De eerste crowdfunding afschrijvingen door corona

Ondertussen zijn we negen maanden verder. Negen maanden na de eerste Corona maatregelen in Nederland. Dat betekent dus ook negen maanden rekening houden met ondernemers die het moeilijk hebben. Begin maart heb ik daarom voor mezelf ook besloten dat ik niet zomaar elk project dat in de problemen is gekomen door corona zomaar af te schrijven. Maar nu, negen maanden later, is het dan toch tijd om er eens kritisch naar te kijken. Want we zijn ondertussen negen maanden verder en in die negen maanden moet er toch al uitzicht zijn gekomen voor de ondernemers. Hoewel de tijden nog steeds erg lastig zijn, zouden die ondernemers toch nu echt wel weer inkomsten moeten kunnen genereren. Ik ben dus eens door mijn lijst gaan kijken welke projecten nog steeds problemen hebben om hun lening terug te betalen. Waar ik in de eerste paar maanden nogal wat projecten voor de kiezen kreeg die moeite hadden met het aflossen van hun lening, is dat in de afgelopen maanden best goed hersteld. Maar nu moest ik toch die lijn trekken. Ga ik toch echt projecten afschrijven.

Bij hoeveel projecten ging het mis?

Laten we eerst eens terug gaan kijken naar hoe het in maart en april ging. Want het ging nogal mis. Ik schreef toen al dat er nogal wat projecten tijdelijk niet konden betalen. Dat kan komen omdat de inkomsten weg vielen of een dat er grote onzekerheden ontstonden. In totaal waren er 64 projecten (van de 322) die tijdelijk stopten met betalen. En dat doet pijn. Want mogelijk zijn er dus 64 projecten waarvan ik mijn investering af moest schrijven. Dat was dus mooi even bijna 20% van mijn complete portefeuille. Omdat ik in maart niet zomaar kon overzien wat de totale gevolgen zouden zijn van de corona crisis heb ik toen ook besloten om het even af te wachten. De ondernemers een beetje ruimte te geven. Want ja, als het een beetje tegenzit, hoeft het niet meteen zo ernstig te zijn dat ik het hele project af moet schrijven. En dus heb ik het aangekeken. Daar heb ik dan ook geen spijt van. Want uiteindelijk bleek dat zeker niet al die 64 projecten in zware problemen zaten.

Herstel kwam er

Ik probeer zo zakelijk mogelijk naar die projecten te kijken. Dan kan ik elke kapper wel meteen afschrijven als ze langer dan die drie maanden niet betalen, maar als jij drie maanden niet open mag, snap ik dat je het zwaar kan krijgen. En dus vond ik die drie maanden opschorting van de leningen een goede manier om ademruimte te creëren. En dat hielp, want op het hoogtepunt waren er 64 projecten in de problemen, maar dat herstelde gelukkig snel. Toen we de eerste golf eenmaal achter de rug hadden, ging het een stuk voortvarender met de projecten. Sommigen gingen weer gewoon aflossen, anderen haalden hun achterstand zelfs in. En hoewel ze niet allemaal weer keurig volgens schema betalen, betaalt het grootste deel wel weer. En dat is heel positief!

Wanneer ga je dan over tot afschrijving

Ik vind een afschrijving van een project altijd zo definitief. Ik ga er dan vanuit dat het geld nooit meer terugkomt. Natuurlijk zijn er nog wel mogelijkheden, maar dat kan soms tot wel jaren duren voordat er een klein deel van de investering alsnog wordt terugbetaald. Ik ben dus ook nu met de afschrijvingen vrij coulant geweest. Dat er bedrijven in de problemen zijn gekomen is een feit. Dat sommigen het nog niet helemaal op de rails hebben is ook niet erg. Maar wanneer er ondertussen al sinds maart niet betaald is, ga ik mij toch wel zorgen maken. Daar heb ik dan ook de grens getrokken. Bedrijven die, op wat voor manier dan ook, een aflossing, een deelaflossing of een betalingsregeling hebben getroffen, staan gewoon nog als actief in mijn overzicht. Is er al negen maanden niet betaald en is daar nu ook geen uitzicht op, dan heb ik ze nu afgeschreven. Sommigen daarvan zijn ook al in staat van faillissement gesteld, dus ook zeker niet onterecht dat ik ze heb afgeschreven.

