Breaking News! De rente gaat naar 0%

*De dag die je wist dat zou komen is eindelijke hiiiiiiiieeeeeerrrrrrr*. Jawel mensen, het is eindelijk zover. Het eerste schaap is over de dam, de ABN Amro gaat de rente verlagen naar 0%. Dat geweldige rendement ga je halen tot een tegoed van 2,5 miljoen euro. Alles wat je daarboven hebt, kost je gewoon geld. Maar wat gaat dit nou voor impact hebben? Gaan we met z’n allen naar de geldautomaat? En waar kan je jouw spaargeld beter stallen?

Andere banken zullen volgen

Laten we wel zijn, dit is even nieuws. Want de drie grootste banken in Nederland volgen elkaar op de voet. Eigenlijk zit er helemaal niet zoveel verschil tussen. De spaarrentes zijn overal hetzelfde, de service, de tarieven en ga zo maar door. Pas als je naar een kleinere bank gaat, is de kans groot dat er bijvoorbeeld wat anders gebeurt met jouw spaargeld. Maar die drie grootste verschillen naar mijn mening bijna niet. Behalve dan de kleuren die ze gebruiken.
Maar daarom is dit dus wel even nieuws. Want als er een schaap over de dam is, volgt de rest vanzelf. En zo ook bij deze drie banken. Het is dus niet de vraag of, maar wanneer de Rabobank en ING zullen volgen.

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van 0% rente?

Eigenlijk heb ik geen idee… Natuurlijk, iedereen baalt ervan, maar echt iets significants wijzigen zal er niet bijzijn. Want we hadden al bijna geen rente en nu is het dan officieel 0%. Maar zelfs als we een negatieve rente krijgen, zal het allemaal wel loslopen. Ja, je spaargeld wordt op dit moment door de inflatie gewoon minder waard. Je kan over een paar jaar minder kopen voor jouw spaargeld, omdat er geen rente tegenover staat. Maar ik zie het nog niet gebeuren dat iedereen naar de geldautomaat rent om het geld cash op te nemen. Zie tenslotte eerst maar eens een geldautomaat te vinden… Daarnaast komen er ook nog eens de nodige risico’s kijken bij een grote som cash in huis hebben. Kortom, we zullen met z’n alleen weer een vernieuwt/verbetert onderwerp hebben om te klagen, maar ik denkt dat de impact daar bij zal blijven.

Waar kan je jouw spaargeld beter stallen?

0% rente is natuurlijk heel vervelend, maar er zijn alternatieven. Veilige alternatieven welteverstaan. Denk maar eens aan online banken en spaarrekeningen. Deze vallen gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, moeten voldoen aan alle Nederlandse regels en wetten, maar bieden wel rente. Hoe dat kan? Vaak gaat het om banken die op deze manier goedkoop aan financiering komen. Een voorbeeld hiervan is Leaseplanbank. Je kan er alleen een spaarrekening openen en jouw ‘normale’ betaalrekening is de enige rekening waar vanaf en naartoe je geld kan overboeken. Het nadeel is dat het een dag kan duren voordat je jouw spaargeld weer hebt, maar daar staat dan wel een beetje rente tegenover. Zoek het vooral even uit, want het is toch zonde om dat kleine beetje geld dat je kan krijgen, ook nog te laten liggen. Kijk hier wat je verder kan doen om jouw spaarrente te verhogen.

Slechte 1-april grap om de spaarrente te verlagen?

Misschien een gekke kronkel in mij, maar het eerste dat mij opviel is dat de 0% rente ingaat op 1 april. Zou het dan toch een grap zijn. Het is misschien meer hopen dan dat het werkelijkheid is. Want hoewel de datum misschien wat ongunstig is, zat dit er natuurlijk eigenlijk wel aan te komen.

Is spaarrente tegenwoordig nou breaking news?

En dan nog een beetje frustratie. Want ik begon er al mee: dit zagen we toch eigenlijk al lang aankomen. We zaten in de ontkenningsfase, maar stiekem wisten we wel beter. Vijf jaar geleden had ik dit niet durven denken, maar in de afgelopen anderhalf / twee jaar werd het toch wel steeds duidelijker welke kant we opgingen. En in Duitsland is er al langer een 0% rentetarief en zelfs negatieve rentes zijn daar mogelijk. Dus ja, is dit dan echt zo breaking news? Ik krijg van NU.nl de belangrijkste berichte gepusht op m’n telefoon. Maar is 0% rente dan echt iets dat thuishoort in het rijtje met het vliegtuig dat door Iran uit de lucht is geschoten, raketaanvallen en ga zo maar door. Natuurlijk, in dit rijtje staan ook de vertegenwoordiger van Nederland tijdens het songfestival en het overlijden van Aart Staartjes. Misschien moeten we de definitie van breaking news maar eens aan gaan passen… Ik vind de 0% rente in ieder geval niet schokkend. Dat het zou komen wist ik nou wel, de vraag was alleen nog wanneer. Nu dus.

9 gedachten over “Breaking News! De rente gaat naar 0%”

 1. Nog meer gaan sparen als de rente 0% is met de kans dat het straks negatief wordt?
  Ik hoor juist dat mensen het meer uitgeven omdat sparen toch niks oplevert.

  Beantwoorden
 2. Wat me vooral verbaast, is dat een verandering van 3,5% naar 3% geruisloos gebeurt, maar bij 0,05% naar 0,0% klaagt iedereen ineens. Bedenk ook dat (bijna) alle spaarrekeningen in nederland gratis zijn, dus waarom zou je het geld dan in een oude sok doen?

  Beantwoorden
 3. Tja 0,05% of 0,00% dat maakt weinig verschil. Sparen doe je in mijn ogen ook niet voor het rendent, maar om iets op te bouwen met je eigen geld. Als je rendement wilt, kun je beter gaan beleggen.

  Beantwoorden
 4. Twee dingen die me naar aanleiding van dit bericht opvielen.
  Toen ik zei ‘0% is eigenlijk -2,6% door de inflatie’ keken vele collega’s me erg wazig aan, verontrustend!
  Daarnaast verwacht ABN dat ongeveer 5000 klanten gaan betalen over hun tegoed boven de 2,5 miljoen euro.

  Beantwoorden
 5. Een droomscenario voor de overheid. Dit dwingt een groter wordende groep tot beleggen, en juist dat gaat in de op handen zijnde belastingplannen van 2022 snoeihard belast worden. Kassa dus.

  Beantwoorden
 6. Het zat eraan te komen, maar blij ben ik er niet mee. Ben zelf meer van mijn geld gaan beleggen. Is natuurlijk risicovoller maar levert op termijn hopelijk meer op.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.