De aangepaste vermogensrendementsheffing

Over alleen al de titel heb ik zitten twijfelen. Is het nou een nieuwe vermogensrendementsheffing, een eerlijkere, een stomme? Zo kan ik nog wel even doorgaan met termen die iets zeggen over de aanpassingen die het kabinet op prinsjesdag bekend heeft gemaakt. Maar aangepaste vond ik toch wel het meest passend. Naast dat ik er wat van vind, heeft het ook zeker impact op mijn verwachtte rendement. En daarmee ga ik dus ook een stapje verder. Want hiermee ga ik zelfs anders kijken naar mijn investeringen.

Vermogensrendementsheffing door de jaren heen

Al tijden is deze melkkoe van de overheid een probleem. Vroeger (maar dan ook echt heel lang geleden) werd er vanuit gegaan dat je gemiddeld 4% rendement behaalde op je vermogen boven de belastingvrije voet. Die grens lag toen op zo’n €20.000 per persoon. Dus alles boven de €20.000 zou je 4% rendement op moeten maken volgens de overheid. Daar betaalde je vervolgens 30% belasting over, waarmee het eigenlijk neerkwam op 1,2% belasting op je vermogen boven de 20K. Daar gingen meerdere stemmen over op toen de rente’s op spaartegoeden onder de 1% doken. Je geld wordt al minder waard door inflatie, maar nu werd dat helemaal minder waard omdat er meer belasting betaald moest worden dan dat je rente kreeg. Dat moest ‘eerlijker’.

Vermogensrendementsheffing met schalen

Een nieuw (en ingewikkelder) systeem kwam tot leven. Jouw vermogen werd ingedeeld in schalen, vergelijkbaar met de schalen in je belastinginkomen. Binnen de bandbreedte van elke schaal, ging de belastingdienst van een bepaalde verdeling uit tussen spaartegoeden en beleggingstegoeden. Over spaartegoeden betaalde je een laag belastingtarief en de beleggingstegoeden een hoger tarief. Hoe hoger jouw vermogen, hoe meer je zou beleggen (volgens de overheid dan). Hoe de vermogensrendementsheffing werkte, leg ik hier uit. Niet dat je er nog echt wat aan hebt, want het gaat nu weer anders worden…

De echte verdeling bij de vermogenstax

Ja, dat de overheid er vanuit gaat dat het vermogen tussen de 50.000 en 100.000 voor zo’n 20% geïnvesteerd wordt en 80% gespaard, kwam voor mij heel goed uit. Omdat mijn mix tussen sparen en beleggen heel anders is, pakte dit voor mij gunstig uit. Had je de volle €100.000 op de spaarbank staan, kwam je nog steeds terug van een koude kermis. Daarom gaat er in de aangepaste regeling vanaf 2023 gekeken worden naar de daadwerkelijke locatie van het geld. Is het een tegoed op je spaarrekening of staat het te renderen als investering. De verwachte rendementen worden wel nog steeds op eenzelfde manier berekend, aan de hand van gemiddelden in de afgelopen jaren. Voor spaartegoeden is dat zo’n 0,01%. Voor beleggingen ruim 5,5%. Het belastingtarief is recent al verhoogd naar 31% en zal de komende jaren stijgen naar 34%.

Wat ik vind van al die Box 3 plannen?

Vermogen en inkomen uit vermogen valt allemaal onder box 3 in ons belastingstelsel. En daar vind ik wel wat van. Ik vind er wat van dat je belasting moet betalen. Dat je vervolgens belasting moet betalen op het rendement van het geld waar je eerder ook al belasting over hebt betaald. En uiteindelijk natuurlijk ook over het feit dat er nog steeds met een geschat rendement in plaats van een werkelijk rendement wordt gerekend. Als ik nu naar dit jaar kijk, doen de beurzen het nou niet echt heel goed. Maar toch gaat de overheid er nog steeds van uit dat ik ruim 5% rendement maak. Misschien dus wel mijn grootste “ik vind daar wat van”, is die dat de belastingdienst het nog steeds niet voor elkaar heeft om hun systemen te upgraden en updaten. Want daar ligt de oorzaak dat het nog steeds een houtje-touwtje werk is.

