Wat gebeurt er met het geld dat we anders uit zouden geven?

Misschien een gekke vraagstelling om deze blog mee te beginnen. Want over welk geld heb ik het nou? Wanneer zouden we dat dan uitgeven? En waarom geven we dat dan niet uit? Dit is zo’n heerlijke coronablog die het niet over de ziekte gaat hebben. Nee, ik ga in op de gevolgen van 8 weken thuis zitten. Op de gevolgen van al die maatregelen van de afgelopen weken. Van de maatregelen die nog tot in ieder geval 1 september de effecten gaan hebben. Op ons dagelijkse bestaan, op ons doen en laten, maar zeker ook op ons uitgavenpatroon. Want hoe anders is dat wel niet?

Blijf zoveel mogelijk thuis

Of nou, op dit moment gaat dat veranderen naar: vermijdt drukke plaatsen. Mondjesmaat gaan we weer wat mogen, maar het oude leventje is er zeker nog niet. En voor velen van ons verandert er misschien wel helemaal niks. Een beetje afhankelijk van je gezinssituatie, inkomen, baanzekerheid en ga zo maar door, zie ik twee kampen ontstaan. Het ene kamp waar niets verandert, omdat ze niet het budget hadden om erop uit te gaan. En het tweede kamp die niets meer kan ondernemen, omdat het niet mag. Die mensen die normaal elk weekend wel iets zouden ondernemen. Die regelmatig buiten de deur zouden eten. Die misschien wel een paar keer per jaar op vakantie zouden gaan. En vooral bij dat tweede kamp krijg ik nu mijn vragen.

Wat moet ik met mijn geld?

Het klinkt als een over het paard getilt persoon waar het geld tegen de plinten opklotst. Maar in onze consumptiemaatschappij zie ik het gebeuren dat steeds meer mensen deze vraag gaan stellen. Want waar zij normaal op het terras zaten, aan het shoppen waren of de wereld aan het verkennen waren op een van hun vele city trips, zitten ook deze mensen thuis. En sorry als ik nu teveel in hokjes denk, maar ik zie het helemaal voor me. Die millennial die net een paar jaar aan het werk is. Volop genietend van het leven, single of in relatie, maar zonder kinderen en alles maar doet wat de portemonnee toelaat. Of dat nou nog even op wereldreis is tussen twee verschillende banen. Een week of twee naar de andere kant van de wereld of toch meteen de nieuwste gadget kopen. De mensen die het geld, de tijd en de vrijheid hebben om zo’n levensstijl aan te houden.

Van “paycheck naar paycheck” naar geld overhouden

Het ligt misschien aan mij, maar ik heb het idee dat, nu we veel minder mogen, we toch ook ergens geld over zouden moeten houden. Dat de spaarpercentages van een deel van Nederland toch opeens wel flink hoger zal zijn. Dat je zonder moeite opeens €50 overhoudt, omdat je al twee weekenden niet op het terras hebt gezeten. Dat je met Netflix goedkoper uit bent dan samen naar de bioscoop. Dat… nou vul zelf maar in. Een wonderlijke gewaarwording. Misschien wel een eye-opener.

Waar gaat het geld naar toe dat nu overblijft

“Ja, anders hadden we nu ook op het terras gezeten”. Een reden die menigeen zal gebruiken bij het bestellen van eten. Of bij de aanschaf van die nieuwe gadget. Of misschien wel bij het doen van luxere boodschappen. In plaats van een zak nootjes van het bukmerk, toch maar eens naar een nootspeciaalzaak. En geen kiloknaller maar een mals biefstukje van de slager. Er zal het nodige zijn veranderd in de afgelopen weken. Maar zijn we ons hiervan bewust? En wat als het straks allemaal weer mag?

