Ze eten je arm, maar drinken je rijk

De horeca is toch wel een uniek wereldje. Als gast zit ik graag op een terrasje of gezellig in een kroeg een drankje te doen. Wat daar het liefste bijhoort is natuurlijk een portie bitterballen of bij grote trek nog een veelvoud daarvan. Maar de laatste tijd realiseer ik mij hoe duur de horeca eigenlijk is geworden. En gaat die stelling uit de titel nog wel op?

Vroeger in de horeca

Als je geen sterrenchef was, was er niks aan de hand. Een restaurant openen kon nog steeds. De prijzen van het eten werden wat naar beneden bijgesteld, terwijl de drankjes wat duurder werden. Men at jou arm, maar dronk je rijk. De marges waren op de drankjes tenslotte beter en als het maar gezellig genoeg is, blijven mensen rustig nog even natafelen onder het genot van een kop koffie of wat sterkers.

Die keuken is een omzetverhoger

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat horeca gelegenheden toch ook wel een serieuze keuken krijgen. Hoe klein hij ook is, er kan in ieder geval een simpele maaltijd bereid worden. En dat is natuurlijk super slim ook! Want ga maar na. Na een paar drankjes ben je het of zat, of heb je trek. Als er geen keuken is, ga je in beide gevallen weg. Met zo’n keuken, ga je in het geval van trek toch wat bestellen. Niet alleen daar haal je omzet uit, ook wordt er al snel nog een nieuw rondje drankjes besteld.

Prijsverhogingen in de horeca

Al jaren wordt er geroepen dat de grondstofprijzen hoger worden en dat het steeds maar duurder wordt in de horeca. En natuurlijk wordt alles wel een beetje duurder, maar laatst viel het mij pas echt op. Buiten op een minifestival betaalde ik €3,00 voor een biertje + €1,00 statiegeld op het glas. Ter compensatie van de schoonmaakkosten dus eigenlijk. En dat vond ik nogal wat, €4,00 voor een biertje. En ook in kroegen zie je het steeds vaker. Een biertje kost tegenwoordig al vrij makkelijk €2,90 / €2,95. Ik schrok laatst wel dat ik voor drie biertjes €8,85 af mocht tikken.

Prijsverhogingen in de horeca (2)

Maargoed, tegenwoordig drinken we de kroegbazen wel heel rijk. Dan toch nog maar even een portie bitterballen. Gewoon omdat we er trek in hebben. Hoe ze het doen weet ik niet, maar tegenwoordig betaal je zelfs daarvoor de hoofdprijs. €6,00 voor 6 bitterballen is tegenwoordig vrij normaal. Ik wil niet lullig doen, maar een hele euro voor zo’n hap vind ik misschien dan toch wat overdreven worden. We drinken de horeca tegenwoordig niet alleen rijk, we eten ze nog rijk ook. En dat geldt niet alleen voor een kleine snack. Ook de maaltijden zijn in prijs toch flink verhoogt.

Alles wordt duurder

Natuurlijk, we moeten ook in overweging nemen dat alles duurder wordt. De accijnzen gaan omhoog, personeelskosten worden steeds hoger en ook de huur van een pand moet betaald worden. Al dat zit verwerkt in de prijs van dat bier en die bitterballen. En dan merk je dat het toch wat beter gaat met Nederland. Mensen gaan meer naar de horeca en die durft op zijn beurt weer daarop de prijzen te verhogen. Het wordt toch wel gekocht. Maar toch voelt dat wat gek hoor. Vroeger (en nu voel zelfs ik mij een oude man) heb ik nog prijzen meegemaakt dat je €1,80 voor een biertje betaalde. Hoeveel er dan toch veranderd is in een goede 10 jaar tijd…

Afgezet worden in de horeca

Ja, je kan de prijzen verhogen, maar je kan je klanten ook afzetten. Zo had de Keuringsdienst van Waarde een hele aflevering over een bierglas. Het vaasje welteverstaan. Het vaasje is een glas waar 0,25 cl bier in gaat, met ruimte voor schuim zoals wij Nederlanders gewend zijn. Maar nu was er een nieuw ‘vaasje’. Een glas wat lijkt op het vaasje, maar waar slechts 0,20 cl ingaat. Ja, heel leuk dat je uit een liter dan 5 in plaats van 4 biertjes haalt, maar eigenlijk belazer je dan de boel. Hier vind je de aflevering over het ‘belazervaasje’.

Toch maar weer thuis zitten?

Nee, waarschijnlijk ga ik dat niet zomaar doen. Horeca is tenslotte ook een vorm van eruit zijn. Even weg uit de thuisomgeving. Natuurlijk is een kratje bier uit de supermarkt (veel) goedkoper en kan je ook bitterballen goedkoper regelen. Een zak van 50 stuks, een nieuwe frituurpan en frituurvet kost tegenwoordig nog geen €50. Vanaf 50 ballen ben je dus sowieso al goedkoper uit. Maar toch… Het is toch heel anders. Ik zie mijzelf niet snel weggaan uit de horeca. De sfeer, de mensen om je heen. Ik stop misschien een biertje eerder, maar zelfs na al die prijsverhogingen zal ik niet wegblijven uit de horeca.

8 gedachten over “Ze eten je arm, maar drinken je rijk”

 1. Tja uit eten en drinken gaan doen we dan ook bijna niet meer.
  Tijdens wandelingen of fietstochten op een terras zitten ook niet, we nemen ons eigen eten en drinken wel mee. Die flesjes drinken tegenwoordig zijn allemaal 0,20 cl en dan zie ik ook nog meestal prijzen van 3 tot 4 euro voor zo’n slok als je dorst hebt 🙁
  Naar de horeca gaan we dus alleen nog maar met speciale gelegenheden en dan kijken we ook nog steeds of het redelijke prijzen zijn.
  In de supermarkt kijken we tenslotte ook naar de aanbiedingen.

