Gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde… Doe het niet!

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) komt er weer aan. De jaarlijkse taxatie van al het vastgoed in Nederland die gebruikt wordt als basis voor onder andere de gemeentelijke belastingen. Jaarlijks kijkt iedereen weer uit op naar die beruchte taxatie. Want wat gaat er dit jaar weer uitkomen? En daarbij: wat gaan dan dit jaar de kosten worden? Om ‘geld te besparen’ zijn er vele bedrijfjes die namens jou bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Ze doen dat namens jou en het kost je helemaal niets. Toch zeg ik direct: doe dit nou niet… En dat is niet omdat ik jou het voordeel niet gun.

De marketingmachine voor gratis WOZ bezwaar gaat weer aan

Het is januari, dus je hoort ze weer beginnen. Alle bedrijfjes die gratis jouw WOZ-waarde aanvechten. Op TV, internet, de radio: overal willen ze laten weten welke service ze gratis aan je aan willen bieden. No cure, no pay. Geen oplossing, dan betaal je ook niets. De reden om deze blog te schrijven is een contactaanvraag via onze podcast. Zo’n WOZ-aanvechtbaas die graag z’n verhaal wil komen doen. Onze eerste reactie: dat gaan we niet doen. En daar blijft het bij.

De WOZ-cyclus

Jaarlijks wordt er een taxatie gedaan van jouw vastgoed. Dat kan een woning zijn, maar bijvoorbeeld ook een bedrijfspand en zelfs vakantieparken worden getaxeerd. Het bedrag van de taxatie is de WOZ-waarde. Dat is trouwens geen actuele waarde, maar die van ongeveer een jaar geleden. In februari dit jaar krijg je de waarde van 1 januari vorig jaar. Deze waarde wordt redelijk automatisch bepaald. Taxateurs komen er wel aan te pas, maar veelal worden zij ondersteund door computers en algoritmen. Ik woon in een blok met 16 appartementen. Daar kijkt één keer één iemand naar. Uitschieters (zoals woningen die zichtbaar net gerenoveerd zijn voor bijvoorbeeld een verkoop) krijgen een wat hogere waarde, maar veelal worden woningen over één kam geschoren. Na dagtekening van de brief heb jij 6 weken om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Zodra die eenmaal vaststaat, wordt die gebruikt voor landelijke- en gemeentelijke belastingen. En volgend jaar beginnen we weer opnieuw.

Bezwaar maken op de WOZ-waarde moet je vooral doen!

Ook ik heb wel eens bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Het scheelde effectief een paar tientjes, maar er zat geen logica in de taxaties. Ik heb daar m’n gelijk gekregen. En ik ben ook zeker niet tegen het bezwaar maken. Ik heb zelfs wel eens een tweede keer om informatie gevraagd waarom en hoe ze op een bepaald bedrag uit waren gekomen. En heel vriendelijk werd ik te woord gestaan en kreeg ik antwoord. Zolang dat systeem maar eerlijk gaat, heb ik er niets op tegen. En bezwaar maken hoort bij het eerlijk krijgen en houden van het systeem. Wat mij betreft dus niets aan de hand!

Gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde: de kleine lettertjes

Een miljoenenstrop voor gemeenten. Zo kopte RTL-nieuws er al mee in 2020. En dan gaat het niet om die paar tientjes. Nee, want jij als burger hebt recht op een eerlijke belasting, dus als de WOZ te hoog is, moet dat gewoon aangepast worden. De miljoenenstrop refereert juist naar de bedrijfjes die het ‘gratis’ voor jou doen. Want zo’n bedrijfje genereert vrijwel automatisch vele honderden bezwaren tegelijkertijd. Er zit slechts één persoontje die op de ‘startknop’ moet drukken. Vervolgens is daar één ambtenaar (of waarschijnlijk meerdere) meer dan fulltime mee bezig. Want iedere brief moet naar gekeken worden binnen de gestelde termijn. Krijgt het WOZ-bedrijfje gelijk (wat in zo’n 40% van de bezwaren het geval is), ontvangt het bedrijfje een vergoeding van €1500 aan taxatiekosten, proceskosten en noem het maar op. Dus, jij een voordeel van zo’n €200, het bedrijfje €1500 rijker.

