Jong geleerd is oud gedaan

Eén van onze vijf vragen in de Goed met Geld Podcast, is wat onze gast graag 5 jaar eerder had willen hebben of kunnen. Dat kan gaan om kennis, geld of gewoon iets materialistisch. Vaak zijn die antwoorden dan toch op kennis gebaseerd. “Eerder het principe van FIRE of HOT willen kennen”. “Eerder kunnen beleggen”. “Eerder goed en bewust met geld omgaan”. Zoals opa Geldnerd zei: “Als ik wist wat ik nu wist op jullie leeftijd, was ik al lang gestopt met werken”. Je kan eigenlijk ook niet vroeg genoeg beginnen met geld. Het leren omgaan met geld, wat is geld nou precies en wat zijn de gevolgen als je goed of slecht met je geld omgaat. Zulke lessen zouden eigenlijk al op de basisschool gegeven moeten worden.

De week van het geld

Gelukkig wordt er op basisscholen al steeds vaker aandacht besteed aan geld. Zo is er bijvoorbeeld de themaweek “De week van het geld”. Ontwikkeld voor basisscholen, maar ook thuis kan je verschillende activiteiten, oefeningen en opdrachten doen die met geld te maken hebben. Dat alles met als doel om kinderen bewuster te laten worden van geld.

Heb jij invloed op wat de kids op school leren?

Hier komt dan zo’n grijs gebied. Tot op welk niveau bemoei jij je met school. Horrorverhalen van leraren komen direct naar boven. Hun leerlingen doen natuurlijk altijd alles perfect. Het is altijd de schuld van de leerkracht en de ouders (en leerlingen) weten altijd alles beter. Kan je met al die horrorverhalen dan nog wel tips aan de leerkracht geven? Ik denk persoonlijk van wel. Want hoe handig is het voor een leerkracht om door een betrokken ouder op een gratis lespakket gewezen te worden. Ze krijgen het kant-en-klaar toegestuurd! En daarbij heb jij natuurlijk ook nog eens het gewenste effect dat kinderen les krijgen in geldzaken.

Als docent zou ik sowieso meedoen!

Ik ben zelf geen leraar, maar als ik het was geweest, had ik zeker meegedaan. Bovenstaande alinea is voornamelijk gericht op alle ouders (omdat die er gewoon meer zijn dan leraren). Maar ben je nou leerkracht, bestel het lespakket dan gewoon. Zorg ervoor dat de kinderen in jouw klas in ieder geval een leuke basis meekrijgen als het om geld gaat.

Wat zit er in het lespakket?

Het lespakket is ontwikkeld door Deloitte in samenwerking met het NiBUD en uitgeverij Zwijsen. Het pakket bevat boekjes, opdrachten, thuisopdrachten, het geldexamen en diploma’s voor alle leerlingen. Verdeeld over 5 onderwerpen gaan alle kinderen aan de slag met de volgende zaken:
– Weet wat er is
– Weet wat je doet
– Weet wat je kunt
– Weet wat er gebeurt
– Weet genoeg
Het lespakket is speciaal gericht op kinderen uit groep 7, 8 en het begin van het voortgezet onderwijs.
Had ik daarbij al gezegd dat je het pakket GRATIS aan kan vragen voor de hele klas!?!

Doe ook mee met de week van het geld

Hoewel het nog ver weg is, wil ik alvast reclame maken voor de week van het geld. Zet ‘m dus in je agenda: 23 t/m 27 maar 2020 is de week van het geld. Hopelijk gaan zoveel mogelijk scholen, maar zeker ook zoveel mogelijk ouders hun kinderen iets leren over geld. Hoe je ermee om moet gaan, wat je er allemaal mee kan, dat bewust omgaan met je geld heel belangrijk is en welke gevolgen geld kan hebben.
Het gratis lespakket van het Nationale Geldexamen kan je hier bestellen. Meer informatie hierover en welke kerndoelen er behandeld worden in dit lespakket vind je hier.
Op de website van de “Week van het geld” vind je voor thuis (voor jong EN oud) verschillende oefeningen en leerzame tips! Ook zijn er nog verschillende losse lessen voor scholen te downloaden op deze website.

2 gedachten over “Jong geleerd is oud gedaan”

  1. Thuis maken we hier al gebruik van. Zo hebben onze kinderen (behalve de allerjongste, die krijgt nog geen zakgeld) een zakgeldcontract, bepalen ze zelf hoeveel ze van het zakgeld sparen en houden ze alles bij in een huishoudboekje. Ik zal eens vragen op school of ze er ook aandacht aan geven.

    Beantwoorden
  2. Top initiatief. Aandacht voor geld in het onderwijs is (te) minimaal, zeker in ‘mijn tijd’ en ik vraag me af hoe het er tegenwoordig mee gesteld is…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.