Geldzaken op de lange termijn

Nu tijdens deze periode van meer thuiszitten, hoop ik dat ook jouw geld aan het einde van de maand niet op is. Dat betekent namelijk dat je meer verdient dan je nodig hebt om van te leven. Dat je geld hebt voor luxe en dat dit toch een duidelijk signaal is dat je ook prima kan leven met een beetje minder (ook al is het nu wel extreem veel minder natuurlijk). Dat je vervolgens je geld uitgeeft aan een extraatje kan ik ook nog helemaal inkomen. Een keertje extra eten laten bezorgen vervangt tenslotte ook prima dat etentje wat nu niet doorgaat. Maar wat als straks alles weer open is. De festivals er weer zijn, de terrasjes lonken en die ski-vakantie weer geboekt kan worden. Ga je dan nog steeds naar de slager, de nootspeciaalzaak en eet je nog steeds wekelijks sushi? Gaan we dan weer ‘normaal’ doen, of komen we massaal in de problemen omdat we alles willen.

Budgetteren tot je een ons weegt

Het meest wijze stukje van deze hele blog: al die problemen kan je voorkomen. Beter laat dan nooit, kan je ook eens kijken naar jouw uitgaven. Wat hou je nu over aan het einde van de vaste lasten. Hoeveel heb je daadwerkelijk te besteden per maand. Het is nu makkelijker dan ooit, want er zitten geen verscholen terrasbiertjes, borreltikkies en andere impulsaankopen tussen. Wat hou je nou echt over. Verdeel het nog een beetje onder in verschillende categorieën, zodat je ook vervolgens weet wat je waaraan uit kan gaan geven. Blijkt er dat je normaal zo’n €300 overhoudt voor biertjes en daar nu €75 aan luxe extraatjes opgaat. Dan heb je straks nog maar €225 biergeld. Of je gaat de luxe weer schrappen en houdt alsnog €300 budget over. Of misschien zie je nu opeens wel het licht! Ga je heel wat anders doen met dat geld.

De coronabuffer

Want alles wat je nu niet uitgeeft, dat je normaal wel zou uitgeven, hoeft natuurlijk niet op! Het is helemaal niet erg om een paar honderd euro op je spaarrekening te hebben. Sterker nog, alles en iedereen adviseert zelfs om een paar duizend euro als back-up te hebben. Heb je die niet en hou je nu wel geld over? Gebruik dan dat geld om die buffer een slinger te geven. Zet het op een spaarrekening en noem het potje “Noodbuffer”. Niet voor als je nog een keer dorst hebt op het terras, maar voor als de wasmachine stuk gaat.

Geld overhouden

Juist nu we met z’n allen wat beperkter zijn in alle mogelijkheden, hoop ik dus ook dat je ziet dat je inderdaad geld over kan houden. Dat je niet alleen maar leuk kan leven als je al je geld steeds volledig opmaakt. Dat het misschien ook wel een beetje minder kan. Dit is misschien dan ook wel het uitgelezen moment om inderdaad te zien dat je geld kan overhouden. En wat dan allemaal de mogelijkheden zijn van dat geld. Een buffer aanleggen. Sparen voor dat nieuwe huis. Je eerste investering doen. Mogelijkheden genoeg. De truc zit hem vooral in het volhouden als alles weer ‘normaal’ is. Dat je straks aan het einde van de maand nog steeds een stukje geld over hebt.

Hou jij nu geld over tijdens deze slimme lockdown?

13 gedachten over “Wat gebeurt er met het geld dat we anders uit zouden geven?”

 1. Wij komen rond van 1 klein inkomen en houden ook genoeg over. Afgelopen week hebben we door een vakman bijvoorbeeld het dak van de schuur laten plakken, branden en gootjes aanleggen. Als we nooit hadden gespaard hadden we moeten wachten op het vakantiegeld.

  Beantwoorden
 2. Ik ben zo’n millenial zonder kinderen die graag op reis gaat naar de andere kant van de wereld. Daar spaar ik gewoon het hele jaar een klein beetje voor en nu nog steeds. Een buffer van een paar duizend euro hebben wij gewoon, al mag die best iets hoger. Normaal geef ik niet extreem veel uit, wat op gaat is wel meestal aan “leuke dingen doen”. Alles is bij ons nog nagenoeg hetzelfde gebleven qua kosten, behalve dat we nu vaker bestellen om ons favoriete restaurant te ondersteunen. Als het goed is stoppen zij weer met bezorgen wanneer dit voorbij is. Ik hoop het, want zulke dingen kunnen inderdaad een gewoonte worden. De meeste mensen komen na corona niet in de problemen qua financiën denk ik. Mits ze hun werk nog hebben. Je kunt je geld immers maar 1x uitgeven, er zal toch ergens een keuze gemaakt moeten worden. Maar we zullen het wel ondervinden, want het zijn ook dezelfde mensen die massaal gingen hamsteren.

