De rijken zijn nog rijker

Het mooie van zo’n nieuw jaar, is dat er weer allemaal van die overzichtjes komen. Overzichtjes wat voor hoogtepunten er allemaal zijn geweest, welke roddels je afgelopen jaar niet hebt mogen missen en wat wij ‘normale mensen’ eigenlijk verkeert hebben gedaan. Hoe erg heeft het milieu wel niet onder ons geleden, welke goede doelen had je eigenlijk moeten steunen en hoeveel rijker had je kunnen zijn. En zo dus ook het bericht dat de rijken van deze wereld weer veel rijker zijn geworden. Maar is dat nou echt zo spectaculair?

1,2 biljoen dollar meer vermogen

Alsof het niets is. Eind 2019 hadden de 500 rijksten van deze aarde 1,2 biljoen dollar extra vermogen vergeleken met een jaar daarvoor (bron). Daarmee ging het totaal van 4,7 biljoen naar 5,9 biljoen dollar. Een stijging van zo’n 25%. De rijksten zijn 25% rijker geworden. Dat is nogal wat. In een jaar tijd je vermogen met zo’n gigantisch bedrag zien stijgen. Eigenlijk wel iets om bijna jaloers op te worden.

Nederlanders worden ook steeds rijker

Het valt je misschien niet zo direct op, maar er is ook een kans dat jij behoorlijk rijker bent geworden. Namelijk door die idiote huizenmarkt. Want doordat de markt zo oververhit is, zijn de huizenprijzen gigantisch gestegen. Al eerder schreef ik dat mijn huis in een paar jaar tijd ruim 30% meer waard is geworden. Niet dat je er echt wat aan hebt, want het zit tenslotte in je huis. Je hebt er pas echt wat aan als je het huis verkoopt en er niets voor terugkoopt. Maar toch, ook wij Nederlandse huizenbezitters zijn een beetje rijker geworden.

Nooit komt het vermogen van ‘de gewone man’ aan bod

Want ja, die beschikt niet over biljoenen euro’s. Dat is toch helemaal niet interessant… Maar dat maakt het verhaal wel meteen een stuk verder weg. De 500 rijksten op deze aarde bezitten samen een bedrag met 12 nullen! Dat is meer dan ze in hun hele leven op zullen kunnen maken. En dat geeft natuurlijk scheve gezichten. Want zij zijn zo rijk, dat het niet meer eerlijk is. Zo’n vermogensgroei is alleen maar voor de allerrijksten weggelegd. Dat kan de normale man of vrouw helemaal niet. Die moeten hard voor hun geld werken. Vergeet het maar dat het je ooit lukt om zoveel op te bouwen.

Mijn vermogensgroei

En dan ben ik toch benieuwd. Die rijksten der rijken zijn zoveel rijker geworden. Wel 1,2 biljoen dollar. Maar uiteindelijk is dat zo’n 25%. Met hun vermogen hebben ze dus 25% meer vermogen weten te genereren. Dan ben ik toch wel benieuwd hoe dat bij mij is gegaan in 2019. Want nu het jaar om is, heb ook ik mijn cijfertjes klaar. En wat blijkt: Zo spectaculair is het eigenlijk helemaal niet!
Niet lullig bedoelt hoor, want het is nog steeds heel knap om zoveel vermogen te hebben en om er dan nog meer van te maken, maar ik kan nou niet echt zeggen dat het onmogelijk is.

Mijn vermogensgroei in de afgelopen 10 jaar

Ik heb recent al een grafiekje gepubliceerd. Ondertussen heb ik 11 jaar aan data dus 10 percentages aan vermogensgroei. En slechts twee maal was die negatief. Het allereerste jaar (waarin ik mijn eerste autootje kocht) en in 2017, waarin ik mijn appartement kocht. In de overige acht jaar zat ik slechts 1 keer onder de 10% (9,17%) en twee keer tussen de 10% en 20% (18,1% en 19%). Alle andere jaren zat ik boven de 20% vermogensgroei, met een uitschieter van 52%! En afgelopen jaar zat ook ik op de 23,2% vermogensgroei. En dan reken ik m’n huis niet mee! Kom ik toch nog in de buurt van de rijksten der rijken (in percentages dan).

Ook jij kan vermogensgroei realiseren

Natuurlijk, de eerste jaren is vermogensgroei in percentages het eenvoudigst. Want als je €1.000 hebt en je spaart nog eens €1.000, dan heb je 100% vermogensgroei. Maar zelfs na een aantal jaren zijn hoge percentages helemaal niet onmogelijk. Afgelopen jaar is mijn groei voor slechts een kwart ontstaan door mijn investeringen. Het overige deel was nog steeds sparen. Afgelopen jaar is mijn spaarpercentage dan ook uitgekomen op 31,4%. Bijna een derde van mijn inkomsten heb ik dus niet uitgegeven. De verhouding in vermogensgroei zal in de komende jaren wel wat veranderen, want ik zal steeds meer vermogen hebben geïnvesteerd en dat zal ook meer waard worden. Maar toch: Vermogensgroei begint toch echt bij sparen.

Deze percentages volhouden is lastig

Laten we eerlijk zijn. Die 25% is wel echt hoog. Als ik terugkijk naar de afgelopen twee jaar, heb ik twee jaar op rij vrijwel hetzelfde bedrag bij mogen schijven bij mijn vermogen. Best wonderlijk, er zat nog geen tientje verschil in. Maar het percentage vermogensgroei zakt daarmee wel. Want je moet steeds meer vermogensgroei hebben in euro’s, om het percentage op hetzelfde niveau te houden. Nog steeds is 23,2% flink, maar het jaar ervoor zat ik net boven de 30%. En vooral dat is iets wat voor de rijksten der rijken wat eenvoudiger is. Die hebben zoveel vermogen, waardoor ze meer kunnen ondernemen. Zij hebben eigen bedrijven en kunnen andere mensen voor hun vermogensgroei laten zorgen. Dat is iets dat ik nog niet kan. Maargoed, wie weet. Ik hoop begin volgend jaar weer trots te kunnen melden dat ook mijn vermogen weer flink in de lift heeft gezeten.

Hoe kijk jij naar het vermogen van de rijksten der rijken?

3 gedachten over “De rijken zijn nog rijker”

  1. Zelf ben ik niet zo bezig met wat “de ander” heeft. En met de reactie hierboven ben ik het deels eens. Echter is dat geen oplossing. Er zijn genoeg mensen die voldoende geld binnenkrijgen, en uiteindelijk niets overhouden. Je wordt pas “geld rijk” als je minder uitgeeft dan dat er binnenkomt. Een discipline die lang niet iedereen onder de knie heeft.

    Beantwoorden
  2. Het bedrag van de 500 rijksten op aarde js bijna niet te bevatten. Ondanks dat ik ook vind dat ze de wereld best wat mogen helpen, zijn het ook gewoon goede zakenmensen en/of pioniers.

    Je hebt mooie vermogensgroei, die inderdaad wat afneemt omdat de absolute bedragen steeds groter worden. Maar toch is dat wel de werking bij de rijken die steeds rijker worden: je geld gaat op termijn steeds meer geld opleveren (dividend, rente, investering) mits je maar blijft investeren

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.