Niet elke salarisverhoging is hetzelfde

Wat is dat een lekker gevoel: krijg je van je baas te horen dat je een salarisverhoging krijgt. Hoe lekker is dat! Iedereen die al wat langer werkt, kent dit. Of dat nou is omdat je promotie maakt, omdat het bij de jaarlijkse indexering hoort of omdat je misschien wel van baan bent gewisseld. Salarisverhoging is leuk! Maar ik zat mij laatst eens te bedenken dat er nogal wat verschillen zijn. Want je zou zeggen €50 erbij is €50 erbij. Maar tussen die bruto verhoging en het netto resultaat zit nogal een verschil. En in dat verschil ben ik eens gedoken.

Het verschil tussen bruto en netto salaris

Altijd weer die vraag: hoeveel blijft er dan van je salaris over. Want je kan met een werkgever wel een bedrag afspreken dat jij aan salaris gaat ontvangen, maar dat is over het algemeen niet het bedrag dat er ook op jouw rekening gestort gaat worden. Met jouw baas spreek je namelijk een bruto bedrag af. Voordat jij dat bedrag krijgt, gaat daar onder andere nog belasting af. Daarnaast kunnen er ook nog pensioenenhoudingen of bijvoorbeeld premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen ingehouden worden. Daarnaast is er bij ons bedrijf nog een inhouding voor ‘privé gebruik telefoon’ en zo zijn er nog tal van zaken te noemen die uiteindelijk effect hebben op jouw uiteindelijke netto salaris.

Salarisverhoging is toch gewoon salarisverhoging?

Dat zou je bijna zeggen. Want in Nederland in 2021 kennen we kort gezegd maar twee belastingtarieven (dat is trouwens niet helemaal waar, maar effectief komt het daar wel op neer). Een laag tarief van 37,1% en een hoog tarief van 49,5%. Dat lage tarief betaal je over het bruto bedrag tot €68.507 per jaar. Alles wat je daarboven verdient, gaat tegen het hoge tarief. Dus krijg je er €50 bruto bij, dan betaal je daar 37,1% over als het totale bruto jaarinkomen niet boven de €68.507 komt. Alles wat erboven komt, gaat tegen die 49,5%. Alleen betekent dat niet dat jij er hoe dan ook netto dan €31,45 of €25,25 netto op vooruit gaat. Nee, er speelt nog veel meer mee.

De invloed van heffingskortingen op jouw salaris

In Nederland geldt: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je naar verhouding betaalt. Dat zorgt ervoor dat de lagere inkomens maar weinig belasting betalen en de hoge inkomens veel. Uiteindelijk zijn daardoor de netto salarissen wat meer uitgemiddeld. Dat wordt onder andere gedaan door de arbeidskorting en algemene heffingskortingen. Dit gaat in percentages van jouw bruto inkomen en loopt tot op een bepaald niveau waarop je geen recht meer hebt op die kortingen. Je betaalt dus nog steeds hetzelfde belastingpercentage over jouw verdiende euro’s, maar in z’n totaliteit betaal je meer belasting, omdat je minder korting krijgt. Maarja, als we er dan zouden zijn, zou ik hier niet een hele blog aan besteden…

Zorgtoeslag en huurtoeslag zijn van grote invloed op jouw salarisverhoging

Er zit (naar mijn mening) nog een grote adder onder het gras. Namelijk het toeslagenstelsel in Nederland. Want, om de mensen die minder verdienen toch een normaal bestaan te geven, kennen wij een stelsel van minder belasting betalen aan de ene kant, maar ook nog eens toeslagen aan de andere kant. Verdien jij bijvoorbeeld het minimumloon, dan heb je recht op een zorgtoeslag. Woon je ook nog eens in een huurhuis, ontvang je onder bepaalde voorwaarden een toeslag om de huur voor een deel te kunnen bekostigen. Voor mensen met kinderen is er ook nog een toeslag voor eventuele opvang. En raad eens: de hoogte van deze drie zijn allemaal afhankelijk van jouw inkomen.