De marketingmachine is een signaal opzich

En nee, ik heb niet alle cijfers gecontroleerd. Ik ben uitgegaan van wat gemiddelden van de verschillende bedrijfjes en de verdere informatie hierover op het internet. Maar het feit dat die bedrijfjes reclame op TV kunnen maken, je te pas en te onpas over ze hoort en ze maar al te graag overal verschijnen, zou toch een duidelijk signaal moeten zijn: hier wordt veel geld verdiend. En of dat dan een euro meer of minder is, maakt mij eigenlijk helemaal niets uit. Het gaat om het principe dat zij €1.500 verdienen voor jouw €200 voordeel. En dan hebben we het nog niet eens over de overweldigende ballast die het bij gemeenten veroorzaakt.

De effecten van de WOZ-waarde aanvechtbedrijfjes

Natuurlijk, er is een positief effect: de WOZ-waarde wordt eerlijker. En dit is best een behoorlijke stimulans om te doen voor alle gemeenten. Want hoe beter de WOZ-waarde, hoe minder het ze kost. Maar we slaan hier door. Want tegelijkertijd is dit een miljoenenstrop voor gemeenten. Miljoenen die gebruikt kunnen worden om, nou ik noem maar wat, de gemeentelijke belastingen te verlagen! Want die €1.500 die dat bedrijfje ontvangt, wordt natuurlijk gewoon betaald vanuit onze belastingcenten. Zo simpel is het. Deze bedrijfjes hebben de maas in de wet gevonden. Want iedereen wil best gratis proberen om minder te betalen. Maar bij elk gelijk ontvangt het bedrijfje een mooie bonus. TopsysteemNOT

De WOZ-bezwaarbedrijfjes zouden niet moeten verdwijnen

Begrijp mij niet verkeerd! De bedrijfjes an sich is niets mis mee. Want het systeem van WOZ-waardes, taxaties en belastingen MOET eerlijk zijn en blijven. Maar, ik denk wel dat het systeem hiervan op de schop moet. De oplossing zit ‘m in de drempel. Want het is heel leuk dat jij €200 voordeel hebt, maar dat zou geen €1500+ mogen kosten. Dus waarom gaat met niet naar het systeem zoals dat ging bij middeling. Daar kon je (het systeem is helaas afgeschaft) bij grote inkomensverschillen je jaarsalarissen laten middelen. Indien het belastingverschil groter was dan €545, kreeg je alles daarboven terug. Er was een drempel, waardoor je niet bij elke scheet aan de bel ging trekken. Nu snap ik dat een drempel van €500 te hoog is, aangezien er gemiddeld ruim €200 belastingvoordeel wordt behaald. Maar het opzetten van een drempel in wat voor vorm dan ook, helpt wel.

De vergoeding voor WOZ-bezwaar moet uit het voordeel betaald worden!

Dit lost het hele probleem op. Bezwaar maken? Groot gelijk! De eerste €1.500 aan belastingvoordeel wordt uitbetaald aan het bedrijf dat het bezwaar heeft gemaakt. Alles daarboven gaat naar jou. En vul dat lagere bedrag desnoods aan naar €1.500 voor het bedrijfje, zodat we wel het systeem kunnen blijven uitdagen. Met een gemiddeld belastingvoordeel van zo’n €200 hebben de particulieren hier niet meer direct een financieel voordeel bij. En dat voordeel is toch voor 80% de trigger om gewoon maar bezwaar te maken. Dat is het hele idee. Bezwaar maken, zeker doen! Bezwaar maken met behulp van een expert: alleen maar beter en eerlijker. Maar stop met de standaard vergoeding! Maak een drempel en laat, bij succes, de aanvrager meebetalen aan de fee van de expert. Net zoals bij het geld terug vragen als je vlucht vertraagd is (wat overigs bullshit is, in vijf minuten kan je prima zelf dat formulier invullen). Laten we de maas uit de wet halen. Het systeem moeten we zeker blijven uitdagen en het moet eerlijk blijven. Daar mag een vergoeding tegenover staan. Maar we moeten voorkomen dat het met hagel schieten wordt, waardoor het altijd wel raak is. Voorkomen, dat alleen de WOZ-bedrijfjes hier (heel veel) beter van worden.

