De dempende werking van spreiden: ik geef je inzicht in mijn rendement

We weten het allemaal: 2022 was alles behalve 2021… Zeker als je naar de beurzen kijkt. Als ik naar het deel van mijn portfolio kijk dat op de beurs verhandeld kan worden, moet ik bijna gaan huilen. 2022 was een niet al te best jaar. En dat is dan wel een understatement. Maar, zoals jullie weten heb ik niet alleen maar geïnvesteerd in ETF’s. Ik zit zwaar in crowdlending, investeer nog in een vastgoedfonds en koop nog steeds maandelijks een boom. Allerlei investeringen die voor een goede spreiding zorgen, maar die tegelijkertijd ook het rendement afvlakken. Zowel positief als negatief. Vandaag een deep-dive in die rendementen!

Wat inzicht om een beter beeld te krijgen van mijn portefeuille

Vergelijken moet je doen op een eerlijke manier. Als in mijn portefeuille slechts 10% aandelen zit en voor 90% crowdlending, is het dempende effect natuurlijk heel anders dan wanneer die getallen zijn omgedraaid. Daarom even daar eerst wat inzicht in. Ik ben al jaren bezig om van 100% crowdfunding af te stappen. Dat gaat beetje bij beetje. In 2021 was de verhouding zo’n 50% in aandelen, 50% in overige zoals crowdfunding. In 2022 was die verhouding ongeveer 60% aandelen, 40% overige investeringen. Het dempende effect is dus wel verschillend, maar dat verschil is redelijk beperkt.

Het rendement van mijn aandelen

2021 was een topjaar. Mijn aandelen gingen door ’t dak! Ik had in 2021 een rendement van 25,35%. En dat simpelweg door de markt te volgen en er niet meer dan 5 minuten per maand aan kwijt te zijn. Diezelfde 5 minuten en diezelfde strategie leverden mij in 2022 wel een negatief rendement op, namelijk -13,28%. Pijnlijk maar waar… Als ik dat vergelijk met bijvoorbeeld de S&P500 is 2021 redelijk vergelijkbaar, waar het in 2022 nog veel slechter ging met een -19,44%. Kortom, ik volg de markt, dus de marktcijfers zullen ongeveer overeenkomen. Zowel positief als negatief.

Het rendement op mijn crowdfunding en overige investeringen

Waar 2021 op de beurs een topjaar was, was dat in mijn crowdfundingportefeuille een ander verhaal. Ik had daar namelijk nog last van wat corona naweeën. Waar ik de laatste (niet corona) jaren daar een rendement tussen de 5% en 5,5% behaalde, was dat in 2021 door afschrijvingen ‘slechts’ 3,9%. Het vastgoedfonds waar ik in ben begonnen met investeren in 2022 had voor mij in 2021 nog geen rendement (logisch…). In 2022 ben ik uitgekomen op een rendement van 2,5%. Dat is lager dan verwacht, maar komt voornamelijk door de langere aanlooptijd voordat geïnvesteerd geld gaat renderen. Het fonds zelf heeft namelijk wel bijna 6% rendement gemaakt. Mijn bomen als allerlaatst leveren nog 0% rendement op. Die zijn nog druk bezig met groeien :).

Het dempende effect van gespreid investeren

2021 was nog steeds een topjaar. Maar, door de spreiding ben ik dus niet op die 25,35% uitgekomen. Mijn portefeuille heeft in dat jaar ongeveer 14,5% rendement gemaakt. In 2022 pakte het dempende effect voor mij gunstiger uit. Want in plaats van de -13,28% op de beurs, kwam ik uit op -5%. Kortom, de pieken zijn een stuk lager, maar de dalen zijn ook een stuk minder diep. -5% doet overigens nog steeds een soort van pijn, maar aan de andere kant heb ik nog steeds hetzelfde aantal aandelen, heb ik het geld nu niet nodig en zal het zich op termijn ook wel weer herstellen. Eigenlijk is er dus helemaal niets aan de hand. De waarde is weliswaar gedaald, maar die kan (en heeft de tijd) om ook weer te herstellen.

