Het einde van crowdfunding?

Gister kreeg ik vol trots een mailtje. Een nieuwe leenvorm in crowdfunding. Want ja, stilstand is achteruitgang. Dus we verzinnen wat nieuws. We gaan klanten beter bedienen. Sneller, meer aanbod en nog aantrekkelijker. Ik zou er niet over schrijven als ik er geen mening over had. Een mailtje wat vooral de nadruk legt op alle positieve punten. Ze vergeten alleen ding. Dat ene negatieve puntje kan alles veranderen. Dat ene puntje, waar snel overheen geschreven wordt, kan alles in crowdfundingland veranderen. Sterker nog, het kan misschien wel het einde van crowdfunding betekenen.

Waarom doet men aan crowdfunding

Daar moet je eigenlijk beginnen. Bij het begin. Crowdfunding is tenslotte nog erg jong, dus moet je even naar de pioniers gaan kijken. Wie deden er als allereerste mee aan crowdfunding en waarom investeerden ze op die manier. Natuurlijk waren daar de aantrekkelijke rentes. Maar er was meer. Ook een stukje goodwill naar sommige ondernemers toe. Bij een bank kan je het niet krijgen, maar wij geloven wel in je en durven het risico te nemen. En als laatste heb je dan nog de beweging tegen dat hele bankensysteem. Dat trage, logge systeem waar men vooral kijkt naar de winsten die gemaakt worden. Waar men net zoveel werk moet stoppen in een lening voor €100.000 als voor eentje van €1.000.000. En dat terwijl de winst op die tweede veel groter is. Dus pakken ze alleen de grote leningen. De kleine MKB-er maakt geen schijn van kans.

Waar ging het mis bij crowdfunding

In de afgelopen tien jaar is de crowdfunding markt volwassen geworden. Er is concurrentie ontstaan en vele leermomenten zijn geweest. Een belangrijk leerpunt was het stellen van zekerheden. Wat als een platform omvalt. Of wat als een ondernemer stopt met betalen. Net als banken, is er ook bij crowdfunding een recovery afdeling aanwezig. Het kan nou eenmaal gebeuren dat een ondernemer stopt met betalen. Dat geld moet dan toch terugkomen. Naast dat er iemand achteraan gaat, wordt er bij de voordeur ook een extra stap gezet. Zekerheden worden gevraagd. Hoofdelijke aansprakelijkheid, niet-onttrekkingsverklaringen, hypothecaire zekerheden en ga zo maar door. Waar het mis ging, heeft men geleerd en verbeterd.

De fundering van crowdfunding

Die zekerheden zijn dan ook wel een fundering geworden bij crowdfunding. Dat valt gewoon niet onder stoelen of banken te schuiven. Want als een ondernemer stopt met betalen, heb je geen poot om op te staan als er geen zekerheden zijn afgesproken. Je kan fluiten naar je geld. Een les geleerd in het verleden die een belangrijk onderdeel vormt van de huidige crowdfundingprojecten.

Een nieuwe leenvorm in crowdfunding

Groots per mail aangekondigd: We hebben een nieuwe leenvorm. Met een versnelde service verwacht het platform het aanbod van projecten te kunnen vergroten. Ze gaan annuïtaire leningen aanbieden tot €125.000 voor ondernemers met minimaal twee afgesloten boekjaren. Om doorlooptijden te vergroten, worden er bij deze leenvorm geen zekerheden gevestigd. Als investeerder heb je de volgende voordelen:
– Groter aanbod van projecten, dus makkelijker spreiden
– Snellere doorlooptijden
– Aantrekkelijke rente

Zorgwekkende ontwikkeling binnen crowdfunding

Heb jij er net zo snel overheen gelezen als de meesten zullen doen…? Geen zekerheden op deze projecten. Alleen maar positiviteit, maar dat er geen zekerheden worden afgesloten wordt afgedaan als iets wat nou eenmaal zo is. Ik vind dit toch zorgwekkend. Want inderdaad, een groter aanbod betekent makkelijker spreiden. Snellere doorlooptijden is iets waar men al heel lang op wacht en een aantrekkelijke rente… Tja, sowieso heeft crowdfunding al een aantrekkelijke rente vergeleken met een spaarrekening, dus die mag je eigenlijk niet eens meetellen. Maar, om dus de snelheid te bevorderen, kan je fluiten naar de zekerheden.

Het einde van crowdfunding?

Na de vele negatieve berichten die er al zijn geweest in het verleden over crowdfunding, vind ik deze ontwikkeling op z’n minst zorgwekkend. Want wat als mensen inderdaad niet verder lezen in de kleine lettertjes. Dat ze er inderdaad achter komen dat, als een project niet meer betaalt, dat er ook nog eens geen zekerheden zijn. Dat ze eigenlijk wel kunnen fluiten naar hun geld. Noem mij een doemdenker, maar als dit misloopt, verspeelt crowdfunding al z’n kaarten. Of in ieder geval dit platform. Niemand wil tenslotte meer met crowdfunding meedoen, omdat het nog meer negatief in het nieuws zal komen. Als de rest van de platformen hier slim op inspeelt en blijft roepen dat zij wel met zekerheden werken, kunnen zij de schade op lange termijn misschien nog beperken. Het zal een commerciële en concurrerende zet zijn om deze vorm van leningen aan te bieden. Maar om eerlijk te zijn wekt het mijn zorgen. Ik kan niet bij de verdere voorwaarden van de leningen, dus deze blog is puur gebaseerd op de mailing die is rondgegaan. Maar zoals die nu is verstuurd, zal ik zeker NIET investeren in deze vorm van leningen. Zonder zekerheden voor mij geen crowdfunding!

6 gedachten over “Het einde van crowdfunding?”

 1. Collin heeft ook een soort van snelle lening tegenwoordig, maar daar kunnen wel zekerheden worden gevestigd.

  Je moet je ook afvragen, als een ondernemer blijkbaar supersnel geld nodig heeft, dan is dat geen weloverwogen investeringsplan, maar acute liquiditeitsnood als gevolg van ‘onverwachte’ belastingaanslagen, en hoog opgelopen crediteurenlijsten. Daar moet je ver van weg blijven.

  Beantwoorden
 2. Geldvoorelkaar loopt steeds meer achter TOV Collin crowdfund. In de jaren 2015 en 2016 zaten alle projecten in no time vol. Tegenwoordig lopen veel projecten niet. Dit komt m.i. omdat de voorwaarden voor de investeerders steeds verder worden verslechterd. Ook de traagheid waarin de projecten uiteindelijk rentedragend worden werkt totaal niet mee. Nee projecten zonder zekerheden zijn een no-go. Geldvoorelkaar is erg goed in het maken van vreemde keuzes voor zijn investeerders.

  Beantwoorden
 3. De snelle leningen is een poging om deze bij leningen concurrent funding circle weg te halen. Als er goede zekerheden tegenover staan geeft het al een heel ander risicoprofiel

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.