Wat zijn de totaalkosten van een dagje uit?

Dagjes uit zijn meestal heerlijk. Of je nu van een museum houdt, door de dierentuin loopt of liever in de achtbaan zit, er is voor ieder wat wils. En zo’n dagje uit is ook heerlijk om er gewoon even tussenuit te zijn. Of misschien ga je het liefste gewoon naar de bioscoop. Even weg. Heerlijk! Ondertussen hebben we in Nederland vele uitjes waaruit je kan kiezen. Maar omdat wij allemaal maar één keer ons geld uit kunnen geven, hopen ze natuurlijk dat je dat bij hen komt doen. Dat je juist kiest voor die ene dierentuin of dat ene museum. Met allerlei lokkertjes halen ze jou als klant binnen. Want het is natuurlijk beter dat jouw geld naar hen gaat in plaats van de concurrent. Maar hoe kritisch kijk jij naar die lokkertjes? En ben je met dat lokkertje nou wel het goedkoopste uit?

Van supermarkt actie tot standaard in de aanbieding

Al die acties hebben slechts één ding gemeen: jou als klant binnenhalen. En of je dan bij de supermarkt zegels kan sparen voor korting of dat je korting krijgt bij jouw ANWB lidmaatschap maakt dan niet uit. Tenminste, denk je dan. Want elke actie is anders. De ene nog voordeliger dan de ander. En dan verschilt het nog eens per persoon wat voor jou het meest aantrekkelijk is.

Hoe krijg jij korting op uitjes?

Het kan op zoveel manieren. Zo kan je airmiles inwisselen voor een extra korting. Maar ondertussen vertegenwoordigen die airmiles ook een waarde. Dus eigenlijk wissel je punten in van waarde om ergens anders korting op te krijgen. Dat klinkt als een leuke deal, maar echte korting is het natuurlijk niet.
Ook zijn er regelmatig van die supermarkt acties. Bij elke €10 aan boodschappen een zegel en bij 4 zegels het tweede kaartjes gratis. Kijk, daar gaat het tellen! Maar alleen als je ook daadwerkelijk de boodschappen koopt die je anders ook zou kopen. Dan heb je gratis zegels en kan je bijvoorbeeld met twee personen naar de film voor de prijs van 1 persoon. Dat is echt korting. Als laatste heb je ook nog eens combideals. Reis en entree voor een X bedrag. Soms echt een super slechte deal, soms de meest voordelige…

Airmiles inwisselen voor korting zou ik niet doen

Ik heb er wel eens een hele blog over geschreven. Wanneer zijn jouw airmiles nou het meeste waard. Je spaart ze en vertegenwoordigen een waarde. Ergens tussen de 0,5 en 2 cent per airmile. Ga je ze inwisselen voor korting, betaal je eigenlijk voor die korting. Natuurlijk heel leuk om op die manier goedkoop naar een attractiepark te gaan, maar je betaalt eigenlijk precies hetzelfde. Want ondertussen kan je niet ook nog die gave gadget van je airmiles kopen. Nee, als ik de mogelijkheid zou hebben, zou ik liever voor de gadget kiezen en de kaartjes met echte korting aanschaffen. En daarmee dus ook helemaal niet voor de korting betalen!

Is het tweede kaartje gratis nou zo’n goede deal?

Als voorbeeld neem ik even de actie van de blauwe super. Tweede kaartje gratis. Wij komen er met regelmaat, dus die zegels hebben we in overvloed. Goed, wij willen naar Madame Tussauds in Amsterdam. Tweede kaartje gratis, dus 2 kaartjes voor €24,50. Dat scheelt €24,50 :). Maar ondertussen moeten we daar vanuit Delft nog met de auto heen en daar parkeren. Dat is zo’n €15 aan brandstof en minimaal €30 aan parkeerkosten. Afgerond komt het dagje uit daarmee op minimaal €70, afhankelijk hoe lang we in Amsterdam blijven. Nu zijn wij fan van de trein, dus pakken we voor het gemak de trein. Een retourtje kost €27,60, dus betalen we €55,20 aan reiskosten. Het totaal van entree en reiskosten komt dan op bijna €80. Klinkt als een slechtere deal dan met de auto, maar als je een slechte parkeerplek hebt betaal je zo €6 per uur. Twee uur langer in Amsterdam blijven en je hebt het er al uit. Daarbij weet je tenslotte al wat het kost, dus ook dat geeft weer een gerust gevoel. Maar het kan goedkoper!

Er zijn meer aanbieders van kortingskaartjes

Wist je bijvoorbeeld dat de NS ook kaartjes aanbied. Voor Madame Tussauds én de trein! En dat voor €27 per kaartje. Dus, als wij met twee personen met deze treinaanbieding zouden gaan, zijn we €54 kwijt. Dat is dan opeens wel de goedkoopste optie. Woon je echter in Amsterdam of omstreken, moet je dit niet doen. Dan kan je voor een paar euro op locatie zijn en ben je een dief van je eigen portemonnee als je het op die manier doet. Heb je hem al door? Het gaat om het hele plaatje!

Niet alleen entreekosten bepalen de kosten van een uitje

Zoals ik hierboven al duidelijk heb gemaakt: ook reiskosten moet je meetellen. Dat kan enorm verschillen. Zeker als je wat verder weg woont, kan het prima lonen om gebruik te maken van een combideal inclusief reiskosten. Per ticket betaal je iets meer, maar effectief ben je goedkoper uit.

Kijk vooral welke acties er zijn

Nu op dit moment is het natuurlijk heel grootst dat je via die blauwe super het tweede kaartje gratis krijgt. Goeie deal in heel veel gevallen. Dit kan je dan natuurlijk ook weer combineren met goedkope dagretours van het OV. Maar wat nou als je op de ING-rentepunten die je toch nooit gebruikt ook korting kan krijgen? Of wat nou als je standaard al met korting reist als je met de trein gaat. Wat als je een auto van de zaak hebt en je wat dat betreft geen reiskosten hebt. Ik kan nog wel even doorgaan, maar er is nooit het perfecte antwoord.

Hoe is een uitje voor jou het goedkoopst?

Zoek het vooral even uit. Besteedt er niet teveel tijd aan, maar doe wel even je best. Koop jij klakkeloos de kaartjes via de spaarzegels, terwijl ik binnen vijf minuten zoeken €20 goedkoper uit had kunnen zijn? Ga dus ook vooral even na welke kosten jij niet zelf hoeft te betalen, waar je lid van bent en op welke manieren jij punten kan sparen. Je hebt al snel drie of vier manieren gevonden om de kaartjes te kopen. En pak daar dan de goedkoopste van. Kan je nou echt niets vinden? Kijk dan vooral ook even op de website zelf. Vaak krijg je online al een klein beetje korting ten opzichte van de kassaprijs. Gewoon omdat er nu geen aardig iemand voor jou achter de kassa hoeft te zitten. Spaart toch weer geld uit. Heb je voor exact hetzelfde uitje minder betaald. Wie wil dat nou niet 🙂

1 gedachte over “Wat zijn de totaalkosten van een dagje uit?”

  1. Ik zoek ook graag naar de voordeligste optie. Ik koop graag via de Spoordeelwinkel inderdaad en betaal nooit meer dan 20 euro voor een dagje treinen. Er is altijd wel een kortingsactie, of anders een dagkaart met extraatje bij de Spoordeelwinkel voor 19/20 euro. En ja, vanuit Limburg is dat al snel veel voordeliger.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.