Minstens 200.000 Nederlanders hebben financiële problemen

Ik schrik hiervan. Zeker omdat het nog eens gaat om minstens tweehonderdduizend Nederlanders. Geld is en blijft een lastig ding. Je moet er mee om leren gaan, je hebt het niet oneindig en als je het niet hebt, heb je een probleem. Het ergste misschien nog: dit bericht werd positief gebracht, omdat het er minder wanbetalers waren dan voorgaande jaren. Ik vind 200.000 al heel veel, maar het was dus nog erger…

Zorgverzekering moet iedereen betalen…

Ben je eenmaal 18, dan is het in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Als je in Nederland woont of werkt, moet je een basis zorgverzekering afsluiten. Dat houdt het hele systeem tenslotte ook betaalbaar, omdat we zo met elkaar voor alle kosten opdraaien.
Maarja, die verplichting brengt ook de nodige problemen met zich mee. Kan jij die verzekering wel betalen?

Na zes maanden achterstand ben je een wanbetaler

Zo zijn de regels. Is jouw achterstand meer dan zes maanden, dan ben je een wanbetaler. Daarmee wordt de premie invordering overgenomen door het CAK (Centraal Administratie Kantoor). De betalingsachterstand blijft wel bij jouw zorgverzekering. Eenmaal aangemeld bij het CAK, heb je direct een kruisje achter je naam. De premie moet je aan het CAK gaan betalen en die is een stuk hoger dan de normale zorgpremie. Ook wordt er waar mogelijk salaris en toeslagen ingehouden, om de premie te kunnen betalen.

1,5% van de Nederlanders is wanbetaler

Iets dat mij zorgen baart, is dat het gaat om ruim 200.000 mensen. 1,5% van onze bevolking is aangemeld bij het CAK. Dat betekent dat 1,5% van de mensen een achterstand van meer dan 6 maanden heeft en geen betaalregeling heeft getroffen. Het probleem is dus nog veel groter. In 2014 waren er nog bijna 300.000 wanbetalers, maar er is een wijziging in de regels gekomen. Heb je eenmaal een betaalregeling afgesproken met jouw zorgverzekering, kan je worden afgemeld bij het CAK. Die 1,5% is dus het topje van de ijsberg die je echt kan zien. Hoeveel mensen er een betaalregeling hebben afgesproken met hun zorgverzekering is niet opgenomen in het artikel. Dat onzichtbare stuk van de ijsberg.

Bespaar kosten en maak een betaalregeling

Heb je achterstand bij je zorgverzekering? Laat het dan niet zover komen dat je bij het CAK aangemeld wordt. Zij hebben veel meer rechten om bijvoorbeeld beslag op jouw salaris en uitkeringen te leggen. Daarnaast betaal je de premie niet zelf, maar wordt de premie gewoon ingehouden. Je moet ze dus sowieso betalen. En daarbij is de premie van het CAK ook nog eens een stuk duurder: (€138,50 per maand). Heb je eenmaal een betaalregeling met je zorgverzekering om jouw schulden af te betalen, kan je afgemeld worden bij het CAK en betaal je weer gewoon de premie aan de zorgverzekeraar. Betaal bijvoorbeeld €118,50 aan premie en los €20 af, in plaats dat je €138,50 aan premie betaalt een je schuld blijft houden.

Ga op zoek naar oplossingen

Ben jij nou één van die 200.000 mensen die is aangemeld bij het CAK? Of kan je je zorgpremie niet betalen? Ga ermee aan de slag! Als je er niet aan werkt, blijven de schulden bestaan en worden ze mogelijk nog veel groter. Lukt het niet alleen, zoek dan vooral hulp. Het is een grote stap, maar het maakt je op de lange duur zoveel gelukkiger.
Want hoe fijn is het om al je rekeningen zonder zorgen te kunnen betalen?

De problemen zijn nog veel groter

Al eerder heb ik het gehad over geldproblemen. Bijvoorbeeld over deze documentaire. Daarin werd gesteld dat 1 op de 5 jongeren zorgwekkende financiële problemen heeft. Dat is 20% van de jongeren! Ook het RTL nieuws besteedde hier pas nog een heel artikel aan. Want als je eenmaal 18 bent, wordt er van je verwacht dat je het zelf kan. Nou, dat klinkt heel mooi, maar lukt echt niet altijd. Kijk maar naar de cijfers. Het feit dat er alleen al bij het CAK 200.000 mensen zijn aangemeld, laat zien dat er veel meer misgaat dan dat we eigenlijk hopen. Want het CAK is niet de enige organisatie waar mensen met betaalachterstanden te vinden zijn. Ook bij de belastingdienst, CJIB en andere grote organisaties hebben dergelijke klantenbestanden met ‘probleembetalers’.

Wat doe jij eraan om uit de schulden te blijven of van je schulden af te komen?

1 gedachte over “Minstens 200.000 Nederlanders hebben financiële problemen”

  1. 200.000 is echt erg veel. Het is natuurlijk van de zotte om van 18-jarigen te verwachten dat ze alles zelf kunnen betalen. Als ouders leren we onze kinderen nu al de waarde van geld en hoe ermee om te gaan. Misschien wat vroeg, maar beter vroeg geleerd…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.