Het ledenvoordeel van de ANWB

Met pech langs de weg belanden is voor niemand leuk. Gelukkig is daar de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond, beter bekent als de ANWB. Al sinds 1883 bestaat deze vereniging en sinds het oprichten van de wegenwacht in 1946 is dat wel een van de grootste clubs die je weer op weg helpen. Waar iemand met pech staat, roepen we meteen: “even de ANWB bellen”. En dat terwijl ze nog veel meer doen. Denk maar eens aan het verkopen van verzekeringen, het uitbrengen van Nederlands’ grootste tijdschrift (in oplage), het organiseren van reizen, het verzorgen van de bewegwijzering en nog heel veel meer! Kijk je in de stad, kom je zelfs volledige ANWB winkels tegen. En juist over die winkel heb ik toch wel wat hersenspinsels…

Alles voor onderweg

Je kan het zo gek niet bedenken, of die winkel heeft het. Van wegkaarten, reserve-onderdelen, handigheidjes en veiligheidsproducten. Echt, van alles! Daarnaast hebben ze nog eens koffers, boekjes en vooral kleding. Het feit dat mensen als ANWB-stelletje bestempeld worden, komt omdat ze in die winkel (vooral vroeger) unisex kleding verkochten in van die felle kleuren. Je had dus allebei die knalrode jas of dezelfde kekke afritsbroek. En, wat de ANWB winkel als één van de weinigen heeft, zijn dubbele prijzen. Een prijs voor leden en een prijs voor de rest van Nederland.

De ANWB stelletjes bestaan nog steeds

Hoewel de unisex kleding in de shop al een stuk minder aanwezig is, is de term er nog steeds. Het ANWB stelletje. Vrij wonderlijk dat dit men nooit heeft tegengehouden om kleding te blijven verkopen. Sterker nog, ze hebben het in de loop der jaren langzaam gewijzigd, maar nooit hun best gedaan wat aan de uitdrukking te doen. Gelukkig zijn ze dus wel met de tijd meegegaan en een stuk modieuzer geworden. Maar nog altijd blijft het extreem praktische kleding die kwalitatief erg goed is. Voor onze trip naar Schotland hebben wij ons goed voorbereid in de ANWB winkel.

Wie wordt er nou niet blij van korting

Het is altijd wel ergens SALE. Maar, nu in de juli maand is het echt overal opruiming. En dus ook bij de ANWB winkel. En daar viel mijn mond open. Want de korting is er niet voor iedereen. Nee, slechts alleen voor de leden. En dan ook rustig 40%, 50% en soms wel 60%. Standaard betaal je als niet lid al een hogere prijs, maar nu word je nog eens extra buitengesloten van de betere prijzen

Prima voorbereid

En nu, toch wel een flink bedrag lichter, zijn we dan ook wel direct voorbereid op onze tocht naar Schotland. Stickers voor de autolichten, boekjes, kaarten en bovenal: wandelschoenen. Want je kan van de ANWB zeggen wat je wilt, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we nu prima kwaliteit wandelschoenen hebben met een dikke 40% korting, bovenop de ledenprijskorting.

Effectief goedkoper uit zijn

Mijn hele hersenspinsel ging eigenlijk om het feit dat je moet betalen om lid te kunnen zijn van de ANWB. Natuurlijk, dat is direct jouw pechhulp voor onderweg. Maar toch, daar betaal je tenminste €60 voor (of de helft als je jonger bent dan 25). Je bent daarbij verzekert van pechhulp onderweg, maar indirect heb je ook nog eens allerlei voordelen. Zo mag je gratis een papieren routekaart bestellen / ophalen en heb je bijvoorbeeld korting in de winkel. Vaak gaat het om een paar euro, maar in dit geval was dat wel wat meer.

Meer korting dan de extra kosten

Waar je bij de Rotterdampas het aanschaf bedrag er makkelijk uit kan halen, is dat bij de ANWB wat lastig. Je moet tenslotte behoorlijk wat extra’s aanschaffen, wil je meer korting ontvangen dan de lidmaatschapskosten. Maar in ons geval is dat afgelopen week wel echt gelukt. Sterker nog, de lidmaatschapskosten van de afgelopen twee jaar hebben we er wel uit. Dat geeft mij dan toch wel weer een gelukkig gevoel 🙂 Alleen al op de schoenen hadden we meer dan €40 korting per paar. Een korting die je niet had gekregen op het moment dat je geen lid bent. En aangezien we allebei een paar schoenen hebben gekocht, tikt dat voordeel hard aan.

