Die €190 energiecompensatie is vet onhandig

Voordat ik met iedereen ruzie krijg, nee, ik ben niet tegen de energiecompensatie. De prijzen schieten de pan uit en het is nodig dat sommigen, of misschien wel de meesten, hierbij geholpen worden. Er is niet voor niets zo’n groot draagvlak voor het energie prijsplafond en ook die €190 energiecompensatie was voor politiek Den Haag vrij snel rond. Maar jemig wat onhandig is die energiecompensatie ingeregeld. En natuurlijk, er moet een manier zijn om het snel en goed bij de mensen te krijgen. Maar ik heb nu mijn energiecompensatie gekregen en direct zie ik het misgaan. Waarschijnlijk is dit een eenmalige actie, dus leren uit eerdere lessen gaat niet zo snel gebeuren. Maar toch laat ik jullie graag even meelezen met mijn gedachten.

Energiecompensatie, hoe zat het ook alweer

De gasprijzen stijgen. Net zoals die van stroom, maar de gasprijzen winnen het. Nederland is in rep en roer, want de maandbedragen die je aan de energieleverancier betaald gaan soms wel maal vier. Daarom hebben meerdere overheden in Europa een prijsplafond ingesteld voor de eerste x-hoeveelheid gas en stroom die je verbruikt. Die gaan dus tegen een gereduceerd tarief en alles wat je meer verbruikt betaal je de volle mep. Omdat deze regeling pas vanaf 1 januari 2023 in Nederland in kon gaan, is er voor november en december een tussenoplossing. Ieder huishouden krijgt €190 energiecompensatie. De eerste €190 van jouw energierekening wordt dus door de overheid betaald in deze twee maanden. Is dat hoger dan je normale maandbedrag, dan krijg je het ’teveel’ betaalde bedrag terug op je rekening gestort. En geloof mij, ook ik ben hier heel blij mee!

Nog maar €64 voor mijn maandtermijn

Ja, hoe lekker is dat! Mijn maandbedrag gaat van €254 naar €64. Een hele fijne compensatie. Maar ik heb ook even verder zitten kijken. Want, met al die prijsverhogingen is ook mijn maandbedrag van €254 al achterhaald… Er moest geld bij. Het maandbedrag zou eigenlijk naar €340 moeten volgens de huidige prijzen (en dan gaan ze 1 januari weer omhoog!!). En natuurlijk, het prijsplafond zat in dat maandbedrag nog niet verwerkt, dus echt heel correct is die inschatting niet. Maargoed, met de energieprijzen van november en december was die €254 dus zeker niet toereikend. Zonder prijsplafond had ik aan het einde van mijn contract zo’n €1000 bij moeten betalen. En dan is het leuk dat ik nu €190 ‘korting’ krijg, maar wel erg zuur dat er over een paar maanden alsnog €1000 betaald zou moeten worden.

Zet je termijnbedrag dan hoger…

Ja, eenvoudig gezegd. Maar we zijn al van €108 naar €254 gegaan afgelopen juni. Nog eens €100 erbij zou zeker kunnen, maar gaat wel erg inhakken op het maandelijkse budget. Daarnaast raadde onze energieleverancier ook af om dit te doen. Er komt tenslotte straks een prijsplafond. Dus hoe waardevol en betrouwbaar is zo’n advies nou echt. Dat wordt berekend volgens ‘normale’ omstandigheden, maar die zijn er nu alles behalve… Kortom, mijn termijnbedrag is dus ‘laag’ gebleven en ik negeerde de melding dat hij ’te laag’ is. Maar, dit zette mij wel aan het denken met die energiecompensatie…

Waarom moest de energiecompensatie als maandkorting?