Rekenvoorbeeld

Om even iets meer beeld te scheppen, een rekenvoorbeeld. Ik ben daarbij uitgegaan van een alleenstaand iemand zonder kinderen. De enige variabele die ik verder nog heb aangebracht is wel of geen huurhuis. Als die persoon in een huurhuis woont, dan is de huur €700 per maand, waardoor er recht is op huursubsidie. Een wat rechttoe rechtaan voorbeeld, maar voor jouw specifieke situatie zal je toch altijd zelf nog de vergelijking moeten maken.

Van €1700 naar €1750

Laten we niet meteen (te) hoog inzetten. Iemand die €1700 bruto per maand verdient, houdt daar netto €1591,50 aan over. Bij €1750 is dat netto €1637,25. Een plus van een mooie €45,75. En daar gaat het mis! Want die persoon heeft recht op zorgtoeslag. Die gaat met deze salarisstijging omlaag van €105 per maand naar €97 per maand. Dat is direct al €8 minder ‘salarisverhoging’. Woont ons proefpersoon ook nog in dat huurhuis met huurtoeslag, dan gaat die ook omlaag. Van €220 naar €200. Effectief zit iemand die €1700 per maand bruto verdient, inclusief zorg- en huurtoeslag op een netto inkomen van €1916,15. Iemand die €1750 bruto verdient, ontvangt netto inclusief zorg- en huurtoeslag €1934,25. Van die €50 salarisverhoging blijft daar netto dus ‘slechts’ €17,75 over. €28 minder dan je salarisstrook doet vermoeden.

De slechtste salarisverhoging die je kan krijgen

Gaat onze proefpersoon nu wederom €50 bruto meer verdienen, dan is die op een bepaalt punt wel heel slecht uit. Namelijk op het moment dat het salaris van €2200 naar €2250 gaat. Netto gaat het salaris op de salarisstrook dan namelijk van €1925,17 naar €1953,25. Een ‘plusje’ van €28,08. Neem je echter ook de verlaging van zorgtoeslag (€7) en de verlaging van huurtoeslag (€16) mee, dan blijft er nog €5,08 over. Dan ga je bruto €50 meer per maand verdienen, kan je daar met een beetje geluk twee koppen koffie van kopen…

Zonder zorg- en huurtoeslag wordt salarisverhoging beter

De grens tot waar je zorg- en huurtoeslag kan ontvangen ligt net boven de €2400 bruto per maand. Daarna verdien je genoeg om deze zelf te kunnen betalen. En vanaf dat moment wordt elke volgende salarisverhoging ook een stuk leuker. Want ga maar na. Van €2350 naar €2400 per maand zorgt, rekening houdend met de toeslagen, voor een plus van €10,92. Van €2400 naar €2450 is een veel grotere netto plus. Namelijk €28. Je krijgt bij €2400 namelijk alleen nog €2 zorgtoeslag per maand die je in moet leveren en je krijgt al geen huurtoeslag meer. Hier word je dus niet meer gekort op andere toeslagen, omdat je salaris is verhoogd. Vanaf bruto €2400 zorgt elke €50 bruto salarisverhoging voor zo’n €28 tot €30 netto salarisverhoging. Tussen de €3000 en €5700 bruto per maand zorgt elke €50 voor ongeveer €25 netto erbij. Daarboven ontvang je netto zo’n €22,50 voor elke €50 salarisverhoging.

Een grafiek zegt meer dan 1000 woorden

Geldnerd zal trots op me zijn! Ik heb deze berekeningen namelijk ook even in een grafiekje gezet.

In de eerste grafiek wordt meteen duidelijk welk effect al die toeslagen hebben. Die zorgen voor een gelijker verdeeld inkomen. Blauw is wat er netto per maand aan salaris gestort wordt. De oranje lijn voegt daar zorgtoeslag aan toe en in de grijze lijn zit ook nog eens huurtoeslag verwerkt. Iemand die bruto €1700 per maand verdient, zit inclusief toeslagen op een inkomen van €1916,50 per maand. Iemand die €2400 per maand verdient, komt netto uit op €2045,25. Bruto een verschil van €700. Netto door alle toeslagen een verschil van slechts €128,75. Eenmaal bij de €2400 is er geen zorg- en huurtoeslag meer, dus zijn de drie bedragen gelijk. Pas dan gaat het netto inkomen pas echt omhoog.