Wil je inzicht in de WOZ-waarde van jou en die van jouw buren? Op WOZwaardeloket.nl zijn alle WOZ-waardes in te zien (en dus ook vergelijken)!

5 gedachten over “Gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde… Doe het niet!”

 1. Ik durf zelfs te stellen dat het voordeel bij lange na geen 200 EUR is. Onze gemeentelijke belastingen bedragen 0.11% van de waarde van de woning. Als de gemeente er een ton naast zit, scheelt het 110 EUR op jaarbasis. En dan nog een kleine 150 EUR aan (netto) eigen woningforfait. Soit, dat is meer dan 200 EUR. Maar ik denk dat in veruit de meeste gevallen er geen sprake is van een ton verschil.Als ze in 40% van de gevallen gelijk krijgen, dan denk ik dat bij een zeer groot percentage het gaat om verwaarloosbare bedragen.
  En niet alleen die 1500 EUR is de gemeente kwijt aan dit soort brievenfirma’s. Nee, ook de verlaging van de belastingen komt in het gedrang. Immers, het budget zal toch rechtgehouden moeten worden. Het volgende jaar is het dus een kwestie van het verhogen van de tarieven op zichzelf, om dit soort waarde-bepalingsproblemen te beperken. Iedereen wil toch een zwembad in de gemeente, goede scholen, groenvoorziening, afvalophaling, openbare verlichting en een bereikbare lokale overheid?

  Beantwoorden
 2. Heel veel gemeentes nemen het niet zo nauw met de WOZ taxaties, wij hebben twee huizen en voor die twee huizen WOZ taxaties. Heel vaak worden de huizen vergeleken met panden die niet conform zijn. Zolang bv huizen in de zelfde straat en wel veel groter met veel meer grond WOZ waardes hebben die niet vergelijkbaar zijn in waarde, kunnen ze verwachten dat we dit soort bedrijven in de arm nemen.
  Alleen al omdat als je zelf bezwaar aantekent je geen poot aan de grond krijgt.
  Jammer maar dat WOZ systeem deugt niet, waarom niet per m2 inhoud in zelfde straat zelfde WOZ?

  Beantwoorden
 3. Beste Joke,

  Heb je ervaring dat zelf bezwaar maken geen zin had? Onze gemeente (vorige) stuurde eerst een kennisgeving dat je je Woz kon bekijken, en dan kon je bellen als het niet klopte, en pasten ze het aan. Dat was dus nog voor je officieel bezwaar moest maken, heel efficient. Juist om dit soort bedrijfjes voor te zijn. Gemeentes hebben een hekel aan dit soort bedrijfjes, dus zullen denk ik meer met de hakken in het zand gaan als zo ‘n bedrijfje bezwaar maakt, dan bij een particulier. Maar goed, elke gemeente is anders natuurlijk.
  Het systeem van standaard kostenvergoeding werkt op zich snel en efficiënt, beter dan de werkelijke advocaatkosten moeten betalen. Maar voor dit soort standaard zaken is het een melkkoe, net als de dwangsom bij niet tijdig beslissen. En google voor de grap eens op Copyright-trol, dat is pas erg.
  Voor Woz bezwaar een lagere vergoeding in de wet vastleggen lijkt mij een goede oplossing. Of creatieve ambtenaren/rechters
  Rechtbank Midden-Nederland 6 december 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:5129

  Beantwoorden
 4. Ik heb een paar jaar geleden zelf bezwaar aangetekend en gelijk gekregen. Je hoeft er dus niet per se een bedrijfje voor in te schakelen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.