Hoe is het afgelopen met mijn voorjaarsschoonmaak?

Eind februari schreef ik over mijn voorjaarsschoonmaak. Ik moest er hoognodig aan geloven: ik heb teveel spullen. En dus had ik een opruimchallenge voor mijzelf. Op 1 maart ging ik 1 ding weggooien. Op 2 maart 2 dingen, 3 maart drie dingen en zo verder, totdat ik op 31 maart 31 dingen weg zou gooien. Dat komt neer op 496 dingen die ik weg ging gooien. Ondertussen is de maand april aangebroken en is het toch wel eens goed om terug te kijken. Hoe is het mij vergaan, heb ik nu een opgeruimd gevoel en heb ik mijn uitdaging gehaald?

Dag 1, 2 en 3

De eerste dagen waren meteen een voorbode hoe de rest van de maand eruit ging zien. Ik moest mij namelijk even in mijn nieuwe ritme zetten. Elke dag iets weggooien. Op een gegeven moment was het 3 maart en had ik nog niets weggegooid. Dan maar meteen 6 dingen weggooien. Dat lukte. Wat oude dingetjes, hoesjes en flesjes die ik niet meer gebruikte gingen zo de prullenbak in. Ik was weer klaar. Toch ging het lekkerder om in één keer een aantal dingen weg te gooien dan te stoppen en de volgende dag weer verder te gaan.

Half maart

Halverwege maart liep ik een dag of 7 achter… Ik kon mij nou niet echt lekker zetten tot opruimen. Met een reden. Ik had wat grote projecten te doen. Dus dat weekend begon ik met het eerste grote project: mijn kledingkast. Want als een paar sokken of een t-shirt slecht is, gooi je het weg. Tenminste, in een normale situatie. Ik daarentegen zie overal nog wel wat in. Ach, voor die luie zaterdag dat toch niemand mij ziet, dat shirt met dat gaatje kan nog prima als klusshirt en je weet maar nooit wanneer zo’n oude spijkerbroek van pas komt. Maarja, dat hield ik nu al drie jaar vol en in die tijd heb ik misschien één luie zaterdag gehad en heb ik één keer het plafond van de douche gewit. Ik had dus niet zo’n enorme stapel oude kleren nodig. Er ging dus heel veel weg. Een paar vuilniszakken vol gingen richting de kledingbak. Mijn kast weer opgeruimd, mijn garderobe weer netjes en ik liep ondertussen voor op mijn eigen opruimchallenge.

De dagen worden lastiger

Want op 1 maart is één ding weggooien prima te doen. Maar als je eenmaal op de 18e bent, moet je 18 dingen weggooien. Laat staan dat je morgen 19 dingen weg moet gaan gooien. Dat is toch wel heel erg lastig. Daarnaast stak ook nog eens het coronavirus verder de kop op. Ik moest dus verplicht thuis werken. Op zich niet erg, maar het helpt niet. Je bent namelijk continu op die 70 vierkante meter. Of je nu aan het werk, opruimen of ontspannen bent, steeds weer op die zelfde vierkante meters. Daardoor raakte de uitdaging een beetje in de slop. Maargoed, gelukkig is het nog niet het einde van de maand.

Ik hield bij hoe ver ik was

Ik had een keurige uitdraai gemaakt van het kalenderblad maart 2020. Elke dag turfde ik af hoeveel dingen ik voor die dag weg had gegooid. Eind maart liep ik weer ruim een week achter. Nog maar een keer flink de schouders eronder zetten: computer spullen weggooien. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste CD-roms kunnen zo weg, maar er zijn er ook met backups. Die moeten dan toch even gecontroleerd worden wat erop staat. En al die harde schijven? Gelukkig was de doos met oude meuk groot genoeg om nog een aardige inhaalslag te maken. Installatie CD’s met windows 95, windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 verwacht ik tenslotte toch niet meer te gaan gebruiken.

Heb ik de uitdaging gehaald?

Nee, helaas moet ik toch de teleurstellende boodschap geven dat ik geen 496 items heb weggegooid. Ik ben halverwege zondag de 29e gekomen. Ik moet dus nog 75 items weggooien. Hoe dat komt? Ach, dat kan van alles zijn. Een stapel oude pasjes (pinpassen, verzekeringspassen etc) gingen weg als één stapel. Ik was daarmee dus best streng voor mijzelf. Dan hadden we ook nog eens thuisquarantaine en was ik stiekem eerder ook al aan het opruimen geweest. Dat maakt de maand maart niet minder geslaagd trouwens. Ik heb tenslotte meer dan 400 dingen WEL weggegooid. Helaas staat er nu nog een groot deel in de gang en in de schuur, omdat ik niet naar de stort kan rijden. Maar toch, er is het nodige weggegaan. We kunnen dus nu weer aan de slag om alles een beetje ordelijk in te gaan richten.

Tips en tricks voor een opruimchallenge

Dan nog even wat tips en tricks wat mij goed of juist minder goed is bevallen:

  • Er was op mijn eerdere bericht een reactie dat ik er misschien wel een bingokaart van moest maken. Was ik in een lekkere opruimbui, kon ik gewoon doorgaan. Daar ben ik het helemaal mee eens.
  • Houdt bij hoever je al bent. Ik ben per dag gaan turven. Dat houdt het lekker overzichtelijk. Daarnaast is het ook meteen een stok achter de deur als je dat blaadje weer tegenkomt.
  • Wees kritisch, maar niet te kritisch. Er moet gewoon flink opgeruimd worden, dus gooi flink weg. Wees daarbij kritisch of je het nou wel echt zou moeten bewaren. Maar wees ook weer niet te kritisch. Als je ergens nog geen afscheid van kan nemen, dan moet je het niet doen. Daarnaast is de telling heel belangrijk. Een stapel van 10 pasjes, zou ik de volgende keer als 10 dingen zien. Je moet namelijk 496 dingen weggooien. Dat is op zichzelf al heel veel!
  • Maak foto’s! Sommige dingen heb ik bewaard vanwege de herinnering. Ik ga er nooit meer wat mee doen en toch betekend het wat voor mij. Daarom heb ik er foto’s van gemaakt. De herinnering blijft daarmee bestaan, maar nu neemt het geen fysieke ruimte meer in.

En hoe nu verder?

Die laatste 75 dingen ga ik zeker nog wel weggooien. Gewoon, omdat ik het nog even af wil maken. Ik ben namelijk nog niet uitgebreid de schuur in geweest. Er is dus zeker nog het nodige weg te gooien en die challenge ga ik dus ook zeker wel halen. Wellicht niet helemaal in de gestelde tijdslimiet. Maarja, niemand die het mij kwalijk neemt. Ik ben uiteindelijk best wel blij dat ik toch zoveel weg heb kunnen doen. Het was nodig. Zeker een geslaagde challenge dus.

6 gedachten over “Hoe is het afgelopen met mijn voorjaarsschoonmaak?”

  1. Nog een tip: doe hem achterste voren: eerste dag 31 dingen weg, tweede dag 30 etc. Dat is veel beter vol te houden, want vooral in het begin gaat het hard.

    Beantwoorden
  2. Ik vind het heel knap hoor! Ben er ooit ook eens aan begonnen maar liep al snel vast. Ook wel eens geprobeerd om een jaar lang iedere dag iets weg te gooien maar dat was helemaal niet vol te houden. Ik ben nu meer van het ‘kamer voor kamer / kast voor kast’ systeem.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.