van de respondenten gaf aan af en toe te besparen. Niks gierig, gewoon bewust omgaan met de middelen die je hebt. Niks mis mee!

Over het bespaar onderzoek

Meer weten over het onderzoek? Het hele persbericht is hier terug te lezen.

5 gedachten over “Hoe gierig ben jij?”

 1. Inderdaad, niks mis met zuinig en bewust leven! Ik praat langzaam wel wat meer over geld met mensen die dicht bij me staan. Wie ik wat vertel verschilt nog wel – ik weet dat sommige mensen dingen niet zullen begrijpen of veroordelen – maar de mensen die ik dan bewust iets vertel, snappen mijn redenering en drijfveren heel goed. Wat ik persoonlijk het irritantst vind als het over geld/besparen gaat, is dat sommige mensen voor jou willen bepalen waar je je geld aan moet uitgeven. Zo van: O, je hebt zoveel spaargeld? Dan moet je maar een duurder cadeau voor me kopen… Nope, zo werkt het niet. Daar ben ik ehct allergisch voor.

  Beantwoorden
 2. Het valt mij vaak op dat het vaak de mensen zijn die het niet zo breed hebben, die juist het meest uitgeven aan makkelijk vermijdbare uitgaven. Leuk dat je bij McDonalds een ontbijt kunt scoren, maar als je 10 minuten eerder opstaat kun je ook zelf een ontbijtje maken. Aan loterijen meedoen terwijl men geen schijn van kans heeft om een serieuze prijs te winnen; weggegooid geld dus. Of alle boodschappen bij de Appie halen terwijl je best (een deel van) de boodschappen bij de Aldi of Lidl kunt halen. Op jaarbasis bespaar je daar toch een serieus bedrag mee. Of het nu luiheid is of het geldbesef nooit van huis uit hebben meegekregen? Zelf heb ik geld genoeg maar als kind hadden we het niet breed dus houd ik nu nog steeds niet van onnodig geld uitgeven.

  Beantwoorden
 3. Gierig vind ik een verkeerd woord en wordt meestal gebruikt door mensen die geld over de balk smijten en ook nog vaak rood staan.
  Wij zijn gewoon zuinig en daar zijn we trots op en schaam me er ook niet voor om dat te vertellen.
  Soms zijn de reacties lachwekkend of zelfs dom, zo van geld moet rollen en je leeft maar één keer.
  De meeste mensen kennen geen financiële vrijheid en zijn slaven van hun eigen gedrag.

  Beantwoorden
 4. Toen ik de titel las dacht ik meteen PARKEREN! En ik lees dat ik niet de enige ben die er geen probleem mee heeft een paar honderd meter te lopen voor lager parkeertarief of kosteloos parkeren. Mijn partner vind dat maar niks en dat irriteert mij mateloos!! Verder ben ik zuinig maar niet gierig en geef ik makkelijk spullen weg, koop ik cadeautjes voor anderen en soms ook voor mezelf. Ik let dan wel meer op originaliteit dan op de financiële waarde van het cadeau. Dat wordt eigenlijk altijd enorm gewaardeerd! Volgend jaar ga ik een heel jaar geen kleding kopen, dat wordt mijn bespaarjaar! Daarover blog ik binnenkort weer!

  Beantwoorden
 5. Ja ik ben redelijk zuinig. Denk bijna altijd is het me waard. Ben in tegenstelling tot veel mensen open over dat ik behoorlijk spaar. Heb mij collega’s deels aangestoken met mijn bespaar gedrag. Gierig niet. Doelen weten de meeste mensen ook bij mij ik doe er niet geheimzinnig over.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.