Hoeveel projecten zijn er door corona afgeschreven

Waar ik begon met 64 projecten die in de problemen zijn gekomen, zijn er nu drie waarvan ik denk dat ik mijn investering niet meer terug ga krijgen. Dat komt neer op 5% van de projecten in de problemen en 1% van mijn portefeuille. Toch even een paar honderd euro die ik van de balans af moet halen. Jammer, maar helaas. Bij de andere projecten zijn er gelukkig nog wel betalingen en voorzie ik ook dat de meesten hun lening uiteindelijk wel af zullen lossen. Dat betekent natuurlijk niet dat het bij deze afschrijving blijft. Ik verwacht dat er uiteindelijk nog wel een paar bedrijven om zullen vallen. We zijn er tenslotte nog niet. Grote kans dat er dus wel meer bedrijven geraakt zullen worden. Maar tegen de tijd dat daar zekerheid over is, is het vroeg genoeg om ook die projecten af te schrijven.

De impact van corona op mijn rendement

Helaas heb ik hier nog geen precieze cijfers voor. Maar dat corona impact heeft op mijn rendement is zeker. Allereerst natuurlijk die drie afgeschreven projecten drukken het rendement voor dit jaar. Een afschrijving gaat bij mij direct van de winst af. Maar het gaat verder. Want als een bedrijf een paar maanden uitstel krijgt, krijg ik die paar maanden in sommige gevallen ook geen rente betaald. Geen rentebetaling is geen rendement. Dat is vervelend, maar niet het ergste van de wereld. Als ik eerlijk ben zie ik liever een paar maanden geen rentebetaling waardoor het bedrijf uiteindelijk de eindstreep van de lening kan halen. Dat ze door die ademruimte wel kunnen overleven. Want je kan wel op je strepen gaan staan en rentebetalingen of zelfs aflossing eisen. Maar als het bedrijf daardoor in zulke grote problemen komt dat het failliet gaat, ben je helemaal ver van huis. Eind van deze maand zal ik ook een update plaatsen over mijn behaalde rendementen. Eens kijken wat voor impact corona heeft gehad in 2020. Tot nu toe lijkt het erop dat het mij zo’n 2% rendement heeft kost.

3 gedachten over “De eerste crowdfunding afschrijvingen door corona”

 1. Bij mij, gelukkig betere cijfers. Een project is vorige maand weer gestopt met betalen, maanden ervoor alleen de rente en in de zomer twee maanden aflossing en een project met een maand achterstand. Voor de rest ongeveer 150 projecten loopt alles volgens schema. Circa 150 projecten wel bijna allemaal hypothecaire gedekt.

  Beantwoorden
 2. Herkenbaar beeld. Uiteindelijk blijkt ook bij Crowdfunding het toverwoord spreiding te zijn. En daarmee eigenlijk ook automatisch “volume”. Zonder volume (aantal projecten) valt er weinig te spreiden.

  Een aantal kennissen zijn een paar jaar terug enthousiast begonnen met crowdfunding, maar lieten het bij 3 of 4 projecten. Tja, als er dan 2 afvallen, is dat natuurlijk gelijk de helft van je portefeuille. Dat is bijna hetzelfde als éénmalig alles op rood zetten bij de roulettetafel.

  Ikzelf heb in 304 projecten geïnvesteerd, verspreid over 10 platformen en sinds medio 2016. Het “af moeten schijven” herken ik, maar niet persé door Corona. Niet eens persé “meer” sinds Corona. Een afschrijving betekent soms verlies, soms betekent het gelukkig alleen maar “minder rendement” (wanneer je aan het einde van de periode zit, en je investering als is terugverdiend). En niet altijd betekent een faillissement ook het einde van de termijnbetalingen. In een aantal gevallen volgt (gedeeltelijke) aflossing vanuit hoofdelijke aansprakelijkheid of borgstelling. Ik heb in 2018 en 2019 meer af moeten schrijven dan in 2020. En ik heb ook in 2020 een hoger rendement dan in voorgaande jaren (zowel in absolute zin als relatief). Ik denk ook dat ~naast Corona ~ mijn eigen leercurve hier een rol speelt. Ik weet nu beter dan voorheen hoe de platformen presteren (los van hun eigen statistieken). En ik denk nu beter te weten hoe ik de risico’s in moet schatten.

  Ben wel erg benieuwd naar jouw (lange termijn) netto rendement vanuit Crowdfunding als je die wilt delen. De mijne is (dus sinds medio 2016 tot op vandaag) bruto 10,44% en netto 6,98%.

  Beantwoorden
 3. Wil je delen welke crowdfundingplatforms je gebruikt, en wat je aanpak is? Zijn de bedragen per project dan heel klein, wat zijn je afwegingen om wel of niet in een project mee te doen?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.