Belasting betalen hoort erbij

Om nog even terug te komen op “wat ik er nou van vind…”. Het hoort erbij. We leven in een samenleving die nou eenmaal geld kost. Daarbij is het belangrijk dat er ook voor anderen gezorgd wordt, dus dat daar ook geld naartoe gaat, vind ik prima. Wat ik lastiger vind, is dat de overheid nou niet echt een eenduidige lijn trekt en scheef belast. Door al dit houtje-touwtje werk en de jaarlijkse aanpassingen, vereisen je plannen elk jaar weer een update. Want ook ik ga met die nieuwe plannen toch echt weer kritisch kijken naar mijn investeringen.

De gemiddelden van de overheid en de belastingdruk

Want, de overheid gaat uit van een x-percentage rendement. Voor 2022 gaat dat 5,53% worden op beleggingen en investeringen. In de aangepaste manier van vermogensrendementsheffing (vanaf 1 januari 2023) wordt al het geld boven de belastingvrije voet dat ik heb geïnvesteerd, gebruikt om mijn rendement te berekenen. Daarover betaal ik (in 2023) dan 32% belasting (Dit percentage gaat de komende jaren jaarlijks 1% omhoog). Stel ik behaal het rendement waar de overheid mee rekent. Dat is 5,53%. Op €1.000 behaal ik €55,30 rendement en daar betaal ik 17,69 belasting over. Dat komt neer op die 32% belasting. Maar wat nou als ik ‘slechts’ 4% rendement behaal. Dan betaal ik nog steeds €17,69 over €40 rendement. Dat komt neer op 44,2% belasting over mijn rendement. En dan hebben we het nog niet gehad over inflatie of dergelijke zaken.

De aanpassingen in mijn investeringen

Helemaal precies 32% belasting over het rendement gaat het natuurlijk nooit worden zolang je met gemiddelde rendementen werkt. Maar dit is voor mij wel een extra reden om nog eens naar mijn investeringen en met name mijn crowdfunding te kijken. Want ik kies daar voor projecten met meer zekerheid en daarmee minder rendement. Maar door deze aanpassing in de belastingregels, gaat mijn rendement nog eens harder omlaag. Ik betaal namelijk naar verhouding meer belasting dan wanneer ik met hetzelfde geld meer rendement maak bij een risicovollere investering.

Extra afgestraft door aanpassing Box 3

En hoewel ik nog steeds vind dat belasting betalen erbij hoort, blijf ik nog steeds wel kritisch op de belastingdruk die erop zit. Eigenlijk wordt door dit nieuwe systeem een minder risicovolle investering extra afgestraft. Naast een lager rendement, betaal je naar verhouding er ook nog eens extra belasting over. Of stel nou dat jij geld investeert in een crowdfunding project met een sociaal-maatschappelijk doel. Iets wat niet anders van de grond komt en als tegemoetkoming krijg je 3%. Dat is leuk, maar maar dan de helft van jouw rendement gaat op aan belasting en de andere helft verdampt door de inflatie. Tenminste, als de inflatie inderdaad zo rond de 2% ligt. Momenteel wordt je geld gewoon (veel) minder waard. Punt.

Heel hard wachten op de belastingdienst

Eigenlijk is het toch alleen maar wachten tot de belastingdienst EINDELIJK hun systemen weer op orde heeft. Want hoewel dit nieuwe systeem voor velen wellicht “minder oneerlijk” is, is het voor anderen weer oneerlijker. Ik gebruikte de verdeling tussen spaargeld en geïnvesteerd geld juist om een wat lager rendement te accepteren. Maar nu ga ik toch weer meer sturen in mijn investeringen, omdat de belastingen zo zijn. Gaat er heel veel veranderen? Nee, niet perse. Maar ik ga er het komende jaar wel weer kritisch naar kijken. Mijn doelstelling veranderd wel degelijk. Mijn crowdfunding zal toch echt richting die 5,5% netto rendement moeten. Anders blijft er helemaal niks van over. De grootste uitdaging blijft voorlopig om een goede balans te vinden tussen rendement, risico en een acceptabel belastingniveau. Net zo lang tot het daadwerkelijk behaalde rendement belast wordt en we het ECHT eerlijk kunnen noemen.