Toekomstige investeringsstrategie

Deze demping was erg fijn. Maar, zoals ik al eerder schreef, ben ik mijn crowdfundingportefeuille aan het afbouwen. Alle nieuwe investeringen die ik nu doe, doe ik in ETF’s. Het percentage crowdfunding wordt daarmee automatisch kleiner. Daarbij room ik op dit moment de rendementen af van de die ik uit crowdfunding haal en herinvesteer ik alleen het geld dat ik er al ‘in had zitten’. De reden om het zo te doen? Crowdfunding levert mij toch ook een stabiele cashflow op. Die cashflow zorgt ervoor dat ik een stuk flexibeler ben en niet ‘opeens’ m’n aandelen moet verkopen. Voorlopig laat ik wel het aandeel in mijn portefeuille langzaam afnemen, maar er helemaal mee stoppen zal ik voorlopig niet doen. De cashflow en het dempende effect zijn daar belangrijk in. En daarbij levert het mij nog eens meer op dan alleen rendement. Denk maar eens aan connecties, interessante gesprekken en inzicht in andermans keuken. Mooie bijkomstigheden van het spreiden van mijn portefeuille.

6 gedachten over “De dempende werking van spreiden: ik geef je inzicht in mijn rendement”

 1. Mooi dat je zo gespreid inzet, zeker vanwege de redenen uit je laatste zinnen. Kun je trouwens ook je geld in 1x uit crowdfunding halen? Je bent namelijk al even bezig om er 100% uit te stappen, schrijf je.

  Beantwoorden
  • Direct uitstappen is niet mogelijk. Het zijn leningen, dus daarvan moet ook ik de looptijd uitzitten. Dat duurt soms dus wel 5 jaar. Omdat ik al 10 jaar vrijwel maandelijks in crowdfunding investeer, is de cashflow ook dusdanig dat er vrijwel maandelijks projecten aflossen.
   Verder wellicht wat onduidelijk opgeschreven, maar ik ga niet stoppen met crowdfunding. Ik wil het percentage in crowdfunding afbouwen. Ik zat voor 100% in crowdfunding geïnvesteerd. Ik wil van die ‘100%’ af. Dat is de laatste jaren dus vrij goed gelukt, aangezien ik ondertussen al onder de 50% zit. Het bedrag dat nu in crowdfunding zit, zal voorlopig gelijk blijven terwijl andere investeringen groeien. Het percentage zal dus voorlopig op die manier nog wel even door blijven dalen.

   Beantwoorden
 2. Ah dan snap ik hem. Dan ben je met 50% al goed op weg. Het is een mooie manier om cashflow te genereren. Ik heb ook weleens gekeken naar crowdfunding, maar uiteindelijk toch voor deposito’s gegaan.

  Beantwoorden
 3. Ik vind dit heel herkenbaar. Ikzelf ben ook begonnen met crowdfunding, naast dat ik wat in fondsen van ASN zat. Daar was ik eigenlijk helemaal uit gegaan. Nu heb ik mijn Crowdfunding geconcentreerd naar alleen een vastgoedcrowdfundingplatform. Heel soms ga ik nog in een van de andere platformen inleggen. Dat komt deels omdat de gewone platformen meet uitvallende projecten kennen en omdat ik heel moe wordt van de steeds groeiende regeldruk op die platformen. Ik moet nu steeds opnieuw allerlei toetsen doen, enz. Bij ETF’s is dat onnodig. Echt weer iets waar Europa mensen wegjaagt uit een mooi initiatief. Ik zit ook in een obligatie die 7% oplevert, wat ook als een soort crowdfunding kan worden gezien. Een andere reden om dit af te bouwen is omdat deze stabiele inkomsten vooral horen bij de ‘behoud’fase. Ik ga dus bewuster in de ETF’s zitten, omdat die meer groei horen op te leveren, en ik zit nu nog in die groeifase. Mijn idee is dan ook dat ik over een jaar of 5 a 10 steeds meer terug ga naar die stabielere producten.

  Leuk om te lezen dat jij ook in Corekees zit (ik neem tenminste aan dat dat je bomen zijn 🙂 ). Daar zit ik ook in. Dit heb ik wel verlaagd, omdat ik dat lang wachten op rendement nu even ongewenst vindt in mijn strategie.

  Beantwoorden
  • Voor mij is die cashflow meer dan alleen de ‘behoud’fase. Het is direct ook een deel van mijn buffer. Grote kosten zie je vaak al van verre aankomen. Als dat gebeurd, investeer ik zo een paar maanden niet, waardoor er opeens heel wat meer ‘spaargeld’ op mijn rekening staat, zonder dat ik mijn ETF’s heb moeten verkopen (en als je moet verkopen, zal je altijd zien dat de beurs net even 10% is gezakt…)
   En ja, ik zit inderdaad in corekees. Ondertussen heb ik een groot stuk olifantengras en koop ik elke maand een boom. Het is wellicht maar een druppel op de gloeiende plaat, maar het is altijd beter dan helemaal niets doen. In dit tempo ben ik over een paar jaar volledig CO2 gecompenseerd 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.