De puzzel die wij belastingaangifte noemen

Afgelopen weekend was het dan zover. Tijd is op dit moment niet het grootste probleem, maar die zin, moed en energie bij elkaar rapen om mijn belastingaangifte in te gaan vullen was eindelijk daar. Toen ik eenmaal klaar was, wist ik meteen wat er in deze blog ging komen. Want leuker kunnen ze het niet maken. Ze proberen het je wat makkelijker te maken, maar eigenlijk blijft het een ellende. Een puzzel met meerdere goede antwoorden.

Ken je die vergelijking?

Op Facebook zie je regelmatig zo’n vergelijking voorbij komen:
1 + 4 = 5
2 + 5 = 12
3 + 6 = 21
8 + 11 = ?
Wat moet er nou op de plek van het vraagteken komen staan? Is het 19, 40 of toch 96. Ik ga het je alvast vertellen: ik keur ze alle drie goed! En zo zat ik ook aan mijn belastingaangifte te werken. Eigenlijk weet je het goede antwoord niet en zijn er meerdere opties mogelijk.

Belastingaangifte doen is verplicht

Natuurlijk, iedereen die de regeltjes kent, begint nu te steigeren. Nee, je hoeft geen aangifte te doen als je geen brief hebt gehad van de belastingdienst. Maar daarop geldt een uitzondering. Je bent namelijk verplicht aangifte te doen als je meer dan €46 moet bijbetalen. Hoe je daarachter komt? Door de (proef)aangifte te doen. Zien jullie hem al… Kan je net zo goed meteen aangifte doen.

Vooraf ingevulde aangifte

Oh, wat is dat lekker. Je aangifte controleren en verzenden. Vergeleken met vroeger kan een kind tegenwoordig de was doen. Toch? Je salaris staat er al in, het spaargeld, de hypotheek en natuurlijk zijn jouw contactgegevens ook vooraf al ingevuld. Hoe lekker is dat. Nou, ik zal het je vertellen.

De persoonlijke gegevens controleren

Ik had mijn bedenkingen al bij mijn persoonlijke gegevens. Want elk jaar moet ik opnieuw mijn telefoonnummer invoeren. Waar we ooit 100 jaar hetzelfde nummer hadden met een vaste lijn, is dat wel veranderd. Tegenwoordig heeft de jongste generatie geen vast nummer meer. Hun mobiele telefoonnummer is het telefoonnummer dat zij standaard gebruiken. En waar je vroeger nog wel eens je nummer kwijtraakte door het niet te gebruiken of niet op te waarderen, gebeurt dat tegenwoordig nog maar zelden. Het is de nieuwe standaard geworden. En van mij mogen ze dus mijn nummer dan ook best opslaan en vooraf invullen. Kan het alleen maar minder fout gaan met invullen.

Controleert u de gegevens in uw aangifte?

Nou geloof mij, ik heb sommige dingen echt niet gecontroleerd. Ik ga er van uit dat zij echt wel correct mijn spaarsaldo over kunnen nemen. Dat de waarde van mijn hypotheek goed wordt meegenomen en dat mijn salaris goed is doorgegeven. En laten we eerlijk zijn: controleer jij nou echt alles? En zo ja, ben je fouten tegen gekomen? Natuurlijk moet je dan ook nog even controleren of het wel goed / gunstig is afgerond. Bij de belastingdienst kan je alleen maar hele bedragen verdienen en bezitten. Nou, mijn administratie gaat echt niet akkoord met die verschillen. Gelukkig doet onze belastingdienst niet zo moeilijk, maar oh wee als je het fout doet!

Vult u even de lege plekken aan

En dan komt het. Vult u de lege plekken in. Beginnend bij mijn spaarrekeningen. Daar moet je altijd nog twee vragen beantwoorden. Is dit een zakelijke rekening en is dit alleen uw rekening. En natuurlijk, er zijn waarschijnlijk genoeg gevallen waar het anders is. Maar waarom vraag je nog steeds of deze rekening alleen van mij is bij een EN/OF rekening? En kan je niet alvast zelf de helft invullen voor mijn aandeel?
Of een ander voorbeeld: Wat fijn is het dat mijn hypotheek alvast is ingevuld. Ze zijn alleen nog even vergeten in te vullen wanneer de lening is begonnen. Ja sorry, maar het kost mij meer moeite om die datum op te zoeken dan om de waarde van mijn hypotheek op 1 januari te checken. De startdatum staat namelijk helemaal niet op het hypotheekoverzicht van mijn bank…

De belastingpuzzel oplossen

Je moet alleen wel zelf de juiste stukjes bij de hand hebben. Want mijn uitstaande vermogen in crowdfunding is niet vooraf ingevuld. Mijn donaties aan goede doelen, zijn niet vooraf ingevuld. Inkomsten uit mijn blog, zijn zeker niet ingevuld. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En wat vul je nou wel in en wat niet? Als ik mijn crowdfundingvermogen niet invul, betaal ik veel minder vermogensbelasting. Mijn donaties opgeven, levert belastingvoordeel op. Inkomsten uit mijn blog… Over inkomsten uit een hobby hoef ik geen belasting te betalen, maar in hoeverre is het nog een hobby? Je moet dus eigenlijk helemaal zelf uit gaan zoeken wat je nou wel en niet mee gaat nemen in je aangifte. Elk puzzelstukje heeft een ander effect. Soms gunstig, soms minder gunstig. Maar uiteindelijk moet je de puzzel wel correct maken.