9 gedachten over “De aangepaste vermogensrendementsheffing”

 1. Ik snap de gedachtengang en deel de frustratie. Maar toch een opmerking. Box3 op beleggingsrendement heeft in 2022 een fictief rendement van 5,5%. Je stelt dat ondanks dat de beurs dit jaar het slecht doet, de overheid toch met 5,5% rekent. Dat klopt m.i. niet. box3 gaat over het vermogen op 1 januari van het belastingjaar. Dus de 5,5% geldt in feite over het rendement behaald in 2021. Nou in 2021 hoorde je niemand klagen over de rendementen! Bijvoorbeeld WVRL rendement in 2021 was wel (veel) meer dan 5,5%/
  Het rendement behaald in 2022 wordt pas afgerekend op 1 januari 2023 en daarvan weten we nog niet het box3 tarief. Het zou eerlijk zijn als de overheid dan iets van -10% (negatief) zou rekenen. Maar dan zal wel niet gebeuren..

  Arno

  Beantwoorden
 2. Het is niet echt mogelijk om te varen op de overheid. Ik verhuur bewust sociaal woonruimte op 2/3e van de maximale huurprijs en neem genoegen met een huurrendement van 4%. De veranderde regels maken dat ik dat een volgende keer niet meer doe.
  Ik loop het risico negatief uit te komen wanneer de vermogensaanwasbelasting er komt in 2026 terwijl de leegwaarderatio is verdwenen. En dan heb ik nog het geluk dat er geen financiering rust op de woning.
  (De woonruimte en de opbrengst ervan zijn onderdeel van mijn pensioen.)
  Helaas voor mij en jammer voor een nieuwe huurder die straks ook bij mij het volle pond moet gaan betalen. (Hoe ik dan toch een echte huisjesmelker word…)

  Beantwoorden
 3. Ik ben het eens dat het fijn zou zijn als de overheid minder wispelturig beleid zou voeren. Maar wat is er oneerlijk aan vermogensrendementsheffing? We vinden 40%(!!) inkomstenbelasting heel normaal, en als je dan naar de winkel gaat moet je nogmaals 19% belasting betalen, maar als je effectief 1-2% belasting over vermogen moet betalen is het huis te klein. De mantra “vermogensrendementsheffing is niet eerlijk, want je hebt er al belasting over betaald” klopt ook voor een andere reden niet: het gros van ’s Nederlands vermogen is aan komen waaien, in de vorm van koerswinsten, overwaarden van huizen en pandjes verhuren. Daar is nooit belasting over betaald, dus is 1-2% een schijntje.

  Beantwoorden
 4. Belasting is (nog steeds) maar een momentopname hè? Met crowdfunding kan dit niet, maar met beleggingen en crypto’s kun je nu snel scoren door op 30/31 of 31/12 de boel te verkopen, de opbrengst te verplaatsen naar je spaarrekening en op 2/1 de waarde weer te herinvesteren. Als je geluk hebt levert die move je nog koerswinst op. Als je pech hebt levert het verlies op. Maar zolang dat verlies kleiner is dan 5,68% (hetgeen best fors is), ben je nog steeds spekkoper.

  Beantwoorden
 5. Vermogensrendementsheffing is pas eerlijk over een werkelijk rendement en niet over ( overheid fiscus praten over fysiek rendement ) Tenslotte wil ik best een klein percentage over een eerlijk rendement betalen en dat is jaren niet gebeurd. We zijn besodemieterd. Spaargeld komt bij alleen maar vanuit mijn netto salaris en ja, daar is bruto netto belasting al over betaald. Vervolgens spaar je reeds belast schoon geld weg op een rekening om vervolgens opnieuw geplukt te worden. Vergelijkbaar met 1 liter brandstof waar 85% accijnzen en belastingen op zitten, en bij de kassa betaal je 21% btw belasting toegevoegde waarde over je accijnzen en belastingen. Nederland is niet voor niets de held in het belasting Paradijs. En zo kun je nog 40 belasting heffingen noemen waarvan een aantal nergens op slaan, maar er alleen zijn om de schatkist te spekken.

  Beantwoorden
 6. Leuk bedacht, maar dit mag niet. Dat heet peildatumarbitrage en dat mag niet. Bij verschuivingen tussen de vermogensbestanddelen moet er 3 maanden tussen zitten. Dus als je op 31-12 je beleggingen verkoopt en als cash aanhoudt, mag je ze pas op 1-4 weer terugkopen.
  Dus als je er 3 maanden tussen houdt mag het en als je geluk hebt is voor het terugkopen de koers gedaald.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.