Ieder huishouden krijgt nu twee keer €190 korting. Daarna gaat het prijsplafond in. Grote kans dat mijn termijnbedrag van €254 weer te hoog is. Maar, hoeveel. Geen idee… De prijzen zijn nog niet verrekend met mijn verbruik en met die gigantisch hoge prijzen is een kuub gas meer of minder opeens al €0,20 op het maandbedrag. Maar, wat ik nu extra verwarrend vind, is dat mijn maandbedrag van €108 tot halverwege dit jaar, opeens naar €254 ging. Nu twee maanden €64 is, waarna we weer naar een bedrag van zo’n €200 zullen gaan… Kortom, het blijft op en neer gaan en er is geen touw meer aan vast te knopen. Waarom konden ze nou niet zeggen: iedereen krijgt compensatie en die smeren we uit over 12 (of meerdere) maanden?

Waarom die €190 voor sommigen heel fijn is als eenmalige korting

Ik ga zo nog even in op hoe ik het liever had gehad. Maar, zo is het nou eenmaal niet. Ik kan mij voorstellen dat de mensen die dit bedachten ook gedacht moeten hebben: het zijn al dure maanden. En dat klopt. November en december zijn over het algemeen duurder door alle extra’s die deze maanden erbij komen kijken. Sinterklaas, Kerst, Oud en nieuw, het samenzijn met familie en ga zo maar door. De maanden zijn gewoon wat duurder. En dan is die €190 aan energiekorting meer dan welkom. Juist om die twee maanden even te dekken. Geld dat je minder hoeft te betalen aan energie en dus kan inzetten voor andere dingen.

Men kijkt niet te ver in de toekomst

Maar, wat een groot nadeel is aan deze constructie, is dat die €190 ook op gaat. Gemiddeld genomen denkt een mens namelijk niet te ver vooruit. Dat zit in ons overlevingsinstinct. Waarom zou je eten tot morgen bewaren als je het nu hebt. Voor het zelfde geld jat iemand je eten of is het morgen niet goed meer. Daarom zie je ook vaak dat financiële meevallers direct gebruikt worden. Niet perse om andere gaten te vullen, nee, om iets leuks te kopen. Sint en Kerst prularia. Vuurwerk (voor waar dat nog mag), een andere auto of toch die nieuwe TV, aangezien er NU een WK is. Je hebt tenslotte nog €190 extra tegoed volgende maand. Kortom, die helpt zeker de vaste lasten te verlagen, maar enkel op de korte termijn.

Had de energiecompensatie uitgesmeerd

Waarom help je mensen niet op de langere termijn? Met 2x €190 ben je €380 goedkoper uit. Smeer dat eens uit over de nog resterende maandtermijnen. Dat is dan opeens ruim €30 per maand die je minder zou hoeven betalen aan energie. Dat klinkt niet veel, maar velen liggen krom door die hogere prijzen. Waarom dan niet een klein beetje verlichting brengen, maar dan wel voor een langere periode. In plaats van de boodschap dat ik nog €1000 moest bijbetalen, is dat nog maar €620. Dat alleen al zou stress schelen. Of constructief die €30 per maand minder aan energiekosten. Natuurlijk, straks is daar ook het prijsplafond. Het gemiddelde maandbedrag zal dus sowieso wel omlaag gaan. Maar het voelt gewoon vreemd dat mijn energieprijzen wel omhoog zijn gegaan, mijn maandbedrag exact hetzelfde blijft en ik vervolgens €190 ‘korting’ krijg, terwijl dat misschien wel heel hard nodig had geweest om de eindejaarsafrekening te kunnen betalen.

Mensen moet je een beetje helpen

Het is heel flauw, maar ik denk dat je bij zulke zaken mensen een beetje moet helpen. Net zoals dat het ‘nodig’ is dat we nog steeds een potje vakantiegeld hebben bij onze werkgever. Ik denk dat mensen er zeker bij geholpen hadden geweest als die €380 werd uitgesmeerd. Juist als je dan meer verbruikt dan tot waar het prijsplafond van toepassing is, is het toch alleen maar fijn als daar een paar tientjes per maand van het maandbedrag afgaan. Of zorg er nou voor dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat de eindafrekening erg hoog uitvalt. Zeker nu de prijzen van energie elk kwartaal nog wijzigen en de prijzen voorlopig nog gewoon door stijgen. En niet dat men, zoals nu, opeens €190 extra uit te geven heeft. Want dat is nu het geval: “Er is aan het einde van de maand €190 extra beschikbaar”. En die €190 gaat toch wel op. Terwijl je het naar mijn idee beter had kunnen gebruiken, om in deze onzekere tijden een mogelijke energietegenvaller te verkleinen.

