Aanraders

Geloof mij, ik kan overal wel een blog over schrijven. Ga maar eens na hoeveel je op het internet wel niet hoort, leest, voorbij ziet komen en waar je op geattendeerd wordt. Het internet bevat zoveel informatie, dat zelfs ik een overload aan informatie heb. En natuurlijk, overal een blog over schrijven is heel leuk, maar gaat op den duur ook vervelen. “Ohja, heb je SVMV weer die zijn mening verkondigd”. Het wordt dan een beetje nutteloze en niet originele content. Maar dan heb je een blog en ik zou zoveel met je willen delen. Zoveel artikelen waarvan ik zeg: “Nou, ik heb dat gelezen of gehoord en dat zou je ook even mee moeten krijgen”. Daarom vandaag een blogje met aanraders. Stukjes die ik heb gezien of gehoord waarvan ik denk: daar kan ook jij door geïnspireerd worden.

Daar was hij helemaal niet voor bedoeld…

Tesla, HET elektrische auto merk in de wereld. Hoe leuk is het dan dat er een ander bedrijf weer een brandstofmotor erin heeft gebouwd. Waarom je dat überhaupt zou doen? Nou, omdat de opzet net even anders is dan bij een hybride auto. Daar heb je namelijk twee aandrijvingen. Zowel elektrisch als op de brandstof motor. In de Tesla hebben ze een brandstofmotor gebouwd, om de accu continu op te laden. Hij hoeft enkel maar stationair te draaien en maakt dus bijna geen geluid of trillingen. Het verbruik? 1:50! Eigenlijk best een slimme zet, zonder echt in te moeten leveren. Hier lees je meer over de Tesla op benzine. Heb je meer interesse in dingen anders gebruiken dan waar ze voor bedoeld zijn? Lees dan vooral mijn Ikea hacks.

Hij is zo lekker gewoon gebleven

Ik maak samen met FiretheBoss de Goed met Geld podcast. En hoe wel ik heel graag reclame wil maken voor onze eigen podcast, gaat dit kopje daar niet over. Het gaat over de oprichter van Corendon: Atilay Uslu. Hij kwam in de podcast van NU-zakelijk “andermans zaken” aan het woord. Over alle problemen die hij met zijn bedrijven heeft overwonnen, welke uitdagingen hij opzoekt en waar hij nou echt gelukkig van wordt. En z’n salaris? Dat is lager dan het topsalaris binnen het bedrijf. Nog steeds genoeg om van te leven, maar niet schrikbarend veel. Toch mooi als je daarmee gewoon tevreden bent. Hij kan z’n boodschappen, hypotheek en andere rekeningen ervan betalen. Waarom zou je nog meer willen?
Hier vind je de podcast met Atilay Uslu terug. Liever een interview met hem lezen? Dat kan hier.
Eerder heb ik deze podcast in een andere blog ook al genoemd.

Crowdfunding nog steeds in de lift

Afgelopen maanden heb ik er niet veel van kunnen merken, maar nog steeds zit crowdfunding in de lift. Ik vind dit wel een lastige, want ik heb juist de afgelopen maanden mijn portfolio zien slinken. Geschikte projecten bleven uit en rendementen werden steeds lager. Daardoor zijn er in mijn portefeuille niet heel veel projecten bijgekomen. Ook was er in november dan het nieuws dat er weer een nieuwe leenvorm bijkwam, waarop de reacties niet heel goed waren. Toch was 2019 een succesvol jaar. Al in november was er al meer gefund dan in heel 2018. Nu maar hopen dat deze groei zich op een verantwoorde wijze doorzet in 2020!

Alle bedrijven willen de goedkoopste zijn

Concurrentie is moordend. Ga maar even naar de gemiddelde detailhandel kijken en de salarissen staan ter discussie. Niet om ze te verhogen, nee, eigenlijk moeten ze omlaag. Want ja, als er iets duur is, is het personeel. Dus als je daar op kan besparen, is dat alleen maar mooi meegenomen. Zeker als je dan nog eens meer weet te besparen als je concurrent. Picnic is daarmee nogal in het nieuws geweest. Want is het nou wel of geen supermarkt. Hier lees je er meer over!

Wat was de beste investering

Natuurlijk, terugkijken met de kennis van nu is het allermakkelijkste wat er is. Maar ook heel vermakelijk. Waarin had je moeten investeren in de afgelopen 10 jaar? NU.nl zocht het voor je uit. Hoe succesvol had jij geweest met aandelen, vastgoed, wijn en Bitcoins?

Daar kan ik wat mee

Zo mijn lijstje is weer wat opgeruimd. De lijst met ‘daar kan ik wat mee’ artikelen moet je af en toe ook eens opruimen. Hoe leuk de stukjes ook zijn, ik kan er dan toch net geen hele blog uit halen. Natuurlijk hoop ik dat ik je wel weer verbaasd / geëntertaind of geïnspireerd heb.

Welk artikel vind jij dat iedereen nog even na zou moeten lezen?

3 gedachten over “Aanraders”

 1. Leuke post!
  Over die Tesla met een brandstofmotor. Dus dan koop je een auto van, zeg €60 mille (long range versie) om er dan tijdens de ‘upgrade’ van €____? een kleinere accu en een brandstofmotor in te leggen. Dat is ongeveer hetzelfde als een stoommachine koppelen aan een windturbine. Dat lijkt me een typisch geval van goed geld naar kwaad geld brengen.

  Ik rijd nu in een Opel Ampera, van de eerste generatie. Laat die nu exact dezelfde techniek onder de motorkap hebben als de Oostenrijkers met de Tesla voor hebben… OK, hij rijdt op benzine iets minder zuinig.
  Maar van die €65 k euro verschil kan ik veel te veel liters benzine kopen!

  Beantwoorden
 2. Van bovenstaande artikelen interesseert mij het stuk over crowdfunding het meest. Ik ben vorig jaar begonnen met crowdfunding en belandde op deze site via de investeerdersinterviews van Geldvoorelkaar.

  Heb je de Crowdfundingcijfers van 2019 gezien? Hierbij viel mij vooral de grote achteruitgang van Funding Circle en Duurzaam Investeren (in 2018 nog de marktleider en nummer twee) op:
  https://www.crowdfundingcijfers.nl/crowdfunding-in-nederland-2019/

  De email met de met veel tromgeroffel aangekondigde nieuwe leenvorm heb ik ook ontvangen, maar het valt me wel op dat we nu al 2,5 maand verder zijn en ik nog geen enkel project met deze nieuwe leenvorm voorbij heb zien komen. Ik vermoed dat Geldvoorelkaar veel kritische vragen en opmerkingen van investeerders heeft ontvangen.

  Persoonlijk denk ik niet dat deze nieuwe leenvorm het einde van crowdfunding betekent. Hij zou nog best wat investeerders aan kunnen trekken, mits:
  – Het bedrag van de leningen laag is (€ 10.000 – € 25.000)
  – Er minimaal hoofdelijke aansprakelijkheid in privé geldt (zodat je bij een default een redelijke kans hebt om uiteindelijk je geld nog terug te krijgen).
  – De rente significant hoger is dan bij de leningen met zekerheden (10% en hoger)

  Het lijkt vooral op een kopie van de investeringskansen die Funding Circle biedt, gezien de snelheid die Geldvoorelkaar zegt te bieden en het feit dat de ondernemers minimaal twee boekjaren moeten hebben afgesloten.

  Zolang er nog geen projecten met deze leenvorm online staan blijft het echter gissen…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.