Welkom 2020

Allereerst vanaf deze schrijfstoel wens ik jullie natuurlijk de allerbeste wensen. Een nieuw jaar en zelfs een nieuw decennium, wat het natuurlijk wel een beetje meer speciaal maakt. Sinds gister zijn er de nodige veranderingen. Ook ik ben maar eens even in de materie gedoken. Want wat gaat er nou voor mij allemaal veranderen?

Twee schijven belastingstelsel

Als er iets lastig is in Nederland, dan is het wel het belastingsysteem. Tot en met 2019 werd daar voor het inkomen gebruik gemaakt van een drie schijven stelsel. Daarbij gold, hoe meer inkomen je had, hoe hoger het belastingtarief werd. Nu dit terug is naar twee schijven, is dat eigenlijk nog steeds zo.Tot een salaris van €68.508 betaal je in 2020 37,35% belasting. Voor elke euro die je daarboven verdient, betaal je 49,5%. Voor de oplettende lezer: ja, dat is nogal krom. Zeker bij de lagere lonen tot €20.308 betaal je straks meer belasting. Maar er is meer. Want, de verschillende heffingskortingen gaan hoog. Dat betekent dus dat mensen die minder verdienen, uiteindelijk meer gecompenseerd worden.

Snappen jullie het belastingstelsel nog?

Nee, ik eigenlijk ook niet. Want de percentages veranderen, vervolgens wijzigen ook de heffingskortingen weer en staat nou nergens duidelijk wat het echte effect gaat zijn. Kortom: dat moeten we gewoon even gaan berekenen. Als ik de berekening dan ga maken, blijkt dat ik er netto best nog wel wat op vooruit ga. Ik zou er zo’n €70 netto op vooruit gaan. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Maarja, er staat nog wel meer te veranderen.

De energiebelasting wijzigt

Nederland moet (uiteindelijk) van het gas af. En dat doet de overheid door ook daar belastingen in te wijzigen. Zo gaat de belasting op stroom iets omlaag en wordt de belasting op gas verhoogd. En tja, zeker als je dan een wat groter huis hebt, is de kans dat je veel gas moet verstoken om alles te verwarmen ook aanwezig. Dan kan je eerder wel een netto salarisverhoging hebben ontvangen, maar die kan je hier dan weer mooi inleveren. Dit jaar hebben ook wij het maandbedrag laten verhogen. Met zo’n €15 per maand. Dat hebben we vorig jaar niet laten doen en toen bleek dat achteraf niet de beste beslissing. Dit jaar dus maar even aankijken hoe dat uit gaat pakken.

De bijtelling gaat omhoog voor elektrische auto’s

Dit zal ik niet meteen in mijn portemonnee voelen, maar gaat mij wel aan. Dit jaar verloopt namelijk mijn leasecontract en is de kans groot dat ik een andere auto uit moet gaan zoeken. En eigenlijk zou ik heel graag naar een elektrische auto over willen stappen. Nu is de bijtelling voor elektrische auto’s vorig jaar al iets minder aantrekkelijk gemaakt door alleen de eerste €50.000 tegen het 4% tarief te belasten. Dit jaar gaat daar nog een schepje bovenop. Alleen de eerste €45.000 van de catalogus waarde mag tegen het verlaagde tarief. Daarbij is dat tarief ook nog eens verhoogd naar 8%. Dat betekent dat de goedkopere elektrische auto’s alsnog twee keer zo duur worden om zakelijk te rijden.

De belastingdruk op vermogen wordt lager

Waarschijnlijk is dit één van de laatste jaren dat ik deze kop kan gebruiken. De politiek wil de belastingdruk op vermogen namelijk omhoog hebben. Maar omdat deze een aantal jaar geleden is gekoppeld aan de gemiddelde rentestanden in de jaren daarvoor, was er al het vermoeden dat deze in de komende jaren zou gaan dalen. En dat klopt dus ook. Betaalde je vorig jaar over de eerste schijf nog effectief 0,58% belasting, wordt dat in 2020 0,54%. Natuurlijk moeten we niet te vroeg juichen, want in Den Haag wil men dit hele systeem op de schop gooien.

Waarom geen compleet overzicht?

Waarschijnlijk zal je nu wel denken: ja, heel leuk, maar dit gaat er voor jou veranderen. Wat verandert er nou voor mij? Dan wil ik je vooral even wijzen op alle sites die wel een compleet / completer overzicht publiceren. Die zijn er dan ook in overvloed. Het vervelendste van dit hele verhaal is namelijk dat je het gewoon moet ondergaan. Je kan er op dit moment toch niks aan veranderen. Je moet nou eenmaal gewoon meegaan met alle regels. Het is fijn om te weten wat er ongeveer gaat veranderen, maar wat is nou echt het nut van die overzichten…?

Wacht maar

Persoonlijk vind ik het gewoon heel fijn om te weten wat er allemaal speelt. Dat ik weet wat er gaat veranderen en wat ik kan verwachten. Maar aangezien we in een democratie leven, is het ook nog eens belangrijk dat iedereen het ermee eens is. Dus als je het er nu niet mee eens bent, dan is dat heel vervelend. Maar volgend jaar mogen we weer met z’n allen naar de stembus. Dan mogen we echt kiezen en de partijen selecteren die het de punten uitdragen waar wij zelf voor staan. Als je eenmaal weet wat er speelt en wat er nu allemaal weer verandert, dan maakt dat het stemmen volgend jaar zoveel makkelijker. Welke partijen willen welke nieuwe regels doorvoeren. Waar staan ze voor en zijn dat jouw belangen die dan behartigd worden? Dan kan je echt je stem laten horen. Tot die tijd gaan we gewoon vrolijk verder met het lezen van alle veranderingen die we moeten ondergaan.

Welke verandering heeft voor jou de grootste impact?

2 gedachten over “Welkom 2020”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.