Waar verstop jij je waardevolle spullen?

Nederland is al behoorlijk cashless. We pinnen vooral. Het is makkelijker, veiliger en sneller. Genoeg redenen om al die muntjes en biljetten vaarwel te zeggen en over te stappen op de pinpas. Maar stel dat je toch nog wat biljetten en muntjes hebt. Thuis of gewoon op zak. Waar verstop je die dan? Want natuurlijk is het helemaal niet erg om geld bij je te hebben, maar zakkenrollers weten dat ook. En die weten ook hoe ze het je afhandig kunnen maken, zonder dat het je opvalt. En hoe zit het eigenlijk met je waardepapieren. Niet iedereen heeft een kluisje bij de bank, maar voor inbrekers wil je al die waardevolle papieren het niet voor oprapen hebben liggen. Waar bewaar je het dan?

Hoe ik mijn waardevolle zaken opberg

Nee, helaas. Ik ga (natuurlijk) niet vertellen welke waardepapieren ik waar opberg. En dat zou jij dus ook niet moeten doen. Want, hoe goed je ze ook verstopt, het is ook nog eens een geheim dat je moet bewaren. Waar men in computerland steeds waarschuwt voor fishing, moet je dat voor jouw waardevolle spullen ook aanhouden. Vertel nooit iemand hoe jij het hebt opgeborgen. Dus ook niet “ik heb het gewoon in een kast, ver weg en diep weggestopt. Samen met de reservesleutel van de auto enzo”. Stel dat net de inbreker jou hoort. Kom je thuis: huis overhoop en auto weg. Nee, gewoon niet doen. Het is een geheim en dat moet je zo houden.

Tips waar je jouw waardevolle papieren op moet bergen

Wel kan ik je natuurlijk wat tips geven waar je nou waardevolle papieren op kan bergen. Natuurlijk zou het super veilig zijn als je een kluisje bij de bank hebt of een verankerde kluis ergens verstopt in huis. Maarja, dat heeft lang niet iedereen. Daarom wel zo prettig om er eens goed over na te denken. Ligt het ergens, wat verder weggestopt? Kan je er wel nog goed bij? Valt het niet teveel op? Allemaal van die zaken die belangrijk zijn. Vaak moet je tenslotte nog relatief eenvoudig bij die papieren kunnen. Niet dat je de hele zolder overhoop moet halen. En laat het ook niet teveel opvallen. Bijvoorbeeld gewoon een blanke enveloppe tussen alle andere papieren. Eenvoud waar alleen jij van weet wat erin zit.

“Waardetransport” is het domste ooit

Want iedereen weet dat er in een auto waar “waardetransport” op staat, iets van waarde zit. Een overvaller weet dus ook dat, als hij die auto succesvol overvalt, hij een leuke buit kan verwachten. En hoewel je tegenwoordig ook waardetransport auto’s tweedehands kan kopen, is het toch beter om het iets tactvoller te doen. Zet dus ook niet groots op een map: “Belangrijk en waardevol” en bewaar je juwelen niet in je juwelenkistje. Net zoals waardetransport weet de overvaller/inbreker wat hij moet hebben. Maarja, die auto is WEL goed beveiligd šŸ™‚

Waar bewaar jij je portemonnee onderweg?

Je portemonnee is toch wel een heel waardevol iets dat je bij je hebt. Maar waar bewaar je die dan? Of neem je alleen je pinpas en ID bewijs mee? Waar laat je je telefoon, zonder dat een zakkenroller het meteen meeneemt? Laatst zag ik BH’s met extra opbergvakje voorbij komen en ook heuptasjes zijn weer helemaal hip (hoewel die dan niet meer als heuptasje worden gedragen… ik snap niets meer van de jeugd van tegenwoordig šŸ™‚ ). Mijn vriendin zorgt dat er op drukke plaatsen altijd een extra sluiting op haar tasje zit. Bijvoorbeeld een minihaakje waarmee de twee ritssluitingen aan elkaar ‘vastzitten’. Niet dat ze echt op slot zitten, maar gewoon een extra stap die het voor vingervlugge Jaapies moeilijker maakt om haar tas ongemerkt te openen.

Onbewaakt jouw spullen achterlaten

Nooit doen! Laat geen spullen achter zonder dat er iemand op let. Anders krijg je weer zo’n verhaal dat er een achtergelaten tas op Station Utrecht is gevonden waardoor het hele treinverkeer de rest van de dag ontregeld is. Maarja, soms kan het niet anders. Ga maar eens een dagje naar het strand. Grote kans dat ook jij wel eens je tas bij je handdoek laat liggen en er even niemand op let. En genoeg dieven die jouw tas dan even van binnen willen bekijken hoor.
De tip? Neem zo min mogelijk waardevolle dingen mee. Alleen het hoognodige. Vervolgens zorg je dat die spullen ergens inzitten waar niemand in kijkt. Bijvoorbeeld in een (natuurlijk schone) luier van de kids. Of in een oude chipszak. Als je het dan echt bij je moet hebben, dan maar goed verstoppen.

Waardevolle spullen kan je maar beter extreem goed opgeborgen hebben

Daar komt het uiteindelijk op neer. Hoe minder je bij je hebt, hoe minder je kwijt kan raken en er gestolen kan worden. Want hoe goed je het ook onderweg opbergt, als ze het echt willen, pikken ze het toch wel. Ze nemen je hele (heup)tasje mee en bedreigen je waar nodig. Wees dus vooral bewust en hou het alleen bij het noodzakelijke. Risico’s vermijden en schade voorkomen. Dat is toch wel de beste tip als het gaat om waardevolle dingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.