De spaarrekening geplunderd

Nee, ik ben niet gehackt, gephisht of in een andere nachtmerrie tegengekomen. En toch is er een paar duizend euro van mijn spaarrekening gehaald. Door mijzelf. Zo eens in de zoveel tijd gebeurt dat. Maar in december is het wel vast prik. Standaard even inloggen om een smak geld van mijn internetspaarrekening te halen. Maar waarom dan?

Ik ben altijd aan het sparen

Sparen kan op meerdere manieren. Denk maar eens aan het sparen voor een grote aankoop. Sparen voor een noodbuffer. Of voor de (verre) toekomst, zoals ik dat doe met mijn FIRE doelen. Nu moet ik zeggen dat mijn noodbuffer wel vol is. Dat klinkt heel flauw, maar ik heb ondertussen een noodbuffer die gelijk is aan een paar maanden aan uitgaven. Mocht ik nu mijn baan onverhoopt kwijtraken, kan ik het daar wel een paar maanden op uitzingen. Daar spaar ik dus niet meer voor. Voor mijn FIRE doel spaar ik nog altijd en zal dat nog vele jaren moeten doen voordat ik mijn doel kan behalen. En als laatste spaar ik voor grote aankopen en rekeningen. Elke maand zet ik geld opzij. Direct als mijn salaris binnenkomt, gaat dat naar mijn spaarrekening. Geld voor de grote rekeningen.

Grote rekeningen

Ik krijg namelijk meerdere keren per jaar een grote rekening. Die verwacht ik trouwens ook, dus je hoeft mij hier niet zielig te vinden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan mijn ziektekostenverzekering. Die betaal ik niet maandelijks, maar jaarlijks. Zo ontvang ik daar weer een klein beetje korting op. Maar ook giften doe ik eens per jaar, andere verzekeringen, de regionale belastingen en ga zo maar door. Er zijn een aantal van die zaken die je eens per jaar betaalt of die je in één keer voor een heel jaar kan betalen.

Sparen voor jaarlijkse uitgaven

En dus spaar ik maandelijks voor die grote rekeningen. Elke maand gaat er een paar honderd euro naar mijn spaarrekening. Daar moet ik verder van afblijven, totdat de volgende grote rekening komt. Deze maand is dat de zorgverzekering, de overige verzekeringen en giften. Flinke bedragen die ik meestal niet zomaar op mijn rekening heb staan. Maar dit jaar was er meer. Er zijn ook nog andere grote uitgaven gedaan.

Dat is aan vervanging toe

Want ja, spullen hebben niet het eeuwige leven. Hoe graag ik ook lang doe met mijn spullen, er erg zuinig op ben en ga zo maar door, na een tijdje stopt het gewoon. En dat was nu aan de orde bij onder andere mijn telefoon. Mijn vorige telefoon kon ik na drie jaar zakelijk gebruik erg gunstig overkopen van mijn werkgever. Maar dat is ondertussen ook alweer drie jaar geleden. Mijn vorige telefoon (de iPhone 6) was dus gewoon al zes jaar oud. En hoewel hij het op zich nog prima deed, was hij wel steeds meer aan vervanging toe. De batterij liet steeds vaker te wensen over. Hij werd steeds trager. En misschien nog wel het belangrijkste: er kwamen nog maar sporadisch wat updates voor. De telefoon had volgens de fabrikant het einde van z’n levensduur bereikt. Er kwamen hooguit nog wat beveiligingsupdates, maar daar bleef het wel bij. Kortom: tijd voor vervanging. Een flinke aankoop kan je je vertellen!

De laatste grote rekeningen van 2020

Meestal betaal ik een aantal grote rekeningen aan het einde van het jaar en niet aan het begin van het jaar erop. Omdat mijn spaargeld boven de grens van de vermogensrendementsheffing valt, moet ik belasting betalen over een deel van mijn spaargeld. Door een aantal grote bedragen alvast in december te betalen, is het totale bedrag op de pijldatum (1 januari 2021) weer een paar duizend euro lager. Dan hoef ik daar in ieder geval geen belasting over te betalen.

Bewust mijn spaarrekening plunderen

Die paar grote rekeningen per jaar zijn dus eigenlijk de enige reden waarom ik mijn spaarrekening mag plunderen. Ik spaar elke maand een paar honderd euro. Simpelweg om daar straks de rekeningen van te kunnen betalen. Die euro’s staan dus gewoon te wachten op mijn spaarrekening. Te wachten op mijn volgende ‘plundering’. Misschien kan ik dat deel van mijn spaargeld toch maar beter geen spaargeld noemen. Het is eerder een reservering. Een reservering voor een rekening waarvan ik nu al weet dat die eraan zit te komen. Heb ik toch mooi de rekeningen betaald uit mijn reserveringen 🙂

Spaar jij voor de jaarlijkse rekeningen?

4 gedachten over “De spaarrekening geplunderd”

 1. Ik betaal de jaarlijkse zorgpremie van de 13e maand. Sinds dit jaar had ik ook de mogelijkheid om mijn voorschot energie (met korting) te betalen. Vanwege een overstap van energieleverancier had ik deze optie niet verwacht en dus ook niet voor gespaard. Vanwege korting toch gedaan en van algemene spaarrekening betaald. Nu kan ik hier maandelijks wel voor sparen. Verder wordt alleen de autoverzekering jaarlijks betaald. Deze betaal ik gewoon van mijn maandsalaris. Gemeentelijke lasten worden in 10-delen betaald. Rest nog een paar kwartaal betalingen (lidmaatschappen). Deze gaan ook van het salaris.

  Beantwoorden
 2. Afgelopen jaar voor de 1ste keer mijn zorgpremie in 1x betaald en toch denk ik dan, had ik het maar maandelijks betaald want dan zou ik dat ‘grote’ bedrag kunnen beleggen en had ik daar rente over kunnen ontvangen……hmmm wat is wijsheid.

  Beantwoorden
 3. Ik spaar niet voor jaarlijkse rekeningen maar wel voor andere “noodzakelijke” en regelmatig terugkerende uitgaven zoals:
  -nieuwe bril (eens in de 2,5-3 jaar €1500)
  -huisdieren (3 katten en 1 hond; alle kosten buiten het voer om)
  -kleding
  -medisch (alle kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering)
  -vrije tijd (denk aan postzegels, uit eten, theater, cadeautjes enz)
  Eigenlijk zijn dit ook reserveringen.
  Daarnaast spaar ik nog op een rekening waar ik niet aan mag komen (voor nieuwe auto, wit-/bruingoed) en op een rekening voor extra aflossingen op de hypotheek.

  Beantwoorden
 4. Wij sparen ook in verschillende potjes en hebben zo bepaalde reserveringen. Onder andere de gemeentelijke belastingen, maar ook brillen voor de kinderen, schoolkosten, onderhoud van de auto, onderhoud van het huis, verjaardagcadeaus, Sinterklaas en vakantie. Elk potje wordt weer op een ander moment in het jaar geplunderd. We komen dan ook nog niet boven de vermogensgrens uit. Slim om het dan aan het eind van het jaar te doen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.