Dat die ANWB winkels nog bestaan…

Dan nog een van de laatste hersenspinsels: “Dat die ANWB winkel nog bestaat…” Natuurlijk is het een soort van logisch dat er een winkel is waar je alles kan vinden voor op reis. Van vignetten tot aan autokaarten, van wandelschoenen tot aan EHBO kit. Maar als je heel goed gaat kijken is het helemaal niet zo’n goedkope winkel. Natuurlijk, dat ledenvoordeel maakt het wel iets aantrekkelijker, maar je sluit daarmee ook weer een aantal mensen buiten. Dat, plus dat je het meeste in die winkel ergens anders goedkoper kan vinden. Het is misschien wat onzinnig om €5 voor een veiligheidshesje te betalen, waar je bij de action voor €1,49 hetzelfde hesje hebt. Ja, wellicht is hij kwalitatief wat minder. Maar aangezien je hem wellicht nooit nodig hebt, is dat toch wel de besparing waard. En zo is het eigenlijk met alles in de ANWB winkel. Heel leuk dat alles bij elkaar te koop is, maar om eerlijk te zijn weet ik nou niet of het uiteindelijk voor ons als consument nu daadwerkelijk het goedkoopst is.

Nederland maakt er graag gebruik van

Ach, maar wie ben ik. Als je ziet hoe druk het in die winkels is, is een groot gedeelte van Nederland er nog niet achter dat het waarschijnlijk elders goedkoper kan. En wellicht hoort het wel bij het hele idee van de ANWB. Men is in het straatbeeld zichtbaar, dus is het logischer om daar de pechhulp te regelen. De winkel is een uithangbord en direct een servicepunt voor alle leden. Met al jouw autovragen voor onderweg kan je tenslotte naar de ANWB shop. Dat bespaart uiteindelijk weer op andere zaken. Effectief zal ik het niet te weten komen. Maar wat ik wel weet, is dat ik altijd even goed op zal letten of de prijs wel echt aantrekkelijk is.

7 gedachten over “Het ledenvoordeel van de ANWB”

 1. Voor mij niet de moeite waard! Ik wordt wel lid als ik de wegenwacht ooit nodig heb. Wellicht is dat iets duurder, maar dat risico durf ik wel te nemen. Ik ken mensen die al 25 jaar lid zijn en nog nooit wat nodig hebben gehad…

  Beantwoorden
 2. In de afgelopen jaren heb ik een paar keer de ANWB nodig gehad. Maar waar voor mij de échte winst te behalen valt: uitjes! Vorige week gingen we naar bijv. een pretpark in België en via de ANWB per kaartje tóch 10 euro korting. Aangezien wij met zijn 4tjes zijn tikt dat toch behoorlijk aan. Ik kijk altijd voor we ergens naar toe gaan, of er een leuke korting te krijgen valt en meestal is de korting het hoogst via de ANWB.

  Beantwoorden
 3. Het lidmaatschap van de ANWB kost € 15.50. Daarnaast KAN (hoeft niet) je andere producten kopen, zoals wegenwacht, verzekeringen etc.

  Het lidmaatschap van de ANWB biedt ledenvoordeel en niet alleen in Nederland.
  Het eerste wat ik doe als ik in de USA ben is naar een AAA vestiging gaan. De AAA is een zusterorganisatie van de ANWB. Je krijgt daar gratis tourboeken, kaarten, routebeschrijvingen. Ik laat ook altijd een gratis sleutel maken van de huurauto. Met de ANWB kaart krijg je ook kortingen bij hotels, attracties.

  De Wegenwacht: daar ben ik al een mensenleven lid van en ik heb ze gelukkig weinig nodig.
  Maar als je ze nodig hebt, dan zijn ze er voor je.

  Mijn broer was op vakantie in Frankrijk met zijn Ford USA. Hij had een accu nodig en die was daar niet te krijgen. De ene accu was een beetje te hoog en dan kon de motorkap niet dicht, de ander te breed. Kortom een probleem.

  De ANWB besloot de accu vanuit Nederland per koerier naar Frankrijk te sturen. Echter koeriersdiensten vervoeren geen accu’s. Toen heeft een medewerkster van de ANWB-vestiging Arnhem de accu in Amsterdam opgehaald en naar Lyon gebracht!!!

  Dat is pas dienstverlening!

  Beantwoorden
 4. Mocht je de ANWB puur voor de wegenwacht gebruiken, is het wellicht niet zo voordeliger. Dan is het idee van Fire the Boss financieel gunstiger. Wij doen het sinds 2 jaar ook zo. Maar als je toch al regelmatig gebruik maakt van zaken/producten die de ANWB ook aanbiedt, kan het een ander verhaal zijn.

  Beantwoorden
 5. Ik ben ook geen lid van de ANWB. En tja, die winkels… Ik snap wel dat het werkt omdat je inderdaad het gevoel krijgt dat je heel veel voordeel hebt, terwijl er absoluut goedkopere alternatieven zijn. Een Vlaamse kennis van mij was overigens wel hoogst verbaasd om te zien dat er winkels waren van een wegenwacht-organisatie.

  Veel plezier in Schotland trouwens! Ik hou van dat land <3

  Beantwoorden
 6. Veel plezier in Schotland en met je schoenen. Ik heb ook eens bij de ANWB een paar schoenen gekocht, maar nooit meer. Ze ademen nauwelijks en het resultaat was natte, zweet voeten.
  Zoals al genoemd, de AAA zusterorganisatie heb ik wel veel profijt van gehad.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.