  Beantwoorden
  • Goed dat je het hele jaar rond spaart voor alle gave trips! Ik ben erg benieuwd hoe dit alles na corona zal zijn. Want inderdaad, je kan je geld maar één keer uitgeven. Maar er zijn helaas genoeg mensen die nu nog niet zo nadenken over de kosten die er over twee maanden gaan komen. Die dus inderdaad denken dat je prima nu een keer wat extra’s kan nemen, terwijl ze dan over twee maanden creatief moeten worden hoe ze die volgende rekening kunnen betalen. Juist dat beetje vooruit kijken is heel belangrijk en missen nog teveel mensen in mijn opinie.

   Beantwoorden
 3. Wij zijn die mensen zonder kinderen uit kamp 2. Wij zijn die frequente wereldreizigers. Die gasten die ‘buiten de deur eten’ als hobby hebben en daar veel geld aan uit kunnen geven. Maar wij zijn niet die millennials. Wij hebben ook de krediet crisis in full effect meegemaakt. Het water stond ons toen aan de lippen.
  En ook nu krijgen we het er van langs. Wij zijn namelijk ook die mensen waar jij het in je blog niet over hebt. Die mensen die financieel flink geraakt worden door Corona. Ja, ook onze lasten zijn de afgelopen maanden omlaag gegaan. Maar ons ons inkomen uit onderneming is bijna volledig weggevallen. En dat zal voorlopig ook wel even zo blijven. Voor ons is er geen financiële regeling/ondersteuning. En die willen we ook niet.
  Maar goed…wij vallen dus onder kamp 2. De spenders. En jij bent benieuwd wat Corona met ons doet. Ik kan je vertellen….een heleboel! Maar het doet ons werkelijk helemaal niets dat we niet meer op vakantie kunnen. Het doet ons helemaal niets dat we niet de stad in kunnen. We hebben het onwijs naar ons zin in ons huis -aan de rand van de grote stad- met fantastisch balkon dat uitkijkt over heel veel groen. Corona heeft ons nog eens extra doen beseffen dat al die stadse poeha van ons echt niet meer hoeft.
  Tegelijkertijd zetten wij ons schrap voor de tijd die gaat komen. Want de komende tijd gaan er heel wat koppen rollen in de sector waar een van ons werkzaam is. Wij hebben ingecalculeerd dat in ieder geval de komende 2 jaar voor ons magere jaren gaan zijn. Wij trekken daarom onze broekriem aan om de klappen die gaan komen op te kunnen vangen. Vakanties laten we (met plezier!) aan ons voorbij gaan. Nieuwe kleding hebben we het komende jaar ook niet nodig. Daarnaast denken we dit jaar 20% van onze vaste lasten te kunnen schrappen. Tegelijkertijd hebben we in geïnvesteerd in het veraangenamen/vereenvoudigen van ons leven in en rondom huis. Waardoor we verwachten de komende minder geld uit zullen geven aan zaken waar we voor Corona geld aan uitgaven (sportschool, eten buiten de deur, vakanties).
  Wij zeggen dagelijks tegen elkaar: Jeeh zeg. We krijgen het wel om onze oren zeg. Wat een heftig jaar. Mijn geliefde is op en top gelukkig. Daar waar ik het soms wat moeilijk heb en veel nadenk over de tijd die gaat komen. Maar beiden zien we Corona als een gift. Het zullen pittige tijden worden. Maar we hebben een plan.