Wat doe jij met jouw €190 energiecompensatie?

14 gedachten over “Die €190 energiecompensatie is vet onhandig”

 1. Hoi SVMV,

  In deze post trek je wel behoorlijk jouw eigen situatie door op de rest van de Nederlanders. Jij gaat er namelijk vanuit dat iedereen de ruimte heeft om al het maandbedrag van €254 te betalen. Dit is voor een groot deel van de Nederlanders juist niet het geval en om te voorkomen dat zij dan geen boodschappen meer kunnen halen is de noodregeling van €190 compensatie ingevoerd. Oftewel het is juist de bedoeling dat deze mensen €190 hebben om extra uit te geven.

  Naar mijn idee zou je het eigenlijk om moeten draaien: iedereen die de €190 niet nodig heeft om in die maand rond te komen is eigenlijk niet de doelgroep van deze steun. Als er de tijd was geweest om de regeling verder uit te werken hadden jij en ik helemaal geen steun ontvangen. Echter omdat het een crisisregeling is, is er voor een one size fits all oplossing gekozen.

  Groet,
  Kristiaan

  Beantwoorden
  • Helemaal eens, ik betrek dit voornamelijk op mijn eigen situatie. Heel veel vergelijk heb ik tenslotte ook niet. Maar had het uiteindelijk niet mooier geweest om toch die korting over langere termijn uit te smeren? Dus stel, ik betaal ipv nu 2x €64 en daarna een jaar €200 dit gelijk te trekken. Dus 14 maanden aan kosten is 2x€254 + 12x€200 = €2908. Daar halen we de energiecompensatie af €2908 – €380 = €2528. En dat bedrag verdelen we over de 14 maanden: €2528 / 14 = €181 per maand? Daarmee ben je in november en december toch ruim €70 goedkoper uit per maand, maar is het voor volgend jaar ook nog wat extra dragelijker…

   Beantwoorden
 2. Ik vind het zo bijzonder dat het nooit echt goed kan zijn. We krijgen geen compensatie? Dan zijn we boos. We krijgen compensatie? Dan zijn we ook boos, want het moet wel op onze manier.

  Het prijsplafond gaat pas in op 1/1/’23, dus voor nov en dec krijg je compensatie. Je kunt – als het wordt verrekend via je voorschot – het bedrag wat je theoretisch overhoudt direct overmaken naar bijvoorbeeld je spaarrekening. Als we daar dan weer als argument aandragen dat ‘de mens’ daar niet mee om kan gaan en niet vooruit denkt, dan haak ik echt af. Ik denk dat veel mensen juist wel vooruit denken en daarom ook die problemen minder hebben. En als ze er niet mee om kunnen gaan, dan is wellicht iets als curatele een goed idee. Je kunt het hele land toch ook niet leiden aan de hand van het voorbeeld van een groep “minder-slimme-mensen”?

  Dat hele prijsplafond had er überhaupt niet moeten komen op deze manier, maar dat is een ander verhaal. De overheid heeft lang zitten slapen en moest ‘op het laatste moment’ en regeling uit de hoge hoed toveren. Ipv met zoveel geld een duurzame oplossing voor de burger geven dat vele geld nu aan de energiemaatschappijen. Eenmalig weggegooid geld.

  Beantwoorden
  • Gelukkig ben ik niet boos! Het is alleen een gedachtegang. De mens maakt toch echter wel minder slimme keuzes bij financiële schaarste. Daar heb ik eerder dit stuk over geschreven: “Waarom arme mensen domme dingen doen” Het IQ kan tot wel 13 punten dalen als mensen financiële schaarste ervaren… Wel grappig dat je begint dat de overheid het hoe dan ook nooit goed had kunnen doen en je daarmee ook eindigt: De overheid heeft het niet goed gedaan…

   Beantwoorden
 3. Vereniging Eigen Huis schreef vanmorgen dat in 2024 de belastingen verhoogd gaan worden. Uiteindelijk betaal je het zelf.
  Vanmorgen vertelde iemand mij, dat ik het aan het goede doel kan schenken. Het goede doel is voor mij reserveren voor onderhoud omvormer, zonnepanelen, of iets anders.