Bewust fouten maken in de belastingaangifte

Ach joh, dat beetje inkomsten van je blog… Lekker weglaten. Wat kan jou het schelen? Ja, maar dan gaat het bij mij knijpen. Want ik wil en vertel hier ook openbaar dat ik er graag iets commerciëler in wil gaan zitten. Dus zijn het inkomsten, dus moet ik er belasting over betalen. En hoe zit het met je crowdfundingvermogen. Ik geef daar bewust een ander bedrag door dan wat alle platformen aan mij vertellen. Ik heb namelijk afschrijvingen gedaan, dus zie dat ook niet meer als vermogen.
Het is een gigantisch grijs gebied. En dat is lastig, want als je fouten maakt, kan de belastingdienst je wel een boete opleggen.

Verzuimboete en vergrijpboete

De verzuimboete is als je te lui of te laat bent. Het niet aanvragen van formulieren, het niet op tijd doen van aangifte en zo verder. Hoppa, €385 euro lichter. Tenminste, dat is de vanaf prijs. Verzuim je vaker of maak je er een potje van, kan deze boete oplopen tot duizenden euro’s. Maak je een bewuste fout, kunnen de boetes hoger worden. Bij een grove foute begint de boete op 25% van de te betalen belasting. Opzettelijk verzwijgen van spaargeld kan tot wel 150% van de te betalen belasting aan boete opleveren. Kortom: de puzzel fout inleveren levert boetes op

Wanneer is de belastingaangifte puzzel nou correct?

Tja, na een tijdje krijg je vanzelf te horen of de belastingdienst jouw aanslag definitief maakt. Je moet hem eerlijk invullen. In hoeverre ze dat controleren? Geen idee… Er wordt gedreigd met redelijk zware boetes, maar om nou te zeggen dat ze echt lekker helpen. Nee, ik kan daar niet heel positief over zijn. Het belastingstelsel is daarvoor veel te lastig. En wij als gewone burger moeten maar weten welke puzzelstukjes we moeten gebruiken om tot de juiste antwoorden te komen.

Belastingtips

Het is 1 april, dus ondertussen is de eerste deadline verstreken. Je gaat nu niet voor 1 juli de voorlopige aanslag ontvangen. Gelukkig heb je nog officieel tot 1 mei om de aangifte te doen. Wil je nog wat tips?
Lees hier wat je nou wel en niet mag meenemen in de aangifte bij het kopen van een nieuw huis.
– Heb je in de afgelopen jaren grote inkomstenverschillen gehad? Check hier wat middeling is.
RTL heeft nog een klein overzicht gemaakt met overwegingen om iets wel of niet op te geven.

Benieuwd naar de oplossing van de vergelijking aan het begin van de blog? Het antwoord 19 keur ik gewoon goed, want 8 + 11 = 19. Voor de antwoorden 40 en 96 verwijs ik je graag naar deze (engelstalige) uitleg.

3 gedachten over “De puzzel die wij belastingaangifte noemen”

 1. Ik heb alles braaf gecontroleerd, en alles klopte… Dit jaar voor het eerst trouwens wel mijn bloginkomsten opgegeven. Ik vind dus alleen de aftrekposten die daarbij horen heel vaag. Over telefoon- en internetabonnementen lees ik zulke vage tegenstrijdige informatie steeds… Dus ik heb maar wat ingevuld dat ik volgens de toelichting van de Belastingdienst zou moeten kunnen verantwoorden.

  Beantwoorden
 2. Ze hebben het te ingewikkeld gemaakt, en het wordt alleen maar ingewikkelder in plaats van simpeler.
  Ik heb op 1 maart al ingevuld, en ben redelijk secuur. Maar ik lig er niet wakker van als ik wat ben vergeten. Moeten ze het maar versimpelen.

  Beantwoorden
 3. Ik controleer alles.

  Ik heb zelf een word-document gemaakt waarin alle benodigde gegevens staan in een voor mij logische volgorde. En dan maak ik voor elk nieuw jaar een kopie van het vorige document. De begindatum van de hypotheek staat daar dus gewoon in. En ook al een lijstje met bankrekeningen die ik heb en mijn periodieke giften en zo. Na het kopiëren van het bestand voor het nieuwe jaar, hoef ik “alleen nog maar” de getalletjes aan te passen en af en toe kan ik een spaardeposito wegstrepen (omdat het afgelopen is) of moet ik een nieuw account toevoegen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.