  Beantwoorden
  • Heftig om dit te lezen. We staan er inderdaad niet zo heel veel bij stil dat er ook genoeg mensen zijn die hun volledige inkomen weg zien vallen en er geen regeling is om op terug te vallen. Maar wat goed dat je corona dan als een gift kan zien (de mensen van OmDenken zouden hier even mee moeten lezen). Dat je de positieve kant er zo van kan inzien en dat je voorbereid ten strijde gaat. Wat dat betreft een voorbeeld voor anderen!

   Beantwoorden
 4. Dankjewel. Iedereen maakt natuurlijk zn eigen keuzes. Ik geniet bv ook van een kopje thee in de tuin en als mn huiswerk af is. Ik betaal mn studie trouwens zelf van het salaris en dat vraag ik dan terug bij de belastingaangifte.

  Beantwoorden
 5. In het verleden heb ik ook meerdere verre reizen gemaakt, maar voor mij gaan andere dingen inmiddels voor. Mn buffer is trouwens groter dan gemiddeld. Ik spaar bv ook voor een andere auto, apk, etc. En ik ben gisteren begonnen met een relevante baan. Dan zn we dus tweeverdieners. In het verleden heb ik als zzper ook 70u gewerkt en daarna het roer omgegooid. Ben weer gaan studeren. Ik herken het aanpassen van de uitgaven en de bewustwording dus goed. Sterkte allemaal en keep your head up!

  Beantwoorden
 6. Dank voor je fijne reactie.

  Ik wil nog even aanvullen dat ons inkomen uit onderneming niet ons volledige inkomen is. Ik werk namelijk in loondienst. Maar we moeten het dit jaar evengoed met 40% minder moeten.

  Ik las net een column in de krant waarin de auteur deze periode ‘The Great Adaption’ noemde. En dat vind ik toch wel de meest treffende benaming die ik tot nu toe tegen ben gekomen.

  Als dit het nieuwe normaal gaat zijn dan zou ik dat geweldig vinden. Er is zoveel in onze maatschappij dat eigenlijk helemaal niet belangrijk is. En daarvan kunnen we ons nu vrij eenvoudig van ontdoen.

  Beantwoorden
 7. Ben ik zeker met u eens. Ik las net een ander artikel van een blogger waar ik wel van schrok. Het ging over iemand die veel leent en daarmee belegt. Daarnaast veel uitgeeft aan vakanties en leuke dingen, etc. Zo zn er nog tal van voorbeelden natuurlijk. Ik vraag me weleens af of iemand tevreden met het leven zou zn zonder poeha. Van mij hoeft het niet allemaal superdeluxe. Al heb ik wel makkelijk praten natuurlijk. Het is misschien voor iemand een hele stap.

  Gelukkig werkt u nog in loondienst en kunnen jullie de klap zo te horen opvangen door nu en in het verleden niet alles uit te geven. Waren er maar meer ondernemers die een buffer hebben of konden opgebouwd/opbouwen.

  Beantwoorden
 8. Niks mis met veel biergeld!
  Het is namelijk maar wat je belangrijk vindt. Als jij het belangrijk vindt om vaak met je vrienden de stad in te gaan, dan moet je dat vooral weer gaan doen als het weer mag. Hou je van verre reizen en is dat voor jou hét moment van het jaar? Gewoon blijven doen. Zolang je je geld uitgeeft aan wat je belangrijk vind en waar je echt gelukkig van wordt, ben je goed bezig.
  Natuurlijk is het wel verstandig om je buffer/noodgeld aan te leggen. Het draait om de balans. Van alleen verstandige uitgaven worden maar weinig gelukkig.
  Dus voor mij geldt dat het geld dat ik nu bespaar extra in investeringen stop (heb genoeg buffer). En ik het met alle plezier weer uitgeef zodra het kan. De tering naar de nering zetten, dus 🙂

  Beantwoorden
 9. Uiteraard. Dat is voor iedereen anders. Ik ken ook mensen die leven van 2 hoge inkomens maar wel alles uitgeven en een buffer hebben die bijna nihil is. Ik zou dan niet kunnen slapen, maar dat is niet aan mij. Dus iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.