  Beantwoorden
 4. Ik vind er weinig lastigs aan! Het moest snel ja en dan wordt het grofmazig hé. Maar natuurlijk kan ik makkelijk praten daar mijn termijnbedrag zo laag is dat de energiemaatschappij slecht 1x per jaar met mij wilt afrekenen.

  Beantwoorden
 5. Aan de organisatorische kant, hoe ga je het over een jaar verdelen als mensen misschien over 3 maanden overstappen? Dan moet de leverancier waar je geen contract meer mee hebt, toch geld overmaken? Of moet de overheid dan weer regelen dat 9/12 deel van het geld bij de andere energiemaatschappij komt?
  Ik kreeg trouwens 190 euro gestort en moest daarnaast gewoon mijn maandbedrag betalen. Dus dat verrekenen doen ze ook niet allemaal.
  Of de keuze voor de tegemoetkoming handig is, is een tweede. Maar dit is het makkelijkst te organiseren.

  Beantwoorden
 6. Als je die €181 per maand kan betalen dan is dit ook een mooie optie inderdaad. Maar de regeling is bedoeld voor de mensen die de €181 niet kunnen betalen en helaas zijn dat blijkbaar veel gezinnen.

  Beantwoorden
 7. Wij hebben voor beide kinderen een duux gekocht dat is een elektrisch kacheltje voor op hun bureau. Hierdoor is het binnen 10 minuten heerlijk warm op de slaapkamers. Ideaal voor tijdens het huiswerk maken.( ja dat kan ook in de woonkamer maar is niet altijd wenselijk) Hierdoor hoeft de cv nog niet aan. Wij hebben zonnepanelen en ons overige kwhs zetten wij hier dus voor in. Dus wij hebben die 190 euro deze maand wel uitgegeven maar hopen hier wel ons voordeel mee te doen. Ons gas verbruik ligt echter elk jaar onder de 500 kub gas door zuinig stook gedrag.Tussenwoning uit 1967.

  Beantwoorden
 8. De overheid blijft (zo bleek deze week ook weer met woningbouw voor ouderen) altijd een orgaan wat te laat anticipeert op ’the obvious’. De uitvoerder is echter niet de overheid. Iemand anders moet die ad-hoc-beslissingen van onze overheid altijd maar weer implementeren in bestaande protocollen en systemen. Ik denk dat we dáár niet over moeten zeuren.

  Het gevaar van het koppelen van domme beslissingen aan financiële schaarste is dat men het als excuus gaat gebruiken. ‘Zij kunnen er niks aan doen’. Doen mensen die niet ‘kunnen’ afvallen vaak ook. ‘Ik kan er niks aan doen, want ik ben een emotie-eter.’ Uiteindelijk zijn dit dus júist de dingen waar men zelf overzicht in kan creëren, of desnoods, waarbij men hulp kan inroepen.

  Beantwoorden
 9. @SVMV: waarom fluctueert je maandbedrag zo, kun je dat niet vastzetten? Je weet redelijk wat je op jaarbasis gebruikt, misschien heb je voorgaande jaren wel als referentie. Je kunt dan gewoon een overzichtje maken wat je per maand zou moeten betalen en wat je hebt betaald. Zo weet je precies wat je achter de hand moet hebben.

  Beantwoorden
 10. Alle steun is gewoon ons eigen geld, de overheid zijn wij allemaal.
  De staatsschuld dreigt op te lopen door dit ‘gratis’ geld, dat moeten we allemaal terug betalen.
  Daarom is iedereen hetzelfde geven, bv 190 per maand, mijn inziens het eerlijkst.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.