  Beantwoorden
 2. Wij gaan graag lunchen of buiten de deur eten. Onze kinderen ook en vooral zoon is een echte lekkerbek. We hebben een paar fijne tentjes waar het nog redelijk is. Een broodje bij boer Geert in Zaandam. Cubanita in Bussum, silversant in Amstelveen en toetachamon in Amsterdam. Als ik met vriendinnen ga lunchen dan schrik ik weleens van de prijzen. EUR 12 voor een broodje. Of EUR 3,50 voor een koffie verkeerd, veel te duur, maar af en toe moet het kunnen.

  Beantwoorden
 3. We gaan steeds minder vaak ’s avonds uit eten, liever geven we wat meer uit aan goede producten die we thuis klaarmaken. Ik ga nog wel regelmatig met vriendinnen lunchen. De prijzen zijn inderdaad aan de hoge kant, maar ik drink geen alcohol dus de eindnota blijft dan toch nog schappelijk. Ook vind ik het niet erg om te betalen voor een gezellige plek, goede service en een smakelijke hap. Ik verbaas me overigens wel over dat het op alle dagen van de week druk is in de horeca, het schijnt dus niet uit te maken dat alles duurder is, men kan het betalen. En dat is dan weer goed voor de economie!

  Beantwoorden
 4. Erg prijzig inderdaad! Ik berekende altijd stiekum hoelang ik moest werken voor zo’n maaltijd met biertje erbij. Daar schrok ik nog wel eens van! Toen we nog in NL woonden gingen we zelden uit eten. Omdat we toch 4 tot 5 keer per jaar naar HU gingen. Omdat daar de kosten van uit eten gaan ongeveer 80% goedkoper is dan in NL konden we voor hetzelfde geld dus 5 x uit gaan eten!

  Nu we er vast wonen merken we dat we wat minder uit eten dan toen we hier nog vakantie vierden. En zien we dat veel Hongaren tussen de middag uit eten en dan een Nápi Menu (dagmenu) bestellen. Je krijgt dan een eenvoudig 3 gangen menu gerecht (meestal iets van soep, pasta en fruit als nagerecht) voor omgerekend nog geen €5,- p.p.
  Kijk, dan is uit eten gaan met de kinderen nog leuk ;-).
  Let wel, deze prijzen gelden voor het platteland. In B’pest gaat je dit niet (meer) lukken.

  Beantwoorden
 5. 1,80 euro voor een biertje? Ik herinner me 2 gulden voor een vaasje in de binnenstad van Amsterdam. Dat is pas goedkoop, hoewel nog steeds duurder dan een biertje uit een krat thuis nu.
  Het is een kwestie van prioriteit. Wij geven als Nederlander relatief weinig uit aan eten en drinken in de horeca. In sommige landen is het heel gewoon om vrijwel altijd buiten de deur te eten. Dat drukt uiteraard de prijzen, dus helemaal vergelijken kun je het niet.
  Ik geef graag geld uit in de horeca, hoewel ik tegenwoordig wel vaker let op of ik het thuis ook kan maken. Ik bestel dus geen gewoon pils voor de hoofdprijs, maar neem een speciaalbiertje (ook voor de hoofdprijs). En ik eet geen pastaatjes die ik zelf wekelijks in elkaar flans thuis.

  Beantwoorden
 6. Kroegbazen zijn eigenlijk niet degenen die rijk worden van de hoge prijs voor een biertje.
  De meeste brouwerijen verhogen 1 a 2 x per jaar hun prijzen, tel daar nog eens de verhoging van accijnzen bij op, dat kan een kroegeigenaar niet eens doorberekenen.
  Daarnaast hebben supermarkten zo’n scherpe afspraken met brouwerijen dat de vergelijking met bier in de supermarkt halen of een biertje drinken buiten de deur helemaal scheef gaat.

  Beantwoorden
 7. Wij gaan zo af en toe uit eten – en dan is dat een mooie mix van wat luxer en een goede deal op een prima hap. Ik let dan ook wel op het aantal drankjes: 2 of 3 is wel de max. Losse drankjes in de kroeg doen we niet zo vaak eigenlijk. Ik vind het in de horeca vaak ook wat te druk, en dan worden mijn vriend en ik allebei niet zo blij van de prikkels.

  Beantwoorden
 8. Ook wij vinden de prijzen in de horeca inmiddels de pan uit rijzen. De nieuwste mode in horecaland is alles los op de kaart zetten, onder het mom van ‘dan kun je zelf je menu kiezen’. Het is echter uiteraard een verkapte manier om mensen meer te laten spenderen. Dus hamburger 12,-, klein bakje friet 4,50, bakje salade 5,-. Mayonaise 1,50!! (betalen voor de saus, dat kan echt alleen in Nederland). Dus uiteindelijk kost diezelfde hamburger met patat nu € 22 a 25,- ipv € 14 a 16,- als je hetzelfde als voorheen op je bord wilt. Tel daarbij per persoon 2 drankjes op a minimaal € 4,50 per stuk dan ben je met 2 personen tegenwoordig dus moeiteloos al € 70,- kwijt voor een hapje (café) eten, laat staan dat je iets luxer uit eten gaat. Wij zelf gaan tegenwoordig wat vaker via kortingsacties van bijv. The Fork uit eten. Met 30 tot 50% korting is het nog wel te doen. Mocht er een nieuwe recessie of zelfs crisis komen dan voorspel ik een slagveld onder de horeca.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.