Dit beeld is misschien nog wel veel duidelijker. Wat is de netto inkomstenverhoging op het moment dat je €50 bruto salarisverhoging krijgt. Zeker op het moment dat je huurtoeslag ontvangt, gaat een groot deel van je salarisverhoging op aan verminderde huurtoeslag.

Altijd drie stappen verder denken bij een salarisverhoging

Ga jij €50 per maand meer verdienen? Dan ontvang je nooit €50 extra op je rekening. Allereerst komt de belastingdienst die er graag een graantje van meepikt. Je verdient meer, dus mag je meer belasting betalen. Daarnaast gaan ook nog eens de verschillende belastingkortingen omlaag, dus hou je effectief nog minder over. Ontvang jij van de overheid toeslagen? Dan is de kans groot dat ook die omlaag gaan, omdat jij meer gaat verdienen. In deze blog is nog niet eens de kinderopvangtoeslag meegenomen. Maar aangezien die ook inkomensafhankelijk is, moet je ook daar rekening mee houden. Juichen als je €50 meer gaat verdienen mag zeker. Maar ga het pas uitgeven als je daadwerkelijk weet hoeveel er binnen is gekomen die maand.

Elke toeslagsituatie is anders

Deze berekening komt wat heftig over, omdat hier uit wordt gegaan van een eenpersoonshuishouden. Met z’n tweeën vervalt al veel sneller het recht op zorg- en huurtoeslag. Dan merk je daar minder van in de portemonnee bij een salarisverhoging. Kinderopvangtoeslag is echter nog een heel ander verhaal. Dat is afhankelijk van het aantal kinderen, het aantal uur dat je werkt, het type opvang, het uurtarief van de opvang én jouw salaris. Tot een gezamenlijk jaarinkomen van €198.155 ontvang je minder kinderopvangtoeslag bij salarisverhogingen. Pas daarboven maakt het niet meer uit. Zo zie je maar, elke situatie is weer anders.

Voorkom dat je teveel toeslag ontvangt

Niets zo zuur als toeslagen terug moeten betalen. Denk er daarom aan om zo snel mogelijk jouw wijziging door te geven aan de belastingdienst. Je kan niet zomaar jouw toeslag stopzetten. Nee, je moet jouw situatie doorgeven. De belastingdienst gaat dan berekenen waar je recht op hebt en past de toeslag aan of zet de toeslag stop. Zelfs als je zelf al weet dat je er geen recht meer op hebt.

Zelf berekenen wat €50 bruto jou netto oplevert?

Het is niet heel moeilijk. Bereken op berekenhet.nl hoeveel je netto zou verdienen bij het oude en nieuwe bruto salaris. Vervolgens kan je een proefberekening maken op de website van de belastingdienst om te kijken hoeveel toeslagen jij zou ontvangen in beide situaties.
(nieuw netto salaris + bijbehorende toeslagen ) – (oud netto salaris + toeslagen bij dat salaris) = netto inkomen.
Ga je meer salaris verdienen, vergeet dit dan niet door te geven op de toeslagen pagina van de Belastingdienst. Nog benieuwd wat jou inkomen voor invloed heeft op de kinderopvangtoeslag? De vergoedingspercentages en bedragen vind je op de kinderopvangtoeslagen pagina van de Belastingdienst.

3 gedachten over “Niet elke salarisverhoging is hetzelfde”

  1. Los van dit alles zou ik altijd loonsverhogingen accepteren (of misschien beargumenteren bij de chef dat er iets meer bij moet omdat je anders in bovenliggende constructies valt), want vanuit een hoger salaris is in mijn ervaring makkelijker te springplanken naar een nog beter salaris. De sprong van 1950 naar 2100 is zekerder te onderhandelen dan van 1750 naar 2100.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.